Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η Πρωτομαγιά που φτώχυνε η Formula 1!! (videos)

Αποφράδα ημέρα για τη Formula 1 η Πρωτομαγιά του 1994, καθώς τότε έφυγε από κοντά μας, ο για πολλούς σπουδαιότερος πιλότος της Formula 1, ο Άιρτον Σένα.

Ο τότε 34χρονος Βραζιλιάνος πιλότος «μπήκε» στη στροφή Ταμπουρέλο στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην Ιμολα με 233 χλμ. την ώρα. Η Williams δεν υπάκουσε ποτέ στην εντολή του για στροφή και προσέκρουσε με σφοδρότητα στον τοίχο. «Η αίσθηση του φόβου πάντα υπάρχει. Η πρόκληση είναι να ανακαλύψεις νέους κινδύνους», είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο. Λες και κάτι ήξερε.




Οι οιωνοί ήταν άσχημοι από την αρχή του τριημέρου. Η αρχή έγινε με τον Ρούμπενς Μπαρικέλο στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής που είδε το μονοθέσιό του να απογειώνεται και να καρφώνεται στα προστατευτικά ελαστικά. Ο Βραζιλιάνος γλίτωσε σαν από θαύμα. Στο βίντεο υπάρχουν οι αντιδράσεις του Σένα.



Δυστυχώς, την επομένη, ο Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ δεν ήταν το ίδιο τυχερός. Ο Αυστριακός πιολότος έχασε τη ζωή του στις κατατακτήριες δοκιμές, όταν η Simtek που οδηγούσε καρφώθηκε στον τοίχο της στροφής Rivazza με ταχύτητα 315 χλμ/ωρα.

Στο 10:46 του βίντεο, το δυστύχημα του Ρατσενμπέργκερ



Λίγες μέρες μετά αποκαλύφθηκε πως στο διαλυμένο μονοθέσιο του Σένα βρέθηκε μια σημαία της Αυστρίας. Ο αδικοχαμένος θρύλος είχε σκοπό να τη σηκώσει ψηλά εφόσον νικούσε, για να τιμήσει τη μνήμη του Ρατσενμπέργκερ. Γιατί τέτοιος άνθρωπος ήταν.


Η κυβέρνηση της Βραζιλίας κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, όπου ο Άιρτον Σένα λατρευόταν και λατρεύεται ακόμη σαν Θεός. Και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αν και η πρωτομαγιά θεωρείται η γιορτή της φύσης, ένα σφίξιμο νιώθουν όλοι όσοι τον παρακολούθησαν έστω και μια φορά να τρέχει.

Στη δεκαετή καριέρα του, ο Σένα συμμετείχε σε 162 Grand Prix, πήρε 41 νίκες, ενώ σε 80 αγώνες εκπροσώπησε την ομάδα του στο βάθρο και πανηγύρισε τρεις παγκόσμιους τίτλους με την ομάδα της McLaren.

Μετά το πέρας της μακροχρόνιας έρευνας, η Williams αποτέφρωσε το μονοθέσιο του Σένα, λόγω της «εκτεταμένης φθοράς και αποσύνθεσης που υπέστη».

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: