Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ο καλός (ΠΑΟ), ο κακός (ΟΣΦΠ) και... οι ανίκανοι! (διαιτητές)

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τον τέταρτο τελικό, αναγνωρίζει πως ο Ολυμπιακός ήταν κακός και αναρωτιέται τι σκέφτονταν οι διαιτητές όταν σφύριζαν. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει την Πέμπτη να είσαι Θεός και την Κυριακή να σε βρίζουν διότι σε θεωρούν ανίκανο. Είναι στο ελληνικό αίμα μάλλον.
Ο Ολυμπιακός έχασε μία χρυσή ευκαιρία να αναφέρεται ως πρωταθλητής Ελλάδας από χθες, αλλά μην τον ξεγράφετε. Όπως ο Παναθηναϊκός είχε ελάχιστες πιθανότητες «διπλού» στον τέταρτο τελικό, αλλά τα κατάφερε, το ίδιο συμβαίνει και με τον Ολυμπιακό στον πέμπτο και τελευταίο τελικό στο ΟΑΚΑ.
Θα χωρίσω το blog σε τέσσερα μέρη. Μικρά και περιεκτικά για να μη σας κουράσω.
1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο Ολυμπιακός μου έδωσε την εντύπωση πως πήγε να κερδίσει από την πρώτη περίοδο. Βιαζόντουσαν να νικήσουν οι Πειραιώτες. Ενθυμούμενοι λογικά το πρώτο δεκάλεπτο του δεύτερου τελικού και την εξέλιξη εκείνου του ματς. Δεν είναι όλα τα ματς ίδια όμως και σίγουρα δε θα μπορούσε να πάρει τον αγώνα από την πρώτη περίοδο.
Ο Αλβέρτης για πρώτη φορά στα τέσσερα ματς πήγε στην άμυνα με συνταγή Πεδουλάκη. Γκιστ πάνω στον Σπανούλη και Ματσιούλις στον Πρίντεζη. Το διάβασαν οι «ερυθρόλευκοι» και ήθελαν σε κάθε επίθεση να δίνουν την μπάλα στον Πρίντεζη. Σωστό και λογικό. Μόνο που το έκαναν με στατικό τρόπο και όχι μέσα από μία διαδικασία. Άλλο πράγμα κάνω 10 ντρίπλες και ψάχνω τον Πρίντεζη και άλλο κάνω κίνηση, δύο κοψίματα, δύο σκριν και βρίσκω τον Πρίντεζη. Με τον δεύτερο τρόπο κινείς την άμυνα κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το επίπεδο. Ο Ολυμπιακός δεν το έκανε.
Χωρίς τρίποντο η άμυνα δεν ανοίγει με τίποτα. Το 0/8 στο πρώτο ημίχρονο έκλεισε ακόμη περισσότερο την άμυνα των «πράσινων».
Στην άμυνα οι αλλαγές γινόντουσαν με ευκολία. Πόσες φορές ο Λάσμε βρέθηκε με Μάντζαρη ή Σλούκα ή Σπανούλη; Πάρα πολλές. Οι αλλαγές στα σκριν είναι κάτι που εξυπηρετεί τον Ολυμπιακό, αλλά πολλές φορές γινόντουσαν χωρίς λόγο. Χωρίς να γίνει καν καλό σκριν από τον αντίπαλο. Απλά άλλαζαν μαρκαρίσματα.
Γενικά η άμυνα του πρώτου ημιχρόνου ήταν τραγική.
11 χαμένες βολές. Στην έδρα σου. Τέλος.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Οι «πράσινοι» είχαν αποφασιστικότητα στο παιχνίδι τους. Θεωρούσα δεδομένο πως οι ισχυρές προσωπικότητες τις οποίες διαθέτει ο Παναθηναϊκός θα έδιναν τα πάντα. Και το έκαναν. Εκμεταλλεύτηκαν το άγχος των γηπεδούχων. Έπαιξαν σωστό μπάσκετ, στοχευμένο και στην δεύτερη περίοδο έχτισαν μία ικανοποιητική διαφορά.
Πολλές λύσεις σε αυτό το διάστημα πρόσφερε ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς. Ένας παίκτης που… ξεφύτρωσε από το πουθενά για τον Αλβέρτη. Ο Περπέρογλου είχε μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα με τον Γιάνκοβιτς.
Ο Στεφάν Λάσμε έκανε επίσης πολύ καλό παιχνίδι στην επίθεση και ειδικά τα δύο εύστοχα σουτ στην τελευταία περίοδο από τα 6 μέτρα «σκότωσαν» την ψυχολογία των αντιπάλων.
2. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Παναγιώτου, Καρακατσούνης και Αναστόπουλος (με αυτή τη σειρά) έκαναν πάρα πολλά λάθη και το 90% αυτών ήταν εις βάρος του Ολυμπιακού.
Μπορώ να αναφέρω περισσότερα από 10 λανθασμένα σφυρίγματα πολύ πρόχειρα. Αντικανονικό κόψιμο του Λάσμε. Επιθετικό του Γκιστ στον Πέτγουεϊ που το δίνουν καλάθι και φάουλ. Ο Ούκιτς έχει κλειδώσει το χέρι του Ντάνστον όταν μειώνει ο Αμερικανός σε 63-66 και δε δίνουν φάουλ. Τρεις βολές στον Ματσιούλις. Άπειρα σπρωξίματα στην προσπάθεια να ποστάρουν.
Και φυσικά η προτελευταία φάση με τον Διαμαντίδη.
Εχω δει το ριπλέι πολλές φορές και ειλικρινά δε ξέρω αν κάνει βήματα, αλλά σίγουρα του κάνουν φάουλ. Στη συγκεκριμένη φάση σε 1.000.000 ματς, οι διαιτητές θα σφυρίξουν την παράβαση για να μη ρισκάρουν σε ενδεχόμενη λάθος πάσα. Ο Παναγιώτου δεν το έδωσε με αποτέλεσμα να χαθούν 6’’. Διαιτητικό έγκλημα!
 Η διαιτησία φρόντισε από την πρώτη κιόλας φάση (υπάρχει ξεκάθαρο σπρώξιμο στον Πρίντεζη που δε δίνεται και βγαίνει η μπάλα έξω) να εκνευρίσει τους παίκτες του Ολυμπιακού. Σίγουρα πνευματικά δε φάνηκαν έτοιμοι οι «ερυθρόλευκοι», αλλά…
Υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Όποιος έχει παίξει κάποιο άθλημα και έχει αισθανθεί την αδικία ξέρει πόσο εύκολα χαλάει το μυαλό ο εκνευρισμός που δημιουργείται. Είτε μιλάμε για την Β ΕΣΚΑ είτε για top επίπεδο ομάδων. Οι Πειραιώτες χάλασαν γρήγορα το μυαλό τους, έχασαν τη συγκέντρωσή τους και ασχολούνταν με τους διαιτητές.
Σε ένα ματς που κρίνεται στο καλάθι (65-67), όταν υπάρχουν εις βάρος σου τόσα σφυρίγματα τότε δικαίως μπορείς να ομιλείς για αλλοίωση του αποτελέσματος, ωστόσο ο ήρεμος Ολυμπιακός θα κέρδιζε και τον Καρακατσούνη με τον Παναγιώτου.
Οι συγκεκριμένοι δύο διαιτητές δε θα έπρεπε να σφυρίζουν σε τελικούς γιατί δεν έχουν την ικανότητα. Ο Καρακατσούνης δε γνωρίζει βασικούς κανονισμούς (στην Δράμα πρόπερσι έχει καταλογίσει παράβαση 8’’ όταν η μπάλα είχε βγει από παίκτη του ΚΑΟΔ ενώ είχε περάσει τη σέντρα ο Μάντζαρης). Βασικά πράγματα.
Ο Παναγιώτου αναρριχήθηκε τάχιστα. Πολλοί λένε πως ο λόγος είναι η εντοπιότητά του με τον γ.γ της ΕΟΚ, Τάκη Τσαγκρώνη (Πατρινοί αμφότεροι). Πάντως σίγουρα δεν ήταν η ποιότητα του ως ρέφερι.
3. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΩΝ
Να τις πάρουμε από την αρχή.
Ότι ο Βασιλακόπουλος είναι άρρωστος Παναθηναϊκός, είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν άπαντες.
Ότι νομίζει πως του ανήκει το μπάσκετ και θέλει να το ελέγχει ακόμη και στα 80τόσα του χρόνια επίσης είναι γνωστό. Δεν έπρεπε να ενοχληθεί κανείς από τις συγκεκριμένες ατάκες.
Πάμε και στην Εθνική ομάδα. Οι Αγγελόπουλοι δεν τοποθετήθηκαν σε σχέση με την Εθνική ομάδα, αλλά απάντησαν σε σχετική ερώτηση (η οποία είχε φυσικά τεράστια λογική).
Ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος να μην πάει κανείς παίκτης στην Εθνική εδώ και 15 μέρες (δεν το αποφάσισε χθες) και το έχει γνωστοποιήσει τόσο με επιστολές στην ΕΟΚ όσο και με δηλώσεις στον Τύπο (είχε βγει ο Σταυρόπουλος στον Novasport fm). Οι Αγγελόπουλοι δεν είπαν κάτι καινούριο.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού δε θα παίξουν στην Εθνική όχι λόγω διαιτησίας αλλά λόγω των ασφαλιστηρίων που δε δίνει η ΕΟΚ (γιατί άραγε;). Αν ο Ολυμπιακός κέρδιζε τους τελικούς με 3-0 ή 3-1, αν τους έχανε με 3-0 ή 3-1, (πάρτε όποιο σενάριο θέλετε) πάλι δε θα αγωνιζόταν κανείς στις εθνικές ομάδες.
Η δική μου άποψη είναι πως η ΕΟΚ οφείλει να δώσει τα ασφαλιστήρια στον Ολυμπιακό και να παίξουν κανονικά οι διεθνείς. Δεν πρέπει να μπλέκει η Εθνική μας ομάδα. Επίσης αποτελεί τιμή για τον Ολυμπιακό να έχει 10 διεθνείς παίκτες, αλλά φυσικά πρέπει να είναι καλυμμένοι  στο ενδεχόμενο του τραυματισμού.
4. ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
Το πρωτάθλημα δεν κρίθηκε ακόμη. Ο Παναθηναϊκός έχει ψυχολογικό προβάδισμα, αλλά ο Ολυμπιακός καλύτερη ομάδα. Αν είναι ήρεμοι οι Πειραιώτες στο ΟΑΚΑ θα πανηγυρίσουν.
Ο Λάσμε στο 33:59 πιάνει τα γεννητικά του όργανα και τα δείχνει σε έναν φίλαθλο των court seats. Άθλιο. Οι παίκτες ακούν τα χίλια μύρια, αλλά δουλειά τους είναι να μην επηρεάζονται, πόσο μάλλον να απαντούν. Αν ήταν έτσι τότε Σπανούλης και Διαμαντίδης θα έπρεπε να παίζουν ξύλο σε κάθε ντέρμπι με καμιά δεκαριά «τσάμπα μάγκες».
Στον Παναθηναϊκό δεν έβαλαν μυαλό. Ο Ούκιτς ευστόχησε στη βολή με την ΤΣΣΚΑ και το πλήρωσαν στέλνοντας το ματς σε παράταση. Χθες ο Λάσμε ευστόχησε πάλι στην δεύτερη βολή. Κακώς, κάκιστα. Δικαίως ωρυόταν ο Διαμαντίδης κατά του Φώτση και του προπονητικού τιμ που έδωσαν εντολή στον Γκαμπονέζο να ευστοχήσει.
Ο Βασίλης Σπανούλης είχε 7 ασίστ και 0/10 σουτ. Από τα δέκα σουτ τα τέσσερα ήταν στη λήξη του χρόνου. Εννοείται και δεν έπαιξε καθόλου καλά. Ο ίδιος το ξέρει καλύτερα από όλους μας. Το να τον βρίζουν και να τον αφορίζουν όμως το θεωρώ σημάδι… έλλειψης σεξ. Όταν σταματήσει να φοράει την ερυθρόλευκη με το 7 τότε μόνο θα καταλάβετε ορισμένοι την αξία του.
Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έπαιξε 8:48 διότι έκανε 5 φάουλ. «Σημάδι» τον είχαν βάλει.
Το ματς της Τετάρτης δε θα είναι καθόλου εύκολο, ειδικά για τον Παναθηναϊκό που πλέον έχει την κατάσταση (άρα και το άγχος) στα χέρια του.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ (επίτηδες με κεφαλαία)
ΥΓ: Για να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός θα πρέπει να γίνουν κλήσεις παικτών του στην Εθνική και να αρνηθεί. Αν δε γίνουν κλήσεις, τότε δε μπορεί να υπάρξει τιμωρία. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης (π.χ) έχει σταματήσει από τα 30 του να παίζει στην Εθνική και κάθεται τα καλοκαίρια και κάνει μπάνια. Δικαίωμά του φυσικά. Η ΕΟΚ δεν τον καλεί, άρα δε μπορεί να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός. Με το ίδιο σκεπτικό μπορεί η ΕΟΚ να μην καλέσει ούτε «ερυθρόλευκους». Με απλά λόγια οφείλει ο Βασιλακόπουλος (ή «Θεός του μπάσκετ» κατά παλαιότερη δήλωση του Θανάση Γιαννακόπουλου) να αντιμετωπίσει το ίδιο τις καταστάσεις.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: