Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

"Το χρέος είναι ανίκητο"

ΑΣ αρχίσουμε σήμερα από τα σπουδαία και τα σοβαρά. Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρώτη έκθεση του γραφείου εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η δυναμική του χρέους της χώρας είναι "εκτός ελέγχου". Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.
"Το χρέος είναι ανίκητο"
Κάνοντάς το στη συνέχεια πενηνταράκια επεξηγεί: «...Αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος... πτώση της οικονομικής δραστηριότητας... έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους και βαθύτερη ακόμα κρίση».
Συμπέρασμα: «Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου πάνε στράφι». Τότε που κυβέρνηση και κανάλια πανηγυρίζανε για το νέο δάνειο-μαμούθ, που θα σώσει την Ελλάδα. Κι έρχεται μέσα σε σαράντα μέρες το γραφείο εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σου λέει «το χρέος είναι ανίκητο».
Δεν παλεύεται με τίποτα. Στη γλώσσα της οικονομίας οι αρμόδιοι υπουργοί μιλάνε για «απόκλιση των στόχων λόγω της ύφεσης». Σε συνδυασμό με τις αυξημένες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ.
Ο φαύλος κύκλος λοιπόν για τον οποίο έχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη είναι απλός. Οχι μόνο χρωστάει τις κάλτσες της η Ελλάς, αλλά συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερο απ' όσα βγάζει. Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και η αύξηση της φορολογίας μέχρι ασφυξίας φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Το κράτος κάνει μια σχετική οικονομία, μαζεύει κάποια λεφτά, αλλά η αγορά βουλιάζει.
Πάει ντουγρού στον γκρεμό: Λουκέτα στις επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα έσοδα το κράτος και φαλιμέντα τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν οι εργαζόμενοι είναι λίγοι και οι άνεργοι πολλοί. Κι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Οσο το κράτος δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή τόσο τσεκουρώνει τα άλλα στρώματα. Και τα κορόιδα που δεν έχουνε δυνατότητα να κρύψουν τα εισοδήματά τους.
Κατακέφαλα λοιπόν οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και οι έκτακτες εισφορές. Και ξανά μανά βούλιαγμα στην αγορά. Τελειώνοντας το καλοκαίρι θα σφίξουνε ακόμα περισσότερο οι κώλοι κι ο χειμώνας θα είναι βαρύς και δύσκολος. Ποια είναι η πλάκα όμως. Οταν τα λένε αυτά οι δικοί μας, τα δεχόμαστε. Οταν τα λένε οι ξένοι, νευριάζουμε και γινόμαστε έξω φρενών: «Προκαλεί ο πρόεδρος της Τσεχίας». Εξαλλος ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Κλάους. Επειδή ο άνθρωπος βγήκε και είπε το αυτονόητο: «Το δάνειο της Ελλάδας δεν είναι εξοφλητέο».
Δημοψήφισμα για την άρση της μονιμότητας

ΕΒΑΛΕ και σάλτσα βέβαια ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, δεν δουλεύουνε και πίνουνε ούζα. Τι διαφορετικό όμως είπε αυτός από το «όλοι μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου; Τι διαφορετικό είπε ο Τσέχος από τον Πάγκαλο όταν αυτός είχε υποστηρίξει ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αντιπαραγωγικοί» συμπεριλαμβάνοντας μέσα σ' αυτούς και τις Ενοπλες Δυνάμεις;
Εμείς δηλαδή μεταξύ μας μπορούμε να τα λέμε. Οι ξένοι όχι. Το γραφείο εκτέλεσης του προϋπολογισμού μπορεί να λέει ότι «η δυναμική του χρέους της χώρας είναι εκτός ελέγχου». Ο Τσέχος πρόεδρος όταν λέει ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι εξοφλητέο» είναι προκλητικός. Οι Ελληνες ωστόσο μπορούνε να κοιμούνται ήσυχοι. Η διακυβέρνηση της χώρας είναι σε στιβαρά χέρια. Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι έτοιμος για τη μεγάλη έκπληξη: Τα δημοψηφίσματα. Για να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του.
Για να αποφασίζει ο ίδιος για λογαριασμό του κι όχι οι άλλοι: Νο 1 δημοψήφισμα λοιπόν: Να αρθεί ή όχι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Είπαμε ότι δεν του κόβει του Γιωργάκη, αλλά δεν είναι ντιπ κατά ντιπ. Εχει και καμιά κατοστή συμβούλους που πληρώνει. Δεν μπορεί να είναι όλοι μπαγλαμάδες. Ολοι χαραμοφάηδες. Κάποιος θα σκεφτεί και κάτι πονηρό. Και το σκεφτήκανε.
Μαλάκες είμαστε εμείς σου λέει να φέρουμε στη Βουλή την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων; Τότε είναι που θα μπουκάρουνε οι «Αγανακτισμένοι» μέσα και θα μας φάνε ζωντανούς. Τα έχουμε ξαναπεί. Οι περισσότεροι απ' αυτούς που μαζεύονταν στις πλατείες είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Παπαντρεϊκοί. Που πίνουνε νερό στο όνομα του Αντρέα κι είχαν φάει το παραμύθι του Γιώργου «λεφτά υπάρχουν».
Δεν έχει κανένα λόγο λοιπόν ο Γιωργάκης να τους δυσαρεστήσει ακόμα περισσότερο. Θα κάνει δημοψήφισμα για να φαγωθεί ο κόσμος μεταξύ του. Ολοι οι άλλοι να ψηφίσουνε υπέρ της άρσης της μονιμότητας κι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ψηφίσουν να διατηρηθεί να χάσουνε κατά κράτος. Χαίρετε.
Εξαιρετικά δύσκολο το να τη σκαπουλάρει ο Ηρακλής
ΣΤΟΝ Βόλο είπανε «την άλλη Κυριακή παίζουμε με τον Ολυμπιακό». Γι' αυτό αύριο Σάββατο κάνουνε φιλικό με την Κέρκυρα. Κι ο Λιμπάντζης, παρότι στα τηλέφωνα δεν μίλαγε με τον Αχιλλέα, αλλά με τον Μάκη, δέχτηκε να κάνουνε το φιλικό.
Στον Ηρακλή είναι σίγουροι ότι θα παίξουνε στη Super League. Λίγα λεπτά μένουνε ακόμα για να σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη και να γίνει το Βενιζέλος, Καστανίδης-Αστέρας Τρίπολης διπλό ημίχρονο, άσος τελικό. Κι άσε τον Τατούλη να λέει ότι «η περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό του Αστέρα». Οψόμεθα.
Σήμερα τελειώνει η προθεσμία για υπομνήματα στην υπόθεση του Ηρακλή. Κι αν την έχουνε την απόφαση ήδη έτοιμη, μπορεί και να τη βγάλουνε αυθημερόν. Εκτός κι αν κάνουνε ότι το μελετάνε και το σκέφτονται και τη βγάλουνε από Δευτέρα. Θεωρητικά βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο το να τη σκαπουλάρει ο Ηρακλής, αλλά όλα γίνονται.
Το έχει πάρει απόφαση

ΑΝΤΙΘΕΤΑ αυτός που δείχνει ότι το έχει πάρει απόφαση είναι ο Πηλαδάκης. Γι' αυτό και άλλαξε το βιολί. Τελευταίο του χαρτί να γίνει αύξηση των ομάδων. Αφού, σου λέει, δεν μπορεί να βρεθεί άκρη, να μας βάλουνε όλους να παίξουμε στη Super League να τελειώνει η ιστορία. Αυτά όμως πλέον δεν γίνονται ούτε στο σινεμά.
Γίνονταν τη δεκαετία του '70, όταν κουμάντο κάνανε οι πολιτικοί. Δεν είχε εφευρεθεί αυτό το καταραμένο το αυτοδιοίκητο που τους έχει κόψει τα χέρια. Κάθε φορά, λοιπόν, που υποβιβαζότανε ο Πανσερραϊκός, ο Αχιλλέας Καραμανλής ως υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσιζε αύξηση των ομάδων. Δεν μπορούσε να μείνει η ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού έξω από την Αλφα Εθνική.
Γι' αυτό και ο υπερήφανος Βοιωτός Ιωάννης Κομπότης είπε ότι «εμείς έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας για το πρωτάθλημα της Super League». Κι έκανε το deal με Κασναφέρη - Παράσχο. Αντε κι έπαιξε. Οταν όμως, όπως είπε ο Φάκος, αρχίσουνε οι καινούργιες διώξεις, τι χαμπάρια μάστορα;
Αυτοί στην UEFA ξέρουν τι λένε

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλές απόψεις για το αν μετά απ' όσα έχουν συμβεί στήθηκε το Λεβαδειακός - Διαγόρας 4-0 στα πλέι οφ. Οχι σαν αποτέλεσμα βέβαια. Σαν σκορ στο λάιβ. Εγώ ένα έχω να πω: Αυτοί στην UEFA ξέρουν τι λένε. Ξέρουν δηλαδή να διαβάζουνε τα πονταρίσματα.
Αν κάποιοι κωδικοί που έχουνε ξαναπαίξει τα σημαδεμένα παιχνίδια του Διαγόρα παίζανε και στο συγκεκριμένο ματς μετά το 3-0 ότι θα μπει κι άλλο γκολ. Οχι αέρα πατέρα δηλαδή ότι κάποιοι παίζανε το over. Οτι παίζανε κάποιοι συγκεκριμένοι που και σε άλλα παιχνίδια του Διαγόρα είχανε ψειρίσει τα κορόιδα.
Ακόμη κι αν μηδενιζόταν το χρέος, η χώρα δεν θα άντεχε χωρίς δανεισμό.

- Γραφείο εκτέλεσης προϋπολογισμού (της Βουλής).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Μελίσσης, που παρέμεινε στον Παναθηναϊκό, υπολογίζεται σαν μεταγραφή;
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: