Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Στο …απόσπασμα της άσπρης βούλας!!

Στο …απόσπασμα της άσπρης βούλας

Είναι τα 11 πιο «διάσημα» μέτρα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν από την στιγμή που η μπάλα φεύγει από το σημείο του πέναλτι μέχρι να καταλήξει στο ύψος της εστίας είναι όσα χρειάζονται για το δρομολόγιο κόλαση-παράδεισος.

Το england365.gr αφήνει το άγχος και την αγωνία στην άκρη και σας θυμίζει τις περιπτώσεις που Αγγλία και Ιταλία …την έπαθαν από την άσπρη βούλα.

Οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντίπαλες στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, την Κυριακή, και ο Ρόι Χότζον έστειλε, ήδη, το μήνυμα: «Προετοιμαζόμαστε καλά για το ματς, ακόμη και για τα πέναλτι».

Εξάλλου, σχεδόν ασυναίσθητα, όταν η Ιταλία βρίσκεται στη φάση των νοκ-άουτ στο μυαλό του κόσμου θα έρθει η διαδικασία των πέναλτι.

Αγγλία και Ιταλία έχουν περάσει αρκετές φορές από αυτή τη διαδικασία. Άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι Βρετανοί παίκτες ήταν αυτοί που έτρεξαν να πανηγυρίσουν με το κοινό τους και σε άλλες οι Ιταλοί μάζεψαν τα κομμάτια τους από το γρασίδι.
Θυμηθείτε τι έχει γίνει σε μεγάλες διοργανώσεις:
Αγγλία
1990: Αντίπαλος Δ. Γερμανία, Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου
Άσχημες αναμνήσεις στην πρώτη διαδικασία πέναλτι για τους Άγγλους. Το τελικό 1-1, μετά και την παράταση, στέλνει το παιχνίδι στα πέναλτι, με τα «τρία λιοντάρια» να χάνουν με 4-3. Στιούαρτ Πιρς και Κρις Γουόντλ χάνουν την ευκαιρία να στείλουν την ομάδα τους στον μεγάλο τελικό, με τους νικητές Γερμανούς να πανηγυρίζουν στο τέλος την κατάκτηση του Μουντιάλ.



1996: Αντίπαλος Ισπανία, Προημιτελικός Euro
Όλα μηδέν, όλα ισορροπημένα. Ο Ντέιβιντ Σίμαν είναι σε μεγάλα κέφια και πραγματοποιεί ίσως το καλύτερο 50λεπτο της καριέρας του. Ο Άλαν Σίρερ δεν καταφέρνει να σκοράρει στην κανονική διάρκεια, για πρώτη φορά σε εκείνο το τουρνουά (το κάνει όμως στα πέναλτι), οι Φερνάντο Ιέρο και Μιγκέλ Άνχελ Ναδάλ θα δουν τις προσπάθειές του να αποτυγχάνουν και οι Βρετανοί θα προκριθούν με σκορ 4-2.


1996, Αντίπαλος Γερμανία, Ημιτελικός Euro
Μέσα στο σπίτι της, μέσα στο «Ναό του Ποδοσφαίρου», μέσα στο «Wembley». Η Γερμανία παίρνει εκδίκηση για το 1966 και αποκλείει την Αγγλία με 6-5 στα πέναλτι. Η εκτέλεση του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και η απόκρουση του Αντρέας Κέπκε έχει μείνει στην ιστορία, όπως και η στολή που φορούσε ο Ντέιβιντ Σίμαν.



1998, Αντίπαλος Αργεντινή, Φάση των «16» Παγκοσμίου Κυπέλλου
Το ματς του μίσους. Το χτύπημα του Ντιέγκο Σιμεόνε στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, η αντίδραση του Άγγλου άσου και η κόκκινη κάρτα που δέχτηκε, το γκολ που σύστησε τον Μάικλ Όουεν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αυτά και άλλα πολλά. Θυμηθείτε την πρόκριση των Αργεντινών, στο Σεντ Ετιέν.


2004, Αντίπαλος Πορτογαλία, Προημιτελικός Euro
Το τελικό 2-2, μετά και την παράταση φέρνει τις δύο ομάδες πάνω από την άσπρη βούλα. Τόσο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου, αλλά και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Οι …κακές γλώσσες ακόμη λένε ότι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ψάχνει την μπάλα…

2006, Αντίπαλος Πορτογαλία, Προημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου
Είπαμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Και ως τραγωδία, επίσης. Όπως και να το δείτε, μέσα θα πέσετε. Η Αγγλία και πάλι αντίπαλος με την Πορτογαλία, και πάλι τα 11 μέτρα θα κρίνουν τα πάντα, μετά τη «λευκή ισοπαλία». Φρανκ Λάμπαρντ, Στίβεν Τζέραρντ και Τζέιμι Κάραγκερ δεν στέκονται στο ύψος που επιβάλλει η εμπειρία τους και οι Ίβηρες περνούν στην επόμενη φάση.
Ιταλία
1980, Αντίπαλος Τσεχοσλοβακία, Play off 3ης θέσης Euro
Το 1-1 οδηγεί το παιχνίδι στα πέναλτι, εκεί που η Ιταλία θα χάσει με 9-8, μπροστά στο κοινό της, μετά το χαμένο πέναλτι του Φούλβιο Κολοβάτι.

1990, Αντίπαλος Αργεντινή, Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου
Που να ήξερε η Ιταλία ότι από τον ημιτελικό της διοργάνωσης αυτής θα αρχίσει η …κατάρα των πέναλτι στα Μουντιάλ, η οποία θα κορυφωθεί 4 χρόνια αργότερα! Και παάλι μπροστά στο κοινό της, και πάλι στη Νάπολι, όπως το 1980. Το 1-1 (και πάλι) οδηγεί το παιχνίδι στη ….ρώσικη ρουλέτα. Και εκεί…

1994, Αντίπαλος Βραζιλία, Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου
Ίσως η πιο διάσημη εκτέλεση πέναλτι. Αποτυχημένη. Ο πόνος του Ρομπέρτο Μπάτζιο και το δράμα των Ιταλών έγινε διαφήμιση, τηλεοπτικό σποτ και συζητήθηκε ακόμη και για ταινία στο Hollywood. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, γεμάτο προσωπικές τραγικές ιστορίες από τη μία και συλλογικές στιγμές έκστασης από την άλλη. Τελικό σκορ 3-2.
Δείτε όλο τον τελικό και το …διάσημο πέναλτι στο 1:45:20
2000, Αντίπαλος Ολλανδία, Ημιτελικός Euro
Ε, μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και… η εκδίκηση της Ιταλίας. Οι «ατζούρι» αφού είδαν δύο φορές να κλείνει το σπίτι τους αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο στην Ολλανδία. Μέσα στο Άμστερνταμ, με τελικό σκορ 3-1, μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.


2006, Αντίπαλος Γαλλία, Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου
Το πλήρωμα του χρόνου. Ακόμη ένας τελικός για την Ιταλία, στο υψηλότερο επίπεδο, με φόντο την κορυφή του κόσμου. Αλλά ο Φάμπιο Γκρόσο δεν είναι Ρομπέρτο Μπάτζιο…

2008, Αντίπαλος Ισπανία, Προημιτελικός Euro
Το ότι οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν στο μηδέν την Ισπανία για 120 λεπτά, εκείνη την Ισπανία, στην αρχή της παντοκρατορίας της, αποτελεί επιτυχία από μόνο του. Το τελικό 4-2 στα πέναλτι επιβεβαίωσε απλά αυτό που φαίνονταν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ότι ψυχολογικά οι Ίβηρες ήταν πιο έτοιμοι.



 
πηγή: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: