Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Οι βόμβες στον Δαλούκα και η έρευνα που έμεινε στη μέση!!

Θα αποκαλύψει στο δικαστήριο ο πρώην διαιτητής όσα δεν ξεκαθάρισε η εισαγγελική έρευνα; Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης.
Οι βόμβες στον Δαλούκα και η έρευνα που έμεινε στη μέση
Η δεύτερη έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του πρώην διαιτητή και νυν εκτελεστικού διευθυντή της Νίκης Βόλου Γιώργου Δαλούκα μπορεί να μη συνδέεται με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων αλλά με μια τοπική ποδοσφαιρική αντιπαράθεση. Ωστόσο, το περιστατικό δίνει την αφορμή να θυμηθούμε τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάρτιο με την εμπλοκή Δαλούκα στις καταγγελίες για τους αγώνες Μακάμπι - Ολυμπιακού και Αρη - Παναθηναϊκού.
Ο κύριος Δαλούκας είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην πρώτη υπόθεση του Αχιλλέα Μπέου που θα εκδικαστεί στις 9 Ιανουαρίου 2012.Ουδείς γνωρίζει αν είπε ολόκληρη την αλήθεια στην κατάθεση που έδωσε στον αθλητικό εισαγγελέα Κώστα Σιμιτζόγλου. Πάντως, η κατάθεσή του ήταν επιβαρυντική για τον κύριο Μπέο και οδήγησε την εισαγγελική αρχή σε ποινική δίωξη για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό πλημμελήματος.
Οταν έγινε ο πρώτος εμπρησμός στο αυτοκίνητο του Βολιώτη πρώην ρέφερι, δεν είχε αναλάβει ακόμα καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή στην ομάδα του Στράτου Γιδόπουλου. Τώρα που έγινε η δεύτερη βομβιστική ενέργεια είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα εμπρησμός και στα γραφεία συνδέσμου οπαδών της Νίκης Βόλου. Επομένως, οι δυο εκρήξεις που είχαν στόχο τα αυτοκίνητα του Γιώργο Δαλούκα δεν συνδέονται απαραιτήτως μεταξύ τους. Απλώς του έδωσαν το δικαίωμα τις να σχολιάσει χθες με χιούμορ: «Θα έχω την ευκαιρία να αλλάξω και πάλι αυτοκίνητο και να αγοράσω το τελευταίο μοντέλο».
Η υπόθεση Δαλόυκα δεν διερευνήθηκε με την επιμέλεια που θα περίμενε κανείς. Η δικαστική συνδρομή που ζητήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών με αίτημα προς τις Ιταλικές αρχές, παραμένει σε εκκρεμότητα. Οσο για τον αγώνα Αρη - Παναθηναϊκού, οι εξηγήσεις του πρώην διαιτητή περιείχαν πολλά κενά, σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και ένας καλόπιστος να θεωρεί ότι είπε πολύ λιγότερα απ’ όσα ήξερε.
Βέβαια είναι υποχρεωμένος στην ακροαματική διαδικασία της 9ης Ιανουαρίου να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Η διστακτικότητα Δαλούκα, που μπορεί να πηγάζει και από έναν απολύτως δικαιολογημένο φόβο, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των διαιτητών. Ακόμα και για απλά πράγματα τους απαγορεύεται να έχουν άποψη! Το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης έχει καταντήσει στερητικό σύνδρομο για τα μαύρα κουστούμια (που πλέον έγιναν κίτρινα) του ελληνικού πρωταθλήματος.
Η ελληνική διαιτησία θα αλλάξει ρότα μόνο αν ανεξαρτητοποιηθεί. Οι διαιτητές να αποκτήσουν το δικό τους εκλεγμένο πρόσωπο, να επανενεργοποιηθούν οι σύνδεσμοί τους και να αλλάξει ο τρόπος σκέψης τους. Οσο νιώθουν ότι έχουν δεσμεύσεις απέναντι σε παράγοντες και χρωστούν σ’ αυτούς την καριέρα τους, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν βήμα μπροστά. Η ΕΠΟ οφείλει να αντιληφθεί άμεσα αυτήν την αναγκαιότητα και στην επόμενη γενική της συνέλευση να δημιουργήσει συνθήκες αποδέσμευσης των διαιτητών από αρρωστημένες παραγοντικές νοοτροπίες.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: