Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ένα ιστορικό ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ματς Κυπέλλου της 13ης Ιανουαρίου 1982 ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους.

Ένα ιστορικό ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (ΒΙΝΤΕΟ)
Θα μπορούσε να σταθεί κανείς στο σπάνιο φαινόμενο της ανατροπής του 0-2, σε 3-2 υπέρ του Παναθηναϊκού, ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που πήγε στην παράταση. Ή στο προσωπικό ρεσιτάλ του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, του υψηλόσωμου κυνηγού από τη Δράμα που πέτυχε και τα τρία γκολ του “τριφυλλιού”. Υπήρχε, όμως, και ο παράγων διαιτησία.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, να δίνονταν σε ντέρμπι της σύγχρονης εποχής τρία πέναλτι υπέρ της μιας ομάδας. Χαμός θα γινόταν. Και τότε έγινε, δηλαδή, απλώς τα media δεν είχαν τόση δύναμη για να “δυναμιτίσουν” κι άλλο το κλίμα. Έτσι, η “μπόρα” πέρασε μάλλον ανώδυνα, αφού όσο κι αν φώναξε ο Ολυμπιακός (αυτός ήταν το θύμα), το θέμα ξεχάστηκε σχετικά γρήγορα. Και ούτε έγινε τίποτα άσχημο στις κερκίδες ή στον αγωνιστικό χώρο.

Τρία πέναλτι, λοιπόν, υπέρ του Παναθηναϊκού. Το βίντεο που παραθέτουμε είναι κατατοπιστικό μόνο για τα δύο (το δεύτερο και το τρίτο): δεν υπήρξαν παραβάσεις και κακώς δόθηκαν από τον διαιτητή Δέδε. Όμως, ο Ολυμπιακός “φωνάζει” και για το ακυρωθέν γκολ του Μητρόπουλου στο 15’, μια και το βίντεο δεν φαίνεται να δικαιώνει τον επόπτη Βουράκη, που υπέδειξε οφσάιντ. Αν το γκολ μετρούσε, το σκορ θα γινόταν 0-3!

Στο γήπεδο, βέβαια, δεν άνοιξε μύτη. Ούτε στις κερκίδες ούτε εντός του αγωνιστικού χώρου. Οι παίκτες του Ολυμπιακού τα έβαλαν με τον διαιτητή Δέδε αλλά χωρίς να υπερβούν τα εσκαμμένα. Μόνο ο Βαμβακούλας εξερράγη με τον Βουράκη και ξεστόμισε κάποια… γαλλικά, αλλά μέχρι εκεί.

Η υπερένταση του αγώνα, όμως, στοίχισε τη ζωή σε έναν 42χρονο φίλαθλο του Ολυμπιακού, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή (η τραγική ειρωνεία είναι ότι ήταν… καρδιολόγος στο επάγγελμα). Πράγματι, το ματς ήταν ακατάλληλο για καρδιακούς, αφού η εξέλιξη του ήταν απίστευτη. Μόλις στο 1’ έγινε το 0-1 από τον Τάκη Περσία, ένα λεπτό αργότερα ο Άγγελος Αναστασιάδης (ο γνωστός, ναι) έχασε πέναλτι (ή, αν προτιμάτε, το απέκρουσε ο Νίκος Σαργκάνης) και στο 6’ έγινε το 0-2 από τον Νίκο Αναστόπουλο.

Όλοι πίστεψαν ότι το ματς τελείωσε, αλλά μετά το ακυρωθέν γκολ του Μητρόπουλου, ο Παναθηναϊκός πήρε τα πάνω του και το γκολ του Χαραλαμπίδη στο πρώτο λεπτό της επανάληψης έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος του. Η ανατροπή ολοκληρώθηκε, έστω και με αυτά τα δύο πέναλτι, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη λήξη του 90λεπτου ο Χαραλαμπίδης είχε και δοκάρι.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 3-2 στην παράταση
(46’, 63’ πέν., 96’ πέν. Χαραλαμπίδης - 1’ Περσίας, 6’ Αναστόπουλος)

Παναθηναϊκός (Λάκης Πετρόπουλος): Κωνσταντίνου, Κυράστας, Ζιάκος (56’΄Σημαιοφορίδης), Κόβης, Καψής, Λιβαθηνός, Νικολάε, Αναστασιάδης (56’ Κατσιάκος), Χαραλαμπίδης, Ρότσα, Γαλάκος.

Ολυμπιακός (Αλκέτας Παναγούλιας): Σαργκάνης, Ξανθόπουλος, Βαμβακούλας, Μίχος, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκης, Μητρόπουλος (57’ Κοκολάκης), Νικολούδης, Αναστόπουλος, Περσίας, Λεμονής (79’ Ορφανός).
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: