Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Εύθραυστη εκεχειρία!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το Αννόβερο που οδεύει προς την καταστροφή και τις τελευταίες κινήσεις του Μάρτιν Κιντ.
«Το Αννόβερο πλησιάζει στην άβυσσο», ήταν ο τίτλος του Kicker μετά την τελευταία ήττα με 2-1 στο ντεμπούτο του Μίχαελ Φρόντσεκ στον πάγκο. Ο σύλλογος, πλέον, βαδίζει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς βρίσκεται μόλις στο +1 από την ζώνη του υποβιβασμού, από την οποία συνήθως γλιτώνουν οι ομάδες που ξέρουν πως είναι να μάχεσαι για επιβίωση. Και το Αννόβερο δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία...
Μετά την ήττα από την Λεβερκούζεν με 4-0 αποφασίστηκε η αλλαγή προπονητή, με τον Ταϊφούν Κορκούτ να αποτελεί παρελθόν. Η απόφαση του προέδρου, Μάρτιν Κιντ, μάλλον άργησε να έρθει, καθώς ούτε ο ίδιος δεν ήξερε πως να διαχειριστεί την κατάσταση. «Δε θα υπάρξει αλλαγή προπονητή μέχρι το τέλος της σεζόν», έλεγε δέκα ημέρες νωρίτερα σε συνέντευξή του στην Bild, στηρίζοντας τον Τούρκο, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «κατάλληλο άνθρωπο για το μέλλον» στο Spiegel τον Νοέμβριο. Ο Γερμανός παράγοντας δεν περίμενε η ομάδα του να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Και η έλλειψη διορατικότητας ίσως φέρει την καταστροφή.
Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Κορκούτ για έλλειψη προσπάθειας, καθώς δοκίμασε τα πάντα. Τελικά, απλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Το Αννόβερο, που ξεκίνησε τη σεζόν με πολλά όνειρα, υποφέρει από το ξεκίνημά της. Η κόντρα των οπαδών με τον Μάρτιν Κιντ έφερε το μποϊκοτάζ των Ultras, που πήγαιναν μόνο στα παιχνίδια της δεύτερης ομάδας.

Τον Μάρτιο η διοίκηση αναγκάστηκε να στείλει ανοιχτή επιστολή για την επιστροφή των οργανωμένων οπαδών (όχι απαραίτητα των Ultras), καθώς παρά τα λεγόμενα του Κιντ, ήταν εμφανές ότι η ατμόσφαιρα επηρέαζε και τις επιδόσεις. Τελικά, η εκεχειρία ήρθε μόλις πριν από λίγες ημέρες και στο ματς με την Χόφενχαϊμ όλα έδειχναν ότι θα υπάρξει επιτέλους αναστροφή του κλίματος. Νέος προπονητής και επιστροφή των οργανωμένων μόνο και μόνο για να δουν την ομάδα τους να μένει άδικα για 14ο σερί ματς χωρίς νίκη... Βέβαια, τα συνθήματα και τα πανό κατά του προέδρου είναι πάντα εκεί.
Φυσικά, για μία ομάδα σε κρίση δεν έφτανε μόνο αυτό. Μόλις μία ημέρα πριν τα 71α του γενέθλια, ο Μάρτιν Κιντ κατάφερε ξανά να προκαλέσει. Δεν είναι ότι θέλει το κακό του συλλόγου, όμως κάποιες από τις κινήσεις του δημιουργούν προβλήματα εκεί που δε θα έπρεπε να υπάρχουν και αποπροσανατολίζουν σε σχέση με τον μεγάλο στόχο: την παραμονή.
Την περασμένη Δευτέρα (27/04) περισσότεροι από 500 άνθρωποι έδωσαν το παρών σε μία από τις αίθουσες συνεδριάσεων της HDI-Arena. Οι καρέκλες δεν έφταναν, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και πολλοί προτίμησαν να κάτσουν όρθιοι για την Γενική Συνέλευση, που αποδείχθηκε μαραθώνια. Δικαίωμα ψήφου είχαν 361 από αυτούς και άκουσαν τον Μάρτιν Κιντ να λέει ότι πλέον υπάρχει οριστικά διαχωρισμός ανάμεσα στην επαγγελματική ομάδα και στον ερασιτεχνικό σύλλογο.

Και το έκανε με τρόπο απαράδεκτο. Ανακοίνωσε τώρα ότι από το περασμένο φθινόπωρο προχώρησε στην πώληση του τελευταίου ποσοστού 15,66% του Hannover 96 e.V., του ερασιτεχνικού σωματείου, στον επαγγελματικό σύλλογο (Hannover 96). Πολλοί αντέδρασαν, καθώς πιστεύουν ότι αυτή με αυτή την ενέργεια χάνεται και η ψυχή του συλλόγου. Η κίνηση υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα έπρεπε να έχει τόσο αρνητικό αντίκτυπο.
Οι μετοχές είχαν αποτιμηθεί στα 1,25 εκατ. ευρώ και η αγορά τους από την Service GmbH & Co. KG κόστισε 3,25, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις νέες ακαδημίες, που αναμένεται να είναι έτοιμες το 2017. Τα μέλη, όμως, είδαν ότι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν στις μονομερείς ενέργειες του Κιντ, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο για άνοιγμα του Αννόβερου σε στρατηγικούς επενδυτές (κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει με συνέντευξή του στο Spiegel από το 2014), και να διαδραματίσουν τις εξελίξεις. Ο σύλλογος είναι και τυπικά ενός ανθρώπου, που συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, δεν υπάρχει το άλλοθι «για το καλό του συλλόγου».
Ο Μάρτιν Κιντ είναι από το 1997 (με ένα μικρό διάστημα απουσίας) στο τιμόνι του συλλόγου. Τον έσωσε από την χρεωκοπία, έχει βάλει αρκετά χρήματα για να καλύπτονται οι ζημίες, και έχει φέρει την ομάδα, που έχει δώσει το παρών και 2 φορές στην Ευρώπη, από την 3η στην 1η κατηγορία. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, έχει καταφέρει με κάποιον τρόπο να αποφεύγει ερωτήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, έχοντας δημιουργήσει μία πολύπλοκη δομή. Πρόεδρος του ερασιτεχνικού συλλόγου είναι ο ίδιος, ενώ μετοχές έχουν διάφορες εταιρείες, στις οποίες είναι επίσης CEO.

Από την αρχή ήταν υπέρ του διαχωρισμού, κάτι που τελικά έκανε, και κατά του περίφημου 50+1, το οποίο από το 2018 για τον ίδιο δε θα ισχύει. Πρόσφατα η Ομοσπονδία πήρε την απόφαση να επιτρέπει σε ανθρώπους με «σημαντικό έργο για τουλάχιστον 20 συναπτά έτη» να είναι μεγαλομέτοχοι. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Κιντ δεν υπάρχει φόβος για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, καθώς υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και δέσμευση ότι οι μετοχές δε θα αλλάξουν χέρια για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Πολλοί μίλησαν για «προεκλογική απάτη», όμως τα πράγματα δεν ξέφυγαν. Ο Κιντ κινήθηκε για ακόμη μία φορά στα κρυφά και έχει ανοίξει πολλά μέτωπα εντός του συλλόγου. Το επόμενο παιχνίδι είναι στο Βόλφσμπουργκ, όπου δύσκολα το Αννόβερο θα πάρει κάτι. Το πρώτο δείγμα του Φρόντσεκ, που έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν, ήταν θετικό, όμως χωρίς βαθμούς. Και αυτοί είναι που μετράνε πλέον. Όσο δεν έρχονται, τόσο το Αννόβερο θα βυθίζεται στη δίνη του υποβιβασμού.
Ο Κιντ ανακοίνωσε ότι από το καλοκαίρι θα υπάρξουν αλλαγές τόσο στη μεταγραφική πολιτική του συλλόγου όσο και στα πρόσωπα που παίρνουν τις αποφάσεις. «Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, με τη θέση του τεχνικού διευθυντή, Ντιρκ Ντούφνερ, να είναι επισφαλής. Μέχρι τότε, όμως, ίσως να είναι πολύ αργά. Οι ισορροπίες, πλέον, είναι λεπτές και η εκεχειρία πολύ εύθραυστη...


*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: