Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

«Δεν ξεχνιούνται οι Έλληνες παίκτες!»

Ο παλαίμαχος άσος και πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα, Μπόνιφας Εντονγκ, μιλάει στο gazzetta.gr ως general manager της Σενεγάλης, υποκλίνεται στην ανωτερότητα της Ελλάδας και θυμάται τις μάχες του με τους Έλληνες παίκτες!
Τον συναντήσαμε στον αγωνιστικό χώρο του “Σαν Πάμπλο”, όπως λέγεται το κλειστό αθλητικό κέντρο της Σεβίλλης, όπου βρισκόταν συνεχώς πάνω από τις σημειώσεις του και παράλληλα, διευθετούσε με ένα μόνιμο χαμόγελο όλα τα θέματα που απασχολούσαν τους παίκτες και τον προπονητή της αποψινής (21.00) αντιπάλου της Ελλάδας στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο λόγος για τον 37χρονο (σε λίγες μέρες), Μπόνιφας Εντονγκ, που μετά από μία μακρά καριέρα στην Ευρώπη, αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία στο μπάσκετ της πατρίδας του.
ADVERTISEMENT
Ο “Mr everything”!
Aφού μας διευκρίνησε ποια είναι ακριβώς τα καθήκοντά του στην ομοσπονδία μπάσκετ της Σενεγάλης και μας συστήθηκε ως «ο γενικός διευθυντής της ομάδας και κατ’ ουσίαν ο άνθρωπος που ασχολείται με όλα τα οργανωτικά θέματα, συντονίζει την προετοιμασία και αποτελεί το σύνδεσμό του προπονητή με τους παίκτες. Τα κάνω όλα κοινώς!», ο πανύψηλος παλαίμαχος σέντερ που μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη σεζόν της συνταξιοδότησής του, τον ρωτήσαμε τι περιμένει από τους συμπατριώτες του στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Ελλάδα των υψηλών παραστάσεων και της μεγάλης εμπειρίας σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
«Έχουμε αθλητικά, μας λείπουν εμπειρίες»
«Θα είναι δύσκολο για μας, κατά πρώτον γιατί έχουμε αρκετούς rookies και μόλις έναν παίκτη με προϋπηρεσία σε ένα τέτοιο τουρνουά και κατά δεύτερον γιατί οι παίκτες είναι συνηθισμένοι να παίζουν σε υψηλό επίπεδο και έχουν αγωνιστικές εμπειρίες, άλλοι από την Ευρωλίγκα και άλλοι από το ΝΒΑ! Θα προσπαθήσουμε, όμως, να αξιοποιήσουμε τα αθλητικά μας προσόντα  και τη δύναμη του Ντιένγκ, με στόχο το καλύτερο.», μας απαντά χωρίς διασταγμό ο Μπονιφάς Εντόνγκ, που μπορεί να μην έγινε ποτέ ντραφτ στο ΝΒΑ, την περίοδο 2005-2006, φόρεσε τη φανέλα των Λος Άντζελες Κλίπερς και γνωρίζει καλά τι σημαίνει να έχεις παίκτες όπως ο 24χρονος σέντερ των Τίμπεργουλβς αλλά και ο Χαμάντι Εντιαγιέ, που πέρυσι ήταν στο ρόστερ των Σακραμέντο Κινγκς και φέτος θα παίξει στην αναπτυξιακή λίγκα (NBDL) με τους Ντέλαγουερ 87ers.
«Ο Καλάθης είναι ο αγαπημένος μου!
Τον ρωτάμε ποιον από τους Έλληνες παίκτες που αντιμετώπισε στο πρόσφατο παρελθόν, θυμάται περισσότερο και μας απαντάει με ένα διάπλατο χαμόγελο... «Πάρα πολλούς! Τον Μπουρούση, το Νικ Καλάθη (σ.σ.: το 2011, ήταν καθοριστικός στην σειρά των πλέϊ-οφ με την Μπαρτσελόνα), που μ’ αρέσει και πολύ μάλιστα, τον Ζήση και πως τον λένε τον ψηλό που έπαιζε στην Ούνικς Καζάν; Τον Βουγιούκα! Εννοείται πως τους θυμάμαι! Είναι όλοι τους πολύ καλοί παίκτες και είναι σίγουρο ότι θα έχουμε δύσκολο έργο... Δεν ξέρω πόσο καλά είμαστε προετοιμασμένοι στο πνευματικό κομμάτι απέναντι σε μία ομάδα που πάντα είναι προετοιμασμένη, αλλά ελπίζω να ανταποκριθούμε στην πρόκληση!», μας λέει ο γεννημένος στην πόλη Εμπούρ της πατρίδας του, ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη, αξιοποιώντας το γερμανικό διαβατήριο που απέκτησε μετά από τέσσερα χρόνια στην Bundesliga.
«Να κάνουμε τουλάχιστον μία νίκη!»
«Στόχος μας είναι να νικήσουμε τουλάχιστον ένα παιχνίδι και αν τα καταφέρουμε, να ψάξουμε και για το... “θαύμα” της δεύτερης, που μπορεί να μας στείλει στους “16”… Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν χάνουμε τίποτα αν προσπαθήσουμε.», υπογράμμισε ο παλαίμαχος Σενεγαλέζος παλαίμαχος σέντερ, που για να μην κάνει σαρδάμ, δεν θέλησε να προφέρει το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά σχολίασε ότι ο νεαρός με τις αφρικανικές ρίζες «αποτελεί ένα πολύ φωτεινό ταλέντο, που ακόμη αναπτύσσεται, αλλά είναι προφανές ότι θα από τους μελλοντικούς ηγέτες της Εθνικής Ελλάδας.», κατέληξε ο άλλοτε θηριώδης σέντερ που εκτός από την Μπαρτσελόνα και τη Μάλαγα, έπαιξε ακόμη στην Μπάμπεργκ, τη Σπάρτακ Αγίας Πετρούπολης και τελείωσε την καριέρα του στην Γαλατάσαράϊ.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: