Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Έρχεται θαύμα ή δραχμή;

Μάιος 2012. Λίγα δευτερόλεπτα πριν από τις 8μμ. Το σήμα των ειδήσεων έχει μόλις ολοκληρωθεί και η Όλγα Τρέμη, φορώντας ένα λευκό ταγέρ, με το αγαπημένο της κόσμημα στο στήθος, ξεκινά το δελτίο ειδήσεων του Μega...
Έρχεται θαύμα ή δραχμή;
Γράφει ο Γιάννης Αντύπας.
«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Για ελληνικό θαύμα κάνουν λόγο ΕΕ και ΔΝΤ. Δύο χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, και ενώ στην πορεία κινδύνεψε αρκετές φορές με χρεοκοπία, η χώρα μας επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται εντός στόχων και… ».
Η απόσταση ανάμεσα στη δραχμή και στην εικόνα που μόλις σας περιγράψαμε είναι ελάχιστη. Γιατί, τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι λόφοι; Τ’ άγρια βουνά; Οι κάμποι και οι λίμνες; Ο ήλιος και η Θάλασσα; Ο ορυκτός μας πλούτος; Οι παραλίες μας; Ή μήπως είναι μια πεταλούδα στην Κίνα, το πέταγμα της οποίας προκάλεσε μέγα σεισμό στην Καλιφόρνια; Γιατί, με ποσοστά συμμετοχής κάτω του 5% στο χρέος της Ευρώπης και στο ΑΕΠ της Ένωσης, μάλλον στη θεωρία του χάους, παρά στον ρομαντισμό ή, έστω, τον οικονομικό ρεαλισμό, θα πρέπει να αναζητήσουμε την απάντηση στο ερώτημα «γιατί η Αθήνα έχει γίνει πρώτη είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο;».
Η Ελλάδα, έχει το brand name που την καθιστά παράδειγμα. Σύμφωνα με τους κανόνες του κατά τα άλλα χαοτικού καπιταλισμού. Ήταν, δυστυχώς ή ευτυχώς, η χώρα με αρκετές ωραίες φούσκες, που δημιουργεί το οικονομικό σύστημα για να κάνει τζίρους και να εισπράξει υπερκέρδη.
Και τώρα που οι φούσκες έσκασαν κάποιος πρέπει να φταίει. Ο μουτζούρης. Κάποιος επίσης, πρέπει να πάρει επάνω του την ευθύνη γιατί τα κέρδη στα μικρά «ψάρια», τα εκατομμύρια των «επενδυτών» (σ.σ. νομίζουν), δε θα φθάσουν ποτέ. Ο μουτζούρης. Και κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη για να σβηστούν υποχρεώσεις έναντι πολιτών. Από κράτη και εταιρείες που τρόμπαραν μαζί. Ο μουτζούρης.
Η Ελλάδα είναι χώρα με ιστορία, στο σημείο συνάντησης Δύσης και Ανατολής, μέλος της Ένωσης, με «άκρες» (σ.σ. ομογενείς) στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, γνωστή σε όλες τις Ηπείρους. Έστω κι αν οι περισσότεροι θα είχαν δυσκολία να την εντοπίσουν σε έναν παγκόσμιο χάρτη ή σε μία υδρόγειο, κάτι έχουν ακούσει για αυτή.
Και έχει ιδανικά μεγέθη. Ύψος, πλάτος κοκ. Είναι τέτοια που καθιστούν εύκολη και την επιβολή της θεραπείας (σ.σ. αποδείχθηκε αυτό) και την… υποχρεωτική επιτυχία της. Και αν πρέπει να αποτύχει δεν έγινε και τίποτα. Θεωρία είναι η ιστορία με την πεταλούδα. Την κλείνουμε στο κλουβί της δραχμής και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αφήστε που ότι κι αν πάθει θα το μάθουν όσοι πρέπει. Η δημοσιότητα στον καπιταλισμό είναι κρίσιμη. Και ως άλλοθι των πολιτικών και ως μάρκετινγκ των αγορών.
Με λίγα κλικ στους υπολογιστές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών σε λίγους μήνες θα μπορούμε να μιλάμε για το… ελληνικό θαύμα, ή να πληρώνουμε μερικά εκατομμύρια δραχμές για έναν ελληνικό καφέ! Στην τελευταία περίπτωση, μόνο το κόσμημα της Όλγας Τρέμη θα είναι το ίδιο. Η κεντρική παρουσιάστρια του Μega θα φορά μαύρο ταγέρ, θα είναι σκυθρωπή και με κόμπο στο λαιμό θα ανακοινώσει πως «η Ελλάδα επιστρέφει στη δραχμή ενώ πολίτες πολιορκούν τράπεζες και τα ράφια των εμπορικών έχουν αδειάσει»…
Πηγή: aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: