Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

«Μεταβατική» παράδοση!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ματς της Στουτγκάρδης με την Σάλκε και τη δουλειά των Τσόρνιγκερ και Μπράιτενραϊτερ.
Η παράδοση δεν μετράει και πολύ, όταν μπλέκεις για τα καλά στη μάχη της παραμονής. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Στουτγκάρδη δεν έχει ούτε βαθμό μετά από 4 αγωνιστικές, κάτι που έχουν καταφέρει μόλις 16 ομάδες από την απαρχή της Bundesliga (η φετινή Γκλάντμπαχ είναι επίσης μία από αυτές). Ποτέ ξανά δεν είχε δεχθεί 12 γκολ σε αυτό το διάστημα, ενώ μπορεί να σπάσει ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ.
Αν χάσει από την Σάλκε εντός έδρας, θα είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσει με 3 ήττες στο σπίτι της... Η φιλοδοξία έχει εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε εφιάλτη. Κι ας βλέπεις ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Τσόρνιγκερ είναι και ωραίο στο μάτι και έξω από το συνηθισμένο στη Στουτγκάρδη. Το θέμα είναι άλλο. Ήταν έτοιμος ο σύλλογος για αυτή την προσπάθεια; Είναι πολύ νωρίς για να δοθεί απάντηση, όμως τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά.
«Ενέργεια, νοοτροπία και συναίσθημα», είναι σύμφωνα με τον Ντουτ το τρίπτυχο της φιλοσοφίας του συλλόγου φέτος. Αυτά θέλει να πρεσβεύει. Είναι, όμως, αρκετά; Η λέξη σταθερότητα δεν υπάρχει πουθενά. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι κάτι που θα πρέπει να εννοείται ή να αγνοείται. Ο τεχνικός διευθυντής των Σουηβών πιστεύει στο πρότζεκτ. Το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι στον σύλλογο.

Η Stuttgarter Zeitung, όμως, έχει ένα εξαιρετικό επιχείρημα: όλοι εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά είτε δεν έχουν εμπειρία από την Bundesliga είτε έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Βάλερ (πρόεδρος), Ντουτ (τεχνικός διευθυντής), Μπέκερ (υπεύθυνος scouting) και Τσόρνιγκερ (τεχνικός) έχουν τον σύλλογο στα χέρια τους, όμως αδυνατούν να τον σταθεροποιήσουν. Διότι καλά είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες, όμως είναι δύο βήματα και όχι ένα πάνω από το τώρα.
Φυσικά, αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο προπονητής και εκείνος δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Ο Τσόρνιγκερ είχε προϊδεάσει ότι θα αλλάξει κάποια πράγματα στο ματς με την Χέρτα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αμυντική λειτουργία. Όντως το έκανε, όμως το αποτέλεσμα ήταν και πάλι ίδιο. Έτσι, έχει αρχίσει η αμφισβήτηση ενός πιο σημαντικού και θεμελιώδους στοιχείου: των ιδεών του.

«Αφήστε επιτέλους το σύστημα στην ησυχία του», είπε εκνευρισμένος ο Τσόρνιγκερ, που τα έριξε όλα στα ατομικά λάθη για την ήττα στην πρωτεύουσα. Φυσικά, όλο αυτό που συμβαίνει δεν οφείλεται σε ένα πράγμα, αλλά είναι συνδυασμός. Από το στυλ, που δεν μπορεί να στηριχθεί αμυντικά με αυτό το ρόστερ μέχρι την κακή κατάσταση του Χάρνικ. Το θέμα είναι ότι στη μάχη της παραμονής, εκεί που βρίσκεται η Στουτγκάρδη, τη διαφορά την κάνουν οι λεπτομέρειες και όχι οι καλές προϋποθέσεις για βελτίωση στο μέλλον.
Μη νομίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν καλύτερα τα πράγματα. Πέρυσι, μετά από 4 ματς είχε 1 βαθμό. Το θέμα είναι αν οι Σουηβοί θα πρέπει να ζουν με την ελπίδα του αύριο ή την σκληρή πραγματικότητα του σήμερα. Για μία ομάδα στον πάτο, μάλλον θα πρέπει να ισχύει το δεύτερο και η ουσία είναι ότι δεν μπορείς να περιμένεις θαύματα χωρίς να έχεις δουλέψει για αυτά. Και τα τελευταία χρόνια όλα όσα έγιναν ήταν για το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Πλέον, υπάρχουν θεμελιώδη ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να δώσουν απάντηση Τσόρνιγκερ και Ντουτ. Αμφότεροι, όμως, αποφεύγουν να το κάνουν. Ο τελευταίος βρήκε τη λύση δύο φορές στο μαξιλαράκι που λέγεται Στέφενς και ποιος ξέρει. Ίσως φέτος να είναι η τρίτη και φαρμακερή. Ίσως να μην υπάρξει «φρένο ασφαλείας» ξανά.
Μία ήττα από την ανεβασμένη Σάλκε (20/09, 16:30 OTESPORT 3) αναμένεται να έχει αλυσιδωτή αντίδραση. Οι μπλε προέρχονται από την πρώτη νίκη εντός έδρας στη σεζόν και την πρώτη χωρίς τον Ντράξλερ. Όχι ότι δεν έχουν τα δικά τους προβλήματα, καθώς έχουν να κάνουν σερί νίκες από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ έχουν μόλις μία στα 11 τελευταία εκτός έδρας ματς.

«Αν έχουμε υπομονή, τότε μπορούμε να πετύχουμε», είχε πει ο Αντρέ Μπράιτενραϊτερ πριν τη νίκη επί της Μαίντς με 2-1 την προηγούμενη εβδομάδα. Η ομάδα του δεν κέρδισε μόνο το παιχνίδι αλλά και τους οπαδούς της, που επιτέλους είδαν το πάθος, που έλειπε πέρυσι στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.
Ο Μαξ Μάιερ ήταν ορεξάτος, πήρε πάνω του την ευθύνη και παρότι χρειάζεται ακόμη δουλειά, έδειξε ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος ηγέτης των μπλε. «Το ότι μπορώ να παίζω δίπλα στον Μαξ, έγινε δυνατό μόνο και μόνο επειδή έφυγε ο Γιούλιαν», τόνισε ο Γκορέτσκα, που σύμφωνα με τον Χελντ ήταν ο MVP. «Ζήτησα την απόκτηση ενός ή δύο παικτών, όμως κανένας δεν ήρθε», αποκάλυψε ο Γερμανός τεχνικός και αναγκάστηκε κάπως να αλλάξει τα πλάνα του.

«Πρέπει να δώσουμε χρόνο στα ταλέντα να εξελιχθούν», είπε με στόμφο, προειδοποιώντας ότι η γραμμή είναι λεπτή. Θα πρέπει να υπάρχει υπομονή, καθώς οι νεαροί παίκτες θα πρέπει μονίμως να κάνουν την υπέρβαση, προκειμένου να μη φανεί η έλλειψη ποιότητας. Είναι δεδομένο και αναμενόμενο να υπάρξουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν.
«Δυστυχώς, πολύ σύντομα η πίεση θα είναι τεράστια για αυτά τα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που θέλω να αλλάξω στη Σάλκε», είπε ο Μπράιτενραϊτερ, που πριν λίγες ημέρες 17/09) βρέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, για να παρακολουθήσουν το θέαμα για τα 111α γενέθλια του συλλόγου στο «Musiktheater im Revier», πριν την προβολή στο στάδιο, όπου το παρών έδωσαν περίπου 30.000 οπαδοί για να τιμήσουν τον «Mythos Schalke».


Ο Μπράιτενραϊτερ ξέρει στο τιμόνι ποιανού συλλόγου βρίσκεται. Απλά, αυτό που αρχικά έμοιαζε μία σεζόν με ρίσκο για την Σάλκε, προκειμένου να βρει ξανά την ψυχή της, έχει αλλάξει. Όσο παράξενο και να ακούγεται μία πώληση δεν άλλαξε απλά το κλίμα, αλλά και τις προσδοκίες. Στην πραγματικότητα μοιάζει να άλλαξε τα πάντα. Και μία σεζόν που δεν προοριζόταν ως μεταβατική εξελίχθηκε γρήγορα σε τέτοια.
Δύο ομάδες με τεράστια παράδοση και διαφορετικούς στόχους, που βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης, θα δώσουν τα πάντα για τη νίκη. Και δυστυχώς για τους Σουηβούς, μάλλον εκείνοι έχουν να χάσουν περισσότερα...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: