Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η μαύρη μαγεία τιμώρησε την αλαζονεία !(πού είναι ο Σπανούλης;)

Το σκηνικό είχε στηθεί από νωρίς. Μετά το «μπρέικ» στην έδρα του Παναθηναϊκού, οι περισσότεροι περίμεναν να έρθει η εύκολη στέψη του Ολυμπιακού.

Η μαύρη μαγεία τιμώρησε την αλαζονεία (πού είναι ο Σπανούλης;)
Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης
Όσοι τολμούσαμε να πιστεύουμε πως θα γίνει «μάχη», ήμασταν γραφικοί. Το διακύβευμα είναι πως σε έναν αγώνα μπάσκετ τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και ανάσταση «πεθαμένων», όπως έδειχναν να είναι οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Τελικά… 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί στο ΟΑΚΑ.

Τα πράγματα είναι απλά. Ο εξάστερος μπήκε στο παρκέ του Φαλήρου για να νικήσει και παρότι ο «αιώνιος» αντίπαλός του ήταν καβάλα στ” άλογο, του έριξε μια δυνατή κλωτσιά και τον πέταξε κάτω, παίρνοντας με επιβλητικό τρόπο το ροζ φύλλο. Θέμα διαιτησίας δεν τίθεται. Λάθη έγιναν αρκετά, αλλά και οι τρεις προσπάθησαν για το «50-50″, κάτι που πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό. Ο νικητής βγήκε με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια και ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ!
Ο Ολυμπιακός είχε το μομέντουμ υπέρ του, αλλά έδειχνε σαν να του πεφτε «βαριά» η κούπα, κάτι που είχε κάνει και στον πρώτο τελικό. Όταν παίζεις στην έδρα σου και χρειάζεσαι νίκη με… μισό πόντο για να στεφθείς πρωταθλητής, μπαίνεις στο παρκέ και τρως σίδερα. Δεν αφήνεις τον αντίπαλο να κάνει κατάχρηση της φιλοξενίας σου και να γίνει αφεντικό στο ίδιο σου το σπίτι. Εκεί ήταν και το κλειδί!
Οι «πράσινοι» δεν φοβήθηκαν και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τους όπλισε με θάρρος και δύναμη για να αντεπεξέλθουν. Οι Πειραιώτες ήταν υποτονικοί και τους διευκόλυναν, με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής σε ένα ακόμη «αιώνιο» ντέρμπι. Στο ΟΑΚΑ ήταν αξιοπρεπής και ήρθε το «μπρέικ». Στο ΣΕΦ; Έμεινε στα αποδυτήρια. Μπορεί να τα πήγε καλά οργανωτικά με 7 ασίστ και 2 λάθη, όμως η εικόνα που έβγαζε στο παρκέ ήταν αποκαρδιωτική. Δειλός, αναποφάσιστος και όταν αποφάσιζε να επιτεθεί δεν ήξερε κι αυτός πού έστελνε τη μπάλα. Ο… ένας πόντος του δεν «χωνεύεται» με τίποτα.
Μόνο και μόνο που κρυβόταν, αφήνοντας τους Ματ Λοτζέσκι και Κώστα Σλούκα να γυρίσουν το παιχνίδια τα λέει όλα. Ειδικά ο δεύτερος ήταν παλικάρι στο τέλος, όμως έχασε το μεγάλο τρίποντο που θα έφερνε το ματς στα ίσια. Και ποιος άλλος θα μπορούσε να το βάλει πέραν του αρχηγού; Κανένας! Όμως, δεν το πήρε πάνω του, έριξε το «βάρος» στον φιλότιμο Σλούκα που δεν τα κατάφερε, αν και στην εξέλιξη της φάσης μείωσε με δίποντο στο -1. Ήταν, όμως, αργά…
Ο «νεκρός» Παναθηναϊκός από την άλλη αναστήθηκε την κατάλληλη στιγμή και ετοιμάζεται να προσθέσει στη συλλογή του το 34o! Η αμυντική τακτική του τεχνικού τιμ εκπληκτική. Ήταν σχεδιασμένη έτσι, ώστε να μην υπάρχουν «miss-matches» στις αλλαγές στα σκριν και πάνω απ” όλα ο Σπανούλης να έχει μπροστά του από το ξεκίνημα της επίθεσης τα μακριά χέρια του Τζέιμς Γκιστ. Ο Αμερικανός φόργουορντ, μαζί με τον Στεφάν Λάσμε επανέφεραν τη «μαύρη μαγεία» και μετέτρεψαν τα όνειρα των παικτών του Ολυμπιακού σε εφιάλτες.
Τι να πει κανείς και για τον Βλάντο Γιάνκοβιτς. Όλη τη χρονιά… τρώει αδιαμαρτύρητα πάγκο και την κατάλληλη στιγμή άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και άλλαξε τις ισορροπίες, θυμίζοντας αυτό που είχε κάνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Δημήτρη Παπανικολάου στον τελευταίο τελικό του 2007. Η ανυπαρξία των γκαρντ συνεχίστηκε, όμως ο Δημήτρης Διαμαντίδης έπαιξε και πάλι για… όλους, παρά τα λάθη που έκανε και έστειλε μήνυμα σε όσους τον θεωρούν «ξοφλημένο». Μεγάλη συμβολή είχαν και οι Μαυροκεφαλίδης, Ματσιούλις, που έδωσαν λύσεις σε κρίσιμα σημεία.
Ο Ολυμπιακός; «Αδιάβαστος» στα περισσότερα σημεία του παιχνιδιού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν κατάφερε να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» της αντίπαλης άμυνας και κινδυνεύει να χάσει για δεύτερη σερί σεζόν το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ. Οι Λοτζέσκι, Σλούκας έκαναν ό,τι μπορούσαν και μαζί με τον Ντάνστον ήταν κατά διαστήματα, ενώ ο Πρίντεζης πάλεψε. Από εκεί και πέρα; Το χάος!
Ο Μάρντι Κόλινς ήταν… ανοιχτή πληγή. Η άμυνα του Παναθηναϊκού του έδινε 4-5 βήματα και η διστακτικότητά του δεν του επέτρεψε να την τιμωρήσει. Ο Πέτγουεϊ έπαιξε 14 λεπτά, χωρίς να το καταλάβει κανείς και ο Περπέρογλου έβαλε δύο σουτ και… τέλος. Ο Παπαπέτρου δεν πάτησε καν παρκέ, γεγονός που προκαλεί και πάλι εύλογα ερωτηματικά, ενώ τα φάουλ του Μάντζαρη «πλήγωσαν» φρικτά τους «ερυθρόλευκους», καθώς έμεινε στο παρκέ για 8 λεπτά και δεν πρόλαβε να βοηθήσει.
Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Ούτε τώρα έχει βγει πρωταθλητής. Υπάρχει ένας ακόμη τελικός, ο οποίος ωστόσο γίνεται στο ΟΑΚΑ και αυτό δίνει μια μικρή δικλείδα ασφαλείας στον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός… χωρίς τον Σπανούλη είναι αδύνατον να ελπίζει. Στο μπάσκετ όλα μπορούν να συμβούν, όμως το φαβορί είναι ξεκάθαρο! Υπομονή μέχρι την Τετάρτη.

Πηγή:  superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: