Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Όταν το εμπόριο παρεμβαίνει στις φανέλες…!!

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Κάρντιφ Σίτι να επιδοκιμάσει με τις ψήφους των μελών του την απόφαση των ξένων ιδιοκτητών της ομάδας να αλλάξουν το χρώμα της βασικής εμφάνισης σε κόκκινο, εξόργισε πολλούς φίλους του ουαλικού συλλόγου.
Όταν το εμπόριο παρεμβαίνει στις φανέλες…
Ανάλογες αντιδράσεις και στη Σριούσμπερι, με τον κόσμο να βλέπει το marketing να παρεμβαίνει ωμά στην ομάδα του.
Η στροφή στο συγκεκριμένο χρώμα έγινε στο πλαίσιο κάποιων ευρύτερων αλλαγών με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας του συλλόγου στην αγορά. Αυτό που εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τους φιλάθλους της Κάρντιφ είναι ότι κάτι λιγότερο από ένα μήνα προτού παρθεί η απόφαση να μπει στο χρονοντούλαπο η παραδοσιακή μπλε εμφάνιση (η οποία πλέον θα αποτελεί την εκτός έδρας εμφάνιση) ο πρόεδρος της ομάδας Ντάτο Τσαν Τιεν Γκι είχε δηλώσει ότι η πρόταση για την αλλαγή του χρώματος είχε απορριφθεί λόγω της «ηχηρής εναντίωσης».
Με την Κάρντιφ να αποτελεί τον πιο δημοφιλή σύλλογο στην Ουαλία και μια από τις ομάδες που διεκδικούν τα τελευταία χρόνια την άνοδο στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, το θέμα καλύφθηκε εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης στη γηραιά Αλβιόνα.
Πάντως οι φίλοι της Κάρντιφ δεν είναι οι μόνοι που εναντιώθηκαν στις αποφάσεις των ανθρώπων που διοικούν την αγαπημένη τους ομάδα μετά τη λήξη της σεζόν. Παρότι ο σύλογος επέστρεψε στη League One μετά από 17 χρόνια απουσίας και πλέον απολαμβάνει τους αγώνες σε ένα νεόδμητο στάδιο το οποίο δεν πλημμυρίζει δύο φορές το χρόνο, οι φίλοι της Σριούσμπερι έχουν ένα λόγο να μην είναι απόλυτα ευχαριστημένοι.
Ο λόγος για το σήμα του συλλόγου της περιοχής του Σροπσάιρ. Για παραπάνω από 40 χρόνια στο σήμα της Σριούσμπερι απεικονίζονταν τα κεφάλια τριών λεοπαρδάλεων σε μια ασπίδα. Εκτός από το σήμα της ομάδας αποτελεί το θυρεό της πόλης από το μεσαίωνα.
Το 2007 όμως η μετακόμιση από το Γκέι Μίντοου στο καινούριο γήπεδο συνδυάστηκε και με την ανακοίνωση ότι ο σύλλογος θα είχε από εδώ και στο εξής νέο σήμα. Ένα λιοντάρι που βρυχάται είχε αντικαταστήσει τις τρεις λεοπαρδάλεις και οι φίλοι της Σριούσμπερι παραξενεύτηκαν καθώς το σήμα έμοιαζε να είναι γνώριμο. Ο σύλλογος επιχειρηματολόγησε πως η αλλαγή ήταν απαραίτητη λόγω ανησυχιών για τα πνευματικά δικαιώματα. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατέψουμε το προϊόν μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον σήμα μας» ανέφερε η ανακοίνωση.
Η απορία των φιλάθλων δεν άργησε να μετατραπεί σε δυσπιστία και θυμό όταν κάποιος σε ένα φόρουμ της Σριούσμπερι ανακάλυψε ότι το λιοντάρι είχε προέρθει από ένα clip art, το οποίο σημαίνει ότι η ομάδα κατέφυγε στη λύση ενός έτοιμου και κοινού σήματος.
Μετά την «ανακάλυψη» το clip art σήμα της Σριούσμπερι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο φόρουμ. Έπειτα από τη λήξη της περασμένης σεζόν οι φίλοι της ομάδας ξεκίνησαν να μαζεύουν διαδικτυακά υπογραφές για την επιστροφή του ιστορικού σήματος του συλλόγου.
Οι παραπάνω από 850 υπογραφές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανάγκασαν τους διοικούντες να βγάλουν ανακοίνωση επί του θέματος μετά από πέντε χρόνια σιωπής. «Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό ότι οι πανηγυρισμοί για την άνοδο έχουν περιοριστεί από ακόμα μια συζήτηση για το σήμα του συλλόγου» ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ τόνισαν την επιθυμία τους να διατηρήσουν τα έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση του σήματος.
Η ανακοίνωση προκάλεσε πάντως πολλά ερωτήματα στους φίλους της Σριούσμπερι οι οποίοι μεταξύ άλλων δυσκολεύονται να καταλάβουν πως είναι δυνατόν τα έσοδα από τα επίσημα προϊόντα να είναι τόσο σημαντικά τη στιγμή που η μπουτίκ έχει το μέγεθος ενός δωματίου μεσαίου μεγέθους.
Οι φίλοι της Σριούσμπερι δε γνωρίζουν για ποιο λόγο ο σύλλογος υπερασπίζεται τόσο σθεναρά το κακοσχεδιασμένο σήμα πάντως δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την καμπάνια για την επαναφορά του παραδοσιακού σήματος της ομάδας τους.

πηγή: Othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: