Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ποιο μηδέν; 60 γκολάκια!!

Το τρέχον EURO είναι άκρως εντυπωσιακό και το μόνο εκτός του 1988 που κανένα ματς ομίλου δεν έληξε 0-0. Στα 24 ματς έχουν μπει 60 γκολ, δηλαδή 2,5 ανά αγώνα...
Ποιο μηδέν; 60 γκολάκια!
* Η φώτο είναι από την είσοδο Ελλάδας και Δυτ. Γερμανίας στο 0-0 του 1980.

Για τον Πρωταγόρα, το μηδέν συμβόλιζε το ανύπαρκτο, το ακίνητο. Κάπως έτσι και σε έναν αγώνα το 0-0 θα μπορούσε να συμβολίζει μία ποδοσφαιρική... σούπα, όπου τίποτα δεν συνέβη. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς έτσι, μιας και η αλήθεια είναι πως έχουμε απολαύσει κάμποσα εντυπωσιακά 0-0. Ωστόσο, όσο να ναι, εκείνα τα παιχνίδια που θυμόμαστε περισσότερο, περιλάμβαναν τεμάχια. Ειδικά στις μεγάλες διοργανώσεις, όπου η σκοπιμότητα του αποτελέσματος εισβάλει για τα καλά στη λογική των αγώνων, εκεί είναι που τα γκολ γίνονται ακόμα πιο αξιομνημόνευτα.
Με βάση αυτή τη λογική το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ζούμε, θα το θυμόμαστε μία χαρά. Για καλή μας τύχη και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, υπάρχει θέαμα. Γίνονται καλά ματσάκια και τα γκολ είναι αρκετά. Για την ακρίβεια, ο μέσος όρος των τερμάτων με την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων ανήλθε στα 2,5 ανά ματς.

Δεν είναι όμως αυτό το πιο ενδεικτικό στοιχείο που αναγάγει σε επιθετικογενή αυτό το τουρνουά. Το εντυπωσιακό είναι πως σε κανένα άλλο EURO εκτός από εκείνο του 1980, δεν υπήρξε διοργάνωση που να μην έχει ούτε ένα 0-0 σε φάση ομίλων. Βέβαια τότε οι όμιλοι ήταν δύο τα οι αγώνες σε αυτούς μόλις 12. Αντιθέτως, τώρα μιλάμε για 24 παιχνίδια χωρίς κανένα να λήξει δίχως τουλάχιστον ένα γκολάκι (έχουν μπει 60)!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 1960 (πρώτο EURO) έως και τη διοργάνωση του 1976, στην ουσία δεν υπήρχε τουρνουά. Οι χώρες έπαιζαν μεταξύ τους εντός εκτός και οι τέσσερις καλύτερες μαζεύονταν σε ένα τελικό τουρνουά, όπου έβγαινε ο πρωταθλητής Ευρώπης.

Το 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας ήταν η πρώτη φορά που σχηματίστηκε η διοργάνωση με τη μορφή των ομίλων. Αυτοί ήταν δύο (8 ομάδες) και το πρώτο 0-0 στην ιστορία ήρθε στην αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Δυτική Γερμανία που στο τέλος κατέκτησε και τον τίτλο. Εκείνη τη φορά συνολικά τρία ήταν τα παιχνίδια που έληξαν με «λευκή ισοπαλία. Δείτα αναλυτικά όλα τα 0-0 των ομίλων σε όλα τα EURO.

Ολα τα 0-0 σε ομίλους EURO
* Από το 1980 και μετά που η διοργάνωση σχηματίστηκε με ομίλους

1980 8 ομάδες
Ελλάδα-Δυτ. Γερμανία
Ισπανία-Ιταλία
Ιταλία-Βέλγιο

1984
Δυτ. Γερμανία-Πορτογαλία

1988
Κανένα

1992
Δανία-Αγγλία
Γαλλία-Αγγλία
Ολλανδία-Κοινοπολιτεία (πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.)

1996 16 ομάδες
Ολλανδία-Σκοτία
Ιταλία-Γερμανία

2000
Σουηδία-Τουρκία
Σλοβενία-Νορβηγία

2004
Ελβετία-Κροατία
Δανία-Ιταλία
Λετονία-Γερμανία

2008
Ρουμανία-Γαλλία

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: