Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η ομάδα του αιώνα (video)

Η ομάδα του αιώνα (video)
Στις 21 Ιουνίου 1970, η τελειότερη εθνική ομάδα όλων των εποχών ανέβηκε στον θρόνο της.
Οι 110.000 φίλαθλοι που κατέκλυσαν τις εξέδρες του «Αζτέκα» σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, ήταν ευλογημένοι. Είχαν την τύχη να δουν την τελευταία και πιο λαμπρή παράσταση της μεγάλης Βραζιλίας του Πελέ, του Τοστάο, του Ζαϊρζίνιο και των άλλων μεγάλων άσων. Της ομάδας του αιώνα, όπως την έχουν χαρακτηρίσει οι ειδικοί.

Η Ιταλία αποδείχθηκε αξιόμαχος αντίπαλος στον τελικό μέχρι τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου. Έχοντας απαντήσει με τον Μπονινσένια στο γρήγορο γκολ του Πελέ, η «Σκουάντρα Ατζούρα» κρατούσε το 1-1 και περίμενε μήπως και της δινόταν η ευκαιρία να ξαναχτυπήσει σε κάποια αντεπίθεση. Στο 66', όμως, ήρθε το γκολ για τη Βραζιλία με ένα ευθύβολο σουτ από τον Ζέρσον, τον πιο αδικημένο άσο αυτής της μυθικής ομάδας. και η συνέχεια ήταν καταγιστική.

Ο Ζαϊρζίνιο θύμισε... οδοστρωτήρα στη φάση του τρίτου γκολ, αλλά στην ιστορία έμεινε πιο πολύ  τέταρτο, το οποίο σημειώθηκε τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη. Πάλι ο Ζαϊρζίνιο πάσαρε παράλληλα με τη γραμμή της περιοχής στον Πελέ. Ο «βασιλιάς», ήρεμος, πάσαρε δεξιά του χωρίς να βλέπει και ο επερχόμενος Κάρλος Αλμπέρτο έγραψε με βολίδα το τελικό 4-1. «Τον άκουσα να έρχεται», εξήγησε ο Πελέ, για αυτήν την απλή του ενέργεια που έμεινε στην ιστορία.

Η Βραζιλία ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην ιστορία της και το ολόχρυσο τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ» θα έμενε για πάντα στα χέρια της (μέχρι που κλάπηκε το 1983 και δεν ξαναβρέθηκε ποτέ). Ιστορία έγραψε και ο Μάριο Ζαγκάλο, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε το Μουντιάλ και ως παίκτης και ως προπονητής.

Βραζιλία - Ιταλία 4-1
(19' Πελέ, 66' Ζέρσον, 71' Ζαϊρζίνιο, 86' Κάρλος Αλμπέρτο - 37' Μπονινσένια)

Βραζιλία (Μάριο Ζαγκάλο): Φέλιξ, Κάρλος Αλμπέρτο, Εβεράλντο, Μπρίτο, Πιάτσα, Κλοντοάλντο, Ζέρσον, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο, Πελέ, Ριβελίνο.

Ιταλία (Φερούτσιο Βαλκαρέτζι): Αλμπερτόζι, Μπούρνιτς, Φακέτι, Τσέρα, Ροζάτο, Μπερτίνι (75' Ιουλιάνο), Ντε Σίστι, Ρίβα, Ντομενγκίνι, Ματσόλα, Μπονινσένια (84' Ριβέρα).



 
πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: