Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ποδόσφαιρο του... 1994

Τι Αμερική, τι Νότια Αφρική... Η Ελλάδα του Ρεχάγκελ θύμισε αυτή του Παναγούλια και γνώρισε δίκαια την ήττα με 2-0 από τους Κορεάτες. Ούτε λόγος πλέον για πρόκριση, μόνος στόχος πλέον να πετύχουμε επιτέλους ένα γκολ σε Μουντιάλ!
Το πιο κρίσιμο παιχνίδι για την Ελλάδα ήταν η πρεμιέρα. Αν κέρδιζε την Κορέα, είχε ελπίδες πρόκρισης. Μετά την ήττα με 2-0 (με γκολ στην αρχή κάθε ημιχρόνου), φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να την δούμε και πέραν της 22ας Ιουνίου στη Νότια Αφρική. Οι παίκτες του Ρεχάγκελ «ξύπνησαν» για ένα τέταρτο προς το τέλος του αγώνα, ήταν όμως αργά. Ο Νίνης ξεχάστηκε στον πάγκο, η Εθνική δεν είχε ποτέ ορθόδοξο πλάνο (πέρα των στημένων) και έτσι το... μοιραίο ήρθε. Η Ελλάδα συνέχισε από εκεί που είχε μείνει το 1994 (όταν και στο τελευταίο της ματς είχε χάσει με το ίδιο σκορ από τη Νιγηρία), την ώρα που η εξαιρετικά στημένη Κορέα πετύχαινε την μόλις δεύτερη νίκη της επί ευρωπαϊκού αντιπάλου (πρώτη ήταν το 2002 απέναντι στην Πορτογαλία στους ομίλους)

Έξω o Sotis, με 4-3-3 ο Ρεχάγκελ
Ο Ρεχάγκελ έκανε την έκπληξη και άφησε εκτός 11άδας τον Κυργιάκο, προτιμώντας για αμυντικό δίδυμο τους Παπαδόπουλο και Βύντρα με εμφανή πρόθεση να δώσει ταχύτητα στα μετόπισθεν. Δεξιά ξεκίνησε ο Σεϊταρίδης και αριστερά ο Τοροσίδης. Η τριάδα του κέντρου αποτελούταν από τους Τζιόλη, Κατσουράνη και Καραγκούνη, με τον άσο της Σιένα να παίζει αρκετά κοντά στα στόπερ και τον αρχηγό της Εθνικής να έχει σαφέστατα το... κουμάντο στην οργάνωση του παιχνιδιού. Στην επίθεση, ο Χαριστέας ήταν στο δεξιό «φτερό», ο Σαμαράς έπαιζε αριστερά, γυρνώντας αρκετές φορές πίσω για να πάρει την μπάλα και να βγει σε ένας εναντίον εντός με τον Τσα Ντου Ρι, ενώ ο Γκέκας ήταν στην κορυφή.

Καλημέρα με ευκαιρία!
Η Εθνική ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι και έχασε σημαντική ευκαιρία μόλις στο 3ο λεπτό στην πρώτη στημένη φάση που κέρδισε! Ήταν ο Καραγκούνης αυτός που εκτέλεσε από δεξιά το κόρνερ, ο Τοροσίδης βρέθηκε στην καρδιά της περιοχής και έκανε το σουτ στην κίνηση αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Η ψυχρολουσία...
Και αν με το «καλημέρα» φάνηκε πως η Ελλάδα θα χτυπήσει από τις στημένες μπαλιές, τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε η ψυχρολουσία με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Ο Σεϊταρίδης έκανε φάουλ σχεδόν στην γωνία του κόρνερ, με τον Σούνγκ Γιούνγκ Κι να αναλαμβάνει την εκτέλεση. Η μπάλα πέρασε από τέσσερις αμυντικούς (ο Κατσουράνης την βρήκε ελάχιστα) και έφτασε στον Τζουνγκ Σου Λι που ανενόχλητος έδωσε με προβολή το προβάδισμα στους Ασιάτες.

Όπως ήθελαν οι Κορεάτες
Ο αγώνας απέκτησε την μορφή που ήθελαν οι Κορεάτες. Έδωσαν χώρο στους παίκτες του Ρεχάγκελ και προσπαθούσαν να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις. Σε μία εξ αυτών στο 25', λίγο έλειψε να κάνουν το 2-0, όταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έχασε τον Παρκ Τσου Γιούνγκ, ο οποίος μπήκε στην περιοχή αλλά νικήθηκε στο πλασέ από τον Τζόρβα.

Τι έκανε η Εθνική σε όλο αυτό το διάστημα; Είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν μπορούσε να ανοίξει την κορεάτικη άμυνα. Η επιλογή των στημένων ήταν το σημαντικότερο όπλο αλλά οι παίκτες του Τζούνγκ Μου Χο είχαν πάντα πολύ καλές τοποθετήσεις και έδιωχναν τις απειλές.

Καμία ευκαιρία, λάθη στην άμυνα
Από κει και πέρα, η Ελλάδα ήταν ακόμα περισσότερο προβλέψιμη. Ο Σαμαράς δεν ήταν σε καλή μέρα, δεν βοήθησε καθόλου επιθετικά ενώ στο αμυντικό κομμάτι απλά κοιτούσε. Οι Έλληνες χαφ είχαν πάντα αργές επιστροφές, τα άκρα της άμυνας (Σεϊταρίδης και Τοροσίδης) άρχισαν να ανεβαίνουν ψηλά μετά το 25λεπτο αλλά οι επιλογές τους ήταν ως επί το πλείστον κακές. Ο Τοροσίδης, πάντως, είχε αρκετά τρεξίματα, όμως ήταν απελπιστικά μόνος από τα αριστερά ενώ όπως είναι λογικό δεν μπορούσε να βγάλει σέντρες με το «κακό» πόδι. Ο Καραγκούνης κέρδιζε κάποια φάουλ, όμως δεν μπορούσε να κάνει κάτι το παραπάνω, ενώ ο Χαριστέας με τον Γκέκα παρά τις συνεχείς κινήσεις που έκαναν, ήταν πολύ καλά κλεισμένοι.

Μ' αυτά και μ' αυτά, το πρώτο ημίχρονο κύλησε με την Εθνική να μην μπορεί να δημιουργήσει, όχι απλά κάποια μεγάλη φάση- πλην αυτής του τρίτου λεπτού, αλλά ούτε και τις προϋποθέσεις για να πιέσει την Νότια Κορέα, η οποία δίκαια είχε το προβάδισμα αφού είχε και περισσότερες δυνάμεις αλλά και καλύτερο πλάνο στο παιχνίδι της. Εκμεταλλευόταν τις κακές επιστροφές των Ελλήνων, «χτυπώντας» με τους ταχύτατους ακραίους (Παρκ και Τσα από τα δεξιά ήταν μόνιμοι... πονοκέφαλοι), ενώ είχε και δύο κεντρικούς μέσους που κάλυπταν άψογα τους χώρους (τον Σούνγκ Γιόνγκ Κι και Τζούνγκ Βου Κιμ).

Deja vu!
Ο Ρεχάγκελ έβγαλε τον Καραγκούνη και έβαλε τον Πατσατζόγλου, με στόχο να βελτιώσει τις επιστροφές στην άμυνα αλλά παράλληλα έκανε ακόμα χειρότερη την ανάπτυξη της Εθνικής. Δυστυχώς για την Ελλάδα, το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως το πρώτο. Με ένα γρήγορο γκολ της Κορέας. Ένα κακό κοντρόλ του Βύντρα έδωσε την ευκαιρία στον Παρκ να μπει στην περιοχή και να πλασάρει εύστοχα τον Τζόρβα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την Εθνική.

«Αχρήστευσε» το κέντρο!

Ο Ρεχάγκελ έβαλε τους Σαλπιγγίδη και Καπετάνο βγάζοντας Σαμαρά και Χαριστέα, όμως το πρόβλημα δεν ήταν στην επίθεση αλλά στην οργάνωση. Με Κατσουράνη, Τζιόλη και Πατσατζόγλου στα χαφ, δεν υπήρχε περίπτωση να δημιουργηθεί μία... αξιοπρεπής επίθεση! Ο Γερμανός τεχνικός αχρήστευσε ακόμα περισσότερο το κέντρο, ξέχασε τον Νίνη και απλά πόνταρε σε κάποιο λάθος της Κορέας ή σε μία στημένη φάση για να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Μία εξ αυτών δημιούργησε και την καλύτερη φάση της Ελλάδας, όταν στο 68' ο Κατσουράνης εκτέλεσε το φάουλ, ο Γκέκας μέσα στην περιοχή έκανε το ανάποδο ψαλίδι αλλά η μπάλα έφυγε αρκετά άουτ.

Πίεση και ευκαιρίες
Ένα δεκάλεπτο πίεσης δημιούργησε τις προσδοκίες στην Ελλάδα για να ξαναμπεί στο παιχνίδι! Οι παίκτες του Ρεχάγκελ... άγχωσαν την ΚορέαΗ Ελλάδα αύξησε την πίεση της και κατάφερε να... αγχώσει κάπως τους Κορεάτες φτιάχνοντας μάλιστα καλές ευκαιρίες για να μειώσει σε 2-1. Στο 69' ο Σαλπιγγίδης με κεφαλιά ανησύχησε τον Σούνγκ Ριόνγκ, στην επόμενη φάση ο Καπετάνος μόνος του από του ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ στη συνέχεια ο φορ της Στεάουα αλλά και Τοροσίδης βρέθηκαν σε θέση βολής αλλά οι Κορεάτες κατάφεραν τελευταία στιγμή να διώξουν σε κόρνερ! Η απόκρουση του Σούνγκ Ριόνγκ στο σουτ του Γκέκα στο 82' αποτέλεσε το... κύκνειο άσμα της ελληνικής πίεσης, με την Κορέα να κρατάει τελικά το προβάδισμα και να χάνει δύο καλές ευκαιρίες αργότερα, με τον Λι Γιάνγκ Πίο και τον Τσούνγκ Γιόνγκ Λι. To 2-0 παρέμεινε και έτσι η Ελλάδα βλέπει τις ελπίδες της για κάτι καλό να ελαχιστοποιούνται...

Οι συνθέσεις:

Νότιος Κορέα (Τζούνγκ Μου Χο): Σούνγκ Ριόνγκ Τζούνγκ, Τσα Ντου Ρι, Λι Γιάνγκ Πίο, Γιόνγκ Χούνγκ Τσο, Τζούνγκ Σου Λι Τζούνγκ Σου Λι (90' Τζάε Σούνγκ Κιμ), Σούνγκ Γιόνγκ Κι (75' Κιμ Ναμ Ιλ), Τζούνγκ Βου Κιμ, Τσούνγκ Βου Κιμ, Παρκ Τζι Σούνγκ (87' Γέουν Σέουνγκ Λι), Κι Χούν Βέομ, Παρκ Τσου Γιούνγκ

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπαδόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (46' Πατσατζόγλου), Σαμαράς (59' Σαλπιγγίδης), Χαριστέας (61' Καπετάνος), Γκέκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: