Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης... Baby Shaq

Στα 15 του χρόνια ήρθε στη Θεσσαλονίκη καθώς πήρε μεταγραφή στον Ηρακλή από τον Ηρακλή Ποταμιάς της Καβάλας, με τους παράγοντες του «γηραιού» να βλέπουν στο πρόσωπό του έναν εκκολαπτόμενο σταρ. Το κακό είναι ότι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης από 12 ετών, όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο παρκέ, γνώριζε ότι είναι ο καλύτερος, αυτός που κάνει τη διαφορά και μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο σε κάθε ομάδα. Ακόμη και σε ομάδα του ΝΒΑΚι ενδεχομένως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του, καθώς στα 24 του χρόνια έχει ήδη τέσσερις μεταγραφές (από την Καβάλα σε Ηρακλή, Καντού, Αρη, Ολυμπιακό) μία σχεδόν χαμένη χρονιά (2007 – 08) και το ΝΒΑ μόνιμα να έχει στραμμένο το βλέμμα πάνω του χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει εάν ο Baby Shaq έχει την ικανότητα να φορέσει τη φανέλα των Λ.Α. Κλίπερς (διατηρούν τα δικαιώματά του από το 2003) και να καρφώσει στα μούτρα κάποιου σταρ στα γήπεδα της Αμερικής.


Όχι ότι η χρονιά που τελείωσε με τον Ολυμπιακό ήταν η καλύτερη; Εφτασε μία ανάσα από την αποπομπή του από τους «ερυθρόλευκους», όμως στα γήπεδα της Πολωνίας μοιάζει να δίνει ηχηρές απαντήσεις αναγκάζοντας όλους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Ο Big Sofo είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει ο Γιόνας Καζλάουσκας όσον αφορά τους ψηλούς καθώς σε κάτι περισσότερο από 15 λεπτά έχει 11,3 πόντους σουτάροντας με 72% στα σουτ εντός πεδιάς. Όχι κι άσχημα για ένα παίκτη που βρέθηκε πριν από έναν χρόνο σε κλινική αδυνατίσματος στην Ελβετία και φτάνοντας στο σημείο να ζυγίζει κάτι περισσότερο από 203 κιλά (!) όπως έλεγαν οι φήμες.

Ο ρόλος του Χατζηχρήστου

Πού οφείλεται η μεταμόρφωση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη; Εν αρχή έχει ρίξει αρκετά από τα κιλά του (λέγεται ότι είναι περίπου στα 150) αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μετά από χρόνια μπήκε στο γυμναστήριο με σκοπό να χάσει λίπος, να γυμναστεί συστηματικά κι όχι να κάνει πλάκα στον εαυτό του και τους γυμναστές του.

Η τελευταία λιπομέτρηση τον φέρνει στο 16%, αριθμός που για έναν αθλητή είναι κάκιστος, αλλά όχι για τον 24χρονο φόργουορντ. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η παρουσία του Κώστα Χατζηχρήστου, του γυμναστή που έχει αγκαλιάσει με στοργή τον Σοφοκλή και προσπαθεί να του δείξει το δρόμο προς την επιτυχία. Η φετινή σεζόν τελείωσε με τον χειρότερο τρόπο και με τον Ολυμπιακό να είναι έτοιμος να αφήσει ελεύθερο τον Σχορτσιανίτη παρά το γεγονός ότι έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρώτος παίκτης που αποκτήθηκε ήταν ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο παίκτης που ήρθε στο λιμάνι για να «γεμίσει» τα παπούτσια του Σχορτσιανίτη.

Η πρόκληση του ΝΒΑ

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου έμοιαζαν κουρασμένοι από την νοοτροπία του αγαπημένου τους παίκτη. Τον είχαν στείλει στην Ελβετία χωρίς να λογαριάσουν το κόστος πριν από έναν χρόνο όπου έμεινε τέσσερις μήνες. Έστειλαν τον Πίνι Γκέρσον (ο Ισραηλινός τεχνικός δεν είχε καμία διάθεση να κάνει τον παιδονόμο στον Σχορτσιανίτη καθώς θεωρούσε ότι οι παίκτες είναι επαγγελματίες και αυτοί έχουν υποχρέωση να προσέχουν τον εαυτό τους) στο σπίτι του και επέλεξαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη καθώς θεώρησαν ότι θα μπορούσε να εμφανίσει τον σέντερ φόβητρο του 2006, όταν υπό τις οδηγίες του «Δράκου» είχε κάνει ένα πολύ δυνατό τουρνουά παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ιστορική νίκη της Ελλάδος επί της Αμερικής (είχε σημειώσει 14 πόντους).

Όμως, ο Σχορτσιανίτης δεν συνετίστηκε εκείνη την περίοδο. Η άρνησή του να πάει στο ζντο μετά τη νίκη στο ΣΕΦ επί του Παναθηναϊκού άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και οι σχέσεις του με τον προπονητή του έπιασαν κόκκινο. Στα πλέι οφ μάλιστα η άρνηση του «Δράκου» να τον έχει στο παρκέ, προκάλεσε τον εκνευρισμό του έλληνα διεθνή. Πίστευε ότι ήταν πανέτοιμος και ο προπονητής του, του κρατούσε μούτρα. Ο «δράκος» από την πλευρά του ήθελε να τον έχει όταν ήταν πανέτοιμος με αποτέλεσμα ο Σχορτσιανίτης ουσιαστικά να δει τη σειρά των τελικών με τον Παναθηναϊκό από τον πάγκο.

Ο φόβος του Παναθηναϊκού

Το γυαλί είχε ραγίσει. Το τέλος της σχέσης Ολυμπιακού – Σχορτσιανίτη μετά από τέσσερα χρόνια είχε φτάσει. Γιατί έμεινε στον Πειραιά; Αφενός θα ήταν «βλακώδες» για μία ομάδα να αφήσει έναν 24χρονο παίκτη ελεύθερο από τη στιγμή που έχει επενδύσει ουκ ολίγα χρήματα πάνω του. Αφετέρου, υπάρχει ο Παναθηναϊκός. Ο Ομπράντοβιτς για τους δικούς του λόγους έχει μιλήσει με κολακευτικά λόγια για τον Big Sofo και δεν θα έλεγε όχι στην απόκτησή του από τη στιγμή που θα ήταν free agent.

Αρχές Ιουνίου ήρθε η πρόταση από τους Λ.Α. Κλίπερς για συμμετοχή στο summer camp και γιατί όχι σε κάποια summer League και ο Ολυμπιακός σε μία ένδειξη καλής θέλησης απάντησε αμέσως θετικά. Ο Σχορτσιανίτης κλείστηκε στο γυμναστήριο με τον Χατζηχρήστο και άρχισε η μεταμόρφωση. Πολλοί λένε ότι αδυνάτισε, ουσιαστικά όπως αναφέραμε για πρώτη φορά είναι σωστά γυμνασμένος. Με τις βαλίτσες στο χέρι, ήταν έτοιμος για να ταξιδέψει στην Αμερική, αλλά η FIBA Europe απαγόρευσε τη συμμετοχή παικτών με συμβόλαιο στα summer league. Ο Σχορτσιανίτης εκνευρίστηκε γιατί ήθελε να δοκιμάσει. Άλλωστε αυτό που τον γοητεύει είναι οι προκλήσεις, ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει και έχει αποκτήσει την χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Ο Καζλάουσκας και το κανάκεμα

Τώρα στην Εθνική έχει έναν προπονητή (βλ Καζλάουσκας) που τον πιστεύει και κυρίως ξέρει πώς να τον αξιοποιεί ώστε να πάρει το 100% των δυνατοτήτων του. Ο Λιθουανός τεχνικός τον γνωρίζει από την εμπειρία του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Πριν από τέσσερα χρόνια τον εμπιστεύονταν με κλειστά μάτια γιατί πολύ απλά οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν άλλο παίκτη καλύτερο. Αυτό άλλωστε αρέσει στον Σχορτσιανίτη, Θέλει να είναι σε μία ομάδα όπου θα βρίσκεται στο επίκεντρο και θα νιώθει ότι τον έχει ανάγκη η ομάδα του.

Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του άλλωστε αυτή είναι η παραξενιά του: ούτε το πολύ φαγητό, ούτε το ποτό ή τα ξενύχτια και οι όποιες φήμες για καταχρήσεις. Το μόνο που ζητάει ή καλύτερα, απαιτεί είναι να τον κανακεύουν, να τον έχουν στα πούπουλα. Το πρόβλημά του ήταν τόσα χρόνια ότι ούτε η Εθνική Ελλάδος, ούτε ο Ολυμπιακός ήταν (είναι) σε θέση να παίξουν αυτό το ρόλο.

Αντίθετα, ο Καζλάουσκας που έτσι κι αλλιώς φέτος βρίσκεται σε μία παράξενη φάση δεν λέει όχι. Δεν έχει στη διάθεσή του τους Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Βασιλόπουλο άρα δεν θα είχε καμία διάθεση να έχει έναν ακόμη βασικό παίκτη δυσαρεστημένο. Του δίνει την ελευθερία κινήσεων και παίρνει πίσω εντυπωσιακές εμφανίσεις στα περίπου 15 λεπτά που ο Big Sofo είναι στο παρκέ. Ακόμη και στο επεισόδιο με τον Γλυνιαδάκη που πήρε διαστάσεις άνευ ουσιαστικού λόγους, ο λιθουανός τεχνικός με τον τρόπο του έδειξε ότι θέλει να προστατεύσει τον παίκτη του. Στη διάρκεια προπόνησης λίγη ώρα πριν από την Media Day της εθνικής ενόψει του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Γλυνιαδάκης και Σχορτσιανίτης αντάλλαξαν γαλλικά μετά από ένα άτσαλο χτύπημα του κρητικού σέντερ. Ο Καζλάουσκας ξέροντας ότι ο Σχορτσιανίτης έχει ραντεβού με τον γιατρό, τον έδιωξε με αποτέλεσμα στην συνέντευξη Τύπου να μην δώσει το παρών. Όλοι θεώρησαν ότι η απουσία του είχε να κάνει με τον τσακωμό, κάτι που τελικά αποδείχτηκε λάθος.

Στο χέρι του η διάρκεια

Και τώρα αρχίζουν τα ερωτήματα στα οποία μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Είναι σε θέση να συνεχίσει τις εμφανίσεις του και με την φανέλα του Ολυμπιακού τον ερχόμενο Οκτώβριο; Θα ανεχτεί ακόμη και τον παραγκωνισμό χωρίς αντίδραση από τον Παναγιώτη Γιαννάκη τον οποίο τον περασμένο Μάιο δεν ήθελε να δει ούτε σε φωτογραφία; Πόσες ακόμη δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες έχει τη διάθεση να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων; Και πόση υπομονή έχουν τα αδέλφια Αγγελόπουλοι ώστε να αντέξουν τα καπρίτσια ενός παίκτη που εδώ και πέντε χρόνια έχει αφήσει πίσω του τον όρο «παιδί» αλλά δεν έχει γίνει ακόμη άντρας; Ενδεχομένως η στήριξη που είχε κατά καιρούς να του έκανε κακό, όπως και το γεγονός ότι πάντα ήταν στο επίκεντρο. Όμως τώρα μετά το τουρνουά στην Πολωνία οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αποδείξει ότι δίκαια όλοι έκαναν υπομονή ώστε να δουν τον πραγματικό Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Άλλωστε έχει όλο το χρόνο μπροστά του για να γίνει αυτό που θέλει και δεν είναι άλλο από το «είμαι ο καλύτερος στον κόσμο»….

Δεν υπάρχουν σχόλια: