Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ο διαφορετικός Σόκρατες!!

Φτωχότερο είναι από σήμερα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Σόκρατες, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ο διαφορετικός Σόκρατες
Ο «γιατρός» όπως ήταν το παρατσούκλι του μεγαλούργησε τις δεκαετίες του 1970 & 80, ενώ από το 1979 έως το 1986 φόρεσε με επιτυχία τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας.
Η καριέρα του
Ο Σόκρατες Σαμπάιο ντε Σόουζα Βιέρα γεννήθηκε το 1954. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στη Μποταφόγκο το 1974 σε ηλικία 20 ετών. Μετά από μια τετραετία και ενώ το ταλέντο του ξεχώριζε, μεταγράφηκε στην Κορίνθιανς, που ήταν και ο βασικός σταθμός της καριέρα του, καθώς έμεινε εκεί μέχρι το 1984, μετρώντας 297 συμμετοχές και 172 γκολ. Στα 30 του χρόνια έζησε την ευρωπαϊκή εμπειρία, φορώντας τη φανέλα της Φιορεντίνα για τη σεζόν 1984-85 (25 συμμετοχές-6 γκολ). Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Σάντος και στη συνέχεια η πορεία του ήταν φθίνουσα.
Ο Σόκρατες ηγήθηκε της Εθνικής Βραζιλίας σε δύο Μουντιάλ, αυτά του 1982 και του 1986, έχοντας τεράστιους συμπαίκτες, όπως οι Ζίκο, Φαλκάο και Καρέκα, αλλά δεν ευτύχησε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Με τη φανέλα της Σελεσάο μέτρησε 60 συμμετοχές και 22 γκολ. Στα μέσα της δεκαετία του 1980 έφτασε κοντά στον Παναθηναϊκό και είχε επαφές με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.
Ήταν μαέστρος
Στο αγωνιστικό κομμάτι, το ρεπερτόριο του περιλάμβανε άριστη τεχνική κατάρτιση και μπαλιά «διαβήτη». Δημιουργούσε, με ευχέρεια και ενίοτε τελείωνε και τις φάσεις. Ήταν το μυαλό, ο μαέστρος, καθώς είχε την πλήρη αίσθηση του χώρου και της κίνησης των συμπαικτών του στο γήπεδο. Το ταλέντο του ήταν πλούσιο και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει πολύ μεγαλύτερη καριέρα.
Η διαφορετικότητα του Σόκρατες
Καμία απολύτως σε σχέση με τον μέσο ποδοσφαιριστή της γενιάς του δεν είχε ο Σόκρατες. Κάτι το ύψος του(1.92) και η κορμοστασιά, κάτι το «ανοιχτό» μυαλό του καθώς είχε διδακτορικό στη φιλοσοφία, τον έκαναν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.
Ο Σόκρατες ήταν αριστερών πεποιθήσεων, ήταν πολύ αγαπητός στον κόσμο και δε δίσταζε να εκφράζει την αντίθεσή του στη στρατιωτική δικτατορία που κυβερνούσε τότε τη Βραζιλία. Ταυτόχρονα πρωτοστάτησε για τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών στη χώρα του, ενώ είχε ως πρότυπα τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα. Ο «γιατρός» λάτρευε το διάβασμα και τους αρχαίους Έλληνες, ενώ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ένα βιβλίο με φανταστικό σενάριο για το Μουντιάλ του 2014 που θα γίνει στη Βραζιλία.
Τον…σκότωσε το αλκοόλ
Η εμμονή του στο αλκοόλ αποτέλεσε το αδύνατο σημείο του Σόκρατες. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι δεν επηρέασε την ποδοσφαιρική του καριέρα, αλλά έστω κι αν δε συνέβη αυτό, κόστισε τελικά τη ζωή του. Ο Σόκρατες άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής (04.30) στο νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιν» στο Σάο Παόλο, από λοίμωξη στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του δεν άντεξε τη νέα περιπέτεια.
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: