Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η εξήγηση του "πράσινου" βραχυκυκλώματος!!

Όποιος προβληματίζεται αυτή την ώρα με την εικόνα του Παναθηναϊκού κοροϊδεύει! Γράφει ο Αντώνης Κατσαρός.

Η εξήγηση του "πράσινου" βραχυκυκλώματος
Τους οπαδούς, εάν είναι δημοσιογράφος και καταγράφει στην αρθρογραφία του με έκπληξη τα αρνητικά αποτελέσματα. Τους ίδιους τους διοικούντες, εάν κάθεται στο τραπέζι των συμβουλίων της ΠΑΕ και αναρωτιέται τι μπορεί να φταίει. Τους συμπαίκτες του, εάν είναι μέλος του ρόστερ της ομάδας και χρεώνει τα πάντα στις κακές στιγμές και προφανώς τον εαυτό του, από όποιο πόστο κι αν παρακολουθεί τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Πάντως κοροϊδεύει.
Τα σοβαρά κενά που εμφανίζει η ομάδα του Φερέϊρα, «φώναζαν» καιρό και όσοι δεν έχουμε κανένα λόγο να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και τις λέξεις, τα επισημάναμε από την πρώτη αγωνιστική ημέρα, που είχε συνοδευτεί τότε στην Κέρκυρα με νίκη. (Προηγήθηκε η εντελώς διαφορετική ιστορία της Ευρώπης, με άλλες αιτίες που δεν παίζουν ρόλο στο πρωτάθλημα).
Ο Παναθηναϊκός, που στάθηκε όρθιος στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο (3η αγ.), ενώ έπαιζε από την αρχή με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Καρνέζη στο 2΄και πέρασε με τσαμπουκά από την Ξάνθη (την 6η αγ. που όμως ήταν η αμέσως επόμενη, αφού τα δύο εντός ματς με Δράμα και Λεβαδειακό δεν έγιναν), μέχρι το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη κατάφερε να πείσει ακόμη και τον «εαυτό του». Πως μπορεί να ακολουθήσει πορεία- τρένο στο πρωτάθλημα έως το τέλος. Πορεία δηλαδή ξεκάθαρου πρωταθλητισμού. Όμως στο ματς με τον Ολυμπιακό χτύπησαν για πρώτη φορά οι «καμπάνες», με τις αδυναμίες του συνόλου να εμφανίζονται. Απογυμνώνοντας -χωρίς εκπτώσεις- τα σημεία που πονάνε. Περισσότερο στην άμυνα και τη μεσαία γραμμή. Ο Κατσουράνης, που μιλάει πάντα ποδοσφαιρικά, μετά το ματς στον Πειραιά είχε μιλήσει στεναχωρημένος. Την ώρα που οι υπόλοιποι συζητούσαν για θετικό αποτέλεσμα, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έλεγε στα μικρόφωνα : «δεν ήμασταν καλοί. Δεν ξέρω τι θα γίνει στη συνέχεια, θα δούμε...».
Ο Παναθηναϊκός, που νίκησε τον ΟΦΗ και τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, χάρη στο δημιουργικό παιχνίδι από τη μέση και μπροστά που έφερε αποτέλεσμα με γκολ, έκρυψε- τότε- τις αμυντικές αδυναμίες. Στη νίκη πρωταθλήματος στη Νέα Σμύρνη ωφελήθηκε από την προσωπικότητα συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών (Κατσουράνης, Λέτο), ενώ την προηγούμενη αγωνιστική στον Άρη δεν είχε μπει ποτέ στο γήπεδο. Στο Αγρίνιο ο προπονητής δεν διαχειρίστηκε σωστά το ελλειπέστατο ρόστερ κόντρα στον Παναιτωλικό και στο ΟΑΚΑ με την Κέρκυρα, οι φιλοξενούμενοι ηττήθηκαν 1-0, ενώ ήταν καλύτεροι.
Το εύκολο συμπέρασμα «μιλάει» για ντεφορμάρισμα από το Καραϊσκάκη, μέχρι τον αποκλεισμό στο κύπελλο. Η πιο συγκεκριμένη αγωνιστική ανάγνωση ωστόσο επιβεβαιώνει πως οι νομοτελειακές απουσίες της ενδεκάδας (λόγω τραυματισμών, ή αλλαγής θέσεων και ρόλων που θα συνέβαιναν κάποια στιγμή), έχουν βραχυκυκλώσει το παιχνίδι της. Καθώς οι καθοριστικοί της παίκτες, είτε έχουν κουραστεί αφού δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσες, είτε καλύπτουν τα κενά εκείνων που τραυματίστηκαν αλλάζοντας ρόλο, είτε περνούν το φυσιολογικό τους ντεφορμάρισμα.
Λείπουν δηλαδή μονάδες που δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
1. Μπουμσόνγκ: Η άμυνα τελείωσε μόλις έφυγε ο Γάλλος! Ο Μπιέρσμιρ ήταν αλάνθαστος στη Νέα Σμύρνη, δείχνοντας στον Φερέϊρα ότι υφίσταται ως λύση, όμως ο Πορτογάλος δεν τον εμπιστεύεται και ο Σουηδός δεν έχει σιγουριά.

2. Κατσουράνης: Παίζει δικαίως πάντα, όμως στη Νέα Σμύρνη κάλυψε το κενό της άμυνας. Με αποτέλεσμα να αφήσει πιο μεγάλο στη μεσαία γραμμή. Για να δημιουργήσει φάσεις ο Παναθηναϊκός, τα μέτρα στον άξονα κάλυψαν ο Λέτο και ο Κουίνσι, χωρίς να έχουν κάποιον να τροφοδοτήσουν, καθώς οι ίδιοι απουσίαζαν από τις θέσεις τους.
3. Σπυρόπουλος: Δεν συμμετέχει στις overlap κινήσεις της πλευράς του ώστε να βγάλει συνεργασία με τους χαφ, προκαλώντας ρήγματα στην άμυνα του αντιπάλου. Ο Βύντρα από δεξιά το έκανε, αλλά δεν γύρισε τις πάσες στους αμαρκάριστους Τοτσέ και Λέτο και οι ευκαιρίες χάθηκαν.
4. Τοτσέ: Οι δύο μεγάλες ευκαιρίες στο φινάλε το 90λεπτου, δικαίωσαν απολύτως τον Φερέϊρα που δεν τον εμπιστεύθηκε ποτέ από την αρχή της σεζόν. Συμφωνώ πως στο ποδόσφαιρο όλα χάνονται, όμως ο φορ της μεγάλης ομάδας, που βρίσκεται δύο φορές την κρίσιμη ώρα απέναντι από τον τερματοφύλακα, τη μία πρέπει να σκοράρει. Αλλιώς δεν γίνεται να παίζει σε αυτήν.

5. Λέτο: Ο Αργεντινός έχει περάσει στο στάδιο του εκνευρισμού. Ξετρελαμένος που ο προπονητής τον εμπιστεύθηκε ως ηγέτη και αρχηγό του παιχνιδιού, έχει βγάλει μέχρι σήμερα εξαιρετικά αποτελέσματα. Στη Νέα Σμύρνη αντέδρασε ωστόσο με τρόπο που επιβεβαίωσε πως δεν θα είναι η χημεία της ομάδας πάντα η καλύτερη. Η αγανάκτηση που έβγαλε επειδή ο Βύντρα δεν του γύρισε τη μπάλα, δείχνει πως οι σχέσεις δεν βρίσκονται πάνατ στο καλύτερο σημείο τους. Και εξαρτώνται απολύτως από τα αποτελέσματα.
6. Ζέκα: Ο πιο χρήσιμος από τους χρήσιμους στα πρώτα ματς, φυσιολογικά αρχίζει σιγά σιγά να ξεφουσκώνει. Ο Φερέϊρα δεν θέλει και καλά κάνει, να τον αφήσει ποτέ στον πάγκο, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί σε όλες τις πλευρές της επίθεσης να είναι το ίδιο καλός. Χρειάζεται όμως ανάσες. Ο Ζέκα των ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, δεν είναι ο ίδιος με τον σημερινό.
7. Κλέϊτον: Η αθόρυβη παρουσία του έχει υποστηρίξει τις σαρωτικές εμφανίσεις του Λέτο και των ακραίων επιθετικών, Κουίνσι- Ζέκα. Η απουσία του δεν καλύπτεται από κανέναν, με τον τρόπο που έχει μάθει να παίζει η ομάδα και τις πάσες να περνούν απαραιτήτως από τα δικά του πόδια.
8. Φερέϊρα: Η ψυχολογία του στα δύσκολα, κρατάει με μεγάλη επιτυχία τις ισορροπίες. Ήπιος χαρακτήρας, καλός προπονητής. Οι αντιδράσεις του την ώρα των αγώνων όμως τον προδίδουν σε κάποιες περιπτώσεις. Στη Νέα Σμύρνη η είσοδος του Μαρίνου στην παράταση, έπρεπε να φέρει τον μικρό στα δεξιά της άμυνας, μετατοπίζοντας τον Βύντρα στόπερ και τον Κατσουράνη χαφ. Στη θέση του Βιτόλο. Ο Πορτογάλος έβαλε όμως τον Μαρίνο αντί του Βιτόλο. Κίνηση χωρίς κανένα νόημα εκείνη τη στιγμή.
Το πιο σημαντικό από τα ελαττώματα που μπορεί αυτή η ιστορία των μέτριων έως κακών εμφανίσεων και των αρνητικών αποτελεσμάτων, να προκαλέσει στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, είναι να σταματήσουν οι ίδιοι να πιστεύουν στη δύναμη του συνόλου τους. Εξαφανίζοντας την αυτοπεποίθησή τους, η οποία τους είναι απολύτως απαραίτητη για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Το μόνο που τους έχει απομείνει για να διεκδικήσουν.
Η απώλεια του κυπέλλου δεν είναι το τέλος του κόσμου για καμία ομάδα στην Ευρώπη. Ο αποκλεισμός στη Νέα Σμύρνη όμως μπορεί να συμβάλλει και αυτός στην απώλεια του καλού κλίματος στα αποδυτήρια. Το οποίο δεν αποκλείεται να «υπονομευθεί» εάν γίνουν τελικά και οι μεταγραφές των ξένων στόπερ. Πώς γίνεται να ξοδευτούν λεφτά, την ώρα που οι παίκτες της ομάδας διαπιστώνουν σιγά σιγά τα πρώτα σημάδια της στάσης πληρωμών;
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: