Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

«Δεν υπάρχει επαγγελματισμός στην Ελλάδα»

Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο γνωστός προπονητής μπάσκετ, Θόδωρος Ροδόπουλος και μίλησε για τον Κώστα Παπανικολάου αλλά και την κατάσταση στο Ελληνικό μπάσκετ.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Για τον Παπανικολάου:
«Τα βασικά προσόντα του δεν είναι τα τεχνικά αλλά ο ενθουσιασμός, η διάθεση και η αφοσίωση. Η επιλογή της ομάδας είναι ένα θείο δώρο καθώς παίζει το στυλ που χρειάζεται. Είναι ένας αθλητικός τύπος ο Παπανικολάου πάνω στο μπάσκετ όπως ακριβώς είναι τώρα. Οι Ρόκετς έχουν παίκτες «τεμπέληδες» αμυντικά και ο Παπανικολάου θα βρει θέση μέσα στην ομάδα. Η πρώτη χρονιά θα είναι πάρα πολύ καλή αλλά για να πάει στο επόμενο επίπεδο πρέπει να βελτιώσει την ισορροπία του, τον χειρισμό της μπάλας και μερικά ατομικά στοιχεία. Έχει θράσος αλλά αυτό του το έδωσε το στυλ του Αμερικανικού μπάσκετ. Έπαιξε πολλά pre-season και προσαρμόστηκε. Είχε στο τελευταίο παιχνίδι έξι προσπάθειες και αυτό είναι κάτι σημαντικό για κάποιον νεοφερμένο. Η προσαρμογή του θα είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Είναι αφοσιωμένος και ζει το όνειρο του. Κανείς από τους παίκτες του Χιούστον δεν θα είναι τόσο αφοσιωμένος. Θα βλέπουμε πάντα έναν χαρούμενο και ενθουσιασμένο άνθρωπο. Ο Παπανικολάου μπορεί να τους βοηθήσει άμεσα και θα έχει ακόμα μεγαλύτερο συμβόλαιο. Τα χρήματα στο μέλλον θα είναι πάρα πολλά αν συνεχίσει με την ίδια προσπάθεια».
Για το γεγονός πως δεν κατάφερε να κρατήσει τον Παπανικολάου ο Άρης:
«Οι παίκτες σήμερα δεν είναι κτήμα της ομάδας. Σίγουρα ομάδες όπως ο Ηρακλής αν κρατούσαν παίκτες θα είχαν μια μεγάλη ομάδα αλλά δεν είναι εύκολο να κρατήσεις τους παίκτες. Ποιες δυνάμεις έχει ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Ηρακλής να κρατήσουν μια επαγγελματική ομάδα; Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ ήταν πάντα κερδοφόρες εταιρείες χωρίς να έχουν κέρδη. Ποτέ δεν είχαμε επαγγελματικές καταστάσεις στην Ελλάδα. Το «μπορούσε να βρει κάποια χρήματα ο Άρης» εύκολα το λέμε. Είναι τυχερός ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που έχουν κάποιους παράγοντες που δεν κάνουν κέρδη από τις ομάδες αλλά τις χρησιμοποιούν για κάποιους λόγους. Θα ήθελα να αλλάξει η κατάσταση αλλά όλοι διοικούν όσο αντέχουν και μετά φεύγουν. Αν δεν μπει μια τάξη και αν μπαίνουν κάποιοι τυχαίοι σε συμβούλια για να κάνουν τους έξυπνους δεν υπάρχει λύση. Οι παράγοντες ψάχνουν έναν επενδυτή για να βάλουν μπροστά και να του φαν τα λεφτά. Ακόμα και τώρα ο Άρης και ο ΠΑΟΚ επιβιώνουν, δεν κάνουν επαγγελματισμό».
Για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντιγράψει το μοντέλο του NBA:
«Μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο. Δεν μπορούμε να αντιγράψουμε ούτε τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Εδώ ψάχνουμε μόνο τους οικονομικούς παράγοντες. Πρέπει να μάθουν οι ομάδες ότι πρέπει να πουλάν τον Παπανικολάου αλλά να έχουν φτιάξει άλλους 15. Δεν υπάρχει επαγγελματισμός μόνο αν πουλάω ή μόνο αν κρατάω. Δεν γίνεται να αλλάζει συνέχεια ο πρόεδρος μια ομάδας ή ο οικονομικός διευθυντής. Πρέπει να μπουν οι βάσεις και μετά να ζητάμε κάτι καλύτερο. Έχουμε ως χώρα πρόσκαιρες επιτυχίες και μετά κριτική και μια άσχημη κατάσταση».
Για το γεγονός πως έμεινε μακριά από το μπάσκετ:
«Εγώ ήμουν έξω από κάποιες καταστάσεις. Αυτό είναι ελάττωμα για τα Ελληνικά δεδομένα. Μπορούσα να βοηθήσω το άθλημα πολύ περισσότερο από όσο βοήθησα. Βέβαια, δεν είμαι μόνο εγώ αλλά και άλλοι πολλοί. Στις αποφάσεις πρέπει να υπάρχουν πάντα στρογγυλές τράπεζες όχι η βασιλεία του ενός. Πολλά πράγματα έλειψαν γιατί οι δημοσιογράφοι και οι παράγοντες πήραν πράγματα πάνω τους και οι προπονητές έμεινα από έξω».
*Πηγή: arenafm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: