Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

«Τακτικό Ματ» του Δώνη στον Μιχαλήτσο!!

Η προπονητική σκακιέρα δικαίωσε τον Δώνη, χαρίζοντας στον Ατρόμητο μία «χιτσχοκική πρόκριση» κόντρα στον Άρη. Διαβάστε την ανάλυση του αγώνα.

«Τακτικό Ματ» του Δώνη στον Μιχαλήτσο
Οι Περιστεριώτες κατάφεραν τελικά να ανατρέψουν το ‘εις βάρος τους’ αποτέλεσμα χάρη σε αλλαγές προσώπων / συστήματος στο δεύτερο ημίχρονο, παραμένοντας αήττητοι στην έδρα τους. Παρά τις απουσίες των Ζουέλα-Τόμας, οι γηπεδούχοι απέδειξαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα ομοιογενές σύνολο με ισχυρή «αγωνιστική προσωπικότητα» και δικαιούνται να ονειρεύονται το…θεωρητικά ακατόρθωτο.
Αντίθετα, το έξυπνο «αρχικό στήσιμο» του Μιχαλήτσου δεν ακολουθήθηκε από αποτελεσματικό κοουτσάρισμα με μοιραία κατάληξη την αγωνιστική κατάρρευση μετά το 70ο λεπτό. Η εξέλιξη του παιχνιδιού υπογραμμίζει την έλλειψη «ποδοσφαιρικού εγωισμού» των φιλοξενούμενων, την κακή φυσική τους κατάσταση και την αναποτελεσματική διαχείριση του roster ως αποτέλεσμα των συνεχών αλλαγών προπονητών.
Άρης
Δικαιώθηκε το «ρίσκο Μιχαλήτσου» στο πρώτο ημίχρονο
Ο προπονητής του Άρη χρησιμοποίησε για ένα ακόμα παιχνίδι δύο αμυντικά χαφ, προκειμένου να δώσει έμφαση στην επιθετική λειτουργία της ομάδας (σε βάρος της ανασταλτικής). Παράταξε, λοιπόν, περίπλοκο – ιδιόμορφο σύστημα 4-4-2 με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

   χρησιμοποίηση τεσσάρων βραχύσωμων επιθετικογενών παικτών που διακρίνονται για την ταχύτητά και την ποιότητα με τη «μπάλα στα πόδια»
•    συχνές αλλαγές θέσεων των εξτρέμ με τους επιθετικούς ανάλογα με τις συνθήκες
•    πίεση ψηλά ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξη των γηπεδούχων από τα μετόπισθεν, δεδομένου ότι οι Φυτανίδης-Σκόνδρας δε φημίζονται για την ικανότητά τους στο «χαμηλό παιχνίδι»
•     ποδόσφαιρο κατοχής, με «χαμηλές μεταβιβάσεις» σε μικρές αποστάσεις
•   συγκλίσεις των εξτρέμ προς τον άξονα καθώς οι γηπεδούχοι διέθεταν υπεροπλία στο ψηλό παιχνίδι, επομένως το «παιχνίδι με σέντρες» θα ήταν εκ προοιμίου καταδικασμένο σε αποτυχία
Σωστή αρχική τακτική, με λανθασμένη στρατηγική
Ο Άρης κατάφερε να παρουσιάσει ικανοποιητική κυκλοφορία στο 1ο ημίχρονο και «εγκλώβισε» την ανάπτυξη των φιλοξενούμενων χάρη στην πίεση που ασκήθηκε στα 4/5 του γηπέδου. Ωστόσο, ο Μιχαλήτσος όφειλε να γνωρίζει ότι ο «υψηλός αγωνιστικός ρυθμός» και η συνεχής πίεση καταπονεί σωματικά τους ποδοσφαιριστές και θα οδηγήσει σε μεγάλη κόπωση μετά το 70ο λεπτό. Δηλαδή, αγνόησε το γεγονός ότι διενεργήθηκε ελλιπής προετοιμασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν αντελήφθη ότι «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις».
Σχόλιο: Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να αποσυντονίσουν τη λειτουργία του Ατρομήτου και σκόραραν στο 46ο λεπτό, χάρη στη συνεργασία των επιθετικών «με τη μπάλα στα πόδια». Επομένως, το αρχικό πλάνο του Μηχαλίτσου στέφθηκε από επιτυχία.
Μετά το γκολ του Καστίγιο, οι κιτρινόμαυροι απέδειξαν ότι δεν είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι να διαχειριστούν ένα θετικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά του, ο προπονητής έμεινε «ανενεργός στον πάγκο» και δε συνέβαλλε στη σωστή αντιμετώπιση του αντιπάλου. Συγκεκριμένα:
•    οι παίκτες οπισθοχώρησαν αδικαιολόγητα στα 2/5 του γηπέδου χωρίς σχετική εντολή του Μιχαλήτσου, προσφέροντας χώρο για επίθεση στον Ατρόμητο
•    ο προπονητής δε μετέτρεψε το σύστημα από επιθετικογενές 4-4-2 σε αμυντικογενές 4-3-3 ή 4-5-1 και «κράτησε στο χορτάρι» επιθετικογενείς παίκτες που όφειλαν να  εκτελέσουν ανασταλτικά καθήκοντα
•    παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στον πάγκο οι έμπειροι Καπετάνος-Πρίττας, δε χρησιμοποιήθηκαν ώστε να «θωρακίσουν» τον άξονα. Αντίθετα, παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο ο Παπαστεριανός που κατέρρευσε σωματικά καθώς δε συμμετείχε κανονικά στις προπονήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχει πολλά παιχνίδια στα «πόδια» του
Ο Μήτρογλου "τιμώρησε" τον Ντίκο και το αγωνιστικό πλάνο του Μηχαλίτσου μετά το 65•    δε χρησιμοποιήθηκε ο «φρέσκος» Σανκαρέ στη θέση του νωχελικού και επιρρεπή στα λάθη Ντίκο
•    δεν αντικαταστάθηκε ο «εκνευρισμένος Καστίγιο» που βρισκόταν εκτός κλίματος το τελευταίο 15λεπτο
•   δε δόθηκε εντολή για man-to-man στον Μήτρογλου κατά το τελευταίο 20λεπτο. Επιλέχθηκε να αντιμετωπιστεί με «άμυνα ζώνης» με το γνωστό αποτέλεσμα
Σχόλιο: Μολονότι το επίπεδο απόδοσης του Άρη μειωνόταν με το πέρασμα του χρόνου, ο Μηχαλίτσος προτίμησε να παραμείνει «αμέτοχος» αναμένοντας μοιρολατρικά την αντίδραση των γηπεδούχων. Δεν προσάρμοσε το σύστημα στις ανάγκες του αγώνα, δε «φρέσκαρε» την ομάδα και τιμωρήθηκε από την εκτελεστική δεινότητα του Μήτρογλου.
Ατρόμητος
Συντηρητική προσέγγιση και αιφνιδιασμός στο πρώτο ημίχρονο

Ο Δώνης χρησιμοποίησε ισορροπημένο 4-3-3, επιδιώκοντας αριθμητική υπεροπλία στο χώρο του κέντρου. Βασικός στόχος ήταν να διατηρήσει ανέπαφη την εστία το στο πρώτο 45λεπτό, καθώς γνώριζε ότι οι κιτρινόμαυροι θα «ξεμείνουν από δυνάμεις» μετά το 70ο λεπτό. Ως εκ τούτου:
•    προτίμησε την «παθητική άμυνα» στα 3/5 του γηπέδου
•    έδωσε εντολή για περιορισμένες προωθήσεις των μπακ
•    απαγόρευσε τις «μεγάλες κούρσες» και το pressing, για να είναι σωματικά έτοιμοι οι ποδοσφαιριστές του στο δεύτερο ημίχρονο
•     «θυσίασε» την επιθετική λειτουργία για χάρη της ανασταλτικής επάρκειας
Παράλληλα, αιφνιδιάστηκε από τη σύνθεση της επιθετικής 4άδας του Άρη που οδήγησε σε πίεση της αμυντικής του γραμμής και συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των λαθών στις μεταβιβάσεις από τα μετόπισθεν. Η εικόνα των γηπεδούχων στο πρώτο ημίχρονο ήταν νωχελική και ακίνδυνη για την εστία του Βελλίδη.

Οι αλλαγές του Δώνη "γύρισαν" το παιχνίδι
Οι αλλαγές του Δώνη "γύρισαν" το παιχνίδι
Αλλαγή συστήματος και προσώπων – «Τακτικό Ματ» στο δεύτερο ημίχρονο
Οι επιλογές του Δώνη μετά το 1-0 άλλαξαν τη ροή του αγώνα και οδήγησαν σε μία «ηρωική» ανατροπή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τακτικές αλλαγές μετά το 65ο λεπτό:
•   μετέτρεψε το σύστημα σε «4-4-2 ρόμβο», με μοναδικό αμυντικό χαφ τον Δημούτσο, επιτελικό τον Πίτου και δύο κλασικά σέντερ φορ στην ευθεία
•    έδωσε εντολή για «ανέβασμα των γραμμών» κατά 3-4 μέτρα ώστε να αυξηθεί η πίεση προς την περιοχή του Άρη
•    ζήτησε από τα μπακ να προωθούνται συχνά, να παίζουν overlap και να πιέζουν ψηλά ώστε να ανακτούν την κατοχή της μπάλας και να διενεργούν «δεύτερες επιθέσεις»
•    «στόχευσε» στην τροφοδότηση του Μήτρογλου ώστε να εκμεταλλευτεί την ικανότητά του να «παίζει με πλάτη»
•    απαίτησε «χαμηλό παιχνίδι» από τον άξονα με συγκλίσεις των εξτρέμ για να εκμεταλλευτεί την κόπωση των δύο αμυντικών χαφ του Άρη και την αδυναμία των Ντίκο-Λαζαρίδη στο μαρκάρισμα «με τη μπάλα στα πόδια»
•    ζήτησε από τους παίκτες του να κερδίζουν φάουλ έξω από την μεγάλη περιοχή, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες από «στημένες φάσεις»
•    προσπάθησε να εκνευρίσει τον ευέξαπτο Καστίγιο, ώστε να κλονίσει τη συγκέντρωσή του στο παιχνίδι και να «σπάσει» την επιθετική λειτουργία των γηπεδούχων
Ο μακεδόνας τεχνικός εκμεταλλεύτηκε το κίνητρο / ταλέντο των παικτών του και τις εναλλακτικές λύσεις από τον πάγκο, αποδεικνύοντας ότι έχει προετοιμάσει σωστά την ομάδα του τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Σχόλιο: Ανεξάρτητα από την επίτευξη δύο γκολ, η αγωνιστική εικόνα του Ατρομήτου μετά το 60ο λεπτό ήταν εξαιρετική. Χάρη στην ύπαρξη σωματικών δυνάμεων και αγωνιστικού πάθους, οι γηπεδούχοι κέρδισαν τις προσωπικές μονομαχίες και εξάντλησαν τα περιθώρια επίτευξης της νίκης μέχρι το 90ο λεπτό.
Συμπέρασμα
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο Δώνης απέδειξε ότι έχει δημιουργήσει μία ανταγωνιστική ομάδα που στελεχώνεται από ταλαντούχους παίκτες με «αγωνιστική διάθεση» και άρτια φυσική κατάσταση. Η διοικητική σταθερότητα διασφαλίζει την ομαλή καταβολή δεδουλευμένων, συμβάλλει στην «ηρεμία των αποδυτηρίων» και τους επιτρέπει να εστιάσουν στο «καθαρά αγωνιστικό κομμάτι». Ο Ατρόμητος θα καταστεί ακόμα πιο αξιόμαχος, εφόσον τιθασευτεί ο υπέρμετρος εγωισμός ορισμένων ποδοσφαιριστών και μειωθούν οι ανώριμες αντιδράσεις τους.
Για τους Θεσσαλονικείς, ο αποκλεισμός από το θεσμό του κυπέλλου περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ο αποτυχημένος σχεδιασμός του καλοκαιριού και οι ανούσιες αλλαγές κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου δεν παρέχουν στους φιλάθλους το δικαίωμα να ονειρεύονται τρόπαια και επίτευξη αγωνιστικών στόχων. Το αγωνιστικό οικοδόμημα που χτίστηκε με «μισές αλήθειεσ» κατέρρευσε. Η ομάδα πρέπει να ξαναχτιστεί μέσα από τις στάχτες της.
Στο εξής, πρωταρχικός στόχος του Άρη είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΠΑΕ. Αυτό, δηλαδή, που επεσήμανε το overlap.gr από τον Αύγουστο όταν όλοι μιλούσαν για το ποιοτικότερο roster της τελευταίας 5ετίας. Οι διοικητικοί παράγοντες  επιβάλλεται να διασφαλίσουν «φορολογική ενημερότητα» και να επιδοθούν σε «σαφάρι εξεύρεσης κεφαλαίων», διότι σε διαφορετική περίπτωση η ομάδα θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Το επίπεδο ρευστότητας της ΠΑΕ είναι μηδαμινό, επομένως άπαντες οφείλουν να συνδράμουν με στόχο την ενίσχυση κεφαλαίου και την αύξηση των πιθανοτήτων σωτηρίας.
Δυστυχώς, οι φίλαθλοι δεν είχαν ενημερωθεί για την έκταση και την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ και είχαν δημιουργήσει ψευδείς προσδοκίες. Η νοσηρή πραγματικότητα αποκρύπτονταν, ως εκ τούτου έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα όχι τόσο για τα οικονομικά προβλήματα αυτά καθεαυτά αλλά για την ύποπτη αποσιωποίησή τους εδώ και μήνες. Απομένει, πλέον, να παρατηρήσουμε τις επόμενες κινήσεις…
ΥΓ. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τa αποτελέσματα του crisis management από τον εκτελεστικό διευθυντή της ΠΑΕ
πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: