Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Θα τολμήσουν… να τον «ρίξουν»;

Γράφει ο Δημήτρης Μπούζας
Χωρίς καμία αμφιβολία οι δύο μεγάλες δίκες που αφορούν την δράση των αντίστοιχων εγκληματικών συμμοριών στο χώρο του ποδοσφαίρου μας, αυτή τη στιγμή αποτελούν τη μόνη ελπίδα μήπως υπάρξει κάποια «διαφοροποίηση» στην ήδη παγιωμένη αρρωστημένη κατάσταση που για δεκαετίες ολόκληρες έχει μετατρέψει το δημοφιλές άθλημα σε μια απέραντη χωματερή. Η ελληνική δικαιοσύνη (όχι ασφαλώς η αντίστοιχη…των συνταξιούχων της ΕΠΟ), παρά τις όποιες καθυστερήσεις και τα προβλήματα που προσπαθούν να προκαλέσουν συγκεκριμένοι μεγαλόσχημοι κατηγορούμενοι, προχωράει κοιτάζοντας «μπροστά» και διερευνώντας «βαθιά». Οι αποφάσεις της αναμένεται να σηματοδοτήσουν σοβαρότατες εξελίξεις. Μερικές από τις οποίες (εάν δεν υπάρξουν…άνωθεν παρεμβάσεις) θα ταρακουνήσουν από τα θεμέλια του το μέχρι τώρα ανέγγιχτο σκοτεινό σύστημα με τους συμμορίτες να δρουν ασύδοτοι και να μολύνουν τα πάντα.

Το χθεσινό ρεπορτάζ της αθηναϊκής φιλοκυβερνητικής «εφημερίδας των συντακτών» - γνωστός κλώνος της ελευθεροτυπίας – που αναφέρεται στις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο πρωταθλητής Ελλάδας στη περίπτωση που ο πρόεδρος του αποδειχθεί ότι έχει εμπλοκή στα παρανόμως δρώμενα, προκάλεσε αίσθηση κι όπως ήταν επόμενο και μεγάλη συζήτηση, για το εάν και κατά πόσο εδώ στην Ελλάδα, με δεδομένο το έλλειμα αξιοπιστίας και τη μόνιμη κρίση των θεσμών θα μπορούσαμε να «δούμε» αυτό που συνέβη στις περιπτώσεις με τη Φενέρμπαχτσε και τη Μέταλιστ.

Δύο «δεδικασμένα» ισχυρότατα τα οποία προφανώς θα επικαλεστούν οι ομάδες που έχουν έννομο συμφέρον απαιτώντας μια παρόμοια τιμωρία του Ολυμπιακού από την ΟΥΕΦΑ. Αυτό βέβαια εφόσον αποδειχθεί στη δίκη η ενοχή του προέδρου της ομάδας του Πειραιά και η συμμετοχή του στις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης. Συμπερασματικά αλλά και με μια πρώτη «ανάγνωση» του δημοσιεύματος και σε συνδυασμό με τα δύο «δεδικασμένα» της Τουρκίας και της Ουκρανίας το σενάριο «στέκεται». Εκείνο που προφανώς προκαλεί επιφυλάξεις είναι το αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις συνοδευόμενες από κάποιες «εκπτώσεις» των κατηγοριών έτσι ώστε να αποδυναμωθεί το κατηγορητήριο και με αυτόν τον τρόπο να αποφευχθεί και η σκληρή τιμωρία για τους πρωταθλητές. Βέβαια και η…πιθανή απαλλαγή των κατηγορουμένων αποτρέπει άμεσα το «έμφραγμα». Προβλέψεις για όλα αυτά είναι δύσκολο να γίνουν.

Όπως το ίδιο δύσκολο είναι να απαντηθεί, το αν θα τολμήσουν να ρίξουν μια ομάδα – κράτος εν κράτει – προστατευόμενη από τους εγχώριους κι ευρωπαϊκούς θεσμούς εάν επιβεβαιωθούν ενοχές και εμπλοκές. Επαναλαμβάνουμε ότι το έλλειμα αξιοπιστίας και η κρίση εμπιστοσύνης στον χώρο καθιστούν καχύποπτους τους πάντες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις  για κάποιες επερχόμενες εντυπωσιακές εξελίξεις μετά τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Εκτός κι εάν έχει διαφορετική γνώμη ο εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ Ιταλός κ. Ιφαντίνο που κουβαλήθηκε στην πατρίδα μας, για να εκβιάσει και να απειλήσει τον Υφυπουργό αθλητισμού, προασπιζόμενος ένα αυτοδιοίκητο που εξαθλίωσε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: