Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Στο Μαξίμου ο Κοντονής, “όχι” στο grexit από Τσίπρα...!!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του gazzetta, o Πρωθυπουργός ζήτησε να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Τα είπαν στο Μαξίμου Κοντονής και Κουίκ, ο οποίος αποχώρησε χαμογελαστός και σίγουρος ότι θα βρεθεί η λύση...
Οπως φαινόταν από την αρχή αυτής της υπόθεσης στο τέλος το θέμα του νέου αθλητικού νομοσχεδίου και η καυτή πατάτα του grexit θα έφτανε μέχρι τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος δέχτηκε πριν λίγα λεπτά τον Υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή ο οποίος του έδωσε όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και των διαπραγματεύσεων με την UEFA.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του gazzetta η απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν “όχι” στο grexit “ναι” στο νομοσχέδιο με όποιες αλλαγές είναι απαραίτητες. Μάλιστα στο Μαξίμου βρέθηκε και ο Υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ ο οποίος τα είπε για λίγα λεπτά με τον κύριο Κοντονή και του εξέφρασε την στήριξη των ΑΝΕΛ σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου πλην των δύο επίμαχων (15 και 1) που μπορεί να οδηγήσουν σε grexit.

Ο κύριος Κουίκ έφυγε από το Μαξίμου χαμογελαστός και αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αύριο στην Βουλή από το σύνολο των βουλευτών της κυβέρνησης διότι θα έχει εκείνες τις τροποποιήσεις που ζητούσε ο γενικός γραμματέας της UEFA κύριος Τζιάνι Ινφαντίνο με την επιστολή που είχε στείλει στις 2 Μαίου. Σε αυτή την περίπτωση οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν στο σύνολό του το νομοσχέδιο και ασφαλώς θα έχουμε αποφύγει οριστικά το grexit.

Συνεπώς κι' αν δεν προκύψει κάποια άλλη απρόοπτη εξέλιξη τις επόμενες ώρες, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής θα αλλάξει τα δύο επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου βάση των όσων του είπε ο Πρωθυπουργός και του έχουν ζητήσει η UEFA και η FIFA, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αύριο από την Βουλή των Ελλήνων και το θρίλερ των δύο τελευταίων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί, χωρίς άλλες συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με την υποσημείωση πάντα, ότι απομένουν ακόμη ορισμένες ώρες και με βάση τις ανατροπές που είχε αυτή η υπόθεση, ας περιμένουμε και το τυπικό οριστικό φινάλε της. Αν και από την στιγμή που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να αποφευχθεί το grexit δύσκολα θα αλλάξει κάτι. Και στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα έπαιξε καταλυτικό ρόλο η στάση των ΑΝΕΛ οι οποίοι πίεσαν προς την κατεύθυνση του μη grexit...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Η εξήγηση του Ηρειώτη και το... ασυμβίβαστο!!

Τι έλεγε ο γνωστός δικηγόρος για την παραίτηση του από τον Παναθηναϊκό και το... ασυμβίβαστο που προέκυψε από τις υποθέσεις που ανέλαβε πρόσφατα.  
Ο Γιάννης Ηρειώτης από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό του Γιάννη Αλαφούζου στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Μετά από τρία χρόνια στο Δ.Σ της ΠΑΕ ο γνωστός δικηγόρος αποτέλεσε παρελθόν το βράδυ της Δευτέρας. Η επίσημη θέση είναι πως παραιτήθηκε λόγω προσωπικού θέματος. Η αλήθεια, σαφώς, είναι διαφορετική και την καταγράψαμε χθες.
Ο Ηρειώτης ανέλαβε την υπεράσπιση του πρώην ποδοσφαιρικού παράγοντα του Ολυμπιακού που εμπλέκεται στην υπόθεση του ''Noor1'' ενώ το πρωί παρουσίαστηκε ως δικηγόρος του Γιώργου Σπανού(είναι χρόνια δικηγόρος του), ο οποίος έχει καταθέσει μήνυση στον διευθυντή ποδοσφαίρου του «τριφυλλιού», Τάκη Φύσσα. Επί της ουσίας δημιουργήθηκε ένα... ασυμβίβαστο και η επιλογή του Ηρειώτη ήταν καθαρά επαγγελματική.
Ο ίδιος, μάλιστα, εξηγούσε το πρωί στην Ευελπίδων πως από η δικηγορία είναι η μοναδική πηγή εσόδων του και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να μην αναλάβει σημαντικές υποθέσεις, βάζοντας πάνω απ' όλα τον ρόλο που είχε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Οι ενδεκάδες στο Γιουβέντους-Ρεάλ!

Η πρώτη τιτανομαχία είναι… προ των πυλών! Δείτε τις ενδεκάδες που επέλεξαν οι Μασιμιλιάνο Αλέγκρι (Γιουβέντους) και Κάρλο Αντσελότι (Ρεάλ Μαδρίτης). Μία έκπληξη για τους Ιταλούς.

Οι ενδεκάδες στο Γιουβέντους-Ρεάλ

Ο φιλοξενούμενους, Αντσελότι άφησε στον πάγκο τον Τσιτσαρίτο, όπως αναμενόταν και θα παίξει μπροστά με πιο… ελεύθερους τους Κριστιάνο, Μπέιλ, Χάμες. Σε ρόλο αμυντικού χαφ ο Σέρχιο Ράμος, κάτι που δοκίμασε ο Ιταλός τεχνικός και τις προάλλες στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Απ’ την άλλη, ο Αλέγκρι παίζει με Μοράτα-Τέβεζ στην επίθεση, κατεβάζει την ομάδα του με τέσσερις στην άμυνα (Λιχτστάιντερ, Μπονούτσι, Κιελίνι, Εβρά), ενώ η έκπληξη έχει να κάνει στο γεγονός πως έμεινε εκτός ο Περέιρα και μπήκε στην ενδεκάδα ο… άσημος Στουράρο.

Υπενθυμίζεται πως η «Κυρία» έχει τις απουσίες των Πογκμπά, Κάσερες, Ασαμόα, ενώ η «βασίλισσα» αυτές των Μόντριτς, Μπενζεμά και του Κεντίρα (που δεν υπολογίζεται).


Γιουβέντους: Μπουφόν, Λιχτστάινερ, Μπονούτσι, Κιελίνι, Εβρά, Μαρκίζιο, Πίρλο, Βιδάλ, Στουράρο, Τέβεζ, Μοράτα

Στον πάγκο: Στοράρι, Μπαρτζάλι, Παντόιν, Πέπε, Περέιρα, Γιορέντε, Μάτρι

Ρεάλ Μαδρίτης: Κασίγιας, Βαράν, Πέπε, Σέρχιο Ράμος, Ρονάλντο, Κρόος, Χάμες, Μπέιλ, Μαρσέλο, Καρβαχάλ, Ίσκο

Στον πάγκο της Ρεάλ: Νάβας, Κοεντράο, Τσιτσαρίτο, Λούκας Σίλβα, Αρμπελόα, Χεσέ, Ιγιαραμέντι *Πηγή: sport-fm.gr*

Τελεσίγραφο σε Σακό!

Ο Μπακαρί Σακό θα πρέπει να κατεβάσει τις απαιτήσεις του εφόσον θέλει να πάρει μεταγραφή στην Γουέστ Μπρομ, όπως τον ενημέρωσε ο σύλλογος.
Ο 27χρονος μένει ελεύθερος από την Γουλβς και οι «baggies» θέλουν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, αλλά εμπόδιο στέκονται οι οικονομικές απαιτήσεις του. Αν και πλέον δίνεται στον σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ να τον αποκτήσει χωρίς να δαπανήσει κάποιο ποσό για τα δικαιώματά του, όπως θα έπρεπε να κάνει τον περασμένο Ιανουάριο όταν εξέφρασε και πάλι το ενδιαφέρον του, η διοίκηση δεν διατίθεται να τον κάνει έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους του συνόλου.
Ο Σακό έχει σκοράρει 15 τέρματα σε 43 παιχνίδια την τρέχουσα σεζόν. Είχε αποκτηθεί από τον σύλλογο της Τσάμπιονσιπ το 2012 έναντι του ποσού των 2.5 εκ. λιρών από την Σεντ Ετιέν, με την οποία είχε σκοράρει 38 φορές σε 124 παιχνίδια.
*Πηγή: England365.gr*

Σενάριο για Τσέλσι και Λάμπερτ!!

Μεταγραφικό σενάριο που θέλει την Τσέλσι να έχει τον Ρίκι Λάμπερτ στους υποψήφιους για τη γραμμή κρούσης εφόσον δεν προσφερθεί νέο συμβόλαιο στον Ντιντιέ Ντρογκμπά φέρνει στην επιφάνει ο βρετανικός Τύπος.
Ο Άγγλος επιθετικός σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να προσφέρει όσο θα ήθελε στη Λίβερπουλ και όσα θα περίμεναν από εκείνον στον σύλλογο.
Μπορεί να ήταν... ονειρική η μεταγραφή του όταν έγινε αφού δεν έχει κρύψει τα «κόκκινα» αισθήματά του, όμως στην πράξη, το γεγονός πως ανήκει στην αγαπημένη του ομάδα απέδειξε ότι το όνειρο δεν ήταν τελικά όπως θα το ήθελε.
Η Τσέλσι, όπως αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα, φέρεται να έχει στη λίστα τον Ρίκι Λάμπερτ, τη στιγμή που άπαντες περιμένουν να ξεκαθαρίσει το θέμα με το μέλλον του Ντιντιέ Ντρογκμπά που θέλει να συνεχίσει στους «μπλε» και τον θέλουν οι συμπαίκτες του και ο Ζοσέ Μουρίνιο.
*Πηγή: England365.gr*

Τα «πράσινα» εισιτήρια ενόψει Απόλλωνα Πάτρας!!

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για τη συνέχεια των υποχρεώσεών του και η «πράσινη» ΚΑΕ με ανακοίνωσή της ενημέρωσε τον κόσμο για την διάθεση των εισιτηρίων για την αναμέτρηση με τον Απόλλωνα Πάτρας (10/05, 16:45).
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ενημερώνει τους φιλάθλους της πως ξεκίνησε από σήμερα (5/5) η προπώληση των εισιτηρίων για την αναμέτρηση της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 με αντίπαλο τον Απόλλωνα Πατρών, που θα λάβει χώρα την Κυριακή (10/5, 16.45) στο ΟΑΚΑ.
Οι φίλοι της ομάδας μας μπορούν να προμηθεύονται τα εισιτήριά τους από τα *Γραφεία Viva (Καποδιστρίου 2 & Λεωφόρος Κηφισίας, Μαρούσι, 2ος όροφος, Ωράριο Λειτουργίας: 8.00 – 23.00) και *Viva Mall (ώρες λειτουργίας καταστημάτων) καθώς και διαδικτυακά (στο www.paobc.gr και στο www.viva.gr). Επίσης, τηλεφωνικά στο 11876 (Χρέωση από σταθερό: 0,96€ / λεπτό και από κινητό: 1,09€ / λεπτό) επί 24 ώρες το 24ωρο. Πληροφορίες στο 210-6440010.
Παράλληλα, από την Τετάρτη (6/5) θα διατίθενται εισιτήρια και από τα εκδοτήρια στη Θύρα 10 του γηπέδου “Απόστολος Νικολαΐδης”.
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη (6/5) έως Παρασκευή (8/5): 10.00-18.00
Την Κυριακή (10/5), δηλαδή την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, τα εκδοτήρια του ΟΑΚΑ θα διαθέτουν εισιτήρια δύο ώρες πριν την έναρξή του (14.45-16.45)».

Ο Πάνος και το θετικό φινάλε!

Να κλείσει με νίκη τις εντός έδρας υποχρεώσεις της θέλει η ομάδα των Τρικάλων, στην αναμέτρηση με το Ρέθυμνο (06/05, 17:00), με τον Στηβ Πάνος να τονίζει πως οι Θεσσαλοί θέλουν τη νίκη ώστε να δώσουν χαρά στους πιστούς φιλάθλους τους.
Το blog του σέντερ των Θεσσαλών:
«Χαιρετισμούς από τα Τρίκαλα!
Την τελευταία φορά που επικοινωνήσαμε ετοιμαζόμασταν για μια σκληρή μάχη εναντίον του Άρη. Δυστυχώς ηττηθήκαμε και δεν παίξαμε όσο καλά θα θέλαμε. Μετά από πολύ σκληρή εβομάδα προπονήσεων βγήκαμε στον αγώνα λίγο νωθροί και παραμείναμε έτσι για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.
Αρκετοί από τους παίκτες μας είχαν προβλήματα τραυματισμών και δεν αποδώσαμε το 100% των δυνατοτήτων μας. Περιττό να πούμε ότι ο Άρης έπαιξε ένα συμπαγές και ενεργητικό παιχνίδι και πρέπει να τους συγχαρούμε για την δίκαιη νίκη του.
Είναι τρελό πόσο γρήγορα κυλά η σεζόν! Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα νιώθω μια γλυκόπικρη γεύση σκεπτόμενος την πιθανότητα να μην έχω την ευκαιρία να παίξω ξανά με συγκεκριμένους συμπαίκτες μου. Ολοκληρώσαμε την προετοιμασία μας και η ατμόσφαιρα είναι σπουδαία. Κάναμε μια δύσκολη προπόνηση και πραγματικά προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε στον αγώνα κόντρα στο Ρέθυμνο. Βιώσαμε έντονα συναισθήματα την φετινή σεζόν και είναι πολύ σημαντικό για μας να νικήσουμε αυτό το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι και να αφήσουμε μια θετική νότα στους πιστούς οπαδούς μας!
Μείνετε συντονισμένοι
Στηβ»

Ετοιμάζεται να αναλάβει ο Αλβέρτης τον Παναθηναϊκό!!

Ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για την αναμέτρηση με τον Πανελευσινιακό (06/05, 19:00), μια αναμέτρηση η οποία θα είναι η τελευταία πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.
Η προσοχή όλων στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού είναι στραμμένη στην αναμέτρηση με τον Πανελευσινιακό στο (06/05, 19:00). Στόχος των παικτών του «τριφυλλιού» η νίκη που θα επαναφέρει την ηρεμία εντός των τειχών.
Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως το «τριφύλλι» δεν κοιτάει το μέλλον του. Όσον αφορά το θέμα του προπονητή, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κερδίζει πόντους για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδα, μετά το παιχνίδι στη Γούβα. Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο να παραμείνει ο Σωτήρης Μανωλόπουλος ως πρώτος προπονητής και να προστεθεί στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας ένας βοηθός με εμπειρία στο χώρο.
Από εκεί και πέρα, στο «τριφύλλι» κοιτάζουν και περιπτώσεις ενίσχυσης του ρόστερ. Εξετάζονται λύσεις, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το δεύτερο δείγμα του Τζέιμς Γκιστ. Ο χρόνος, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι σύμμαχος μιας και το χρονικό περιθώριο εκπνέει ένα 24ωρο πριν από την έναρξη των πλέι οφ, τα οποία έχουν επικρατέστερη ημερομηνία την 12η Μαϊου.
*Πηγή: superbasket.gr*

Grexit ήταν και πάει!!

Απομακρύνεται ο κίνδυνος! Ο Σταύρος Κοντονής προανήγγειλε συμφωνία με την ΟΥΕΦΑ για το αθλητικό νομοσχέδιο. Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ΣΠΟΡ FM που σας είχε ενημερώσει για την εξεύρεση λύσης.

Grexit ήταν και πάει!
Ο Υφυπουργός Αθλητισμούς μετά τις συναντήσεις που είχε με τους... θεσμούς, κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ποδοσφαιρικού grexit.

Με δήλωσή του... προαναγγέλει τη συμφωνία και αυτό που μένει είναι να πάει αύριο το νομοσχέδιο στην ολομέλεια για να τεθεί προς ψήφιση.

Μπαίνουν οι τακτικοί δικαστές και τα διοικητικά πρόστιμα, όλα δείχνουν ότι κάνει πίσω η Πολιτεία στο θέμα αποβολής των ομάδων από την Ευρώπη.

Η δήλωση του Σταύρου Κοντονή
"Μετά από εντατική προσπάθεια μηνών και εξαντλητικές διαβουλεύσεις, ολοκληρώθηκε σήμερα η τελική διαμόρφωση του κειμένου του νομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα. Είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύουμε ότι υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο τη νομιμότητα όσο και την ανάγκη εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε σχέση με το αποτέλεσμα αυτό, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την UEFA και τη FIFA για το συνεχή διάλογο που είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, ειλικρίνεια και καλή πίστη, ο οποίος διεξήχθη αδιάλειπτα μέχρι τέλους και ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες πολλών να τον τορπιλλίσουν. Ο διάλογος αυτός θα συνεχισθεί και στην επόμενη φάση, το ίδιο καλόπιστος και εποικοδομητικός.

Πολύ συνοπτικά:

-Για πρώτη φορά καταφέραμε να τεθούν και συζητηθούν στις αληθινές τους διαστάσεις θέματα-ταμπού, όπως το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αναγνωρίζοντας μεν και σεβόμενοι το αληθινό περιεχόμενό του, καταργώντας όμως ρητά και κατηγορηματικά τη νησίδα αυθαιρεσίας και ανομίας που με πρόσχημα το αυτοδιοίκητο αποτελούσε μαύρη κηλίδα στη νομοθεσία μας και όνειδος για την έννομη τάξη της χώρας.
-Για πρώτη φορά αναγνωρίσθηκε εμπράκτως η αναφαίρετη -αλλά μη ενεργοποιηθείσα ποτέ μέχρι σήμερα- αρμοδιότητα της ελληνικής Πολιτείας να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα, κατασταλτικά ή προληπτικά, ακόμη και να επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές ποινές, όχι για να παρεμβαίνει στο αθλητικό γίγνεσθαι, αλλά για ν' αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη βία και τη διαφθορά στον αθλητισμό και πέριξ αυτού.
-Από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σ' αυτό, όλες οι διαφορές στο ποδόσφαιρο θα επιλύονται αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι θα περιβάλλονται με όλα τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας.
-Από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, επίσης, για την προστασία της ασφάλειας και της ακεραιότητας όλων των φιλάθλων, κανείς αγώνας με θεατές δεν θα διεξάγεται σε γήπεδο στο οποίο δεν θα βρίσκονται σε λειτουργία συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης και ονομαστικού εισιτηρίου.

Αυτά είναι κάποιες από τις τομές που, παρά τις Κασσάνδρες, θεσπίζονται οριστικά με το νομοσχέδιο, ενώ, πέραν αυτών, πολλά ακόμη σημαντικά θέματα ρυθμίζονται με τις διατάξεις του.

Επιθυμώ, τελειώνοντας, να ευχαριστήσω όλα τα δημοκρατικά ελληνικά κόμματα για τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας αυτή, η οποία βεβαίως άμεσα θα συνεχισθεί, για μία συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και παθογενειών που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό." *Πηγή: sport-fm.gr*

Με Φέντερερ ο Κύργιος στη Μαδρίτη!

Τον Ρότζερ Φέντερερ θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Νικ Κύργιος την Τετάρτη στο τουρνουά τένις της Μαδρίτης ATP World Tour Masters 1000μετά τη νίκη με 2-0 (6-2, 6-3) σετ κόντρα στον Χιμένο-Τράβερ.

Με Φέντερερ ο Κύργιος στη Μαδρίτη
Την καταπληκτική φόρμα, στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημμα, πιστοποίησε και στη Μαδρίτη ο Νικ Κύργιος. Ο Ελληνοαυστραλός, No35 της παγκόσμιας κατάταξης, ήταν σαρωτικός απέναντι στον Χιμένο-Τράβερ και πήρε τη νίκη με 2-0 σετ σε μόλις μία ώρα αγώνα. Στον επόμενο γύρο θα αντιμετωπίσει το σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ο Κύργιος δεν έδειξε σημάδια κούρασης από τη συμμετοχή του στον τελικό του τουρνουά στο Εστορίλ και συνέχισε με τον ίδιο τρόπο στο πρώτο του ματς στην ισπανική πρωτεύουσα για το 1000άρι Masters. Ο 20χρονος άσος μπήκε δυναμικά στο ματς και έκανε το break στο δεύτερο game, παίρνοντας προβάδισμα 3-0, καθώς ο Ισπανός αντίπαλ;oς του δεν μπόρεσε να προβάλλει αντίσταση στο πολύ καλό σερβίς του. Με αυτά τα δεδομένα, ο Κύργιος έκλεισε με δεύτερο break το πρώτο σετ με 6-2.

Λίγα πράγματα άλλαξαν στη συνέχεια, με τον Κύργιο να κρατάει το σερβίς του και να καταφέρνει να «σπάει» αυτό του Χιμένο-Τράβερ στο έκτο game. Έτσι, προηγήθηκε με 4-2 και πήρε τα "ηνία" του αγώνα. Μάλιστα, δεν έδωσε την ευκαιρία στον αντίπαλό του να φτάσει σε breaking point, ενώ ήταν εξαιρετικός στις επιστροφές. Επομένως, φυσιολογικά πήρε και το δεύτερο σετ με 6-3 και τη νίκη με 2-0 σε 61 λεπτά.

Η κατάσταση, όμως, πλέον γίνονται πολύ δύσκολη για τον Ελληνοαυστραλό, αφού στο δρόμο του για να προχωρήσει περισσότερο στη Μαδρίτη θα σταθεί εμπόδιο ο… πολύς Ρότζερ Φέντερερ, Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη, τον οποίο θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη (6/5). *Πηγή: sport-fm.gr*

Αποθέωση για Γκουαρντιόλα στη Βαρκελώνη!! (video)

Δεν έχει σημασία αν βρίσκεται σε άλλη ομάδα ή αν πηγαίνει ως αντίπαλος. Όταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα πατάει το πόδι του στην Καταλονία δε γίνεται να μη γνωρίσει την αποθέωση.

Αποθέωση για Γκουαρντιόλα στη Βαρκελώνη! (video)
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, σε όποιον πάγκο (εκτός της Ρεάλ Μαδρίτης) κι αν καθίσει, ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα ‘ναι πάντα αγαπητός στη Βαρκελώνη.

Κι αυτό το συνειδητοποίησε απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Καταλονία για το παιχνίδι με την πρώην ομάδα του.

Κατά την άφιξη λοιπόν της Μπάγερν στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει ενόψει της πρώτης αναμέτρησης των ημιτελικών του Champions League, ο 44χρονος τεχνικός αποθεώθηκε από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί -γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο- εκεί.

Όσο για τον έτερο Καταλανό της γερμανικής ομάδας, τον Τιάγκο Αλκάνταρα, έγινε επίσης δεκτός με ενθουσιασμό, ενώ και οι Χάβι Μαρτίνεθ-Τσάμπι Αλόνσο (παρά το παρελθόν του δεύτερου στη Ρεάλ) εισέπραξαν επιδοκιμασίες.




*Πηγή: sport-fm.gr*

«Τράμπα» Μήτρογλου-Εμενίκε θέλει η Φούλαμ!!

Έτοιμη να χτυπήσει την… πόρτα της Φενερμπαχτσέ για τον Εμενίκε, βάζοντας στην πρότασή της και τον Κώστα Μήτρογλου, φέρεται να είναι η Φούλαμ, σύμφωνα με ιστοσελίδα της Αγγλίας.

«Τράμπα» Μήτρογλου-Εμενίκε θέλει η Φούλαμ!
Τη… φόρμουλα για να «απαλλαγεί» από τον Κώστα Μήτρογλου φέρεται να βρήκε η Φούλαμ, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα «getwestlondon»!

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, οι «cottagers» είναι έτοιμοι να καταθέσουν πρόταση στη Φενερμπαχτσέ για την απόκτηση του Εμενίκε, συμπεριλαμβάνοντας παράλληλα στην προσφορά τους και τον διεθνή επιθετικό, ο οποίος έχει ακόμα συμβόλαιο μαζί τους και φέτος αγωνίζεται ως δανεικός στον Ολυμπιακό. Περίπτωση που ενδεχομένως να «αρέσει» και στους Τούρκους, καθώς και στο παρελθόν είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον διεθνή φορ.

Μάλιστα, από την άλλη και ο Νιγηριανός επιθετικός δεν επιθυμεί να συνεχίσει στην τουρκική ομάδα, ύστερα από ένα «θερμό επεισόδιο» με τους οπαδούς σε ένα ματς τον περασμένο Απρίλιο. *Πηγή: sport-fm.gr*

Νταλίκα γκρέμισε τοίχο στη Ριζούπολη!! (pics)

Πέσανε τα τσιμέντα στη Ριζούπολη! Κι όχι εξαιτίας κάποιας μεγάλης μεταγραφής, αλλά εξαιτίας… νταλίκας! Οδηγός φορτηγού το παράκανε με την όπισθεν και γκρέμισε μέρος της μάντρας στο γήπεδο του Απόλλωνα

Νταλίκα γκρέμισε τοίχο στη Ριζούπολη! (pics)
Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η Λάρισα στον Απόλλωνα -να διασπάσει το αμυντικό του τείχος- το έκανε τελικά μια… νταλίκα!

Μια μέρα με το μεγάλο διπλό της ομάδας στο «Αλκαζάρ» (όχι ότι αυτό σχετίζεται με το περιστατικό) οι άνθρωποί της ήρθαν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση, όταν οδηγός φορτηγού που επιχειρούσε να σταθμεύσει στο πάρκινγκ έξω από τη Ριζούπολη δεν υπολόγισε καλά στη μανούβρα.

Κρατώντας λοιπόν λίγο παραπάνω την όπισθεν, έπεσε στην πέτρινη μάντρα του γηπέδου (εκεί όπου υπάρχουν τα εκδοτήρια της θύρας 1) και γκρέμισε ένα μέρος της.

Το θετικό είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος κίνδυνος τραυματισμού, ενώ και η αποκατάσταση των υλικών ζημιών (που ήδη ξεκίνησε) ρυθμίστηκε κατόπιν συνεννόησης του οδηγού με τους ανθρώπους της διοίκησης.

Δείτε φωτογραφίες από το συμβάν από το «planet Apollon»

inner

inner

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

Τρεις ΠΑΕ στην Πειθαρχική!

Ενώπιον της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής θα βρεθούν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Πανιώνιος.

Τρεις ΠΑΕ στην Πειθαρχική
Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή κάλεσε σε απολογία την Πέμπτη 07-05-2015 και ώρα 13:00 τις παρακάτω ΠΑΕ στο πλαίσιο των συναντήσεων για την 33η Αγωνιστική.

Αναλυτικά:

Α) ΠΑΕ Ατρόμητος Αθ.: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της στον αγώνα ΠΑΕ Ατρόμητος Αθ.-ΠΑΕ Πανιώνιος.

* Επί παραβάσει των άρθρων 1, επ., 15 του Π.Κ. της ΕΠΟ.

Β) ΠΑΕ Ολυμπιακός: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της στον αγώνα ΠΑΕ Ολυμπιακός- ΠΑΕ ΑΕΛ Καλλονής.

Επί παραβάσει των άρθρων 1, επ., 15 του Π.Κ. της ΕΠΟ

Γ) ΠΑΕ Πανιώνος, Ν. Ζαμάνης (Δ/ντής ποδ/ρου): Για τη συμπεριφορά του κ. Ν. Ζαμάνη στον αγώνα ΠΑΕ Ατρόμητος Αθ.- ΠΑΕ Πανιώνιος.

* Επί παραβάσει των άρθρων 1, επ.,5, 11 και 14 του Π.Κ. της ΕΠΟ.

Βεζένκοφ: «Η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη ο ΟΣΦΠ»

Ο Ολυμπιακός, τον οποίο θα υποδεχθεί ο Άρης την Τετάρτη (6/5), αυτή τη στιγμή είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ.

Βεζένκοφ: «Η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη ο ΟΣΦΠ»
Ακόμη περισσότερη συγκέντρωση, σε σχέση με το ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό, θα πρέπει να έχει ο Άρης απέναντι στον Ολυμπιακό, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ.

Ο Βούλγαρος φόργουορντ θεωρεί πως αυτή τη στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης και γι’ αυτό περιμένει ένα κατάμεστο «Nick Galis Hall».

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ στο blog που έχει στον ΕΣΑΚΕ:

«Καλησπέρα σε όλους

Ήταν μία εβδομάδα που κύλησε ομαλά και ήρεμα για την ομάδα μας. Προσπαθήσαμε να ξεχάσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, αφού η προσπάθειά και η απόδοσή μας σ’ αυτήν την αναμέτρηση δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Συγκεντρωθήκαμε από νωρίς στον προσεχή αγώνα, με τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολος για μας.

Ο Ολυμπιακός είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη. Παίζει πολύ καλό μπάσκετ, έχει περάσει στο φάιναλ φορ και θα ξεκινήσει τα πλέι οφ της Basket League ΣΚΡΑΤΣ με το απόλυτο πλεονέκτημα. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να παλέψουμε σκληρά και να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Να ακολουθήσουμε το πλάνο μας στο βαθμό που πρέπει και να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, περιμένουμε τη συμπαράσταση του κόσμου μας. Τον ευχαριστούμε που γέμισε το “Nick Galis Hall” στον αγώνα με τον ΠΑΟ. Εμείς τον πικράναμε στο συγκεκριμένο ματς και θα τα δώσουμε όλα για να παρουσιάσουμε καλύτερο πρόσωπο κόντρα στον Ολυμπιακό.

Οι αγώνες είναι συνεχόμενοι από δω και πέρα και μας περιμένει μία δύσκολη κατάσταση, με πέντε, πιθανώς, ματς σε διάστημα 1.5 – 2 εβδομάδων. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε έτοιμοι στο πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν. Όμως σε καμία περίπτωση δε σκεφτόμαστε από τώρα τα πλέι οφ. Προέχουν δύο πολύ δύσκολοι αγώνες για το τέλος της κανονικής περιόδου.

Σας περιμένουμε στο “Nick Galis Hall”,

Αλέξανδρος
».

Νέο «πολυβόλο» για τη Βέρντερ!


Στην απόκτηση του επιθετικού Άντονι Ούτζα προχώρησε η Βέρντερ, καθώς τα βρήκε σε όλα με τη διοίκηση της Κολωνίας και ο 24χρονος Νιγηριανός θα γίνει κάτοικος Βρέμης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Νέο «πολυβόλο» για τη Βέρντερ
Το νέο πρόσωπο στην επίθεση της Βέρντερ Βρέμης θα είναι από τη νέα σεζόν ο Άντονι Ούτζα. Ο 24χρονος φορ συμφώνησε με την ομάδα της Βρέμης για συμβόλαιο τεσσάρων ετών. Ο Νιγηριανός διεθνής αγωνίζεται από το 2012 με τη φανέλα της Κολωνίας, με την οποία έχει σκοράρει 36 γκολ σε 100 συμμετοχές.

«Πρόκειται για ένα γρήγορο επιθετικό που είναι πολύ επικίνδυνος μπροστά από το τέρμα και θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Παίζει με πολύ πάθος και δύναμη, είναι πολύ καλός και στο ψηλό παιχνίδι», είπε ο τεχνικός διευθυντής των «πράσινων», Τόμας Άιχιν.

DONE DEAL: @ujah_9 will sign from @fckoeln_en next season! Welcome to , Anthony!

*Πηγή: sport-fm.gr*

Με μία απουσία στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟΚ!

Χωρίς τον Χρήστο Σαλούστρο θα ταξιδέψει στην Αθήνα η αποστολή του ΠΑΟΚ για την αναμέτρηση με την ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ (6/5).

Με μία απουσία στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟΚ
Ελλιπής θα ταξιδέψει στην Αθήνα ο ΠΑΟΚ για την αναμέτρηση με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (6/5). Τελικά, ο Χρήστος Σαλούστρος δεν κατάφερε να ξεπεράσει την ίωση που τον ταλαιπωρεί και δεν προπονήθηκε ούτε την Τρίτη (5/5), με αποτέλεσμα να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη.

Προτού ξεκινήσει το πρόγραμμα, οι παίκτες του «Δικεφάλου του Βορρά» είδαν σε βίντεο παιχνίδια της «Ένωσης» και στη συνέχεια πάτησαν το παρκέ της Πυλαίας.

Συνεπώς, η αποστολή της ομάδας του Σούλη Μαρκόπουλου, η οποία αναχωρεί στις 18:45 για την πρωτεύουσα, αποτελείται από τους: Κέβιν Λάνγκφορντ, Μιχάλη Λιάπη, Μαρκ Κάρτερ, Απόλλων Τσόχλα, Γιώργο Δέδα, Βαγγέλη Μαργαρίτη, Θωμά Κώττα, Τζέικ Όντουμ, Τζούλιαν Βον, Έντι Σιναντίνοβιτς και Δημήτρη Χαριτόπουλο. *Πηγή: sport-fm.gr*

Όλα δείχνουν συμφωνία!!

Αποφεύχθηκε, όπως όλα δείχνουν, το ποδοσφαιρικό grexit, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για… σχεδόν συμφωνία Κοντονή – ΟΥΕΦΑ για το νομοσχέδιο.

Όλα δείχνουν συμφωνία!
Από χθες το βράδυ, σας είχαμε ενημερώσει ότι μετά την έκτακτη επίσκεψη του Σταύρου Κοντονή στη Γενεύη και τη συνάντησή του με την ΟΥΕΦΑ, η συμφωνία είναι προ των πυλών.

Υπάρχουν κάποια ανοικτά θέματα, ακόμη, τα οποία συζητούνται, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όποια «αγκάθια» θα ξεπεραστούν και η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα συμφωνήσει με την Πολιτεία για το θέμα του αθλητικού νομοσχεδίου.

Στα περισσότερα ζητήματα υπάρχει σύγκλιση και η μόνο εκκρεμότητα έχει να κάνει με τον αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη, το οποίο ο κ. Κοντονής συζητάει. Παράλληλα, υπήρξε και μετατόπιση από το τελευταίο έγγραφο της ΟΥΕΦΑ προς το Υπουργείο, στο θέμα των δικαστών.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται ανακοίνωση από το Υφυπουργείο Αθλητισμού. *Πηγή: sport-fm.gr*

Με την ιστορία της ΑΕΚ η φανέλα του Αμερικάνου!! (pic)

Του οφείλεται μεγάλο μέρος της ιστορίας της μπασκετικής ΑΕΚ. Γι’ αυτό η φανέλα του Γιώργου Αμερικάνου (που κρεμάστηκε πρόσφατα) πήρε και κυριολεκτικά θέση δίπλα της στην οροφή του ΟΑΚΑ.

Με την ιστορία της ΑΕΚ η φανέλα του Αμερικάνου (pic)
«ΑΕΚ» και «Αμερικάνος» είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες.

Άλλωστε στο μπασκετικό σκέλος, μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της οφείλεται σ’ εκείνον.

Έτσι, η θέση του (σε συμβολικό επίπεδο) δεν θα μπορούσε παρά να είναι δίπλα της.

Λίγες μέρες λοιπόν αφότου η φανέλα του «παγκόσμιου» αποσύρθηκε για πάντα, κρεμάστηκε μαζί με τα υπόλοιπα κατορθώματα του συλλόγου, σε πολλά εκ των οποίων υπήρξε πρωταγωνιστής.

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

Κουμπούρας: «Η μεγαλύτερη νίκη της χρονιάς ήταν με την ΑΕΚ»

Ως τη μεγαλύτερη νίκη της φετινής χρονιάς για το Ρέθυμνο, χαρακτήρισε ο Φάνης Κουμπούρας αυτή κόντρα στην ΑΕΚ.

Κουμπούρας: «Η μεγαλύτερη νίκη της χρονιάς ήταν με την ΑΕΚ»
Η νίκη κόντρα στην ΑΕΚ ήταν η μεγαλύτερη της φετινής χρονιάς για το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τον Φάνη Κουμπούρα, ο οποίος τόνισε πως οι Κρητικοί θέλουν το ροζ φύλλο και κόντρα στα Τρίκαλα ώστε να πλασαριστούν όσο πιο ψηλά μπορούν στη βαθμολογία.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Φάνης Κουμπούρας στο blog που έχει στον ΕΣΑΚΕ:

«Καλησπέρα σε όλους, μιλάμε άλλη μια φορά μέσα από το blog του ΕΣΑΚΕ.

Αρχίζει το καλοκαίρι σιγά - σιγά και το Ρέθυμνο γίνεται όλο και πιο ωραίο αυτήν την εποχή!
Καταρχήν θα ήθελα να ξεκινήσω από την μεγάλη κοινωνική προσπάθεια που κάνει η ομάδα μας μέσω του προγράμματος “RETHYMNO BASKETBALL ASSIST”, με τις κατασκευές γηπέδων μπάσκετ σε σχολεία και το σχολικό πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει το Σάββατο. Πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που τρέχουν αυτό το πρόγραμμα γιατί πάνω από όλα η ομάδα δεν πρέπει να είναι απρόσωπη στην πόλη της και το ASSIST με όλες τις δράσεις του (Αθλητισμού, Κηπουρέματα και Μαστορέματα) είναι μια πολύ ωραία κίνηση.

Στα μπασκετικά, τελείωσε και ο πρώτος γύρος των playoffs στο ΝΒΑ. Αρκετές σειρές δεν ήταν όσο ανταγωνιστικές περιμέναμε και μερικές ομάδες περάσανε αρκετά εύκολα στην επόμενη φάση, αλλά ευτυχώς υπήρχε το ματς Clippers-Spurs! Ό,τι και να πούμε γι’ αυτήν την σειρά είναι λίγο, με αποκορύφωμα το 7ο παιχνίδι που πιστεύω ότι είναι ένα από τα καλύτερα ματς που έχω δει στη ζωή μου. Και πάνω απ’ όλα είχαμε 4 Έλληνες στα φετινά playoffs (οι 3 παίζουν ακόμα).

Εμείς την προηγούμενη αγωνιστική κάναμε την μεγαλύτερη νίκη της χρονιάς κερδίζοντας την ΑΕΚ μέσα στην έδρα μας! Οι 79 πόντοι που δεχθήκαμε μπορεί να φανούν πολλοί αλλά σίγουρα η άμυνα μας ήταν το κλειδί για την νίκη γιατί η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που φτάνει τους 100 πόντους στα παιχνίδια της. Αυτή την αγωνιστική πάμε στα Τρίκαλα για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αυτήν την μεγάλη νίκη που κάναμε και να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται.

Καλή συνέχεια σε όλους!

Υ.Γ: Συγχαρητήρια στον Άκη Καλλινικίδη για την άνοδο του με τον Αρκαδικό
».

Μετά το Final-4 ο τελικός του Κυπέλλου!


Στις 23 Μαΐου ορίστηκε η διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την SKODA Ξάνθη, ώστε να μην συμπέσει με το Final-4 καθώς κι επειδή δεν θα ήταν διαθέσιμο το ΟΑΚΑ στις 16/5.

Μετά το Final-4 ο τελικός του Κυπέλλου

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει πως ο πρώτος λόγος ήταν το αίτημα του OTE να μην συμπέσει η διοργάνωση με τη διεξαγωγή του Final-4 της Ευρωλίγκας, στο οποίο παίρνουν μέρος οι Πειραιώτες και ο δεύτερος το γεγονός ότι το ΟΑΚΑ δεν θα ήταν διαθέσιμο στις 16 Μαΐου μια ημερομηνία που επίσης εξετάζονταν από τους ιθύνοντες της ομοσπονδίας.

H ανακοίνωση της ΕΠΟ:

«Το Σάββατο 23/5/2015 στο Ο.ΑΚ.Α. «Σπύρος Λούης» θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων περιόδου 2014-15, μεταξύ των ΠΑΕ Ολυμπιακός-ΠΑΕ SKODA Ξάνθη.

Η απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Κυπέλλου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μετά:

-Το αίτημα του OTE, ο οποίος είναι χορηγός της διοργάνωσης αλλά έχει και τα δικαιώματα μετάδοσης (OTE TV), να μην συμπέσει η διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων με τη διεξαγωγή του Final Four της Euroleague (15-17/5/23015), που έχει κάθε χρόνο έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, ώστε όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο αίτημά του «να δοθεί η πρέπουσα προσοχή και η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση του φίλαθλου κοινού… με στόχο την πλέον επιτυχημένη διεξαγωγή και τηλεοπτική μετάδοση του πλέον σημαντικού αγώνα σε επίπεδο αγωνιστικής δράσης…».

-Την απάντηση της διοίκησης του Ο.Α.Κ.Α «Σπύρος Λούης», όταν ο τελικός είχε οριστεί για την Κυριακή 17/5/2015 και είχε ζητηθεί η εγκατάσταση, ότι «το κεντρικό στάδιο είναι καταρχήν διαθέσιμο για την τέλεση του τελικού Κυπέλλου στις 17/5/2015, με δυνατότητα διάθεσης της εγκατάστασης από το Σάββατο 16/5/2015», χρονικό διάστημα που καθιστούσε αδύνατη την προετοιμασία του εν λόγω αγώνα».

«Χτυπάει» Μίτροβιτς η Νιούκαστλ!! (video)


Το… κόλπο γκρόσο με τον Αλεξάντερ Μίτροβιτς επιχειρεί η Νιούκαστλ! Τα αγγλικά Μέσα αναφέρουν πως οι «καρακάξες» τα ‘χουν βρει σε όλα με την Άντερλεχτ -έναντι 20 εκατ. ευρώ- για τον Σέρβο killer.

«Χτυπάει» Μίτροβιτς η Νιούκαστλ! (video)
Τα δίχτυα της στο Βέλγιο ρίχνει η Νιούκαστλ για να αποκτήσει τον on fire επιθετικό της Άντερλεχτ, Αλεξάντερ Μίτροβιτς! Σύμφωνα με την «Dailymail», οι καρακάξες έχουν συμφωνήσει σε όλα με τον σύλλογο του 20χρονου φορ έναντι περίπου 20 εκατ. ευρώ κι απομένει απλά ο παίκτης να δώσει εξίσου το ok για να προχωρήσει οριστικά η μεταγραφή.

Φυσικά για να γίνει πραγματικότητα το super deal, θα πρέπει, η Νιούκαστλ να αποφύγει τον υποβιβασμό, αφού το τελευταίο διάστημα η κατακόρυφη πτώση της, την έχει φέρει μόλις στο +2 απ' τη ζώνη του υποβιβασμού.

Τον Σέρβο άσο τον διεκδικούν κι άλλες μεγάλες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, αφού μόνο απαρατήρητες δεν έχουν περάσει οι φετινές εμφανίσεις του, όπου μετράει 17 γκολ στο πρωτάθλημα Βελγίου, 4 στο Κύπελλο της χώρας και 3 στην Ευρώπη, απ' τα οποία τα 2 είναι κόντρα σε Ντόρτμουντ και Άρσεναλ, αμφότερα εκτός έδρας, ωστόσο οι καρακάξες δείχνουν να 'χουν το προβάδισμα αφού τα έχουν βρει σε όλα με την νυν ομάδα του.




*Πηγή: sport-fm.gr*

Γεωργαλλής: «Να μην υποτιμήσουμε τον Πανιώνιο»

Μπορεί ο Πανιώνιος να έχει… χαιρετήσει ήδη την Α1, ωστόσο ο Απόλλων Πάτρας δεν πρόκειται να τον υποτιμήσει, σύμφωνα με τον Γιάννη Γεωργαλλή.

Γεωργαλλής: «Να μην υποτιμήσουμε τον Πανιώνιο»
Ο Απόλλων Πάτρας δεν πρόκειται να… παραπλανηθεί και να υποτιμήσει τον Πανιώνιο, λόγω της κατάστασης που βρίσκεται, σύμφωνα με όσα έγραψε ο Γιάννης Γεωργαλλής.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Γιάννης Γεωργαλλής στο blog που έχει στον ΕΣΑΚΕ:

«Στο τελευταίο παιχνίδι με τον Κόροιβο Αμαλιάδας παρουσιάσαμε ένα καλό πρόσωπο για περίπου 30 λεπτά. Δυστυχώς χάσαμε στην παράταση ένα εκτός έδρας παιχνίδι που θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει. Είναι θετικό το γεγονός ότι εμφανιστήκαμε βελτιωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια κι αυτό κρατάμε για το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον Πανιώνιο, αν και γνωρίζουμε ότι θα έλθει στην Πάτρα με απουσίες. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι, ώστε να κλείσουμε τη χρονιά με νίκη στην Περιβόλα κυρίως για να ικανοποιήσουμε τον κόσμο μας.

Το καλό μας πρόσωπο πρέπει να βγει στο γήπεδο και στα δύο τελευταία παιχνίδια της χρονιάς και να είναι ανάλογο αυτού που δείξαμε στα περίπου 2/4 του φετινού πρωταθλήματος. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη χρονιά με όσο το δυνατό καλύτερη εικόνα, όπως αρμόζει στην ομάδα μας.

Μας βοηθάει το γεγονός ότι δεν έχουμε προβλήματα με τραυματισμούς κι αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να προπονηθούμε σκληρά όλο το διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο παιχνίδι μέχρι το επόμενο
».

«Ο Παναθηναϊκός θέλει πίσω τον Ομπράντοβιτς»

Για επιθυμία του Παναθηναϊκού να φέρει πίσω τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς μιλούν στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη «Hurriyet», οι «πράσινοι» στοχεύουν σε επιστροφή του «Ζοτς» κι έχουν ως εναλλακτική τον Ιτούδη.

«Ο Παναθηναϊκός θέλει πίσω τον Ομπράντοβιτς»
Σενάρια βγαλμένα από τα καλύτερα όνειρα των φίλων του Παναθηναϊκού άρχισαν ν’ αναπτύσσονται στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει η «Hurriyet», σε δημοσίευμα με τίτλο «νέα που κάνουν θραύση για τη Φενέρμπαχτσε», οι «πράσινοι» φιλοδοξούν να φέρουν πίσω στον πάγκο τους τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στη θέση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που καλύπτεται προσωρινά από τον Δημήτρη Μανωλόπουλο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλει να επαναφέρει τον θρύλο του μπασκετικού «τριφυλλιού».

Προχωρούν ακόμα περισσότερο, δε, το θέμα, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν το καταφέρουν, έχουν ως εναλλακτική επιλογή τον Δημήτρη Ιτούδη, με τη σημαντική συμβολή του οποίου κατακτήθηκαν οι τίτλοι των προηγούμενων χρόνων. *Πηγή: sport-fm.gr*

Σλότερ: «Θυσία για την ομάδα, ανεξάρτητα από τον προπονητή»


Ο Έι Τζέι Σλότερ δεν αναλώνεται σε σκέψεις για τον προπονητή του Παναθηναϊκού και τονίζει την ανάγκη να είναι όλοι οι παίκτες αποφασισμένοι να θυσιαστούν για την ομάδα εν όψει της δύσκολης συνέχειας.

Σλότερ: «Θυσία για την ομάδα, ανεξάρτητα από τον προπονητή»
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, για τον Έι Τζέι Σλότερ. Ο Αμερικανός γκαρντ του Παναθηναϊκού αφήνει στην άκρη την προπονητολογία και τονίζει πως ο ίδιος και οι συμπαίκτες του πρέπει να συνεχίσουν με πάθος και προσήλωση τη δουλειά τους, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της διοίκησης για το διάδοχο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Κι όλα αυτά, αρχής γενομένης από τον αγώνα της Τετάρτης με τον Πανελευσινιακό στο Ζηρίνειο (19:00), παρότι δεν έχει βαθμολογική σημασία.

«Μετά την πρώτη μας εντός έδρας ήττα για το ελληνικό πρωτάθλημα, γνωρίζουμε ότι οριστικά θα είμαστε στη δεύτερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πλέον να επικεντρώσουμε όλη μας την προσοχή ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να παρουσιαστούμε πανέτοιμοι για τα πλέι οφ. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι στα πλέι οφ κρίνονται τα πάντα και όχι στην κανονική περίοδο.

Επίσης θα έχουμε νέο προπονητή στην ομάδα. Για εμάς δεν είναι σημαντικό το ποια θα είναι η απόφαση της διοίκησης σε αυτό το θέμα. To σίγουρο είναι ότι οφείλουμε να θυσιάζουμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία της ομάδας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο προπονητής. Άλλωστε η ομάδα είναι πάνω από όλους μας.

Αυτή τη φορά οι σκέψεις μου είναι σύντομες. Άλλωστε έχουμε δύο αγώνες σε κοντινό διάστημα ώστε να τελειώσει η κανονική περίοδος και στη συνέχεια αρχίζουμε τα πλέι οφ. Πλέον δεν έχουν τόση σημασία τα λόγια όσο η δουλειά
», έγραψε στο blog του στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ.

Άτκινς: «Αξίζουμε τα play offs»

Ο ΚΑΟΔ παίζει στις δύο τελευταίες αγωνιστικές την πρόκρισή του στα play offs, αρχής γενομένης από το ματς της Τετάρτης με τον Κολοσσό στη Ρόδο και ο Έρικ Άτκινς πιστεύει πως αξίζει θέση στην 8άδα.

Άτκινς: «Αξίζουμε τα play offs»
Αναλυτικά ο Αμερικανός γκαρντ έγραψε στο blog του στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ:

«Βρισκόμαστε ήδη στη Ρόδο για να παίξουμε αύριο ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ο Κολοσσός είναι πολύ καλή ομάδα και της αξίζουν συγχαρητήρια για την πορεία που κάνει ειδικά στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Έχουν βρει καλή “χημεία”, παίζουν όμορφο μπάσκετ και παίρνουν τα αποτελέσματα.

Είμαστε στην ίδια κατάσταση θα μπορούσε να πει κανείς, γιατί και η δική μας ομάδα έχει αποκτήσει εξαιρετικό ρυθμό, παίζουμε και ευχαριστιόμαστε το μπάσκετ, κερδίζουμε, οπότε όλα είναι καλά.

Δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο που προσεγγίζουμε το παιχνίδι. Χρειάζεται να είμαστε συγκεντρωμένοι, να έχουμε ως σταθερά την αμυντική μας λειτουργία και από εκεί και πέρα, επιθετικά υπάρχει το ταλέντο για να σκοράρουμε.

Θέλουμε τη νίκη για να συνεχίσουμε το σερί μας και να εξασφαλίσουμε και μαθηματικά την είσοδό μας στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Είναι κάτι που αξίζουμε σαν ομάδα με την πορεία που έχουμε κάνει ειδικά στον β’ γύρο και ευελπιστώ να το κατακτήσουμε αύριο στο γήπεδο.

Πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, όμως η δίψα μας για μπάσκετ παραμένει υψηλή και είναι γεγονός πως έχω ήδη αρχίσει να σκέφτομαι την παρουσία της ομάδας στα πλέι οφ. Προς το παρόν, όμως, αφήνουμε τις σκέψεις στην άκρη γιατί προέχει το παιχνίδι με τον Κολοσσό και μετά από τρεις μέρες παίζουμε με έναν σπουδαίο αντίπαλο όπως είναι η ΑΕΚ στο γήπεδό μας. Θέλουμε να παρουσιάσουμε εξίσου ανταγωνιστικό πρόσωπο και στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας, για να προσφέρουμε χαρά και ικανοποίηση στους φιλάθλους μας
».

Φωτογράφος… 100 εκατ. ευρώ!! (video)

Ο Γκάρεθ Μπέιλ νόμιζε πως τον σταμάτησαν για να δώσει αυτόγραφο, αλλά «χρησιμοποιήθηκε» σαν… φωτογράφος σε πόζα του Χάμες Ροντρίγκες με φιλάθλους.

Φωτογράφος… 100 εκατ. ευρώ (video)

Ο λόγος για τον Γκάρεθ Μπέιλ, που φτάνοντας με το πούλμαν της Ρεάλ στη Σεβίλλη για τον αγώνα του Σαββάτου, είδε φιλάθλους να τον σταματούν. Όχι όμως για να πάρουν το δικό του αυτόγραφο, αλλά για να του ζητήσουν να κάνει τον… φωτογράφο σε μια πόζα φιλάθλων με τον συμπαίκτη του, Χάμες Ροντρίγκες.







*Πηγή: sport-fm.gr*

«Καταρρίφθηκαν οι συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί»

Ηθικά δικαιωμένοι αισθάνονται στον Ατρόμητο, καθώς μετά την απολογία τους στον ανακριτική -αντιμετωπίζοντας κατηγορίες δωροδοκίας και δωροληψίας- δεν τους επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.

ΠΑΕ Ατρόμητος: «Καταρρίφθηκαν οι συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί»
Την εμπιστοσύνη της στην ελληνική δικαιοσύνη εξέφρασε η ΠΑΕ Ατρόμητος. «Τα ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στον Ειδικό Ανακριτή κατέρριψαν τους ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της μετά την απολογία του Γιώργου Σπανού και του Γιάννη Αγγελόπουλου ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή, Γιώργου Ανδρεάδη, ο οποίος δεν τους επέβαλε κανένα περιοριστικό όρο.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ατρόμητος:

«Η σημερινή κοινή απόφαση της Εισαγγελέως και του Ειδικού Ανακριτή που δεν επιβάλλει κανένα περιοριστικό όρο στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ατρόμητος κ. Γιώργο Σπανό και στον τεχνικό διευθυντή κ. Γιάννη Αγγελόπουλο αποτελεί μια πρώτη ηθική δικαίωση για την ομάδα μας.

Τα ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στον Ειδικό Ανακριτή κατέρριψαν τους ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς του γνωστού πλέον σε όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ψευδομάρτυρα.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα ερευνήσει τη δική μας υπόθεση σε βάθος κι εμείς με την σειρά μας θα σταθούμε αρωγοί για να ξεσκεπαστεί η σκευωρία που στήθηκε σε βάρος μας».

Τζάκσον: «Ο Ολυμπιακός δεν τα παρατά ποτέ»


Το θαυμασμό του για την ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά και το κοινό του Παναθηναϊκού εξέφρασε ο Άρον Τζάκσον μέσα από το blog του στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας.

Τζάκσον: «Ο Ολυμπιακός δεν τα παρατά ποτέ»

«Επιστρέφουμε στο Final Four, εκεί που πιστεύεις πως μπορείς να πάρεις τα πάντα, αλλά τις δύο τελευταίες φορές που ήμουν εκεί δεν τα καταφέραμε. Είναι το δωδέκατο Final Four της ΤΣΣΚΑ τα τελευταία 13 χρόνια και γι’ αυτό χτίζεται αυτή η ομάδα κάθε χρόνο. Όμως κανείς στην ομάδα δεν ενθουσιάστηκε με αυτό, γιατί από τη στιγμή που τελείωσαν τα play offs όλοι σκεφτόμαστε μόνο πώς θα κατακτήσουμε τον τίτλο. Χρησιμοποιούμε τα play offs της VTB League σαν προπόνηση. Ο κόουτς Ιτούδης θα μας προετοιμάσει και είμαι σίγουρος πως θα μας βάλει σε καλή θέση για να νικήσουμε τον Ολυμπιακό.

Στα προημιτελικά αποκλείσαμε μια σκληρή ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός. Το σημαντικό για μας ήταν να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας, ενώ και στον τέταρτο αγώνα κάναμε καλή δουλειά, ειδικά στην άμυνα όπου περιορίσαμε τον Διαμαντίδη. Η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑΑ ήταν απίστευτη, έχουν φανταστικό κοινό, που δίνει τεράστια ώθηση στην ομάδα τους. Είναι ένα πανέμορφο γήπεδο και ο κόσμος έμεινε για να χειροκροτήσει την ομάδα παρά την ήττα της.

Ο Κιριλένκο πιστεύουν πολλοί πως επέστρεψε για να διορθώσει ό,τι έγινε το 2012, αλλά δεν συμφωνώ. Δεν είναι ότι έχει αυτό το βάρος. Παίζει σε κάθε παιχνίδι σαν να ήταν το τελευταίο του και δεν νομίζω να σκέφτεται ό,τι έγινε στην Πόλη.

Για μένα είναι το τρίτο Final Four και αυτή τη φορά θέλω να είμαι χαρούμενος επιστρέφοντας από αυτό κι όχι πηγαίνοντας εκεί. Έχουμε δύο αγώνες μπροστά μας και πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο αυτά τα 80 λεπτά μπάσκετ.

Όσο για τους αντιπάλους μας, σέβομαι πολύ τη Φενέρ για ό,τι πέτυχε φέτος, είναι μια εξαιρετική ομάδα με σπουδαίο προπονητή. Η Ρεάλ είναι μια απίστευτη ομάδα και ο Ολυμπιακός δεν τα παρατά ποτέ. Είναι μια από τις πιο σκληρές ομάδες που έχω δει ποτέ στην Ευρώπη. Κάθε ομάδα έχει τα δικά της στοιχεία που κάνουν το Final Four αυτό τόσο ωραίο
». *Πηγή: sport-fm.gr*

Μάρκοβιτς: «Δεν μπορώ να το χαρώ…»

Ο Νίκολα Μάρκοβιτς δεν μπορεί να ευχαριστηθεί την ανάδειξή του σε MVP της 24ης αγωνιστικής της Α1, από τη στιγμή που ο Πανελευσινιακός υποβιβάστηκε.

Μάρκοβιτς: «Δεν μπορώ να το χαρώ…»
Μισή χαρά ήταν για τον Νέναντ Μάρκοβιτς η ανάδειξή του σε MVP της 24ης αγωνιστικής της Α1, από τη στιγμή που ο Πανελευσινιακός υποβιβάστηκε.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματα μου. Η ομάδα την επόμενη χρονιά θα αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία και δεν είμαι καθόλου χαρούμενος γι ΄ αυτό . Αυτό σημαίνει πως δεν μπορώ να χαρώ όπως πρέπει αυτό το βραβείο», ανέφερε ο Σέρβος φόργουορντ, που συγκέντρωσε 39 βαθμούς στο ranking (26 πόντοι με 4/6 βολές, 8/10 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 4-6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κόψιμο, 8 κερδισμένα φάουλ, 3 κλεψίματα και 2 λάθη σε κάτι παραπάνω από 30’ συμμετοχής) στην νίκη στη Νέα Σμύρνη επί του Πανιωνίου (95-94).

Ερωτηθείς τι θα άλλαζε αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, απάντησε: «Πιστεύω πως ο καλύτερος που θα μπορούσε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση είναι ο προπονητής. Εγώ είμαι παίκτης και προσπαθώ σε κάθε παιχνίδι να κάνω ότι μου ζητήσει ο προπονητής μου είτε είναι σωστά είτε λάθος».

Όσο για το πώς κρίνει το πρωτάθλημα; «Το πρωτάθλημα φέτος ήταν πιο ανταγωνιστικό από το περσινό. Υπάρχουν βέβαια πέντε ομάδες που είναι πολύ δυνατές και είναι δύσκολο να τις κερδίσεις αλλά από την μέση και κάτω οι περισσότερες ομάδες είναι ισοδύναμες. Μια νίκη ή μια ήττα μπορεί να σε βάλει στα play offs ή να σε ρίξει κατηγορία». *Πηγή: sport-fm.gr*

Λουίς Ενρίκε: «Μου αρέσει η λέξη τρεμπλ, αλλά…»

Ο Λουίς Ενρίκε δεν κρύβει πως ονειρεύεται το τρεμπλ με την Μπαρτσελόνα,αλλά τονίζει τον κίνδυνο να μείνει η ομάδα του με άδεια χέρια.Τι είπε για το συναπάντημα με τον Πεπ Γκουαρντιόλα εν όψει Μπάγερν.

Λουίς Ενρίκε: «Μου αρέσει η λέξη τρεμπλ, αλλά…»

«Μου αρέσει η λέξη τρεμπλ. Τη λατρεύω. Όμως ξέρω πως μπορεί από εκεί που διεκδικείς τρία τρόπαια να μην πάρεις κανένα. Ξέρουμε πως είμαστε σε θέση να κατακτήσουμε και τους τρεις τίτλους, αλλά η σεζόν δεν τελείωσε ακόμη», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του πρώτου ημιτελικού του Champions League με την Μπάγερν την Τετάρτη.

«Είναι αρκετά καλή ομάδα για να ξεπεράσει τους τραυματισμούς της. Εμείς προετοιμαστήκαμε καλά, όπως θα κάναμε σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις απουσίες του αντιπάλου. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι και όλη τη σεζόν. Δεν είναι μόνο θέμα επίθεσης ή άμυνας, αλλά και των δύο», πρόσθεσε για τους Βαυαρούς.

Όσο για την ιδιαιτερότητα της παρουσίας του Πεπ Γκουαρντιόλα στον αντίπαλο πάγκο, είπε: «Η Μπάγερν από τότε που ανέλαβε ο Γκουαρντιόλα έχει ένα ελαφρώς διαφορετικό αγωνιστικό στυλ. Διατήρησε τα καλά στοιχεία που βρήκε και πρόσθεσε τα δικά του στοιχεία. Είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Εμείς δεν έχουμε στο μυαλό μας να νικήσουμε τον Πεπ, αλλά την Μπάγερν, μια ιστορική ομάδα. Δυστυχώς ο τελικός έχει χώρο μόνο για μια ομάδα. Δεν υπάρχουν φαβορί. Μιλάμε για έναν ημιτελικό».

Και κατέληξε: «Ο Πεπ γνωρίζει όλους τους παίκτες μας καλά, αλλά δεν πιστεύω πως αυτό θα κρίνει τον αγώνα. Μια τέτοια αναμέτρηση καθορίζεται από τις λεπτομέρειες. Είναι ωραίο που οι παίκτες μας θα ξαναδούν τον Πεπ, αλλά το παιχνίδι είναι πιο σημαντικό από αυτό και το ξέρουν. Είχαμε… συμφωνήσει να τα πούμε στον τελικό, αλλά δεν μπορεί να γίνει πλέον. Όποιος κι αν νικήσει, θα ευχηθεί στον άλλο καλή τύχη». *Πηγή: sport-fm.gr*

Τα είπε με ομάδες, ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ η FIBA!

Το σχέδιό της για την αναδιοργάνωση στο καλεντάρι, αλλά και την πιθανότητα δημιουργίας μίας νέας διοργάνωσης που θα αντικαταστήσει την Ευρωλίγκα ανέλυσε σε ομάδες, ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ ο πρόεδρος της FIBA.

Τα είπε με ομάδες, ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ η FIBA

Ο Αργεντινός ισχυρός άνδρας του παγκοσμίου μπάσκετ, συνοδευόταν από τον επικεφαλής της ομάδας επεξεργασίας και σχεδιασμού της αναδιοργάνωσης των συλλογικών διοργανώσεων, τον Ισπανό παλαίμαχο άσο Χοσέ Μοντέρο, και ανέλυσε σε ομάδες, ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ το σχέδιο για την αναδιοργάνωση στο καλεντάρι (με την καθιέρωση προκριματικών μεσούσης της περιόδου από το 2017), αλλά και την πιθανότητα δημιουργίας μίας νέας διοργάνωσης που θα αντικαταστήσει την Ευρωλίγκα.

Οι δύο άντρες δείπνησαν χθες βράδυ με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, τον γενικό γραμματέα Παναγιώτη Τσαγκρώνη και τον προπονητή της Εθνικής Ανδρών Φώτη Κατσικάρη.

Τα σχέδια για τα προκριματικά και τη νέα Ευρωλίγκα αναλύθηκαν σήμερα στους εκπροσώπους του ΕΣΑΚΕ, τον πρόεδρό του Γιώργο Χαλβατζάκη και τον νομικό σύμβουλο Νίκο Κακκαβά, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού (που εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Γιώργο Σκινδήλια) και της ΑΕΚ (που έδωσε το «παρών» μέσω του γενικού διευθυντή και αντιπροέδρου, Σταύρου Δουβή). Η FIBA είχε κάνει νωρίτερα συζητήσεις και στην Ισπανία με ανθρώπους της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές και με άλλες ομάδες κι ομοσπονδίες. *Πηγή: sport-fm.gr*

Συναδινός: «Δεν θα υπάρχει Grexit»

Κατηγορηματικός ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, όπως αποκαλύπτει το gazzetta.gr, σχετικά με το ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού αποκλεισμού της Ελλάδας
O Iούλιος Συναδινός παρευρέθη στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, προσκεκλημένος του Προέδρου της Σπύρου Καπράλου, για να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αθλητικών ομοσπονδιών για τα προβλήματα του αθλητισμού.
Σε κάποια στιγμή της συζήτησης, ένας παράγοντας ανέφερε το ποδοσφαιρικό Grexit, με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού να φωνάζει δυνατά: «Δεν θα υπάρχει κανένα Grexit». Το ίδιο επανέλαβε και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχε με όσους τον ρωτούσαν...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Στολτίδης: «Ο ΠΑΟΚ θα ήταν… ΠΑΟΚάκος δίχως Σαββίδη»

Δεν ήταν ποτέ star, αλλά έπαιρνε πάντα ένα μεγάλο χειροκρότημα. Δεν ήταν ποτέ πρώτο όνομα, αλλά κανένας δεν το έχει ξεχάσει και ούτε πρόκειται. Ο Ιεροκλής Στολτίδης πέντε χρόνια μετά την απόφαση να κρεμάσει τη μεγαλύτερη αγάπη του, την ποδοσφαιρική φανέλα, μιλάει στο Contra.gr και τον Σταύρο Γεωργακόπουλο για τα πάντα σε 10.000 λέξεις. Ο Θέμης Καίσαρης στο ρόλο του αφηγητή ενώνει, στιγμές, αναμνήσεις και μαθήματα μιας μεγάλης καριέρας. Και ζωής.
Τελικά ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κρίνεις την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή είναι να τον ακούσεις να μιλάει γι’αυτήν μετά το τέλος της. Τα λόγια του Ιεροκλή Στολτίδη, τα πρώτα απ'την ημέρα που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, δεν αποτυπώνουν μόνο τη διαδρομή που διέγραψε μέσα στα γήπεδα, αλλά κάνουν κάτι περισσότερο. Μέσα στις απαντήσεις του βρίσκεις φράσεις-οδηγούς. Λόγια που δεν είναι δηλώσεις, αλλά απόψεις ζωής. Απόψεις που όποιος τις διαβάσει μπορεί να καταλάβει τι ποδοσφαιριστής ήταν ο Στολτίδης ακόμα και χωρίς να τον έχει δει ποτέ να αγωνίζεται. Σκέψεις που αποκαλύπτουν το πως χτίζεται μια καριέρα, χωρίς να μπλέκουν με διατάξεις, συστήματα, ντρίμπλες, τάκλινγκ, κτλ.
Οι άνθρωποι κάνουν καριέρα, όχι οι ποδοσφαιριστές. Ο Στολτίδης μιλάει για όλες τις πτυχές της δικής του και τελικά, μέσα από γκολ, θέσεις στο γήπεδο, προπονητές, αγώνες, μεταγραφές, συμπαίκτες, προέδρους, αποδυτήρια, όλα επιστρέφουν στο ίδιο. Στο τι άνθρωπος ήταν, με τι ανθρώπους συναναστράφηκε στη διαδρομή του, πως αλληλεπίδρασε μ’αυτούς, πως σκεφτόταν όταν ήταν ακόμα παιδί. Παιδί;
Παιδιά τους λέμε τους ποδοσφαιριστές, αλλά στην περίπτωση του Στολτίδη, στα λόγια του, βλέπεις έναν άντρα που δεν υπήρξε ποτέ παιδί.
Oύτε στον Ολυμπιακό, ούτε στον Ηρακλή, ούτε στους Πόντιους Κοζάνης, ούτε στους μαχαλάδες του χωριού του. Από τότε που κατάλαβε πως η μπάλα είναι ο προορισμός του, έγινε άντρας. Επαγγελματίας με το πάθος του ερασιτέχνη. Ως τέτοιος, κρίνει τους ποδοσφαιριστές του τώρα, τα “παιδιά” που τα βρίσκουν πιο εύκολα απ’ότι τα βρήκε εκείνος, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα καλό. Θυμάται τα χρόνια τα δικά του χωρίς να νοιώθει βετεράνος, τους αντιπάλους και τους συμπαίκτες που θαύμασε χωρίς να φοβηθεί, τα γκολ που έβαλε “γιατί έπρεπε”.
Ίσως τελικά θα έπρεπε ο όρος “συνέντευξη” να αφορά μόνο τους εν ενεργεία ανθρώπους του αθλητισμού. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος πήγε και τον βρήκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο Στολτίδης δεν του έχει δώσει απλά μια συνέντευξη. Έχει φωτίσει όλες τις μικρές πτυχές τις πορείας του, με την ψύχραιμη ματιά ενός ανθρώπου που νοιώθει πως ήταν ποδοσφαιριστής ακόμα και πριν γίνει τέτοιος και εξακολουθεί να είναι ακόμα χωρίς να είναι πια.
Μια χαρτογράφηση της διαδρομής “πιτσιρικάς-βετεράνος”, για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’αυτά που δεν γνωρίζουν παρά μόνο απ’την τηλεόραση, αλλά και για τα παιδιά εκεί έξω που θέλουν να βρουν τον ίδιο “θησαυρό”, να ζήσουν αυτό το ταξίδι.

 

Αισθάνομαι ακόμα ποδοσφαιριστής

- Ιεροκλή έριξες μαύρη πέτρα. Σταμάτησες το ποδόσφαιρο και χάθηκες…
Τα έφερε η ζωή έτσι. Υποσυνείδητα έγινε. Μόλις σταμάτησα ήθελα να ξεκουραστώ. Επίσης, δεν προέκυψε κάποια πρόταση που να με κρατήσει κοντά στο ποδόσφαιρο. Με την προπονητική δεν το βλέπω ούτε το είχα ποτέ στο μυαλό μου, οπότε κάπως έτσι εύκολα μένεις στην άκρη.

- Δεν ήσουν από εκείνους που έπαιζαν μπάλα μόνο λόγω ταλέντου. Έπαιζες γιατί το γούσταρες.
Το γούσταρα πραγματικά. Το λάτρευα και το λατρεύω το ποδόσφαιρο. Είναι η ζωή μου. Από τότε που ξεκίνησα να παίζω ήμουν αφοσιωμένος σ’ αυτό. Απλά, πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες ή συγκυρίες για να μπεις ξανά στο ποδόσφαιρο και ν’ αρχίσεις να δουλεύεις γι αυτό από κάποιο άλλο πόστο. Δεν είναι εύκολο. Δεν προέκυψε και κάτι γι αυτό και είμαι πλέον απλός θεατής.

- Δεν σου λείπει;
Πολύ! Πάρα πολύ! Υπάρχουν στιγμές που μου λείπει όχι μόνο το να παίζω,  αλλά όλη η ατμόσφαιρα. Αυτά που γινόταν στην προπόνηση, τα ξενοδοχεία… Όταν το είχαμε καμιά φορά βαριόμασταν, αλλά όταν σταματάς το ποδόσφαιρο και μετά από λίγο καιρό ξεκουράζεσαι και ηρεμείς, τότε σου λείπει.

- Έτσι όπως σε βλέπω, ακόμα θα ‘παιζες.
Ναι, δεν ξέρω (γέλια). Προσπαθώ να διατηρούμαι. Προσέχω γιατί εύκολα μπαίνουν τα κιλά.

-Το έχεις συνειδητοποιήσει ότι έχεις σταματήσει τη μπάλα;
Όχι. Αισθάνομαι ακόμα ποδοσφαιριστής. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, αλλά δεν νιώθω βετεράνος. Αισθάνομαι πως είμαι ακόμα ποδοσφαιριστής. Πως στα μέσα του καλοκαιριού θα πάω στην προετοιμασία, ότι την Κυριακή έχω αγώνα….

-Στην καθημερινότητά σου το βιώνεις αυτό;
Σίγουρα το βιώνω σε πολλά πράγματα. Ένα πράγμα που βιώνεις και το κατάλαβα πολύ καλά είναι που περιμένει ο κόσμος το Σαββατοκύριακο. Λες, ήρθε Σαββατοκύριακο. Δεν ήξερα τι σημαίνει αυτό. Για μένα το Σάββατο ήταν προπόνηση και ξενοδοχείο και η Κυριακή ματς. Δεν ήξερα το θα πάω με την οικογένεια για φαΐ ή καμιά εκδρομή. Μόλις σταμάτησα το ποδόσφαιρο κατάλαβα και τι είναι Σαββατοκύριακο.

-Τώρα σου καλοφαίνεται ή σου κακοφαίνεται που δεν παίζεις;
Στην αρχή, όταν ξεκουράζεσαι σου καλοφαίνεται. Καταρχήν, δεν υπάρχει ωράριο και δεν υπάρχουν “πρέπει”. Δεν σκέφτεσαι εάν θα φας λίγο παραπάνω μήπως πάρεις κανένα κιλό, εάν θα βγεις με τους φίλους σου το βράδυ ή εάν θα πιεις λίγο παραπάνω. Στην αρχή λοιπόν, νιώθεις ελεύθερος. Νιώθεις μία αποδέσμευση από τα πολλά “πρέπει”, γιατί το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που σε επηρεάζει οτιδήποτε κάνεις εκτός προπόνησης ή αγώνα. Επηρεάζει τη δουλειά σου, αν κι εγώ δεν είδα ποτέ το ποδόσφαιρο ως δουλειά. Όταν δεν τα έχεις όλα αυτά, είναι ωραία στην αρχή. Είναι ωραία να μπορείς να πας με τους φίλους σου μία βόλτα ή για ένα ποτό χωρίς να σκέφτεσαι ότι πρέπει να επιστρέψεις νωρίς για να ξεκουραστείς. Μετά όμως, περνάει κι αυτό. Ότι μου λείπει το ποδόσφαιρο, μου λείπει.

- H ζωή σου όλη ήταν το ποδόσφαιρο. Αυτό πιστεύεις ότι εξακολουθεί να υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα νέα παιδιά ή βλέπεις διαφορές;
Βλέπω διαφορές, κυρίως στη νοοτροπία και στο χαρακτήρα. Γενιά με γενιά τα πράγματα αλλάζουν. Όπως οι παλαιότερες γενιές ήταν διαφορετικές απ’ τη δική μας έτσι διαφέρουν και οι επόμενες. Τώρα, εάν είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο, ο καθένας το κρίνει με τα δικά του κριτήρια.

- Εσύ πως το κρίνεις;
Τώρα είναι πιο εύκολα τα πράγματα ως προς το να πάρεις ευκαιρίες. Τα παιδιά πλέον, παίρνουν πιο εύκολα τις ευκαιρίες στο ποδόσφαιρο απ’ ό,τι τις παίρναμε εμείς. Θυμάμαι όταν πρωτοξεκινούσα, κατάφερνες να μπεις στη 16άδα –τότε δεν υπήρχε 18άδα- και πανηγύριζες. Αν έπαιρνες και καμία ευκαιρία, ήταν θαύμα! Τώρα βλέπω πως ένας νέος ποδοσφαιριστής που έχει κάποιο ταλέντο, παίρνει πιο εύκολα ευκαιρίες.
Βέβαια, είναι και σημεία των καιρών λόγω της κρίσης. Οι ομάδες προωθούν τα νέα παιδιά περισσότερο απ’ τους παλιούς. Χωρίς να έχουν μοχθήσει. Δεν είναι καλό αυτό. Βλέπουμε ακόμη, ότι παίρνουν ευκαιρίες και παιδιά που δεν τις αξίζουν. Που σε άλλες εποχές δεν θα ήταν καν στο ρόστερ των ομάδων που βρίσκονται τώρα. Είναι όμως, όπως είπα, σημεία των καιρών. Αυτή η ευκολία που δεν σε σκληραγωγεί δεν μου αρέσει. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που πρέπει να έχεις σκληρό χαρακτήρα. Είναι αντρικό το σπορ (σ.σ. γέλια).

- Όσοι έχουμε ζήσει το ποδόσφαιρο της προηγούμενης 10ετίας, λέμε σε συζητήσεις πως δεν υπάρχει και το ταλέντο που υπήρχε. Δεν υπάρχει ας πούμε ο Πανηλειακός όπου ο Τζόρτζεβιτς και ο Γιαννακόπουλος ξεχωρίζουν και θα παίξουν, δεν υπάρχει ο Γεωργάτος στην Παναχαϊκή, ο Μαυρογενίδης στον Άρη, ο Στολτίδης στον Ηρακλή. Δεν βλέπεις τέτοια ταλέντα και ποιότητα που να σου δίνει τη σιγουριά ότι έχει το ταλέντο και θα παίξει.
Συμφωνώ απόλυτα! Κατ’ αρχήν, στο ποδόσφαιρο πλέον, δεν υπάρχει ούτε η ποιότητα, αλλά ούτε η ποσότητα. Στη δική μου γενιά, αλλά και στις προηγούμενες υπήρχαν πάρα πολλά ταλέντα και στην επαρχία και στην πρωτεύουσα και παντού. Έβρισκες και πολλά και μεγάλα ταλέντα. Τώρα δεν υπάρχουν, αλλά όπως είπα είναι σημεία των καιρών. Εμείς, μεγαλώσαμε διαφορετικά. Μεγαλώσαμε με λίγα πράγματα. Με μια μπάλα να παίζουμε κι ήμασταν ευχαριστημένοι. Τώρα, στη ζωή των παιδιών έχει μπει το ίντερνετ, τα παιχνίδια στην τηλεόραση και στα κινητά. Εμείς, μια τρέλα είχαμε, το ποδόσφαιρο και ασχολούμασταν μ’ αυτή απ’ το πρωί ως το βράδυ. Από μικροί. Τώρα, τα παιδιά είναι μεγαλωμένα πολύ διαφορετικά.

- Έχεις δύο παιδάκια και μια όμορφη οικογένεια. Φαντάζομαι ότι η κόρη σου δεν θα αποκτήσει κάποια σχέση με το ποδόσφαιρο.
Ε, όχι. Το ποδόσφαιρο είναι καθαρά ανδρικό άθλημα. Υπάρχουν άλλα αθλήματα με τα οποία μπορούν να ασχολούνται οι γυναίκες.

- Στο γιο σου που είναι μεν 5,5 ετών, θέλω να μου πεις τι του λες για το ποδόσφαιρο, τι σε ρωτάει και τι του έχεις πει για τον Ολυμπιακό.
Είναι μικρός ακόμα και δεν μπορεί να καταλάβει πολλά για το ποδόσφαιρο. Επειδή το βλέπει από την τηλεόραση του λέω που έπαιζα, τι έκανα ή βλέπει στον υπολογιστή κάποια βιντεάκια. Θέλει να παίζει μπάλα, ρωτάει αν είναι καλός, αλλά είναι μικρούλης ακόμα.

- Τι θα του πεις εάν θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής;
Εάν του αρέσει, να ασχοληθεί. Εκείνος θα αποφασίσει. Εάν του αρέσει το ποδόσφαιρο να ασχοληθεί, αλλά ν’ ασχοληθεί σοβαρά.

- Όταν φτάσει σε μια ηλικία που θα καταλαβαίνει περισσότερα και σε ρωτήσει «μπαμπά, εσύ τι έκανες στο ποδόσφαιρο;» και «τι έκανες στον Ολυμπιακό;» τι θα του πεις;
Εκεί θα του πω τι πρέπει –κατά τη γνώμη μου – τι χρειάζεται για να γίνει ποδοσφαιριστής όπως έκανα εγώ. Εάν θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο θα πρέπει να αφοσιωθεί σ’ αυτό. Ειδάλλως, να ακολουθήσει κάτι άλλο. Δεν μπορείς να του πεις και πολλά πράγματα. Καλό είναι να τα βρίσκει μπροστά του σιγά-σιγά. Το μόνο που μπορώ να κάνω απ’ την πλευρά μου είναι να του δώσω κάποιες κατευθύνσεις ώστε ν’ αποφύγει κάποιες κακοτοπιές.

-Για τον Ολυμπιακό τι θα του πεις;
Για τον Ολυμπιακό δεν θα του πω και πολλά πράγματα. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη, όχι απλά ομάδα, αλλά κάτι πολύ μεγάλο που θα το καταλάβει μόνος του στην πορεία. Δεν χρειάζεται να του το εξηγήσω εγώ…

-Ο δικός σου Ολυμπιακός τι είναι; Αυτό που έχεις στην καρδιά σου, στη ζωή σου, στην ψυχή σου…
Δεν είναι εύκολο να το εκφράσω. Είναι πολλά πράγματα μαζί. Είναι χαρά που βρέθηκα εκεί. Είναι ευλογία. Είναι πράγματα που εισέπραττα από τον κόσμο και άλλα που έπρεπε να δώσω… Δεν μπορείς να τα περιγράψεις με λόγια. Είναι μοναδικά τα συναισθήματα, ασύλληπτα, ανεκτίμητα. Είναι δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματα που με πλημμυρίζουν όταν σκέφτομαι την ομάδα και όλα αυτά που πέρασα στον Ολυμπιακό. Είναι τόσο μεγάλα, τόσο βαθιά και τόσο έντονα...

- Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όλα αυτά μαζί σε κάνουν ευτυχισμένο;
Το λιγότερο! Ήταν ευλογία για μένα που αγωνίστηκα στον Ολυμπιακό. Όταν παίζεις σ’ αυτήν την ομάδα, σε στιγματίζει για την υπόλοιπη ζωή σου. Σου στιγματίζει την καθημερινότητα. Και όταν παίζεις, αλλά κι όταν αποχωρείς. Έχω τέσσερα χρόνια που έχω σταματήσει το ποδόσφαιρο και περίμενα πως θα με ξεχνούσαν. Δεν με ξέχασαν όμως. Είναι απίστευτο! Ο κόσμος έχει ζήσει μαζί σου όμορφες, αλλά και άσχημες στιγμές και τις έχει αποτυπώσει στο μυαλό του. Δεν σε ξεχνάει. Για το φίλαθλο, είναι κομμάτι της ζωής του ο Ολυμπιακός αλλά και ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής. Αναφέρομαι σε ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν χρόνια στην ομάδα και έκαναν πράγματα.
-Εδώ στη Θεσσαλονίκη που ζεις μόνιμα πως σε αντιμετωπίζουν;
Σίγουρα δεν βρίσκεις ανταπόκριση ή την αγάπη που θα είχες καθημερινά εάν ζούσες σε κάποια άλλη πόλη και κυρίως στον Πειραιά. Καταρχήν, οι Ολυμπιακοί είναι παντού! Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη έχει πολλούς, περισσότερους απ’ όσους φαντάζεστε! Είναι πραγματικότητα αυτό. Συναντώ καθημερινά Ολυμπιακούς και όσοι με αναγνωρίζουν, μου μιλάνε. Όσον αφορά στους άλλους φιλάθλους, δεν έχω και δεν είχα ποτέ πρόβλημα γιατί ποτέ δεν είχα προκαλέσει και σεβόμουν όλες τις ομάδες, την ιστορία και τους φιλάθλους τους. Δεν μου έχει τύχει κάποια ακραία συμπεριφορά. Ακούω καλά σχόλια απ’ όσους με αναγνωρίζουν.

- Τι σου λένε;
Καλά λόγια. Ότι το πέρασμά μου από το ποδόσφαιρο ήταν καλό. Ότι άφησα το στίγμα μου.

- Υπάρχουν οπαδοί άλλων ομάδων που να σου έχουν πει ότι είναι κρίμα που δεν έπαιξες για εκείνες;
Ναι, υπάρχουν και μάλιστα πολλοί. Και πολλοί Παναθηναϊκοί μου το έχουν πει αλλά και ΠΑΟΚτσήδες που μου λένε ότι θα ταίριαζα πολύ στην ομάδα τους! Είναι ο τρόπος που αγωνιζόμουν που αρέσει και στον φίλαθλο του ΠΑΟΚ.

- Το γεγονός ότι κρέμονται εκατομμύρια κόσμος από πάνω σας, όχι μόνο στα παιχνίδια, αλλά και στις προπονήσεις, στις εκδηλώσεις, μπορούσες να το συνειδητοποιήσεις όταν έπαιζες μπάλα ή έπρεπε να σταματήσεις;
Όχι, όχι. Αυτό και να το είχες συνειδητοποιήσει την ώρα που παίζεις μπάλα δεν προλαβαίνεις να το σκεφτείς! Είναι τεράστιο πράγμα. Το βάρος δεν σηκώνεται! Να ξέρεις ότι εσύ σήμερα δεν θα παίξεις καλά και ο άλλος αύριο δεν θα μπορεί να πάει στη δουλειά του ή το παιδί να μη θέλει να πάει σχολείο, δεν θα θέλει να δει τους φίλους του που θα είναι αντίπαλοι άλλων ομάδων. Αυτό εάν το σκεφτείς θα σε καταβάλει, όσο δυνατός χαρακτήρας κι αν είσαι.

Από 13 ετών έγινα άντρας

Ο Στολτίδης διαφωνεί με το κλισέ “δεν δίνονται ευκαιρίες στα νέα παιδιά”. Θεωρεί πως πλέον δίνονται τόσο εύκολα και αυτό δεν κάνει καλό στους ποδοσφαιριστές, δεν τους σκληραγωγεί όπως θα έπρεπε. Επιστρέφοντας στην αρχή της δικής του πορείας, το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Κανείς δεν του φέρθηκε σαν να ήταν παιδί, ακόμα και στα 13 του. Το “δεν πειράζει είναι παιδί” δεν βοηθάει κανέναν. Στην μπάλα τα δίνεις όλα, αν θες εκείνη να σου επιστρέψει κάποια απ’αυτά που ονειρεύεσαι.
Πρέπει να παίζεις δυνατά, να θες να βελτιώνεσαι, να μη χάνεις μονομαχία, να έχεις το ποδόσφαιρο ως προτεραιότητα, όχι ως συμπλήρωμα, να χάνεις με “αίμα” και να μην γκρινιάζεις όταν πρέπει να δουλέψεις. Ο Ιεροκλής λέει πως δεν είχε ταλέντο, αλλά αν τον διάβαζε ο Άλεξ Φέργκιουσον θα διαφωνούσε, αφού ο Σκωτσέζος έχει πει πως “ταλέντο είναι και το να σου αρέσει η προπόνηση”.
“Δεν ήταν καταπίεση, δεν μου φαινόταν πως έκανα θυσία”, λέει ο Στολτίδης. Όταν νιώθεις πως γεννήθηκες για να παίζεις ποδόσφαιρο, πως να αποτύχεις;

  - Να φέρουμε το χρόνο πίσω. Εσύ ξεκίνησες στον Ηρακλή;
Όχι, όχι. Ξεκίνησα να παίζω μπάλα στο χωριό μου.

-Και μου είπες ότι εκεί είχατε τότε τρεις… μαχαλάδες.
Ακριβώς. Ήταν ένα χωριό με χίλιους, χίλιους διακόσιους κατοίκους, με τρεις ομάδες για να παίζουμε μεταξύ μας. Τώρα δεν έχει ούτε μισή. Κι αυτό είναι σημείο των καιρών γιατί τα παιδιά ασχολούνται με άλλα πράγματα.

-Έτσι, από την αλάνα παίζουν πλέον ποδοσφαιράκι στην τηλεόραση.
Ακριβώς. Μπορεί να παίζουν ποδοσφαιράκι ή άλλα παιχνίδια. Έχουν τις κονσόλες και μαζεύονται στα σπίτια να παίζουν. Πως θα καλλιεργηθεί μ’ αυτόν τον τρόπο, το όποιο ταλέντο έχει ένα παιδί; Γιατί, όσο ταλέντο και να έχεις, το ποδόσφαιρο πρέπει να το καλλιεργείς κάθε μέρα για να πετύχεις. Να κάνεις κάθε μέρα τα ίδια πράγματα για να γίνεσαι καλύτερος.

- Ολόκληρη η ζωή σου περιστρεφόταν γύρω απ’ τη μπάλα, για κάποιον άλλον μπορεί να μην είναι έτσι.
Γι’ αυτό είπα ότι βλέπω πως για τα σημερινά παιδιά το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι της ζωής τους πλέον, ενώ για τη δική μου γενιά και πιο πριν, το ποδόσφαιρο ήταν ολόκληρη η ζωή μας. Μας ένοιαζε μόνο το ποδόσφαιρο. Όλα περιστρέφονταν γύρω απ’ αυτό. Τώρα, λένε θα κάνω αυτό, θα κάνω και το άλλο, θα παίξω και λίγη μπάλα.

- Πες μας μερικά παραδείγματα που αφορούν εσένα και την καθημερινότητά σου ως ποδοσφαιριστής.
Δεν θα ξενυχτούσα, θα έπρεπε να φάω συγκεκριμένη ώρα και συγκεκριμένα φαγητά, θα έπρεπε μετά την προπόνηση να ξεκουραστώ. Υπήρχε συγκεκριμένο πρόγραμμα που δεν άλλαζε ποτέ.

- Ούτε η γυναίκα μπορούσε να σου αλλάξει το πρόγραμμα;
Ούτε η γυναίκα. Κανένας! Είχα την τύχη να είμαι από ποδοσφαιρικό σόι. Ο μπαμπάς μου έπαιζε μπάλα στο χωριό κι ένας θείος μου είχε παίξει σε υψηλό επίπεδο, πρώτη Εθνική τη δεκαετία του ‘80 στην Καστοριά όπου είχε πάρει και το κύπελλο. Και οι δύο είδαν από μικρό ότι είχα κάποιο ταλέντο και ότι ασχολιόμουν μόνο με το ποδόσφαιρο και είχα την τύχη να μου δώσουν τις σωστές κατευθύνσεις.

- Δηλαδή;
Δεν πέρασα ποτέ εφηβεία. Από 13 ετών έγινα άντρας. Δεν είπε ποτέ κανείς “έλα δεν πειράζει είναι παιδί”. Με έβαλαν κάτω, μου είπαν πως είναι τα πράγματα και εκείνος που με βοήθησε περισσότερο απ’ όλους ήταν ο θείος μου ο Κώστας, εκείνος που έπαιζε στην Καστοριά. Μου μάθαινε πως ήταν το σωστό ποδόσφαιρο και δυο τρία πράγματα που έπρεπε να κάνω, όπως να ξεχάσω άλλες δραστηριότητες και να αφοσιωθώ σ’ αυτό.

- Ποιο είναι το σωστό ποδόσφαιρο;
Όταν λέω για σωστό ποδόσφαιρο, εννοώ τις αρχές του ποδοσφαίρου. Απλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα όταν είσαι κοντά στην εστία και ο άλλος είναι σε καλύτερη θέση για να βάλει το γκολ θα πάρει εκείνος τη μπάλα οπωσδήποτε. Πρέπει να δώσεις τη μπάλα και όχι ν’ αρχίσεις να τρέχεις για να βάλεις εσύ το γκολ. Ένα άλλο που μου έμαθε, είναι να παίζω δυνατά. Να μη χάνω μονομαχία. Με είχε επηρεάσει τόσο πολύ που μου έβγαινε ο εγωισμός. Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω παιχνίδι, θα τρελαινόμουν. Ακόμη κι αν έχανα, έχανα με αίμα. Ήταν κάποια πράγματα στο αγωνιστικό και κυρίως στο εξωαγωνιστικό κομμάτι που με βοήθησαν πάρα πολύ.

-Ο θείος τώρα τι λέει;
Τίποτα. Τι να πει; Μαζί με τον πατέρα μου, ό,τι έκαναν το έκαναν στην αρχή της καριέρας μου.

-Όταν έπαιζες δεν σου έλεγε ότι τον κάνεις περήφανο ή ήταν αυστηρός;
Όχι, εντάξει. Στο σόι μας δεν είμαστε και τόσο διαχυτικοί, αλλά πολλές φορές με μια ματιά καταλαβαίνεις πολλά πράγματα.

-Αυτό σε βοήθησε να σκληραγωγηθείς;
Ναι, βέβαια. Από 13,5 με αντιμετώπιζε ως άντρα. Μια φορά, 14 ήμουν και γύρισα αργά από ένα πάρτι μια Παρασκευή και την Κυριακή παίζαμε με την ομάδα του χωριού. Με έπιασε ο θείος μου –ο πατέρας μου δεν μου είπε ποτέ κουβέντα για ποδόσφαιρο κι αυτό είναι συμβουλή για όλους τους πατεράδες να αφήσετε τα παιδιά σας ήσυχα– και μου είπε να μην ξανασυμβεί γιατί την Κυριακή είχα αγώνα. Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά.

-Δεν ήσουν δηλαδή απ’ τα παιδιά που ήθελαν κυνηγητό.
Ποιο κυνηγητό; Εγώ ένιωθα πως γεννήθηκα για να παίζω ποδόσφαιρο. Δεν ήταν καταπίεση. Δεν μου φαινόταν πως έκανα θυσία. Δεν γκρίνιαζα και ένας λόγος που έπαιξα ποδόσφαιρο ήταν αυτός. Ταλέντο μεγάλο δεν είχα, αλλά δούλεψα πολύ την τεχνική. Δεν την είχα από μικρός κι αυτό μου είχε δημιουργήσει πρόβλημα όταν έπαιζα ακόμα στο χωριό μου. Επειδή είχα πείσμα όμως, δούλεψα πολύ πάνω στην τεχνική, τα άλλα στοιχεία τα είχα σε μεγάλο βαθμό κι έτσι εξελίχθηκα.

-Δούλεψες και ατομικά;
Πάρα πολύ. Είναι ό,τι καλύτερο. Ακόμα και με μια μπάλα, να κάνεις πάσα σε έναν τοίχο συνέχεια, ειδικά με το πόδι που δεν είναι καλό, είναι σημαντικό. Αυτό που λένε ότι η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, ισχύει 100% στο ποδόσφαιρο.

-Το επόμενο βήμα πως έγινε και πήγες στον Ηρακλή;
Δεν πήγα αμέσως στον Ηρακλή. Απ’ την ομάδα του χωριού μου, το Μαυροδένδρι Κοζάνης, πήγα για δύο χρόνια στους Πόντιους Κοζάνης στη Δ’ Εθνική, εκεί άρχισα να παίζω στην Εθνική παίδων. Από ‘κει με είδαν και με πήραν στον Ηρακλή.

-Το ένα βήμα μετά το άλλο. Ήταν κάτι που ήξερες πως θα συμβεί ή το βράδυ δεν μπορούσες να κοιμηθείς απ’ τη χαρά σου;
Όταν πήγα απ’ το χωριό μου στους Πόντιους, ήταν ένα βήμα και χάρηκα. Όταν έφυγα από κει για τον Ηρακλή, ήταν πολύ μεγάλο βήμα. Άλλαξε τη ζωή μου γιατί έφυγα απ’ το χωριό και πήγα σε μια μεγάλη πόλη. Ένιωσα ότι έκανα το κάτι παραπάνω στα 17 μου, ότι έπρεπε να αρπάξω την ευκαιρία απ’ τα μαλλιά.

- Τι θέση έπαιζες εκεί;
Μέχρι να βρω τη θέση μου, πέρασαν κάποια χρόνια. Στο χωριό, αριστερό εξτρέμ, στους Πόντιους έπαιξα και σέντερ φορ και αριστερό εξτρέμ και χαφ. Στην Εθνική παίδων έπαιζα αμυντικό χαφ συνέχεια με προπονητή τον Αλέκο Σοφιανίδη.

- Ο πρώτος άνθρωπος που βρήκε την πραγματική σου θέση.
Ναι, εκείνος ήταν. Μετά στον Ηρακλή ξεκίνησα ως αριστερό μπακ και μετά από δύο χρόνια, έξι –επτά αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος που η ομάδα ξέμεινε από αμυντικά χαφ λόγω τραυματισμών και καρτών, μπήκα να παίξω κι έμεινα σ’ αυτή τη θέση.

- Τότε ο Ηρακλής είχε παιχταράδες.
Όταν πήγα στον Ηρακλή είχε πολύ καλούς παίκτες. Ήταν ο Γιώργος ο Παπαδόπουλος, ο Ζήφκας, ο Δανιήλ Παπαδόπουλος, ο Σάκης Αναστασιάδης, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μετά ήρθε και ο Σάββας Κωφίδης, ο Χρήστος Κωστής απ’ τους μικρούς… Είχε δυνατό ρόστερ. Γι’ αυτό και δεν ήταν εύκολα τα πράγματα.
-Στην προπόνηση όταν έπαιζες αντίπαλος με κάποιον απ’ αυτούς τους παίκτες, τι γινόταν;
Α, είχαμε προβλήματα εκεί. Δεν καταλάβαινα τίποτα! Και ο Ιβάν ο Γιοβάνοβιτς θα σου πει ότι με κυνηγούσε (γέλια)! Αυτά με κράτησαν κι έγινα ποδοσφαιριστής. Δεν φοβόμουν καθόλου και γενικά στην καριέρα μου δεν φοβήθηκα ποτέ. Σε καμία έδρα και με κανέναν αντίπαλο. Ήξερα τις δυνατότητές μου και δεν με φόβισε κανένας απέναντί μου. Έλεγα 11 εμείς, 11 κι αυτοί γιατί να τους φοβηθώ;.

- Ο Ζε Ελίας είχε πει «και τον αδερφό μου να είχα αντίπαλο θα περνούσα από πάνω του για να κερδίσω». Σε εκφράζει;
Με εκφράζει απόλυτα! Το παιχνίδι είναι παιχνίδι, όποιον κι αν έχεις απέναντί σου.

- Θα έριχνες δηλαδή και την κλωτσιά;
Βέβαια. Είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού. Το ποδόσφαιρο είναι δύο πράγματα. Είναι το “εμείς” κι “εσείς” κι είναι και το “εγώ” κι “αυτός”. Εάν δεν μπορεί ο άλλος, να πάει σπίτι του. Δεν γίνεται να επιβιώσεις διαφορετικά. Εάν τον δεις τον άλλον με συμπάθεια, θα περάσει εκείνος από πάνω σου!

- Έχεις πει 2-3 φορές ως τώρα ότι η μπάλα είναι αντρικό άθλημα. Μεταφράζεται σ’ αυτό που λες;
Ναι, σ’ αυτό ακριβώς. Το ποδόσφαιρο είναι μία μάχη. Ένας μικρός πόλεμος. Είναι σκληρό άθλημα, σώμα με σώμα γι αυτό και λέω ότι είναι αντρικό άθλημα.

-Στον Ηρακλή ανδρώνεσαι και εξελίσσεσαι σε φυσικό ηγέτη της ομάδας. Μετά από 11 χρόνια, στο φινάλε του συμβολαίου σου, έρχεται η πρόταση απ’ τον Ολυμπιακό σε μια περίοδο που δεν ήταν εύκολη η μετάβαση απ’ τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Πως το βίωσες, πως το εισέπραξες, πως το αποφάσισες;
Κοίτα, είχα αποφασίσει ότι ήθελα να κάνω ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα μου. Το άργησα κιόλας, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν καθορίζεις εσύ τις καταστάσεις, είναι θέμα συγκυριών. Είχα καταλάβει ότι ο Ηρακλής δεν είχε μέλλον. Φαινόταν ότι θα πάρει την κατρακύλα κι εγώ δεν ήθελα να είμαι μέρος της. Είχα πάρει, λοιπόν, την απόφαση να φύγω. Τώρα που θα πήγαινα, δεν ήξερα. Απ’ τη στιγμή όμως, που είχα καλές προτάσεις, το σίγουρο ήταν ότι θα έφευγα…

Ποτέ δεν κώλωσα στην καριέρα μου

Τον ήθελαν και οι δύο “αιώνιοι”. Ο Στολτίδης μιλάει για την απόφασή του και καταλαβαίνεις πως στο μυαλό του δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα. “Τις μεγάλες και σοβαρές αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουμε μόνοι μας”, λέει ο Ρένος στα “Φτηνά Τσιγάρα” κι ακριβώς αυτό έκανε ο Ιεροκλής. Πήγε στον Πειραιά ως συμπληρωματική λύση, αλλά δεν φοβήθηκε. Βρήκε στα αποδυτήρια παιχταράδες και μεγάλες προσωπικότητες, αλλά δεν “κώλωσε” και το κλειδί είναι και εδώ πως δεν ήταν “παιδί” 19-21 χρόνων, αλλά στα 28 του, μπαρουτοκαπνισμένος, έτοιμος. Ο Στολτίδης λέει πως και έξι μήνες συμβόλαιο να του πρότειναν, θα συμφωνούσε μόνο και μόνο για να πάρει την ευκαιρία. Να δει τι μπορεί να πετύχει, ακόμα κι αν τελικά δεν τα κατάφερνε.
Θυμάται την τεχνική, αλλά και τα “μούτρα” του Ζιοβάνι, τον Καρεμπέ, τους υπόλοιπους Έλληνες της ομάδας που πάντα φρόντιζαν να πουν μια κουβέντα παραπάνω στο αποδυτήρια, να βγουν μπροστά όταν η ομάδα δεν ήταν καλά, όπως πχ πριν απ’τον τελικό Κυπέλλου με τον Άρη. Τις μεγάλες νίκες, τα δικά του γκολ, τον αγώνα που ο κόσμος έκανε τόσο θόρυβο που οι παίκτες δεν μπορούσαν ούτε να ακούσουν ο ένας τον άλλον. Τη νοοτροπία που τον έστελνε μπροστά για να σκοράρει, τις επισκέψεις του "φιλικού" Σωκράτη Κόκκαλη.
Ο Σταύρος τον ρωτάει για τον αντίπαλο που ξεχώρισε στους αγώνες του Champions League και ο Στολτίδης λέει πως δεν θυμάται να έμεινε με ανοιχτό το στόμα για κάποιον. Υπεροψία; Όχι, απλώς η αποτύπωση μιας συνολικής θεώρησης στο ποδόσφαιρο.

  - Εκτός απ’ τον Ολυμπιακό, είχες τότε πρόταση και από τον Παναθηναϊκό.
Ακριβώς. Είχα δύο προτάσεις και έπρεπε να διαλέξω μία.

- Οικονομικά ήταν ίδιες;
Ναι.

- Και γιατί επέλεξες τον Ολυμπιακό;
Οι λόγοι ήταν πολλοί. Ήταν μία ομάδα που με εξέφραζε περισσότερο, κυρίως στο στυλ του παιχνιδιού μου. Αυτό που λέει ο κόσμος ότι θα βγούμε μπροστά και δεν θα φοβηθούμε τίποτα γιατί είμαστε Ολυμπιακός! Έτσι ένιωθα κι εγώ. Ήταν πρωταθλήτρια ομάδα, πιο καλά δομημένη και με καλούς ποδοσφαιριστές.

- Ο ανταγωνισμός δεν σε φόβισε;
Όχι, αντιθέτως! Έτσι γίνεσαι καλύτερος. Πολλοί το λένε, αλλά δεν το επιδιώκουν. Ο ανταγωνισμός σε κάνει καλύτερο. Δεν είχα πρόβλημα με την αποτυχία. Εάν αποτύγχανα στον Ολυμπιακό δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, εάν μπορούσα να πάω και δεν πήγαινα λόγω ανταγωνισμού, θα είχα πρόβλημα για την υπόλοιπη ζωή μου.

-Γιατί;
Γιατί θα ήξερα πως άφησα την μεγαλύτερη ευκαιρία. Και ο μόνος λόγος θα ήταν αυτός. Ότι φοβήθηκα τον ανταγωνισμό, πως δεν θα παίξω. Το άκουσα πάρα πολλές φορές αυτό…

-Υπογράφεις λοιπόν, στον Ολυμπιακό…
Πήρα γρήγορα την απόφαση αν και η πρώτη πρόταση ήταν του Παναθηναϊκού, μέσω του τότε προέδρου του, Φιλιππίδη. Μετά από λίγες μέρες, όμως, όταν έμαθα για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, είπα στον μάνατζέρ μου να συμφωνήσει.

- Η πρόταση σου μεταφέρθηκε μέσω του μάνατζέρ σου ή σε πήρε κάποιος τηλέφωνο;
Μέσω του μάνατζέρ μου. Όταν μου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον του είπα “τελείωσέ το, δεν μ’ ενδιαφέρει πως, αλλά τελείωσέ το”.

- Μετά από πόσες μέρες τελείωσε;
Γρήγορα. Μια βδομάδα, δέκα μέρες.

- Η πρώτη σου επαφή με άνθρωπο του Ολυμπιακού με ποιον ήταν;
Με τον κύριο Λούβαρη. Ουσιαστικά, δική του επιλογή ήμουν και δεν το έχω κρύψει ποτέ. Εάν θυμάστε, στον Ολυμπιακό πήγα ως ρεζέρβα. Μια εναλλακτική λύση, έτσι για να βοηθάω και το πήρε πάνω του, καθαρά, ο κύριος Λούβαρης.

- Γιατί; Ποιος ήταν μπροστά από σένα τότε;
Ήταν ο Καρεμπέ και ο Καφές αμυντικά χαφ, ενώ υπήρχε και ο Κωστούλας που μπορούσε να παίξει σ’ αυτήν τη θέση. Εγώ στον Ολυμπιακό πήγα για να πάω και περισσότερο εξαιτίας της επιμονής του κυρίου Λούβαρη.

-Τι σου είπε;
Ότι μίλησε του προέδρου, του είπε ότι αυτός ο παίκτης είναι καλός και πρέπει να τον πάρουμε κι έτσι με πήρε.

- Τι έγινε όταν πήγες να υπογράψεις;
Απλά πράγματα. Κάθισα περίπου πέντε λεπτά. Μπήκα μέσα, μου είπαν αυτά είναι, υπέγραψα κι έφυγα. Δεν υπήρξε κάποια διαπραγμάτευση. Εγώ την ευκαιρία μου έψαχνα. Όταν πας σε τέτοιο σωματείο δεν λες θέλω 50 χιλιάρικα παραπάνω ή τρία χρόνια συμβόλαιο. Ακόμα και έξι μήνες να μου πρότειναν, εγώ θα καθόμουν έξι μήνες και θα προσπαθούσα να αποδείξω ότι αξίζω για παραπάνω. Υπέγραψα για 1+1, μου έδωσαν τα χρήματα που ήθελαν εκείνοι κι έφυγα.

- Το διάστημα που έπρεπε να αποφασίσεις, χρειάστηκε να συζητήσεις ή να μοιραστείς τη σκέψη σου με κάποιον;
Όχι, με κανέναν! Δεν συζήτησα ούτε με τον πατέρα μου, την πρόταση του Ολυμπιακού. Είπα απ’ την αρχή του μάνατζέρ μου να τελειώσει με τον Ολυμπιακό. Όταν έχεις αποφασίσει και είσαι κατασταλαγμένος τι θέλεις να κάνεις, το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Εάν δεν υπήρχε Ολυμπιακός, τότε θα συζητούσα με το μάνατζέρ μου άλλες προτάσεις.

- Κι ενδεχομένως να πήγαινες ακόμα και στο εξωτερικό;
Δεν ξέρω που θα με έβγαζε το κύμα.

- Αλλά έχεις μάθει να κολυμπάς και θεώρησες πως είναι καλύτερα να πας σ’ αυτά τα νερά, έστω κι αν είναι βαθιά. Πας λοιπόν και ξεκινάς στον Ολυμπιακό. Πως το βιώνεις; Ζορίζεσαι;
Καθόλου. Η λογική μου είναι πως για να τα έχω καλά με τον εαυτό μου, εκεί που θα πάω θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Εάν δεν φτάνει το ταλέντο μου, οι απαιτήσεις είναι τεράστιες ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες που δεν θα μου επιτρέψουν να πετύχω, θα πω κρίμα, δεν πειράζει, πάμε παρακάτω. Εάν πήγαινα στον Ολυμπιακό και δεν προσπαθούσα ή δεν έκανα αυτά που έπρεπε, πάλι θα το κουβαλούσα σ’ όλη μου τη ζωή.

- Τελικά, προσπάθησες όσο μπορούσες εκεί;
Ναι, πάντα το έκανα. Φαινόταν και από το στυλ του παιχνιδιού μου. Όπου πήγαινα έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Έδινα πάντα το 100%.

- Δεν κώλωσες;
Καθόλου. Ποτέ δεν κώλωσα σ’ ολόκληρη την καριέρα μου.

- Μιλάμε τότε για ένα ρόστερ του Ολυμπιακού με παιχταράδες.
Φοβεροί παίκτες και μεγάλες προσωπικότητες.

- Μπαίνοντας στα αποδυτήρια με Τζόρτζεβιτς, Καρεμπέ, Ζιοβάνι, Άντζα, Μαυρογενίδη, Ανατολάκη δεν κωλώνεις;
Όχι. Πρώτα απ’ όλα είναι άνθρωποι. Δεν είχα κανένα πρόβλημα. Πήγα και σε μεγάλη ηλικία στον Ολυμπιακό, 28 ετών. Εάν πήγαινα στα 17 ή στα 18, ίσως και να κώλωνα. Κάποια παιδιά απ’ αυτά τα ήξερα. Με τον Άντζα είχαμε παίξει πολλά χρόνια στις Εθνικές. Ήξερα τον Πατσατζόγλου, τον Μαυρογενίδη, τον Ελευθερόπουλο, με τον Ανατολάκη ήμασταν συμπαίκτες στον Ηρακλή. Δεν πήγα σε τελείως άγνωστο περιβάλλον. Δεν ήμουν πιτσιρικάς που μπορεί να σου κάνουν μια πλάκα ή ένα καψόνι. Ένιωθα ενθουσιασμό και δεν έβλεπα την ώρα να βγούμε στο γήπεδο και να παίξουμε μπάλα.

- Και τι έγινε στο γήπεδο;
Τίποτα. Παίξαμε μπάλα. Ήταν λες και έπαιζα χρόνια στον Ολυμπιακό. Δεν είχα πρόβλημα. Είχα την τύχη με 6-7 ποδοσφαιριστές να έχουμε παίξει μαζί. Προπονητής τότε ήταν ο Προτάσοφ.

- Πήρες τη φανέλα κατευθείαν;
Από τα φιλικά! Ξεκίνησα καλά και μπήκα στην ομάδα κατευθείαν. Μόνο ένα ματς με άφησε στον πάγκο, με την Προοδευτική που χάσαμε. Μπήκα ως αλλαγή στο 80.

- «Κολλάς» λοιπόν απ’ την πρώτη μέρα και νιώθεις σαν να παίζεις χρόνια…
Κανονικά. Απ’ την πρώτη μέρα που μπήκα στ’ αποδυτήρια ήταν μια χαρά. Δεν χρειάστηκα χρόνο προσαρμογής.
- Σου έκανε κάτι εντύπωση απ’ τα παιδιά με τα οποία συνεργάστηκες;
Κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός. Άλλο να το βλέπεις στην τηλεόραση και άλλο να το ζεις καθημερινά. Ο Καρεμπέ για παράδειγμα ήταν πολύ φιλικός. Ο Ζιοβάνι πιο κλειστός χαρακτήρας, αλλά εάν τον κέρδιζες, σου έδινε και τη ψυχή του. Δεν έχω συναντήσει ποδοσφαιριστή με καλύτερη τεχνική απ’ αυτόν και πιστεύω πως την έχουν ελάχιστοι στον κόσμο. Κι ο Ροναλντίνιο έχει καλή τεχνική, αλλά ο Ζιοβάνι ήταν άλλο πράγμα.

-Δούλευε στην προπόνηση;
 Δούλευε, αλλά ήταν δύσκολος χαρακτήρας. Μπορεί να τον επηρέαζε οτιδήποτε. Για παράδειγμα όταν ο προπονητής έλεγε κάτι, μπορεί να τον έπαιρνε από κάτω και να μην ήταν καλά. Εάν τον κέρδιζες, πετούσε.

- Κανένας από τους ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής δεν μου έχει πει ότι ο Ριβάλντο ήταν καλύτερος από τον Ζιοβάνι…
Ο Ριβάλντο, καλός ποδοσφαιριστής, με καλή τεχνική και πολύ έξυπνος, αλλά ο Ζιοβάνι ήταν από άλλο πλανήτη. Μπορούσε να σου κάνει ντρίμπλα χωρίς να ακουμπήσει τη μπάλα. Είναι απ’ τις περιπτώσεις παικτών που λέμε ότι έχουν γεννηθεί με τη μπάλα στο πόδι. Ήταν έμφυτο η αίσθηση που είχε με τη μπάλα. Χάρισμα απ’ το Θεό.

 - Υπήρχε και καλή χημεία στ’ αποδυτήρια.
Παρότι υπήρχαν εκείνη την εποχή παίκτες με μεγάλες προσωπικότητες ήταν καλά τα πράγματα. Εντάξει, προβλήματα πάντα υπάρχουν, όμως, ο ένας σεβόταν τον άλλο και μέσα στο παιχνίδι και στ’ αποδυτήρια.

-Μπινελίκια έπεφταν;
Ελάχιστες στιγμές, κυρίως μέσα στο παιχνίδι. Στ’αποδυτήρια δεν θυμάμαι να έχει συμβεί.

-Πάντα είχα απορία τι γινόταν στ’ αποδυτήρια πριν απ’ τα μεγάλα παιχνίδια, μεταξύ των παικτών. Πως μιλούν οι αρχηγοί, τι συζητάτε…
Ελάχιστες φορές υπήρξε ομιλία. Λίγα πράγματα. Σίγουρα, υπήρχαν παρέες τριών, τεσσάρων ατόμων που μαζευόμασταν πριν από τα ματς στα δωμάτια και είναι λογικό. Δεν γίνεται όλοι να ταιριάζουν με όλους.

- Τότε θυμάμαι ότι και στα καλά και στα άσχημα αποτελέσματα, βγαίνατε μπροστά.
Αυτό είναι που λέω ότι υπήρχαν προσωπικότητες τότε στον Ολυμπιακό. Όταν χρειαζόταν να μαζευτούμε για να μιλήσουμε οκτώ - δέκα άτομα, γινόταν πάντα πριν από σημαντικά παιχνίδια, όταν πραγματικά υπήρχε πρόβλημα. Για παράδειγμα, θυμάμαι πως αυτό συνέβη πριν το παιχνίδι με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη για τον τελικό Κυπέλλου. Η ομάδα ήταν σε τραγική κατάσταση, δεν είχε δυνάμεις, ήταν ξεζουμισμένη. Ξέραμε ότι δεν ήμασταν καλά και το ήξεραν και οι αντίπαλοι.
Ήταν μία από τις φορές που μαζευτήκαμε 7-8 άτομα και είπαμε «μ@λ@κες, δεν είμαστε καλά. Τι κάνουμε; Ήρεμα πίσω, κρατάμε το 0-0 και βλέπουμε…». Κερδίσαμε τελικά 3-0 στο Καυτανζόγλειο. Εκεί φαίνεται η προσωπικότητα των ποδοσφαιριστών. Πρέπει να έχεις μέσα στην ομάδα παίκτες με προσωπικότητα. Δεν φτάνει μόνο ο προπονητής.

-Αυτό που λέμε «παίζω για τη φανέλα» υπάρχει;
Υπάρχει. Τουλάχιστον όσο έπαιζα εγώ, υπήρχε. Όλοι οι ποδοσφαιριστές παίζουν ποδόσφαιρο γιατί τους αρέσει, για τη δόξα, για τα χρήματα. Σε ομάδες, όμως, όπως ο Ολυμπιακός υπάρχουν στιγμές που θα παίξεις για τη φανέλα. Εκεί, τα ξεχνάς όλα και λες πρέπει να κερδίσουμε σήμερα για τον Ολυμπιακό.

- Το ένιωσες από τότε που πήγες στον Ολυμπιακό ή το κατάλαβες στη διάρκεια;
Το βίωσα νωρίς. Απ’ τα πρώτα μου παιχνίδια. Υπήρχαν παιχνίδια που έπαιζες για τη φανέλα. Για τον κόσμο.

- Αυτό το καταλάβαιναν όλα τα παιδιά του Ολυμπιακού;
Άλλοι το καταλαβαίνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Σίγουρα, το κατανοούν περισσότερο οι Έλληνες. Οι ξένοι είναι δύσκολο να καταλάβουν τι σημαίνει ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Με ‘μας τους Έλληνες, όμως, ήταν διαφορετικά. Ξέραμε πως πρέπει να κερδίσουμε ό,τι κι αν γίνει. Μπορεί να έχεις πάρει πρωτάθλημα και να έχεις 15 βαθμούς διαφορά, αλλά υπάρχουν ματς που να χρειαστεί να παίξεις για τη φανέλα.

- Η παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη τι σήμαινε τότε για εσάς τους ποδοσφαιριστές;
Ήταν καταλυτική, όχι μόνο για μας, αλλά για ολόκληρο τον Ολυμπιακό. Σήμαινε ασφάλεια. Ότι υπάρχει πάνω ένας άνθρωπος που φροντίζει να μη μας λείπει τίποτα, ώστε να κοιτάμε εμείς τη δουλειά μας.

- Πως ήταν όταν ερχόταν να σας μιλήσει στ’ αποδυτήρια; Έβγαζε το χαρακτήρα του απόμακρου προέδρου ή ήταν προσιτός;
Ήταν πολύ φιλικός. Δεν ένιωθες ότι ήρθε ο πρόεδρος να μιλήσει. Είχε έρθει ελάχιστες φορές. Μια φορά το χρόνο, δύο, ή κάποιες χρονιές καθόλου. Ήταν φιλικός, απλός και συγκεκριμένος. Μόνο μια φορά τον θυμάμαι να έχει έρθει φορτωμένος.

  - Ένα από τα στοιχεία που σε χαρακτήριζαν ως παίκτη, είναι ότι είχες βάλει πολύ σημαντικά γκολ σε μεγάλα παιχνίδια που έχουν μείνει στη μνήμη των οπαδών.
Το κυνηγούσα το γκολ. Έμπαινα στο ματς και ήθελα να βάλω γκολ. Αν και ήμουν αμυντικός μέσος είχα επιθετική φιλοσοφία και έπαιζα και σε μία επιθετική ομάδα, όπως ήταν τότε ο Ολυμπιακός. Γενικά αυτή η θέση έχει αλλάξει πολύ. Δεν υπάρχει ο κόφτης των παλιών χρόνων που θα κάτσει πίσω να μαρκάρει και να δώσει τη μπάλα δεξιά ή αριστερά. Πλέον, ο κόφτης μπορεί να μπει στην περιοχή και να σκοράρει. Εμένα μου άρεσε αυτό και όπου έβρισκα την ευκαιρία, έβγαινα μπροστά. Ιδιαίτερα όταν έβλεπα ότι η ομάδα ζοριζόταν να βάλει γκολ, το επιδίωκα περισσότερο. Παίζαμε σε μία ομάδα που ήθελε να κερδίζει και έπρεπε να σκοράρουμε γιατί για τον Ολυμπιακό, η ισοπαλία ισοδυναμούσε με ήττα.

- Από τα γκολ που έχεις βάλει ποια έχουν μείνει στη μνήμη σου και γιατί.
Δεν θα ξεχάσω το πρώτο μου γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουβέντους στη Ριζούπολη. Επίσης, με τη Λίβερπουλ το 1-0 που μας έδωσε και τη νίκη.

- Eκείνη τη χρονιά  η Λίβερπουλ που πήρε και το Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μίλαν, στο Καραϊσκάκη δεν είχε κάνει ούτε μία τελική προσπάθεια…
Ήταν απίστευτο εκείνο το ματς. Κερδίσαμε 1-0 με δική μου κεφαλιά και μετά το 80ό λεπτό, δεν άκουγες τίποτε απ’ τις φωνές του κόσμου! Δεν μπορούσες να ακούσεις ή να μιλήσεις με τους συμπαίκτες σου στα 5 μέτρα! Ήταν εκκωφαντικός ο θόρυβος. Δεν το έχω ζήσει ποτέ ξανά, σε κανένα άλλο ματς και σε κανένα άλλο γήπεδο.

- Έχεις βάλει γκολ με τη Γιουβέντους, τη Λίβερπουλ, κόντρα στον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ. Δεν… σεβάστηκες κανέναν!
Αυτά τα ματς τα απολάμβανα περισσότερο. Εάν σε όλα τα παιχνίδια έδινα το 100%, σ’ αυτά έδινα το 1000%. Με έφτιαχναν αυτά τα παιχνίδια. Τρελαινόμουν και με τις έδρες που είχαν πολύ κόσμο. Αυτό το ματς με τον Παναθηναϊκό που τους κερδίσαμε 0-2, είχε 60.000 κόσμο.

-Πανηγύριζες τα γκολ και μετά τα παιχνίδια;
Όχι, ποτέ. Μετά τα ματς νιώθεις ικανοποίηση, νιώθεις καλά αλλά νιώθεις και ότι έχεις αδειάσει ψυχολογικά.

- Υπήρχαν παιχνίδια που δεν μπορούσες να κουνηθείς μετά από την κούραση;
Φυσικά και υπήρχαν. Θυμάμαι συγκεκριμένα, μετά το ματς με τη Γιουβέντους στη Ριζούπολη, με έβλεπε στην προπόνηση ο Προτάσοφ να πηγαίνω κουτσαίνοντας από την κούραση και γελούσε. Μετά τα ματς μου έβγαινε κούραση, αλλά μετά από δύο μέρες επανερχόμουν ξανά. Το σκαρί μου ήθελε πολύ προπόνηση και ήθελα τρεις, τέσσερις προπονήσεις για να έρθω στα καλά μου.

- Από την πορεία σου ποιους παίκτες δεν θα ξεχάσεις και γιατί.
Δεν θα ξεχάσω το Ζιοβάνι, σίγουρα. Είχε απίστευτη τεχνική. Δεν βγήκε τυχαία το “μάγος” και δεν βγαίνουν πλέον τέτοιοι παίκτες. Τον Γεωργάτο, τον οποίο θεωρούσα ποδοσφαιρική ιδιοφυία γιατί εκτός από ταλέντο είχε και μυαλό. Μου άρεσε πολύ και ο Άντζας, ο οποίος είχε επίσης τρομερό ταλέντο και εάν πρόσεχε λίγο παραπάνω την προπόνηση, -όχι ότι δεν δούλευε– θα μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης. Φοβερός παίκτης.

- Από αντιπάλους ποιος σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;
Μόνο με έναν αντίπαλο είχα πρόβλημα. Τον Κετσπάγια στο ξεκίνημα της καριέρας μου. Με είχε ζορίσει γιατί ήταν εξαιρετικός ποδοσφαιριστής με ένα αβαντάζ που έχουν λίγοι ποδοσφαιριστές. Είχε και τα δύο πόδια καλά και όταν συμβαίνει αυτό δεν ξέρεις ποιο να του κλείσεις. Ήταν και γρήγορος και δυνατός, ήξερε και μπάλα και δεν ήξερες ποιο πόδι να του κλείσεις.

- Από παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ, υπήρχαν παίκτες που να σε δυσκόλεψαν;
Δεν μου έρχεται κάποιος τώρα. Δεν θυμάμαι να έχω μείνει με το στόμα ανοικτό για κάποιον.

- Ο Νέντβεντ για παράδειγμα;
Τον αντιμετώπισα στη Ριζούπολη, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψε. Ίσως να μην ήταν και σε καλή μέρα εκείνη τη φορά. Φοβερός ποδοσφαιριστής όμως.

Ο δίκαιος Βαλβέρδε, ο νευρικός Λέτο, ο προβληματικός Φέτφα

Πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές αρνούνται να ξεχωρίσουν έναν προπονητή, για να μην αδικήσουν τους υπόλοιπους και καταφεύγουν στο κλισέ “από όλους πήρα κάτι”. Ο Στολτίδης είναι κάθετος: “δαγκωτό” Ερνέστο Βαλβέρδε. Αποκαλύπτει ποιος συμπαίκτης του θεωρούσε πως δεν γίνονται αυτά που τους ζητούσε ο Βαλβέρδε και δίνει στον Ερνέστο το απόλυτο κρέντιτ: “είχε όλο το πακέτο”.
Όταν η κουβέντα πάει στα πρόσωπα, ο Στολτίδης δεν “μασάει τα λόγια του”. Εξηγεί το πρόβλημα του Λέτο, θυμάται αυτά που έλεγε στον αγχωμένο με το γκολ Κώστα Μήτρογλου και τη λάθος σκέψη που είχε ο Φετφατζίδης για το ποδόσφαιρο. Καταλαβαίνεις εύκολα απ'τα λόγια του πως ήταν “αρχηγός” ακόμα και χωρίς το περιβραχιόνιο, ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνει καν. Ήταν εκεί για να πει δυο κουβέντες στους μικρούς, να δώσει το έναυσμα, όταν πχ του έλεγε ο Γεωργάτος “ξεκίνα δυνατά στο κέντρο να τους πάρουμε τον αέρα”.
Και αρκεί μια ιστορία του για να αποτυπώσει το “θέμα” που είχε για χρόνια ο Ολυμπιακός μακριά απ'την έδρα του στην Ευρώπη, την κακή νοοτροπία. “Θέμα” που έλαβε τέλος ένα βράδυ στη Βρέμη.

- Από προπονητές ποιον ξεχωρίζεις;
Ο Βαλβέρδε μου άρεσε πιο πολύ ως προπονητής απ’ όσους είχα.

-Γιατί;
Γιατί ήταν καλός προπονητής.

- Κάποιος πρώην συμπαίκτης σου είχε πει όταν πρωτοήρθε ο Βαλβέρδε πως «είναι τρελός ο άνθρωπος. Μας ζητάει οι αμυντικοί να μαρκάρουν ψηλά στη σέντρα. Θα τρώμε 5 γκολ σε κάθε ματς».
Μην ξεχνάς ότι αυτό το έκανε η Μπαρτσελόνα και το εφάρμοσε πιο τέλεια απ’ όλους.

-Ζοριστήκατε μ’ αυτή τη φιλοσοφία του Βαλβέρδε;
Ήταν πολύ δύσκολο αυτό που μας ζητούσε.

-Τον περάσατε όντως για τρελό;
Για τρελό όχι, αλλά δεν σου κρύβω ότι υπήρχαν παίκτες που είχαν αντιρρήσεις και δεν ήθελαν να το κάνουν. Ο Κοβάσεβιτς για παράδειγμα! Στην προετοιμασία είχε πρόβλημα. Έλεγε πως δεν μπορούμε να το κάνουμε. Τελικά, το κάναμε. Δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και δύσκολο. Θέλει όμως, πολύ δουλειά και εάν το κάνεις καλά, τον σκοτώνεις τον αντίπαλο. Με τον Βαλβέρδε είχα την ατυχία να τραυματιστώ. Έπαιξα μέχρι το Νοέμβριο και έχασα την υπόλοιπη χρονιά λόγω του τραυματισμού στον αστράγαλο.
Ήθελα μ’ αυτόν τον προπονητή να δουλέψω περισσότερο γιατί εφάρμοζε το σύστημα που ταίριαζε άψογα στον Ολυμπιακό! Έτσι φανταζόμουν κι εγώ τον Ολυμπιακό, όπως τον ήθελε ο Βαλβέρδε! Ψηλά και ειδικά μέσα στο Καραϊσκάκη να μην περνάνε οι αντίπαλοι ούτε τη σέντρα! Μπορούσε να το κάνει αυτό ο Ολυμπιακός. Και αγωνιστικά και κυρίως λόγω έδρας και κόσμου.

- Άρα εκφράζεις κι εσύ τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που θέλουν τον αντίπαλο να μην περνάει τη σέντρα…
Αυτήν την άποψη έχω κι εγώ! Εντάξει, στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι εύκολο να το εφαρμόσεις, γιατί παίζεις με καλές ομάδες, αλλά στο πρωτάθλημα ήμουν κάθετος σ’ αυτό. Ψηλά όλοι και να τους πνίγουμε. Είναι δύσκολο να το πετύχεις γιατί πρέπει να έχεις γυμνασμένη ομάδα και να θέλουν όλοι οι ποδοσφαιριστές να το κάνουν. Με τον Βαλβέρδε ήταν αδιαπραγμάτευτο αυτό.

- Δεν ξεκίνησε, όμως, καλά ο Βαλβέρδε.
Με την Ανόρθωση το πληρώσαμε ότι παίξαμε ψηλά. Το πληρώσαμε γιατί δεν μας είχε πείσει ακόμα ότι μπορούμε να το κάνουμε.
- Είχε προσωπικότητα;
Βέβαια. Όταν είπα ότι μου αρέσει ο Βαλβέρδε τα βάζω όλα μέσα. Όχι μόνο ότι έκανε καλή προπόνηση ή έστηνε καλά την ομάδα. Μου άρεσε και για άλλους λόγους. Είχε ίδια συμπεριφορά σε όλους. Ήταν όσο κοντά έπρεπε να είναι στον ποδοσφαιριστή, αλλά και μακριά. Είναι δύσκολη η δουλειά του προπονητή. Για μένα ο κόουτς δεν μπορεί να είναι φίλος με τον παίκτη, αλλά ούτε και ο σατράπης που θα εφαρμόζει στρατιωτική πειθαρχία. Τότε θα τους χάσει, γιατί τους πνίγει. Πρέπει να τους έχει σε μία απόσταση και να είναι δίκαιος. Για μένα, ο Βαλβέρδε ήταν δίκαιος. Ακόμα κι όταν είχες μία διαφωνία, καταλάβαινες ότι δεν το έκανε επίτηδες. Είχε όλο το πακέτο.

-Με τον Λέτο γιατί είχαν τσακωθεί;
Ο Λέτο ήταν δύσκολος χαρακτήρας. Προβληματικός! Δεν ήταν από τους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους μπορείς να κάνεις ομάδα. Είχε νεύρα και τα έβγαζε και σε συμπαίκτες. Τσακωνόταν για ψύλλου πήδημα.

-Είναι εύκολο όταν είσαι σε ένταση να κοντρολάρεις τα νεύρα σου;
Όχι, αλλά πρέπει. Δεν βοηθούν την ομάδα σου ούτε στη διάρκεια του αγώνα, αλλά ούτε εκτός αγώνων. Μετά, χάνεις και το σεβασμό των συμπαικτών σου.

-Ήσουν απ’ τα παιδιά που ξέρω καλά ότι και στον πιτσιρικά ήσουν πάντα δίπλα να τον συμβουλεύσεις, όπως έκανες με τον Μήτρογλου.
Το θεωρούσα υποχρέωσή μου. Με τον Μήτρογλου επειδή έχει τρομερό ταλέντο δεν έκανα τίποτα σπουδαίο. Ήθελα να βοηθήσω την ομάδα. Εάν πεις μια συμβουλή σε έναν μικρό, κερδίζεις κι εσύ κι εκείνος που βοηθάς. Όπως έκαναν άλλοι σε εμένα όταν ήμουν μικρός, έτσι λειτουργούσα κι εγώ στους μικρότερους. Ήθελα να τους βοηθήσω.

-Με ποιον τρόπο;
Με συμβουλές κυρίως. Δεν είχα ποτέ κανέναν πιτσιρικά από κοντά. Ο Μήτρογλου είχε και έχει –και φαίνεται– ένα τρομερό άγχος να βάζει γκολ. Το έχουν όλα τα σέντερ φορ αλλά εκείνος το έχει στον υπερθετικό βαθμό με αποτέλεσμα να αφήνει άλλα πράγματα στο παιχνίδι του, όπως να μαρκάρει, να τρέξει, να βοηθήσει στην άμυνα. Προσπαθούσα λοιπόν, να του δώσω να καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο να βάζεις γκολ.
Σίγουρα, για ένα σέντερ φορ είναι σημαντικό να σκοράρει και τα γκολ μετρούν στο βιογραφικό, αλλά εάν δεν βοηθάς και σε άλλους τομείς, μετά δεν θα σου δίνει κανένας συμπαίκτης σου τη μπάλα! Εάν κάθεσαι στην περιοχή και περιμένεις για να βάλεις γκολ, δεν θα σου τη δίνουν. Οι άλλοι, δεν είναι βλάκες να τρέχουν, να σκοτώνονται για να βάζεις εσύ γκολ. Πρέπει να μαρκάρεις, να κάνεις κινήσεις για να ανοίξεις χώρους, όχι μόνο για να βάλεις γκολ. Αυτά προσπαθούσα να του εξηγήσω. Τώρα όποιος ήθελε να ακούσει, άκουγε….

-Ακόμα το κάνεις πάντως.
Πολλές φορές.

-Κάποιοι θεωρούν ότι ο Μήτρογλου από πλευράς τεχνικής είναι καλύτερος απ’ τον Κοβάσεβιτς…
Σε τεχνική είναι ανώτερος απ’ τον Κοβάσεβιτς, στα τελειώματα ήταν ίδιοι. Στις τελικές είχαν τα ίδια ποσοστά επιτυχίας κι ο ένας ήρθε στον Ολυμπιακό στα 33 ενώ ο άλλος ήταν στα 17. Ήταν στο ίδιο επίπεδο. Εκεί, λες, αυτόν τον ποδοσφαιριστή πρέπει να τον μάθω λίγο. Όχι εγώ. Ο προπονητής, η ομάδα να τον κάνουν ποδοσφαιριστή γιατί ο Μήτρογλου εκείνη την εποχή δεν ήταν ποδοσφαιριστής. Ήταν ταλέντο.

-Υπήρχαν άλλα παρόμοια περιστατικά με παιδιά που ήταν στην ομάδα και τα συμβούλεψες στα πρώτα τους βήματα;
Με όλους ήμουν έτσι. Και με τον Φετφατζίδη ο οποίος είχε ταλέντο, αλλά κι εκείνος είχε λάθος σκέψη για το ποδόσφαιρο. Ήθελε να κρατάει πάρα πολύ τη μπάλα και όταν την έχανε έβαζε το κεφάλι κάτω. Έβγαινε απ’ το παιχνίδι. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα.

-Τον έπαιρνε από κάτω δηλαδή, ήταν θέμα ψυχολογίας;
Όχι, δεν ήταν ψυχολογικό. Έβαζε κάτω το κεφάλι γιατί δεν τον ενδιέφερε να μαρκάρει. Υπάρχουν αρχές του ποδοσφαίρου που έπρεπε να τις μάθουν από μικροί κι αυτές τους εξηγούσα.

-Υπήρχαν παιχνίδια στα οποία είχες πάρει και το περιβραχιόνιο. Σ’ αυτά ένιωθες κάτι παραπάνω;
Βέβαια. Καταρχήν, δεν επεδίωξα ποτέ να είμαι αρχηγός για να έχω το περιβραχιόνιο. Απλά τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό ήμουν πάντα μέσα στους τρεις αρχηγούς. Σημαίνει πολλά πράγματα. Αρχηγός είσαι εσύ που στα δύσκολα πρέπει να είσαι μπροστά, είσαι εσύ που κάτι πολύ στραβό θα κοιτάξεις να το διορθώσεις.

-Όταν λες στα δύσκολα;
Αγωνιστικά και έξω-αγωνιστικά να βγεις μπροστά, μέσα στον αγώνα με τον τρόπο σου αλλά και στα αποδυτήρια να φτιάξεις τη ψυχολογία και να δείξεις με την προσπάθειά σου ότι πρέπει να προσπαθήσουν και οι υπόλοιποι. Απλά πράγματα, για να φτιάξεις τη ψυχολογία. “Παιδιά είμαστε καλύτεροι, πάμε να κερδίσουμε”. Επειδή το στυλ μου ήταν τέτοιο, μου το ζητούσαν όχι μόνο οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι μέσα στην ομάδα, να δίνω το έναυσμα.

-Ποιοι σου το έλεγαν αυτό;
Όλοι σχεδόν. Ακόμα και ο Γρηγόρης. Έλεγαν “μ@λ@κα, ξεκίνα δυνατά στο κέντρο για να τους πάρουμε τον αέρα και να βρούμε ρυθμό”. Κάποιοι ήθελαν απλά να παρασυρθούν, ένα σκούντημα.

-Ο Ολυμπιακός της δικής σας γενιάς κατάφερε να σπάσει αυτή την ανασφάλεια, το κόμπλεξ των εκτός έδρας αγώνων στην Ευρώπη.
Θεωρώ πως υπήρχε κακή νοοτροπία. Πριν από το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Σοσιεδάδ, το πρώτο μου στο Champions League, ήμασταν μέσα στο πούλμαν και πηγαίναμε στο γήπεδο. Καθόμουν στα μπροστινά καθίσματα και ακούω από τη γαλαρία. «Προσεχτικά ρε, να μην ξεφτιλιστούμε». Δεν θέλω να σου πω ποιος συμπαίκτης μου το είπε, αλλά εκείνη τη στιγμή αναρωτήθηκα: «Καλά με τη Μπαρτσελόνα παίζουμε; Τι να φοβηθούμε από τη Σοσιεδάδ; Δεν είναι και κανένα μεγαθήριο». Δεν είπα τίποτα εκείνη τη στιγμή, αλλά κατάλαβα πως η ομάδα είχε… θέμα όταν έπαιζε εκτός έδρας σε αυτή τη διοργάνωση….

-Μήπως όμως, είχε γίνει βίωμα από κάποιες βαριές ήττες που είχαν προκύψει στο παρελθόν;
Σίγουρα είχε γίνει βίωμα γιατί είχαν πέσει κάτι σφαλιάρες και είναι λογικό να σε παίρνει από κάτω. Ένα λάθος που έκανε ο Ολυμπιακός τότε ήταν πως δεν αντιμετωπίζαμε διαφορετικά το Τσάμπιονς Λιγκ σε σύγκριση με το πρωτάθλημα. Στο πρωτάθλημα, μέσα στο Καραϊσκάκη πρέπει να παίζεις ψηλά στο κέντρο, να τους πνίγεις όλους, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι έτσι.
Εκεί θέλει σφικτή άμυνα, κρατάς το μηδέν πίσω και παίζεις για να βγεις να βάλεις γκολ. Να μη χάσω κι ας μη βάλω γκολ ποτέ. Στην Ευρώπη παίζεις με ομάδες πρωταθλήτριες που έχουν καλούς παίκτες γι αυτό και θέλει μια ισορροπία, με το βάρος να πέφτει στην άμυνα. Δηλαδή λίγο σφικτά αμυντικά και να παίξεις όσο πρέπει επιθετικά. Όποια ομάδα πάει να σκοτώσει την αντίπαλη στο Τσάμπιονς Λιγκ, ξεφτιλίζεται! Αυτό έχω καταλάβει. Εάν μπεις με νοοτροπία “πάμε να τη σφάξουμε”, την πάτησες.
-Είχες βάλει γκολ και στη Βρέμη…
Ναι. Εκείνο της ισοφάρισης. Μετά σκόραρε σ’ εκείνο το ματς ο Πατσατζόγλου και το 3-1 έγινε με γκολ του Κοβάσεβιτς.

-Ήταν μία νίκη που τη χαρήκατε περισσότερο από άλλες;
Ήταν μία νίκη που τη χαρήκαμε γιατί με εκείνο το 3-1 μέσα στη Βρέμη, η ομάδα άρχισε να αποκτά τεράστια εμπιστοσύνη.  Είχε καλή ομάδα τότε η Βέρντερ κι εκεί κατάλαβε ο σύλλογος ότι δεν είναι τελικά πολύ δύσκολο να κερδίσεις εκτός έδρας και στην Ευρώπη. Αυτό πέρασε από τότε, πιστεύω, στην ομάδα.

- Εκείνη την ημέρα τι έγινε στ’ αποδυτήρια;
Τίποτα ιδιαίτερο. Ξέρεις πότε χαίρεσαι πολύ; Όταν κατακτάς έναν τίτλο.

- Τελικά, εσείς οι παίκτες του Ολυμπιακού θα πρέπει περισσότερο να στεναχωριέστε όταν ένα ματς στραβώνει, παρά να ευχαριστιέστε στις νίκες.
Ακριβώς. Όταν είσαι ποδοσφαιριστής τα ντέρμπι και τα ευρωπαϊκά ματς σε χαροποιούν.

Έκλαψα μόνος, μετά την Τσέλσι

Πόσες φορές δεν διαβάζουμε για παίκτες που μένουν σε μια ομάδα “τιμής ένεκεν”, που κάνουν ένα τελευταίο συμβόλαιο-αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς τους. Ο Στολτίδης δεν ήθελε κάτι τέτοιο κι ακόμα και σήμερα δεν είναι σίγουρος αν έκανε το σωστό. Μιλάει για την καριέρα του στον Ολυμπιακό σαν να ήταν μια μεγάλη ερωτική σχέση. Απ'αυτές που τελειώνουν και λες “είμαι γεμάτος απ'όλα, ακόμα και από στεναχώρια”. Γιατί έχεις την ωριμότητα να καταλάβεις πως κάτι μεγάλο και πραγματικά σημαντικό δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις. Τα έχει όλα μέσα, ακόμα και την πίκρα.
Όταν κοιτάει την τωρινή ομάδα του λείπει αυτό που θυμάται απ'τα δικά του χρόνια. Οι προσωπικότητες, αυτοί που θα είναι παρόντες στα δύσκολα. Για μια ακόμη φορά δεν κοιτάει τα προσόντα, αλλά τους ανθρώπους. Μετράει αυτούς που θα παίξουν για τη φανέλα, τους βρίσκει λίγους, θέλει περισσότερους Έλληνες πρωταγωνιστές.

  - Όταν άλλαξε χέρια η ΠΑΕ και πέρασε από τον Κόκκαλη στον Μαρινάκη σου έγινε πρόταση ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο. Πως και δεν τη δέχθηκες;
Ήταν μεταβατική περίοδος. Δεν ένιωσα ότι ήμουν πλέον σημαντικός για την ομάδα. Ένιωθα ενεργός και ήθελα να παίξω μπάλα, όχι να μείνω τιμής ένεκεν.

- Έρχεται λοιπόν, η στιγμή που φεύγεις από τον Ολυμπιακό. Φεύγεις στεναχωρημένος ή γεμάτος;
Έφυγα φουλ απ’ όλα. Ακόμα και από στεναχώρια που δεν έμεινα. Ένιωθα γεμάτος γι αυτά που έκανα κι αυτά που έζησα. Αυτά ήταν και τα πιο σημαντικά για ‘μένα. Αυτά που έζησα στον Ολυμπιακό. Ούτε οι τίτλοι που πήρα, ούτε οι νίκες, τίποτα. Είναι οι μοναδικές στιγμές που άλλος δεν πρόκειται να ζήσει στη ζωή ή στην καριέρα του. Απίστευτα συναισθήματα, μοναδικές στιγμές, μεγάλες εμπειρίες.

- Μετανιώνεις που έφυγες τότε και δεν έμεινες να διεκδικήσεις ξανά αυτό για το οποίο πήγες;
Το σκέφτηκα και δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν το σωστό. Ίσως να αποδεικνυόταν και λάθος, αλλά σκέφτηκα κάποια στιγμή μήπως θα ήταν καλύτερα να έμενα.

-Από την άλλη βέβαια, το γεγονός ότι έκρινες πως πρέπει να φύγεις ίσως ήταν και μία εσωτερική διαδικασία ότι εγώ αυτό που έπρεπε να δείξω στον Ολυμπιακό το έδειξα και φεύγω στο τοπ, ώστε να με θυμούνται όλοι στα καλά μου.
Όντως συνέβη αυτό γιατί ο κόσμος έτσι ακριβώς με θυμάται. Μπορεί να έμενα ένα χρόνο και να με έφθειρε. Δεν ξέρω τελικά, εάν υπάρχει κατάλληλη στιγμή να φεύγει κανείς απ’ αυτήν την ομάδα.
-Έκλαψες όταν έφυγες;
Δεν έκλαψα. Στεναχωρήθηκα, αλλά δεν έκλαψα.

-Δεν υπήρξε στιγμή που να έχεις κλάψει όσο ήσουν στον Ολυμπιακό;
Σε ένα ματς μόνο και δεν ξέρω το γιατί. Ήταν μετά το 0-0 με την Τσέλσι στο Καραϊσκάκη. Πήγα στην τουαλέτα μόνος μου κι εκεί λύγισα. Μάλλον φορτώθηκα πολύ συναισθηματικά. Δεν μπόρεσα να δώσω άλλη εξήγηση.

-Λύγισες από χαρά;
Δεν ξέρω εάν ήταν από χαρά. Σίγουρα το 0-0 δεν ήταν ένα κακό αποτέλεσμα, δεν έκρινε κάτι και επίσης υπήρχε και ο επαναληπτικός. Απλά μου βγήκε έτσι και λύγισα.

-Φεύγοντας από τον Ολυμπιακό, νομίζω πως κάποια πράγματα τα βλέπεις πιο υποκειμενικά, πιο σφαιρικά, πιο ξεκάθαρα ίσως. Από τότε που έφυγες μέχρι τώρα, τι πιστεύεις ότι έχει αλλάξει στον Ολυμπιακό είτε για καλό είτε για άσχημο;
Εκείνο που μοιάζει άσχημο σε μένα είναι ότι το ελληνικό στοιχείο έχει περιοριστεί πολύ στον Ολυμπιακό κι εκείνοι που ξεχωρίζουν πλέον, δεν είναι Έλληνες. Πριν ρώτησες εάν παίζω για τη φανέλα. Αυτή τη στιγμή, ο Ολυμπιακός έχει λιγότερους ποδοσφαιριστές που παίζουν για τη φανέλα. Πλέον, έχει περισσότερους επαγγελματίες. Αυτό είναι κακό για την ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι σύλλογος που δεν έχει ανάγκη τόσο τους επαγγελματίες.

-Πιστεύεις ότι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός ζορίζεται στα ντέρμπι;
Βέβαια. Οι παίκτες όπως τους βλέπω, παίζουν το ίδιο.

-Δηλαδή λειτουργούν περισσότερο ως μισθοφόροι;
Μισθοφόροι ακούγεται άσχημα. Πιο πολύ επαγγελματίες θα έλεγα. Αυτό φαίνεται στα ντέρμπι γιατί βλέπεις να προσεγγίζουν όλα τα ματς το ίδιο. Δεν είναι όμως έτσι. Για εμάς και για τον κόσμο τα ματς με τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ δεν ήταν ίδια με τα άλλα. Για εκείνους, όμως, είναι. Εμείς, δεν θα ήμασταν τότε ικανοποιημένοι εάν παίρναμε το πρωτάθλημα και χάναμε όλα τα ντέρμπι. Θα ήταν σα να μην το είχαμε πάρει.

-Είναι και θέμα έλλειψης προσωπικότητας όπως ανέφερες πριν;
Απ’ αυτό που βλέπω, οι προσωπικότητες που υπήρχαν τότε που αγωνιζόμουν στον Ολυμπιακό,  πλέον δεν υπάρχουν. Παίκτες που να τους έχεις ανάγκη στα δύσκολα, στα μεγάλα παιχνίδια. Τουλάχιστον έτσι το κρίνω εγώ.

-Απ’ την άλλη μπορεί και κάποιος να πει πως δεν υπάρχει και κανένας Έλληνας παίκτης που να τον αποκτήσεις και να πεις ότι θα εξελιχθεί σε ηγέτη. Μόνο πιτσιρίκια που δύσκολα θα σηκώσουν το βάρος.
Συμφωνώ. Είναι όμως, κι αυτό σημείο των καιρών και όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Βλέπεις αγγλικές ομάδες με 10 ξένους παίκτες, ακόμα και χωρίς κανέναν Άγγλο στην ενδεκάδα!.

- Ως ουδέτερος παρατηρητής πλέον, θεωρείς ότι υπάρχει κάποιος Έλληνας παίκτης που να μπορεί να επενδύσει μία ομάδα πάνω του;
Αυτή τη στιγμή δεν ξεχωρίζω κάποιο ταλέντο που να πω ότι αυτόν εάν τον πάρει μία ομάδα μπορεί να παίξει σίγουρα.

Ο Μίτσελ έπρεπε να φύγει

Η κουβέντα πάει στο τώρα και ο Στολτίδης είναι ξεκάθαρος. Ο Μίτσελ είχε προσωπικότητα και αύρα, αλλά έπρεπε να φύγει. Ρομπέρτο και Τσόρι ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μέσ'το γάλα, ο Αφελάι απογοήτευσε και λίγοι ξένοι ήταν πραγματικά καλοί απ'αυτούς που ήρθαν τα τελευταία χρόνια. Ξεχώρισε ο παικταράς Μιραλάς κι ο Φουστέρ που είχε προβλήματα τραυματισμών. Ο Κασάμι έχει τσαμπουκά, αλλά πρέπει να βρει ισορροπία, να γίνει το ίδιο καλός χωρίς την μπάλα, στο αμυντικό κομμάτι.
Κι όσον αφορά το selling club; Καλά κάνει ο Μαρινάκης, αγοράζει σε καλές τιμές και πουλάει σε ακόμα καλύτερες, όμως τώρα μπορεί να το κάνει; Ποιον θα πουλήσει ακριβά;
Εκεί που ο Ιεροκλής δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ ωριμότητας αφορά ξανά τα πιτσιρίκια, τις ακαδημίες και τη δουλειά εκεί. Και πάλι το μυαλό γυρίζει γύρω απ'τη “σκληραγώγηση”, τη διαδικασία που πέρασε ο ίδιος όταν ήταν μικρός και πιστεύει πως είναι αναγκαία για να είσαι έτοιμος όταν θα σου δοθεί η ευκαιρία. Πως να είσαι έτοιμος όταν παίζεις μόνο με συνομήλικους; Ο Στολτίδης δεν έχει μόνο προβληματισμούς, αλλά προτείνει και λύσεις.

  - Απ'την τωρινή ομάδα ποιους ξεχωρίζεις;
«Μου αρέσει ο Ρομπέρτο και ο Τσόρι μακράν απ’ τους υπόλοιπους. Ο Φουστέρ είναι επίσης καλός παίκτης, αλλά έχει πολλά προβλήματα τραυματισμών όλες αυτές τις χρονιές. Τη μισή χρονιά λείπει με αποτέλεσμα και να μη μπορεί να βοηθήσει το παιδί, αλλά ακόμα και όταν επανέρχεται να μην είναι όσο καλός θα ήθελε».

- Είχαμε πρόσφατα μία κουβέντα με τον Ισά ο οποίος δεσμεύθηκε εκ μέρους της διοίκησης για την απόκτηση τεσσάρων πέντε πρωτοκλασάτων παικτών. Πως ακούγεται αυτό στα δικά σου αυτιά;
Πολύ ωραία ακούγεται, πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

-Αυτό θέλει ο Ολυμπιακός;
Ο Ολυμπιακός θέλει καλούς ποδοσφαιριστές, προσωπικότητες, που να ξέρουν μπάλα σε υψηλό επίπεδο. Είναι δύσκολο να πεις ότι θα φέρουμε έναν Ζιοβάνι ή έναν Γεωργάτο. Θα φέρεις κάποιον άλλον που θα είναι κάτι διαφορετικό, αλλά θα πρέπει να είναι κάτι καλό αυτό που θα φέρεις. Ήρθαν πολλοί ξένοι τα τελευταία χρόνια στην ομάδα, αλλά είναι λίγοι εκείνοι που ήταν πραγματικά καλοί. Περίμενα περισσότερα, ειδικά με τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

-Από εκείνους που πέρασαν τα τελευταία χρόνια απ’ την ομάδα υπήρχε κάποιος που να ξεχώρισες εκτός του Ρομπέρτο και του Τσόρι;
Ο Μιραλάς. Δεν είναι τυχαίο που πήγε στην Αγγλία κι εκεί κάθε φορά που αγωνίζεται, ξεχωρίζει.

-Από τους Έλληνες βέβαια, πρέπει να πούμε ότι ο Ολυμπιακός όντως έχει μαζέψει ό,τι καλύτερο μπορούσε
Κι αυτό είναι υγιές γιατί έτσι γιγαντώνεται ο Ολυμπιακός.

- Από την άλλη, όμως, έρχεται ο Αβραάμ και σου λέει θέλω να φύγω, ο Χολέμπας το ίδιο, ο Μανωλάς φέρνει πρόταση 15 εκατομμύρια, ο Σάμαρης 10, εκεί τι κάνεις;
Όποιος θέλει να φύγει, δεν το συζητάς. Τον αφήνεις να φύγει. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το όλα πωλούνται κι όλα αγοράζονται. Όταν σου έρχονται τόσο καλές οικονομικά προτάσεις, δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Το ίδιο γίνεται σε όλες τις ομάδες. Δεν αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ο Ολυμπιακός. Κι όταν έρχονται καλές προτάσεις, δεν είναι μόνο τα λεφτά, αλλά σκέφτεσαι και τον ποδοσφαιριστή που θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Δεν τον κρατάς. Του λες να πάει στην ευχή του Θεού και προχωράς.

- Η διοίκηση Μαρινάκη έχει φτιάξει πολύ τη βιτρίνα του Ολυμπιακού στο εξωτερικό…
Όπως αποδεικνύεται από τα νούμερα έτσι είναι. Αγοράζει σε καλές τιμές, αξιοποιεί τις επενδύσεις και πουλάει σε πολύ καλές τιμές. Τώρα, όμως, μπορεί να το κάνει; Ποιόν να πουλήσει ακριβά;

- Τι εικόνα έχεις σχηματίσει για την περίπτωση Αφελάι;
Ήταν σωστή κίνηση η απόκτηση του. Κι εγώ τον πίστευα αυτόν τον παίκτη, αλλά απέτυχε.  Με απογοήτευσε. Όταν ήρθε, σκεφτόμουν αν κάνει κι εδώ αυτά που έκανε στο εξωτερικό θα μας τρελάνει, αλλά καμία σχέση. Σκιά του καλού του εαυτού. Βέβαια, κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία. Όταν κάνεις μεταγραφές και σου βγουν οι τρεις στους πέντε, είσαι επιτυχημένος. Σε ποια ομάδα βγαίνουν όλες οι μεταγραφές; Σε καμία παγκοσμίως.

- Για τον Κασάμι τι λες που αγωνίζεται στην ίδια θέση με σένα και έχετε κάποια κοινά χαρακτηριστικά;
Είναι καλός χαφ, με προσόντα και προσωπικότητα, αλλά πρέπει να βρει ισορροπία στο παιχνίδι του. Ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση απ’ ότι στην άμυνα, αλλά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο… Έχει χρόνια μπροστά του να βελτιωθεί. Μου αρέσει ο τσαμπουκάς που βγάζει στο παιχνίδι του, αλλά θα πρέπει να συγκρατεί περισσότερο τα νεύρα του.

- Σχετικά με το πρότζεκτ των ακαδημιών ποια είναι η άποψή σου;
Συμφωνώ με τις ακαδημίες και είναι καλό να υπάρχουν, αλλά κατά την άποψή μου θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτές που να έχουν σπουδάσει σε αυτό τον τομέα. Δεν αρκεί ότι εγώ είμαι ένας βετεράνος ποδοσφαιριστής, ανοίγω μια ακαδημία και κάνω μια ομάδα από ένα μάτσο 10χρονα και 12χρονα παιδάκια. Πρέπει οι προπονητές να είναι πάνω απ’ όλα παιδαγωγοί. Να ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν στα παιδιά. Έχω δει άσχημα πράγματα να συμβαίνουν σε παιδιά κι ακούω ακόμα πιο άσχημα. Πρέπει απ’ τη στιγμή που περνούν πολλές ώρες μαζί σου, να τους κάνεις σωστούς ανθρώπους πρώτα και μετά να μάθουν το σωστό ποδόσφαιρο. Και όταν υπάρχουν οι καλές συνθήκες σε μία ακαδημία, τότε θα μάθουν και τα παιδιά το σωστό ποδόσφαιρο.

-Ναι αλλά εσύ είχες την τύχη όταν ξεκίνησες να έχεις το θείο σου που ήταν διαρκώς δίπλα σου…
Από κει και πέρα είναι θέμα του παιδιού, της δεκτικότητάς του, πόσο το αγαπάει και πόσο το θέλει, της οικογένειάς του. Είμαι κάθετα αντίθετος με τις ομάδες under 17 και under 21. Αυτά τα παιδάκια φτάνουν σε μία ηλικία 19 ετών και δεν έχουν έρθει καμία φορά σε επαφή με κάποιον δυνατότερό τους. Γι αυτό και βλέπεις παιδιά σ’ αυτές τις ηλικίες να οργιάζουν στη δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά όταν τα βάλεις στην πρώτη, χάνονται. Για μένα, πρέπει αυτά τα παιδιά να παίζουν από μικρές ηλικίες στις τοπικές κατηγορίες, Α’ Πειραιά ή Β’ τοπικό ή Γ’ Εθνική ώστε να έρχονται σε επαφή με πιο δυνατούς αντιπάλους και να αναγκαστούν να δουν τον πραγματικό ανταγωνισμό. Με το να παίζουν με ίδιες ηλικίες υπάρχει ένα όριο. Δεν πάει παραπάνω κι έτσι μένουν στάσιμοι.

- Εάν αύριο έρθει ο προπονητής του Ολυμπιακού και πει παίρνω πέντε πιτσιρικάδες και θα είναι κάθε μέρα μαζί μας, αυτό θα τους βοηθήσει ή θα τους κόψει τα πόδια;
Όποιος από τους μικρούς αντέξει, θα τον βοηθήσει πάρα πολύ. Η βελτίωση που έχεις από τους αγώνες είναι κλάσεις μεγαλύτερη από εκείνη που έχεις μόνο στην προπόνηση. Αυτά που σου δίνουν οι αγώνες δεν σου τα δίνει η προπόνηση.

- Ναι αλλά για τον Ολυμπιακό δεν είναι εύκολο να βάλει πιτσιρίκια να παίξουν στην πρώτη ομάδα…
Ο Ολυμπιακός δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που πρέπει να πρωταγωνιστεί και δεν μπορεί να πει ότι μια χρονιά δεν παίρνω το πρωτάθλημα για να πάρουν χρόνο συμμετοχής τα πιτσιρίκια. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Πρέπει να γίνει μία ομάδα Ολυμπιακός Β. Όπως γίνεται στην Ισπανία. Είναι απλά τα πράγματα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον Ολυμπιακό. Μπορεί να το κάνει όποιος σύλλογος θέλει. Βαφτίζεις μία ομάδα δική σου, η οποία μπορεί να παίζει ακόμα και στο τοπικό και βοηθάς έτσι τους μικρούς σε ηλικία παίκτες να αποκτήσουν εμπειρία. Παράλληλα, εάν έχεις έναν τραυματία για πολύ καιρό, τον βάζεις να παίξει σ’ αυτή την ομάδα για να βρει σιγά-σιγά ξανά το ρυθμό του, ενώ όταν δεις ότι ένας πιτσιρικάς κάνει καλά παιχνίδια, έχεις τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσεις στη μεγάλη κατηγορία.
Εγώ όταν έβγαλα δελτίο στα 13 μου, έπαιζα στο χωριό με αντιπάλους που ήταν ακόμη και 35! Πως μπορείς να βάλεις τα σημερινά παιδιά 16-17 ετών στην πρώτη ομάδα; Δεν είναι έτοιμα. Μπορεί να ξέρουν μπάλα, αλλά δεν έχουν πέσει στα βαθιά, ώστε να δουλέψουν ανάλογα. Γι αυτό και καμία ομάδα, ούτε ο Ολυμπιακός, δεν πρόκειται να βγάλει παίκτη για την πρώτη ομάδα. Θα είναι θαύμα εάν βγει ένας. Κι όταν λέω να βγει παίκτης δεν εννοώ να τον έχεις να κάνει προπονήσεις και να τον βάλεις να παίξει σε ένα ματς. Εννοώ να τον υπολογίζεις ως βασικό παίκτη. Να μπορεί να σου προσφέρει με διάρκεια.

- Την απομάκρυνση Μίτσελ πως την είδες;
Ο Μίτσελ ως προσωπικότητα ήταν τεράστια. Στον πάγκο και στις συνεντεύξεις όπως τον έβλεπα, έδειχνε ότι είχε το πακέτο. Είχε μία αύρα. Δεν μου άρεσε όμως, η εικόνα της ομάδας. Καθόλου.

- Ούτε στο Τσάμπιονς Λιγκ; Γιατί είναι λογικό μία ομάδα να μη βγάζει τα «κάτι παραπάνω» σε κάθε παιχνίδι.
Μία ομάδα την κρίνεις σε όλη την πορεία. Εάν έχει παίξει 20 ματς και στα 15 είναι χάλια, δύο καλά στο πρωτάθλημα και τρία στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν γίνεται να σε ικανοποιεί. Το ποδόσφαιρο είναι και θέαμα. Ο φίλαθλος του Ολυμπιακού και κάθε θεατής πληρώνει ένα εισιτήριο για να δει κάτι όμορφο. Δεν φτάνει μόνο να κερδίζει η ομάδα.

-Ήταν δηλαδή μόνο θέμα προπονητή;
Το υλικό που είχε μπορεί να μην ήταν το καλύτερο, αλλά το θέαμα που παρουσίαζε η ομάδα ήταν δυσανάλογο. Δεν σε έφτιαχνε αυτή η ομάδα και γι’ αυτό νομίζω πως έπρεπε να φύγει. Συμφωνώ με την απόφαση του προέδρου. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ.

-Με τον καινούριο προπονητή τι βλέπεις;
Ο νέος προπονητής, προς το παρόν, δεν έχω δει να αλλάζει πολλά πράγματα. Δείχνει πιο μαχητική η ομάδα, αλλά ίσως να είναι και νωρίς να τον κρίνουμε.

Ανατρίχιασα τώρα με τη φανέλα

Διαιτησία; Μια δικαιολογία, ένα παραμύθι, σύμφωνα με τον Στολτίδη και την άποψή του για τα δικά του χρόνια. Αλλά δεν τον εκνευρίζει περισσότερο απ’όσα ακούει να λέγονται εναντίον του Σαββίδη. Άνθρωπος που ξέρει τις δυσκολίες του πρωταθλητισμού, δεν μπορεί παρά να συνιστά υπομονή, να θεωρεί φυσιολογικά τα λάθη του ΠΑΟΚ. Κι αφού μίλησε για τα ταλέντα και τις ακαδημίες, ο Στολτίδης διατηρεί την ίδια, διαφορετική ματιά και στο θέμα των βετεράνων. “Θες οπωσδήποτε να του δώσεις κάτι; Δώστου ένα διαρκείας! Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα οι ομάδες, έχουν ανάγκη από ικανούς ανθρώπους”. Κι αν οι περισσότεροι βετεράνοι σκέφτονται πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν έναν σύλλογο σε πόστο κοντά στην ομάδα, ο Ιεροκλής φαντάζεται τον εαυτό του μακριά απ’τα αποδυτήρια και έχει τους λόγους του. 
Στο τέλος, στέκεται για μια ακόμη φορά στην Εθνική και στην άρνηση που δεν έχει μετανοιώσει, πριν δώσει τελικά στον Σταύρο την απάντηση στο τι θα πει μια μέρα στο γιο του για το τι ήταν γι’αυτόν ο Ολυμπιακός. Ίσως και οι καλύτερες φράσεις του Ιεροκλή, οι πιο αντιπροσωπευτικές, να είναι οι τελευταίες. Το συναίσθημα όταν φόρεσε ξανά τις φανέλες του Ολυμπιακού, που έχει κρατήσει και δεν πρόκειται να δώσει ποτέ, και μια φράση για τη γυναίκα του, που έζησε μαζί του σαν να ήταν κι εκείνη επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

- Πολλοί λένε «έλα μωρέ, ο Ολυμπιακός έχει τη διαιτησία στο πλευρό του». Τι σκέφτεσαι όταν το ακούς;
Αυτή η νοοτροπία και η δικαιολογία διαιωνίζεται πολλά χρόνια. Το ακούω πολύ συχνά γιατί πουλάει. Και πουλάει καλά. Βέβαια, βλέπω τελευταία πως αυτό το παραμύθι έχει αρχίσει και το βαριέται και ο κόσμος γιατί έχει καταλάβει πως στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήταν να πάρει κάποια άλλη ομάδα το πρωτάθλημα και της το έκλεψε ο Ολυμπιακός. Για παράδειγμα ο Άρης, ο ΠΑΟΚ ή ο Ηρακλής. Μιλάω για τα χρόνια που θυμάμαι, από το ’90 και μετά. Κανείς άλλος δεν είχε την ομάδα που να αξίζει να πάρει πρωτάθλημα και το έχασε απ’ τον Ολυμπιακό λόγω διαιτησίας. Κι επειδή και οι τρεις ομάδες κατάντησαν εκεί που κατάντησαν και ο ΠΑΟΚ εάν δεν είχε την τύχη να έρθει αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. Σαββίδης), θα είχε τη μοίρα της ΑΕΚ και του Άρη, καταλάβαινε κανείς πως σε τελική ανάλυση δεν γινόταν σωστή δουλειά σ’ αυτές τις ομάδες.

- Μιας και τα ζεις από κοντά πιστεύεις ότι αδικείται ο Ιβάν Σαββίδης σύμφωνα με αυτά που έχει προσφέρει ως τώρα στον ΠΑΟΚ;
Μ’αυτά που διαβάζω για τον Σαββίδη τρελαίνομαι για έναν και μοναδικό λόγο. Είναι ένας άνθρωπος που έχει βάλει πολλά λεφτά στην ομάδα και έχει διάθεση να βάλει κι άλλα. Σίγουρα έχει κάνει λάθη και θα κάνει κι άλλα. Ποιος δεν έχει κάνει; Όμως, δεν αναγνωρίζει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ θα ήταν αυτή τη στιγμή σαν τον Άρη και την ΑΕΚ εάν δεν υπήρχε εκείνος. Ήρθε ένας άνθρωπος που τους πληρώνει και είναι δυσαρεστημένοι. Δηλαδή τι θέλετε; Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Μια ομάδα με χίλια μύρια προβλήματα, την πήρε και την έσωσε γιατί τώρα ο ΠΑΟΚ θα ήταν… ΠΑΟΚάκος.

-Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, δεν ήταν πολύ άσχημο για τον ΠΑΟΚ αυτό που έγινε πέρυσι με τις ασχήμιες στην Τούμπα;
Ήταν πραγματικά πολύ άσχημο. Νομίζω πως έχει καταλάβει πως δεν βγάζει πουθενά αυτή η στάση.

-Στον Παναθηναϊκό δικαίως πιστεύεις ότι έκαναν σκέψεις για το πρωτάθλημα;
Το πρωτάθλημα δεν το παίρνεις σε 4-5 αγωνιστικές, αλλά σε ολόκληρη τη διάρκεια της σεζόν. Κάποια στιγμή δεν τον ακούγαμε καν τον Παναθηναϊκό, μετά θα έπαιρνε το πρωτάθλημα και τώρα είναι τόσους βαθμούς πίσω. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να μιλάς για τη διαιτησία. Άκου. Όλες οι μεγάλες ομάδες παγκοσμίως κάποια στιγμή βοηθιούνται από τη διαιτησία. Είναι μια καταπληκτική δικαιολογία για όλους να κρύβουν τη γύμνια, την ανικανότητα και την αποτυχία τους πίσω απ’ τη διαιτησία. Έτσι το βλέπω.

-Απλά μπαίνει και ο κόσμος σ’ αυτό το… τριπάκι πολλές φορές.

Πολύς κόσμος και κυρίως οι υγιείς φίλαθλοι, δεν ασπάζονται αυτήν την άποψη. Εάν έχει κάποιος δικά του ΜΜΕ είναι εύκολο να πιπιλίζει το μυαλό των οπαδών του. Ο κόσμος, όμως, έχει κουραστεί να ακούει πάντα ότι φταίει η διαιτησία. Η διαιτησία δηλαδή, έριξε την ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική ή τον Ηρακλή ή η διαιτησία φταίει για τα προβλήματα του Παναθηναϊκού; Δυστυχώς όσοι χάνουν, διυλίζουν τον κώνωπα για να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους και ανυπαρξία τους, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο. Ακούμε ποτέ ότι χάσαμε δίκαια, αλλά συνεχίζουμε; Όχι. Ακούμε μόνο ότι φταίει ο διαιτητής, ότι προκαλούσαν οι αντίπαλοι και τέτοια.

- Είδες το ματς πρωταθλήματος Μπαρτσελόνα – Ρεάλ;
Ναι, το είδα.

- Πες μου εάν αυτός ο διαιτητής ήταν σε αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού τι θα του έλεγαν;

Μπορεί να μην τελείωνε το ματς ποτέ. Μα, υπάρχει περίπτωση να μην κάνει λάθος ο διαιτητής ειδικά σε ματς που έχουν τόση ένταση; Άνθρωπος είναι, όχι ρομπότ. Εδώ χρειάζεται να δούμε πέντε φορές στο βίντεο μια φάση για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί και περιμένουμε από το διαιτητή να πάρει μία σωστή απόφαση σε δευτερόλεπτα κι από τα 10-15 μέτρα; Σίγουρα η διαιτησία στην Ελλάδα έχει πρόβλημα και δεν είναι αυτή που έπρεπε να είναι, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Στο εξωτερικό γίνονται εγκλήματα και δεν μιλάει κανείς. Το θεωρούν και είναι μέρος του παιχνιδιού.

-Με τέτοια καριέρα, δεν θα έπρεπε να έχεις παίξει μερικά ματς και στην Εθνική;
Τι να σου πω; Ήταν καθαρά θέμα προπονητή.

-Σου έχει μείνει πικρία;
Δεν ξέρω πως σκεφτόταν ο Ρεχάγκελ. Για παράδειγμα, ο Άκης Ζήκος είχε φτάσει τελικό στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν τον είχε καλέσει καν στην Εθνική. Στο μυαλό μου, η Εθνική ήταν να πάω να βοηθήσω, να εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Δεν μου έλειψε ποτέ. Έπαιξα μόνο πέντε φιλικά. Με κάλεσε κάποια στιγμή ο Ρεχάγκελ και του είπα όχι. Ήθελε να πάω στην Κύπρο για κάποια φιλικά μαζί με άλλους δέκα παίκτες ώστε να με δοκιμάσει. Ήμουν ήδη τότε 33 ετών. Αρνήθηκα λοιπόν. Θυμάμαι πως μου είχε τηλεφωνήσει ο Πέτρος Κόκκαλης να με ενημερώσει για την κλήση μου στην Εθνική και του απάντησα “τώρα με θυμήθηκε; Τώρα, δεν θέλω εγώ να πάω”. Ήταν πολύ συνειδητή η επιλογή μου και δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή.

-Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια γύρω απ’ το ποδόσφαιρο;
Θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ ξανά αλλά εξαρτάται με ποιο αντικείμενο και εάν θα μπορώ να το κάνω. Δεν συμφωνώ με τις ομάδες που βάζουν μόνο δικά τους παιδιά σε διάφορα πόστα. Αυτός που βάζουν πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί και να κάνει τη δουλειά του καλά, είτε είναι προπονητής είτε διευθυντής. Εάν θέλεις οπωσδήποτε να δώσεις σε κάποιον βετεράνο ένα πόστο, τότε δώσε του ένα εισιτήριο διαρκείας! Οι ομάδες έχουν ανάγκη από ικανούς ανθρώπους. Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα να βάζουν κάποιον σε μία θέση μόνο και μόνο επειδή είναι δικό τους παιδί.

-Ποιο πόστο δηλαδή, θα σε ενδιέφερε;
Θα μπορούσα να πάω σε μία ομάδα ως τεχνικός διευθυντής, ως σύμβουλος. Θα μπορούσα να συμβουλεύσω τον ιδιοκτήτη μιας ομάδας, λόγω της εμπειρίας μου, αλλά μέχρι εκεί. Δεν με ενδιαφέρουν τα αποδυτήρια. Στα αποδυτήρια τον πρώτο λόγο έχει ο προπονητής. Εκείνος τα φτιάχνει μαζί με τους ποδοσφαιριστές. Κανένας άλλος.

-Σου έχει γίνει κάποια κρούση από τότε που σταμάτησες το ποδόσφαιρο;
Είχα δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον Ηρακλή όταν άρχισαν να μαζεύονται ξανά, αλλά δεν προχώρησε. Ο πρόεδρος κ. Παπαθανασάκης έχει κάνει καλή δουλειά, όλα είναι σωστά οργανωμένα, υπάρχει ένα καλό τιμ με έναν προπονητή, τεχνικό διευθυντή, πληρώνονται στην ώρα τους και γενικά δείχνουν να βρίσκονται σε καλό δρόμο.
-Για το τέλος, μου χρωστάς μία απάντηση. Για το τι θα πεις στο γιο σου όταν σε ρωτήσει τι ήταν για ‘σένα ο Ολυμπιακός.


Θα του πω καταρχήν ότι ο Ολυμπιακός μου άλλαξε τη ζωή προς το καλύτερο και είναι η ομάδα που θα θυμάμαι μέχρι να πεθάνω. Πως αυτή η ομάδα ήταν για μένα ευλογία. Το καλό που μου έστειλε ο Θεός ώστε να περάσω ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Αυτό θα του πω σε γενικές γραμμές.
- Βλέπω ότι οι φανέλες που έχεις κρατήσει είναι μετρημένες στα δάκτυλα. Πως κι έτσι;
Έδινα φανέλες δεξιά και αριστερά, σε όποιον μου ζητούσε. Είναι οι τελευταίες που μου έχουν μείνει και δεν τις δίνω ποτέ. Μαύρη και ερυθρόλευκη κλασική δεν φεύγουν ποτέ από το σπίτι. Ανατρίχιασα σήμερα που τις έβγαλα από το ντουλάπι για τη φωτογράφιση και τις ξαναφόρεσα έστω για λίγο! Απίστευτο συναίσθημα.

- Η γυναίκα σου πως σε άντεξε τόσα χρόνια;
Τράβηξε λούκι μεγάλο. Ποδοσφαιριστής εγώ, ποδοσφαιρίστρια κι εκείνη. Η Ελένη έκανε κανονικά τη ζωή μου. Ήμουν από τους ποδοσφαιριστές που δεν ξέφευγαν ποτέ. Ήμουν αυστηρός σ’ αυτό και με ακολούθησε σε όλα. Ανεχόταν ακόμη και το ότι μετά τα ματς, άδειαζα συναισθηματικά και δεν ήθελα ούτε να μιλάω… Είναι ηρωίδα (σ.σ. γέλια).

*** Θερμές ευχαριστίες στον εξαίρετο φωτορεπόρτερ Κώστα Μιχαλόπουλο για τις υπέροχες εικόνες και στο ξενοδοχείο «El Greco» (Εγνατίας 23, Θεσσαλονίκη) για την φιλοξενία.
*Πηγή: contra.gr*