Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Πετυχημένο σχέδιο πρόκρισης!!

Μετά τους Πολωνούς και οι Ουκρανοί αποδείχθηκαν «καλοί οικοδεσπότες» για τους αντιπάλους τους στον Όμιλο και αποχαιρέτησαν την διοργάνωση, μετά την ήττα από τους Άγγλους στο τελευταίο παιχνίδι.
Πετυχημένο σχέδιο πρόκρισης
Ο Μπλαχίν ασυμβίβαστος με την ήττα, προσπάθησε να αλλάξει την ομάδα του και να διεκδικήσει την νίκη , που ήταν το μόνο αποτέλεσμα για να συνεχίσει, αλλά οι παίκτες του δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες του.
Ο Χόγκσον από την άλλη, θέλησε να διαχειριστεί το παιχνίδι , χωρίς να ρισκάρει ιδιαίτερα. Με άμυνα ζώνης και έλεγχο του ρυθμού πέτυχε το σκοπό του, νίκησε και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα κατέλαβε την πρώτη θέση στον Όμιλο.
Το παιχνίδι ήταν κακό ποιοτικά. Από την μία ήταν η ομάδα που ήθελε αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα των αντιπάλων και στον αντίποδα μία ομάδα που απλά ενδιαφερόταν να τελειώσει ο αγώνας χωρίς να κινδυνεύσει. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το θέαμα που παρουσιάζεται είναι κατώτερο του αναμενομένου και κυριαρχεί η σκοπιμότητα του αποτελέσματος.
Η πρωτιά της Αγγλίας
Οι Άγγλοι έφτιαξαν μία ομάδα που ενώ δεν παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στο Euro 2012 εν τούτοις κατάφερε να μείνει αήττητη στον Όμιλο. Παρουσιάζει στοιχεία σοβαρότητας, συνοχής, καλής ψυχολογίας, εφαρμόσιμο τακτικό πλάνο, αδιαμφισβήτητο ηγέτη για να τραβάει τους υπόλοιπους, συγκέντρωση , χαρακτηριστικά που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ομάδα έχει στόχο.
  • Οι Άγγλοι με αυτήν την άμυνας ζώνης δεν επέτρεψαν στους Ουκρανούς να απειλήσουν την εστία του Χάρτ
    Οι Άγγλοι με αυτήν την άμυνας ζώνης δεν επέτρεψαν στους Ουκρανούς να απειλήσουν την εστία του Χάρτ
    Διάταξη 4-4-2 με τον Ρούνεϊ να ξεκινάει πίσω από τον σέντερ φορ.
  • Εφαρμογή άμυνας ζώνης στην ευθεία που δεν επέτρεψε τους αντιπάλους να πλησιάσουν την περιοχή.
  • Play maker ο Τζέραρντ με κύρια ευθύνη τον έλεγχο του ρυθμού.
  • Αργός ρυθμός στο παιχνίδι και «πάγωμα» του παιχνιδιού σε στιγμές του χρειαζόταν να «σπάσουν» τον ρυθμό των Ουκρανών.
  • Εκμεταλλεύτηκαν όλο το πλάτος του γηπέδου. Σ’ αυτό το παιχνίδι οι πλάγιοι αμυντικοί έκαναν λιγότερες προωθήσεις απ’ ότι στα δύο προηγούμενα.
  • Δύο επιθετικοί κάλυψαν τον χώρο μπροστά με τον Ρούνεϊ να παίζει φουνταριστός και τον Γουέλμπεκ να είναι καθαρό σέντερ φορ. Ο Ρούνεϊ πέρα από το τέρμα που πέτυχε, βοήθησε την γραμμή του κέντρου ζητώντας μπάλα χαμηλά , παρασύροντας αμυντικό μαζί του έξω από την περιοχή, προσπάθησε να ανοίξει το παιχνίδι. Φάνηκε χρήσιμος και απαραίτητος στο να κρατήσει την μπάλα στα πόδια, να κερδίσει φάουλ, για να ξεκουράσει την άμυνα και η συνολική του παρουσία κρίνεται θετική.
  • Οι επιθέσεις για ακόμα έναν αγώνα, γινόντουσαν από τα πλάγια κάτι που κρίνεται λογικό λόγω της ποιότητας των παικτών αλλά και της ύπαρξης δύο και τριών παικτών μέσα στην περιοχή που μπορούν αν διεκδικήσουν την μπάλα απέναντι από οποιονδήποτε αντίπαλο αμυντικό.
Η στατιστική απεικόνιση της Αγγλίας, ανά ημίχρονο
Η στατιστική απεικόνιση της Αγγλίας, ανά ημίχρονο
Οι Άγγλοι πέτυχαν τον σκοπό τους σχετικά εύκολα. Ο επόμενος αγώνας με την Ιταλία, θα είναι μία πολύ δύσκολη δοκιμασία για την ομάδα του Χόγκσον.
Οι προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών  αύξησαν την επιθετικότητα της Ουκρανίας και την πίεση στην άμυνα της Αγγλίας. Η κάλυψη του χώρου ήταν ευθύνη του Τίμορτσουκ (4)
Οι προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών αύξησαν την επιθετικότητα της Ουκρανίας και την πίεση στην άμυνα της Αγγλίας. Η κάλυψη του χώρου ήταν ευθύνη του Τίμορτσουκ (4)
Η αποτυχία της οικοδέσποινας
Η Ουκρανία δεν θεωρήθηκε από κανέναν ομάδα έτοιμη για διάκριση στην διοργάνωση. Το γεγονός ότι γινόταν στην χώρας της ήταν το μοναδικό πλεονέκτημα της. Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί. Απέναντι στην Γαλλία, τον πρώτο δύσκολο αντίπαλο της, κατέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο. Με την Αγγλία στον αγώνα «ζωής ή θανάτου» αποδείχθηκε λίγη. Ο Μπλαχίν έκανε ότι ήταν δυνατόν για να κερδίσει τον αγώνα. Επιτέθηκε με όλους τους τρόπους. Οι παίκτες του δεν κατάφεραν να κάνουν πράξεις τις οδηγίες του. Αποτέλεσμα ο φυσιολογικός αποκλεισμός.
  • Διάταξη 4-1-3-2.
  • Άμυνα ζώνη με προσαρμογές πάνω στους δύο επιθετικούς.
  • Ένα αμυντικό χαφ για να καλύπτει τους χώρους στον άξονα και πλάγια , όταν ανέβαιναν οι πλάγιοι αμυντικοί.
  • Δύο πλάγιοι στο κέντρο, με συνεχείς κινήσεις προς τον άξονα και την περιοχή, για να φορτώσουν πίεση στους αμυντικούς και να σπάσουν την ζώνη, στην άμυνα των Άγγλων.
  • Αυξημένη επιθετικότητα , ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, με όλους τους παίκτες κάτω από την γραμμή του κέντρου.
  • Δύο επιθετικοί οι οποίοι έπρεπε να συνεργαστούν με τους παίκτες που έμπαιναν στα κενά της ζώνης και με γρήγορες εναλλαγές της μπάλας να βρεθούν οι ίδιοι ή συμπαίκτες τους τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα. Δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να απεγκλωβιστούν από τα μαρκαρίσματα και δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν όπως χρειαζόταν, με τους συμπαίκτες τους.
Η στατιστική απεικόνιση της Ουκρανίας, ανά ημίχρονο
Η στατιστική απεικόνιση της Ουκρανίας, ανά ημίχρονο
  • Ο μοναδικός που κατάφερε να ανταπεξέλθει στον ρόλο του ήταν ο Γιαρμολένκο. Σε όλο το πρώτο ημίχρονο παρέσυρε την άμυνα προς τα μέσα και άνοιγε χώρους στον πλάγιο αμυντικό, να ανεβαίνει και να δημιουργεί φάσεις για την ομάδα του. Η εμφάνιση του ήταν μακράν η καλύτερη από οποιονδήποτε άλλο συμπαίκτη του.
  • Η αδυναμία της Ουκρανίας να διασπάσει την άμυνα των Άγγλων είναι το κυρίαρχο στοιχείο της αποτυχίας της στο παιχνίδι. Εκεί φάνηκε η έλλειψη καθαρού μυαλό για να γίνουν οι ενδεδειγμένες επιλογές, οι σωστές εναλλακτικές λύσεις που έπρεπε να εφαρμοστούν, χωρίς πανικό. Μετά το τέρμα που δέχτηκα έπεσε η ψυχολογία της ομάδας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και η κατάλληλη διάθεση για ν πιστέψουν στην ανατροπή του σκορ. «Πνίγηκαν» σε μία ζώνη και δεν έχουν πολλά ελαφρυντικά
Τα κερδισμένα φάουλ της Αγγλίας και της Ουκρανίας
Τα κερδισμένα φάουλ της Αγγλίας και της Ουκρανίας
Συμπέρασμα
Τακτικά οι Άγγλοι παρουσιάζουν ένα σχηματισμό , 4-4-2, που έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα λειτουργήσει με ποιοτικότερες ομάδες. Για τους σύγχρονους του ποδοσφαίρου αυτό το σύστημα έχει σταματήσει να θεωρείται αποδοτικό. Για τους Άγγλους είναι το «Α-Ω» για την λειτουργία μιας ομάδας. Θα περιμένουμε να δούμε ποιος θα δικαιωθεί.
Τα στατιστικά του αγώνα
Τα στατιστικά του αγώνα


πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: