Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αμανατίδης: «Θα κερδίσουμε 2-1»!

Αμανατίδης: «Θα κερδίσουμε 2-1»
Νίκη της Ελλάδας προβλέπει ο Γιάννης Αμανατίδης μέσω της ανάλυσης που κάνει στον προημιτελικό του Euro 2012 απέναντι στη Γερμανία για λογαριασμό της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Ο πρώην διεθνής φορ, που έχει μακρά θητεία στην Bundesliga, μιλά για τα ατού και τις αδυναμίες της Εθνικής, δίχως να διστάζει να πει την άποψή του για συγκεκριμένους παίκτες χωρίς αυτή να είναι πάντα… κολακευτική.

Αναλυτικά η ανάλυση του Αμανατίδη:

«Όπως πολύς κόσμος, έτσι κι εγώ εξεπλάγην που φτάσαμε στα προημιτελικά. Από ποιοτικής άποψης είμαστε στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ρωσίας. Όμως μέσα από την ομαδική δουλειά και την ενότητα, καλύψαμε το κενό. Η δύναμη της δικής μας ομάδας είναι η ίδια η ομάδα. Στην Εθνική σταρ είναι η ίδια η ομάδα κι όχι ένας παίκτης. Ξέρουμε πως μεμονωμένα η ποιότητα των παικτών μας είναι περιορισμένη.

Τώρα έχουμε μπροστά μας τη Γερμανία. Περιμένω ένα παρόμοιο παιχνίδι όπως αυτό με τη Ρωσία. Η μόνη διαφορά είναι πως οι Γερμανοί έχουν ακόμη περισσότερη ποιότητα. Έχουμε μία πολύ δύσκολη αποστολή. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί την αμυντική μας λειτουργία και το συμπαγές μας σύνολο. Ελπίζω να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και να μην τα καταφέρουν, όπως ακριβώς συνέβη με τη Ρωσία.

Ο Γιώργος Καραγκούνης, που πέτυχε το γκολ της νίκης απέναντι στη Ρωσία, θα είναι τιμωρημένος. Όμως μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κενό και υπάρχουν παίκτες που μπορούν να πέσουν στα βαθιά και να κολυμπήσουν. Ίσως παίξει στη θέση του ο Γρηγόρης Μάκος, μία περισσότερο αμυντικού προσανατολισμού επιλογή. Είναι ένας παίκτης δυνατός στα μαρκαρίσματα και στον αέρα, που παίζει απλά την μπάλα.

Στην επίθεση θα είναι σίγουρα ο Φάνης Γκέκας. Οι Γερμανοί θα τον γνωρίζουν από το πέρασμά του από την Bundesliga. Είναι πολύ γρήγορος και πάντα παίζει στο όριο του οσφάιντ περιμένοντας μία πάσα. Αυτό συχνά κάνει δύσκολη την αντιμετώπισή του από τους αντιπάλους αμυντικούς.

Στα αριστερά εξαρτώνται πολλά από τον Γιώργο Σαμαρά. Στα πρώτα δύο παιχνίδια δεν ήταν καλός, αλλά στο ματς με τη Ρωσία έδειξε τις δυνατότητές του. Δεν είναι ένας παίκτης με άλλες ιδιαίτερες δυνατότητες, αλλά είναι πολύ καλός τεχνίτης κι επικίνδυνος.

Στα δεξιά αναμένεται να παίξει ξανά ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Η μονομαχία του με τον Φίλιπ Λαμ θα είναι καθοριστική. Και οι δύο έχουν παρόμοια σωματοδομή. Ο Λαμ, φυσικά, είναι καλύτερος τεχνικά, πιο έξυπνος, πιο έμπειρος και γενικά καλύτερος ποδοσφαιριστής. Ο Σαλπιγγίδης είναι πιο δυνατός και γρήγορος, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις. Είμαι περίεργος να δω ποιος θα ταλαιπωρήσει περισσότερο τον άλλο.

Στο κέντρο θα παίξουν μάλλον ξανά ο Κώστας Κατσουράνης και ο Γιάννης Μανιάτης. Ο τελευταίος είναι κλασικός εργάτης. Τρέχει πολύ, έχει αμυντικούς προσανατολισμούς και η απλότητά του είναι η δύναμή του. Ο Κατσουράνης είναι κάπως πιο επιθετικογενής. Έχει καλή κάθετη πάσα και είναι επικίνδυνος στις στημένες φάσεις, γιατί είναι καλός κεφαλοσφαιριστής.

Η μεγάλη μας δύναμη είναι η άμυνα, ειδικά στο κέντρο της με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο που παίζουν στην Bundesliga. Είναι και οι δύο πολλοί νέοι, 20 και 24 ετών αντίστοιχα, αλλά πολύ γρήγοροι και δυνατοί στα μαρκαρίσματα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πώς θα μπορέσει να τους αντιμετωπίσει ο Μάριο Γκόμεζ.

Η Ελλάδα δεν είναι γνωστή για τον καλό της τερματοφύλακα. Ο Αντώνης Νικοπολίδης, που ήταν στην ομάδα μέχρι το 2008, ήταν η εξαίρεση. Τώρα παίζει ο Μιχάλης Σηφάκης, που αντικαθιστά τον τραυματία Κώστα Χαλκιά. Δεν μπορεί να τον συγκρίνει κανείς με τους Γερμανούς γκολκίπερ. Είναι ένας μέσης κλάσης τερματοφύλακας που προσπαθεί. Οι ψηλές μπαλιές είναι μία αδυναμία του, ενώ ατού του είναι η ταχύτητά του και τα τετ-α-τετ.

Ο Τύπος αναφέρει πολλά για τις πολιτικές προεκτάσεις στον αγώνα. Εγώ είμαι σίγουρος πως στα 90 λεπτά του αγώνα δεν θα παίξουν κανέναν ρόλο. Δεν θα πρέπει να μπλέκουμε πολιτική και αθλητισμό. Πάντως θα κάνει καλό στους Έλληνες να παίξει καλά η ομάδα τους. Δεν θα μιλήσω για ευφορία, αλλά για περηφάνια.

Τον τελευταίο καιρό πολλά έχουν πέσει πάνω στο κεφάλι μας και είναι ωραίο να μιλάμε για άλλα πράγματα και να απολαμβάνουμε το ποδόσφαιρο. Θα παρακολουθήσω το παιχνίδι. Η πρόβλεψή μου; Φυσικά δεν μπορώ να είναι αντικειμενικός. Πιστεύω πως η Ελλάδα θα κερδίσει με 2-1, αν και θα είναι πολύ δύσκολο».

πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: