Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η ντροπή και το ''παρακράτος'' της Ευρωλίγκας δεν έχουν όριο!!

Η χθεσινή ανακοίνωση από την Ευρωλίγκα των ομάδων που θα λάβουν μέρος στην επόμενη διοργάνωση, πιστεύω άφησε …άφωνες πολλές ομάδες! Γράφει ο Ιάκωβος Φιλιππούσης.
Η ντροπή και το ''παρακράτος'' της Ευρωλίγκας δεν έχουν όριο!
Δυστυχώς δε, επιβεβαίωσε την πεποίθηση (διαρκώς αυξάνονται μάλιστα οι υποστηρικτές της) ότι η λειτουργία της Ευρωλίγκας δεν απέχει πολύ από την κατά περίσταση και με απολύτως υποκειμενικά κριτήρια χρήση… «παρακρατικών», αναξιοκρατικών, δημοσιοσχετίστικων και σε κάθε περίπτωση ασύμβατων με το πνεύμα των σπορ και τις προσπάθειες των ομάδων πρακτικών!!!
Αφορμή για όλα αυτά είναι ασφαλώς η σκανδαλώδης απόφαση του Τζόρντι Μπερτομέου και της παρέας του, να περιληφθεί με τη διαδικασία της «πρόσκλησης» (wild card) στις 24 ομάδες που προκρίνονται απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης η Άλμπα Βερολίνου, αγνοώντας ομάδες με τεράστια πορεία και τίτλους στις πρόσφατες ευρωπαικές διοργανώσεις, όπως η Ούνικς Καζάν, η Βαλένθια, η Καντού, οι οποίες είτε αποκλείστηκαν από τη διοργάνωση, είτε θα παίξουν προκριματικούς αγώνες!!!
Η επιλογή της Άλμπα συνιστά την… υπέρτατη πρόκληση, δεδομένου ότι μπορεί μεν να υποστηρίζεται από έναν οικονομικό κολοσσό της Γερμανίας, την εταιρεία ανακύκλωσης απορριμμάτων Albatros, στο αγωνιστικό πεδίο όμως δεν αποτελεί παρά μια ασήμαντη δύναμη, η οποία στηριζόμενη στις προσωπικές σχέσεις του Μπερτομέου με τον πρόεδρό της, Μάρκο Μπάλντι, κάθε καλοκαίρι απολαμβάνει προνομιακής συμπεριφοράς, «επιλέγεται» να μετάσχει σε διεθνή διοργάνωση, χωρίς να το έχει κερδίσει στο παρκέ, και κάθε φθινόπωρο και χειμώνα… εκθέτει όσους την επέλεξαν με τα τραγικά αποτελέσματά της και τους πρόωρους αποκλεισμούς της!!!
Τέσσερα χρόνια προσπαθεί ο Μπερτομέου να «βάλει από το παράθυρο» στην Ευρωλίγκα την Άλμπα και… μονίμως «ατυχεί»: την πρώτη χρονιά στα προκριματικά την απέκλεισε το Μαρούσι, με το δεύτερο ματς μάλιστα στο Βερολίνο. Τις επόμενες δύο οι Βερολινέζοι αποκλείστηκαν από την προκριματική φάση των ομίλων και κατέληξαν στο Γιούροκαπ. Πρόπερσι μάλιστα, τους απέκλεισε από στους 16 της διοργάνωσης ακόμα κι εκείνος ο μετριότατος Πανελλήνιος, της Λαμίας! Πέρυσι… ακόμα χειρότερα! Είδε κι απόειδε ο Τζόρντι και φέτος «με το έτσι θέλω» η Άλμπα μπήκε στους «24», παρά το γεγονός ότι τερμάτισε μόλις 5η στο φετινό πρωτάθλημα της Γερμανίας!!! Το… μέγιστο σκάνδαλο είναι πως ο καταλανός «πάπας του μπάσκετ», την ίδια ώρα, έστειλε την φιναλιστ του πρωταθλήματος Ουλμ να παίξει προκριματικά (!) για την ευρωλίγκα, στέλνοντας την κατ ουσίαν εξ ορισμού στο Γιούροκαπ!
Δεν ξέρω αν αυτή η απαράδεκτη, αναξιοκρατική, σκανδαλώδης συμπεριφορά προς την Άλμπα οφείλεται στο μπάτζετ των 15 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ετησίως η ομάδα του Βερολίνου, είτε στον τεράστιο χορηγό της, είτε στον μέσο όρο των 10.000 εισιτηρίων που έχει σε κάθε αγώνα της, είτε στην συνολική εύνοια προς την γερμανική λίγκα, που φέτος ήταν πρώτη σε εισιτήρια στην Ευρώπη, είτε στην εξαιρετική διοργάνωση του Φ4 του 2009 στο Βερολίνο, είτε κάπου αλλού που… δεν γνωρίζει η στήλη. Αυτό που γνωρίζω είναι πως πρόκειται για ομάδα που κάθε χρόνο παίρνει και… χειρότερη θέση στο γερμανικό πρωτάθλημα, έχει καθοδική πορεία στις διεθνείς διοργανώσεις, αλλάζει προπονητή και 8-10 παίκτες σε ετήσια βάση και γενικώς… τίποτα δεν προσφέρει στο ευρωπαικό μπάσκετ και τις διοργανώσεις του, όσο κι αν ο Μπερτομέου προσπαθεί να μας πείσει ότι… Ευρωλίγκα χωρίς Άλμπα δεν γίνεται!
Ντροπή και αίσχος, λέω εγώ!!! Πρόκειται για πρωτοφανή ασέβεια στον κόπο αθλητών που κερδίζουν στο παρκέ και μένουν εκτός διοργανώσεων, για να κάνει τελικά τα δικά του «παιχνίδια» ο Μπερτομέου.
Γιατί απλά, όλα όσα προανέφερα για την Άλμπα –και τα οποία όντως συνιστούν τη βάση για την δημιουργία μιας «υγιούς» αθλητικής επιχείρησης- στοχεύουν αποκλειστικά και μόνον στη δημιουργία μιας βιώσιμης, αλλά κυρίως ισχυρής και ανταγωνιστικής ομάδας, που θα διεκδικήσει τίτλους και θα μετάσχει σε κορυφαίες διοργανώσεις…
Αν αυτό το στοιχείο, το αγωνιστικό αποτέλεσμα, αγνοηθεί, τότε μιλάμε για… τσίρκο, όχι για ανταγωνιστική διοργάνωση, επαγγελματικού μάλιστα χαρακτήρα και επιχειρηματικής διάστασης. Αν το αγωνιστικό αποτέλεσμα αγνοηθεί, για ποιο λόγο οι Γιαννακόπουλοι, οι Αγγελόπουλοι, ο Αρμάνι, ο Κοτς, ο Εζιλχάν να βάλουν τα χρήματα τους? Για να αντιμετωπίζουν τα… ρουσφέτια του Μπερτομέου στους φίλους του, τους Γερμανούς;
Είναι αδιανόητο, μια διοργάνωση, που θέλει να ακολουθήσει (ή να αντιγράψει) παραδείγματα όπως το ΝΒΑ ή το Champions League να λειτουργεί δίχως πρωταρχικό γνώμονα το αγωνιστικό αποτέλεσμα και τις αληθινά ισχυρές ομάδες που εν τέλει προβάλουν κι αναβαθμίζουν το σπορ και είναι οι πυλώνες της εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξής του. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του, στο «Βατικανό» της Βαρκελώνης;
Γιατί, με απλά και ξεκάθαρα λόγια, ακόμα και στα απόλυτα οικονομικά κι εμπορικά κριτήρια του Μπερτομέου, η επιλογή της Άλμπα αφορά αποκλειστικά και μόνον το… δικό της ταμείο και brand. Η Ευρωλίγκα και οι λοιποί εταίροι της ούτε… σεντ δεν κερδίζουν από την παρουσία των τέτοιων ομάδων στη διοργάνωση! Για να μην αναφερθώ στο αγωνιστικό, όπου για τους 6-7 «μεγάλους» της διοργάνωσης προστέθηκε ένας ακόμα «σάκος του μποξ» στην κανονική περίοδο…
Υ.Γ. Απ ότι διαπίστωσα 3 ομάδες αρνήθηκαν ήδη να μετάσχουν στο πάλαι ποτέ… περιζήτητο Γιούροκαπ, λόγω των τεράστιων εξόδων και των… μηδενικών εσόδων που προσφέρει στους συμμετέχοντες. Μαθαίνω ότι η «διαρροή» θα συνεχιστεί, πιθανώς και με ελληνική ομάδα. Η στήλη μήνες τώρα επέμενε ότι αυτή η «ληστρική» για τις ομάδες, πανάκριβη λόγω της διάρθρωσής της, διοργάνωση πρέπει άμεσα να αλλάξει, γιατί κανείς δεν μπορεί να μετέχει κάπου που έχει μόνο υποχρεώσεις, έξοδα και ενίοτε κυρώσεις. Μόνον ο Μπερτόμεου δεν έχει καταλάβει ότι με την κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρώπη, σε λίγους μήνες θα… πληρώνει ομάδες για να μετέχουν και να υπάρχει το Γιούροκαπ!!!
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: