Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Ελλάδα-Ρωσία: 65-68


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Η Ελλάδα έπεσε θύμα της ματς-απ ζώνης του Ντέιβιντ Μπλατ και του οίστρου του ΜακΚάρτι γνωρίζοντας την πρώτη της ήττα με 68-65 από τη Ρωσία.

Το μεγάλο ερώτημα πριν το παιχνίδι ήταν το ποια ομάδα θα βάλει στο ρυθμό της την άλλη. Κι η απάντηση στο ξεκίνημα του αγώνα ήρθε στα... ρώσικα, με την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ να "υπνωτίζει" την Εθνική μας ομάδα. Ο Αμερικανός τεχνικός έριξε γρήγορα στο τραπέζι στην άμυνα "ματς-απ" (σήμα κατατεθέν του), η οποία δημιούργησε προβλήματα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ειδικά στο κομμάτι της δημιουργίας.

Έτσι οι διεθνείς κατέληξαν σε μακραρισμένα σουτ μέσα από τη ρακέτα, αποτέλεσμα που βόλευε τους υψηλόσωμους Ρώσους που είχαν για "κολώνα" τον Μοζγκόφ. Από την άλλη στην επίθεση τους φρόντισαν με όπλο τα επιθετικά ριμπάουντ και πρωταγωνιστές τους Μόνια και Φριτζόν να ξεφύγουν από νωρίς: αρχικά με 9-3 στη συνέχεια με 16-7 και 21-10, πριν το 21-12 το οποίο διαμόρφωσε ο Βασίλης Σπανούλης στη λήξη της περιόδου.

Ο Καζλάουσκας που δεν έκανε πολλές αλλαγές (σε σύγκριση με τα προηγούμενα παιχνίδια) θέλησε να "ψηλώσει" το ελληνικό σχήμα με τον Κώστα Καϊμακόγλου στο "3", θέλοντας να ισορροπήσει την κατάσταση στα ριμπάουντ, καθώς πολλές φορές ο αγώνας έμοιαζε περισσότερο με... βόλεϊ κάτω από τα καλάθια, με τον Γιάννη Μπουρούση να παλεύει με πολλούς αντιπάλους στις δύο ρακέτες.

Θύματα της άμυνας ματς-απ

Ο Κώστας Καϊμακόγλου τέλειωσε δύο αιφνιδιασμούς και σήμανε την αντεπίθεση της Ελλάδας, η οποία όμως αποδείχτηκε προσωρινή. Οι Ρώσοι απάντησαν με δύο εντυπωσιακά καρφώματα (από τους πολύ θετικούς Μοζγκόφ και Κουρμπανόφ) και ξέφυγαν και πάλι μετά το 21-15 σε 30-22.

Στο 15ο λεπτό ο Βασίλης Σπανούλης αντικαταστάθηκε για πρώτη φορά (καθότι κουρασμένος) κι η πρώτη επιθετική επιλογή της Ελλάδας έγινε ο Σχορτσιανίτης, που παρόλα αυτά δεν μπορούσε να τροφοδοτηθεί όπως έπρεπε μες στη ρακέτα απέναντι στη ματς-απ ζώνη του Μπλατ που διατηρήθηκε ως και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Πριν την ανάπαυλα (39-32 υπέρ της "Αρκούδας") η ποιότητα του αγώνα έπεσε δραματικά με τους Ρώσους να διατηρούν το προβάδισμα τους χάρις στα επιθετικά τους ριμπάουντ, που ήταν αποτέλεσμα των διαρκώς αλλαγών της άμυνας της Εθνικής στα σκριν που άφηναν... μοιραία τους περιφερειακούς μας παίκτες μες στη ρακέτα.

Η άμυνα γύρισε το ματς

Με άρμα μάχης την άμυνα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να "γυρίσει" το ματς. Παρότι στην επίθεση δεν είχε το εύκολο καλάθι η Εθνική μείωσε σε 39-38 χάρις στο τρίποντο του Φώτση κι αφού προηγουμένως κράτησε τους Ρώσους χωρίς πόντο για 6,5 λεπτά, πριν δηλαδή πάρει... μπρος ο Κέλι ΜακΚάρτι.

Ο νατουραλιζέ σμολ-φόργουορντ ήταν αυτός που κράτησε την ομάδα του με ένα προσωπικό δίποντο, με δύο βολές κι ένα τρίποντο, με το οποίο διαμορφώθηκε το 48-47 υπέρ της ομάδας του Ντέιβιντ Μπλατ στο 30'.

Η Ελλάδα "απάντησε" με αρκετά επιθετικά ριμπάουντ, με τους Μπουρούση και Σχορτσιανίτη να παίρνουν μπάλες μες στη ρακέτα και με μια προσπάθεια για... γρήγορο ρυθμό, που δεν είχε πάντα θετικά αποτελέσματα.

Χάθηκε η επαφή με το σκορ

Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ για αρκετά λεπτά πριν δηλαδή "μιλήσει" ο Σεργκέι Μόνια με τρία "αναπάντητα" τρίποντα, που έκαναν το 57-48. Στη συνέχεια η ψαλίδα άνοιξε ακόμη περισσότερο με προσωπικό καλάθι του Κέλι ΜακΚάρτι (63-53).

Από εκεί και πέρα η Εθνική προσπάθησε και κατάφερε να μπει ξανά στο παιχνίδι στα τελευταίε πέντε λεπτά, με ένα... ανορθόδοξο σχήμα: Σπανούλη, Ζήση, Πρίντεζη στο "3", Φώτση και Σχορτσιανίτη. Μάλιστα ο "Σόφο" ήταν η ελληνική απάντηση απέναντι στην ματς-απ ζώνη του Ντέιβιντ Μπλατ, "κλειδώνοντας" τον παίκτη του μες στη ρακέτα.

Το δραματικό φινάλε

Με καλή άμυνα, τον Σπανούλη να διεισδύει και τον Σχορτσιανίτη να τελειώνει τις φάσεις το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μείωσε σε 61-63 μετά από μια επίθεση αρκετών... δευτερολέπτων, στην οποία η Ελλάδα πήρε συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ, πριν βάλει μια βολή ο Πρίντεζης κι ένα καθοριστικό τρίποντο ο Φώτσης.

Ο ΜακΚάρτι "απάντησε" με δύο βολές 1.21' πριν το φινάλε (61-65), για να πάρει τη σκυτάλη ο Ζήσης (1/2 και 62-65 στα 53''). Ο Πονκρασόφ είχε δύο φορές 1/2 βολές (62-67) για να μειώσει ο Πρίντεζης με τρίποντο στα 22'', σουτάροντας από το σημείο που είχε αστοχήσει ο Φώτσης.

Στα 20'' ο Μόνια με 1/2 έκανε το 68-65 δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να στείλει το ματς στην παράταση. Οι Ρώσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν φάουλ, αλλά τελικά ο Γιώργος Πρίντεζης δεν κατάφερε να ευστοχήσει από το ίδιο σημείο που είχε σκοράρει προηγουμένως, με αποτέλεσμα η Ρωσία να επικρατήσει με 68-65.

Δεν υπάρχουν σχόλια: