Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Το στάδιο της Θέρμης που δεν έγινε ποτέ!! (Pics)

Το  «Μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο, Προπονητικό Βαλκανικό και Συνεδριακό Κέντρο Θέρμης» θα έπρεπε κανονικά να χτιστεί ως το 2004, ωστόσο το κόστος ήταν εξωφρενικό καθώς το ποσό έφτανε μέχρι και τα 135.000.000 Ευρώ και έτσι το σχέδιο δεν προχώρησε.
Βέβαια, σε περίπτωση που γινόταν κάτι τέτοιο θα μιλούσαμε για ένα από τα πιο σύγχρονα και αξιοζήλευτα κλειστά γήπεδα στην Ελλάδα.
Δείτε παρακάτω τι αναφέρει η ιστοσελίδα stadia.gr αλλά και τις φωτογραφίες!
Το «Μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο, Προπονητικό Βαλκανικό και Συνεδριακό Κέντρο Θέρμης» θυμίζει πια το γεφύρι της Αρτας! Προβλεπόταν πως θα είχε ολοκληρωθεί το 2004. Αυτό πλέον είναι ανέκδοτο, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων κάτι τέτοιο δεν θα γίνει τουλάχιστον πριν το 2008. Προϋπόθεση βέβαια είναι ότι η διαδικασία δημοπράτησής του θα ξεκινήσει μέσα στο 2005. Σε αυτά όμως θα αναφερθούμε παρακάτω. Ας δούμε πρώτα τι προβλέπουν τα σχέδια.
Το κλειστό θα έχει χωρητικότητα 15.700 θεατών για αγώνες μπάσκετ. Θα κατασκευαστεί σε χώρο έκτασης 226 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Θέρμης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, νότια της πόλης της Θεσσαλονίκης και δίπλα στην Εθνική Οδό προς Νέα Μουδανιά.
Θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει όλα τα αθλήματα που μπορούν να τελεστούν σε κλειστή αίθουσα, περιλαμβανομένου του κλειστού στίβου. Ακόμη, θα πλαισιώνεται από προθερμαντήρια, κέντρο τύπου, φουαγιέ θεατών, βοηθητικούς χώρους και συνεδριακό κέντρο 1000 ατόμων.Το έργο θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή του Προπονητικού Κέντρου. Από τη μία πλευρά θα υποστηρίζει τη λειτουργία του κλειστού σε περιόδους τέλεσης αγώνων, λειτουργώντας ως προθερμαντήριο. Από την άλλη, θα λειτουργεί καθημερινά ως χώρος άθλησης και προπόνησης. Θα περιλαμβάνει κλειστό στίβο 200 μέτρων και 4 διαδρομών, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, άρσης βαρών, πυγμαχίας, πάλης, τζούντο, ξιφασκίας, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, σκοποβολής και σκουός. Σε πρώτη φάση πάντως, η έκταση που θα καταλάβει μελλοντικά το προπονητήριο θα αφεθεί ελεύθερη και θα καλυφθεί προσωρινά με χλοοτάπητα.
Κατόψεις διαφόρων επιπέδων του γυμναστηρίου. Επιλέξτε οποιαδήποτε εικόνα για μεγέθυνση.
Η κύρια αίθουσα του Κλειστού της Θέρμης (με άνοιγμα στέγης 122 μέτρα) θα περιλαμβάνει στίβο 200 μέτρων και 6 διαδρομών, η δε εναλλαγή της χρήσης από στίβο σε αθλοπαιδιές και αντίστροφα θα γίνεται με τη χρήση ειδικής τεχνολογίας (ανυψούμενο δάπεδο, υδραυλικά ρυθμιζόμενα βιράζ στίβου, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ανάπτυξη πτυσσόμενων κερκίδων κλπ) σε χρόνο μικρότερο των 4 ωρών, με ταυτόχρονη μετατροπή και της χωρητικότητάς του.
Τομές του κλειστού από τα νότια και τα ανατολικά. Επιλέξτε οποιαδήποτε εικόνα για μεγέθυνση.
Αναλυτικά, η χωρητικότητα του κυρίως γηπέδου θα είναι:
– 10.200 για αγωνίσματα στίβου
– 14.000 για συναυλίες, παραστάσεις, συνέδρια κλπ
– 15.700 για αγωνίσματα αθλοπαιδιών (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπωλ κλπ)
– 17.000 για αγωνίσματα βαρέων αθλημάτων (άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία κλπ)
Μετά από κλειστό διαγωνισμό για το σχεδιασμό του έργου, το α” βραβείο έλαβε μία σύμπραξη γραφείων, που ανέλαβε την εκπόνηση του συνόλου των μελετών (αρχιτεκτονικών, στατικών, ηλεκτρομηχ/κών κλπ). Τα συμπράττοντα γραφεία ήταν τα εξής: Θύμιος Παπαγιάννης και συνεργάτες, ΤΕΑΜ 4, Όμιλος Τεχνικών Μελετών, Δοκουμετζίδης, Παγώνης, Ζούλας, Σπαθόπουλος, Majowiecki.
Κάπου εδώ τελειώνουν τα… ωραία! Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Το μόνο που έχει γίνει είναι οι χωματουργικές εργασίες, που ολοκληρώθηκαν το 1999. Απο τότε, άκρα του τάφου σιωπή! Παρ’ότι τον Ιούνιο του 2003 ανακοινώθηκε ότι κοινοπραξία εταιριών (μεταξύ αυτών η ΒΙΟΤΕΡ, η ΑΕΓΕΚ και άλλες) είχε ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης για την κατασκευή, τελικώς τίποτε δεν προχώρησε.Με τον ΠΑΟΚ να έχει αποκτήσει το δικό του γήπεδο, το Αλεξάνδρειο να έχει παραχωρηθεί για χρήση στον Αρη, αλλά και την παντελή απουσία οποιουδήποτε βραχνά του τύπου «Ολυμπιάδας», φαίνεται δυστυχώς ότι το κόστους € 135.000.000 έργο θα αργήσει πολύ να πραγματοποιηθεί. Αν βεβαίως ποτέ πραγματοποιηθεί…
Πολλές ευχαριστίες στο γραφείο «Θύμιος Παπαγιάννης και συνεργάτες» για όλα τα σχέδια
 thermi1 thermi3 thermi4-th thermi5-th thermi6-th thermicrosscut1 thermicrosscut2 thermikatopsi1 thermikatopsi2 thermikatopsi3

*Πηγή: arenafm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: