Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Οι όμορφες ομάδες όμορφα καίγονται!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη διαφαινόμενη αποδόμηση της Σαουθάμπτον, η οποία ξεκίνησε πριν τελειώσει η ονειρική σεζόν της...
Η φετινή παρουσία της Σαουθάμπτον στην Πρέμιερ Λιγκ και η τελική κατάληψη της όγδοης θέσης δεν ήταν συγκυριακή. Αποτέλεσε την κορύφωση του εξαιρετικού πρότζεκτ των τελευταίων χρόνων στους «Άγιους». Ένα πρότζεκτ, που έμελλε να διακοπεί βίαια πριν την ολοκλήρωσή του, η οποία πιθανότατα θα αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για αρκετά κλαμπ.
Στην επιλογή των προσώπων που σημάδεψαν τη φετινή σεζόν στην Αγγλία, συμπεριλάβαμε τον Νίκολα Κορτέζε. Όχι τυχαία. Αποτέλεσε τον ιθύνοντα νου του πενταετούς πλάνου της Σαουθάμπτον, που ξεκίνησε το 2011, με την ομάδα να παλεύει για την άνοδο από τη League One. Παρότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας διορισμένος πρόεδρος, ένας υπάλληλος στην υπηρεσία του συλλόγου,  αποτέλεσε τον άνθρωπο που κινούσε τα νήματα. Ήταν εκείνος που αποφάσισε την, ακατανόητη για πολλούς τις πρώτες μέρες, απομάκρυνση του Άτκινς από τον πάγκο για την πρόσληψη του Μαουρίτσιο Ποκετίνο.  Απόφαση η οποία εκ του αποτελέσματος κρίθηκε απόλυτα σωστή.
Οι χορηγικές συμφωνίες, η έξυπνη πολιτική στα εισιτήρια , η διαχείριση ταλέντων, οι στοχευμένες μεταγραφές, η οικονομική σταθεροποίηση και η αύξηση των εσόδων Το οικοδόμημα που φέτος αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, στηρίχθηκε σε γερά θεμέλια. Τα οποία δημιούργησε ισχυρός εργολάβος...
Τον Ιανουάριο ο Κορτέζε παραιτήθηκε. Ήταν μια απόφαση που είχε πάρει από καιρό και απλά της είχε δώσει παράταση. Κάποια Μέσα, όπως η Telegraph, έφεραν την καταστροφή. Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι θα τον ακολουθήσει ο  Μαουρίτσιο Ποκετίνο, ο ιδανικός τεχνικός για να φέρει εις πέρας το πρότζεκτ του, αλλά και κάποιοι από τους παίκτες. Μέσω συνέντευξης Τύπου, ο Αργεντινός αποφάσισε να μείνει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν. Η ισορροπία δεν ταράχθηκε. Η αντίστροφη μέτρηση όμως είχε ξεκινήσει.
O Κορτέζε τα λέει με τον Λαλάνα. Κάποιοι λένε ότι οι παίκτες ήταν πιο πιστοί σε αυτόν, παρά στο σύλλογο...

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με ρεκόρ. Ποτέ πριν η Σαουθάμπτον δεν είχε συγκεντρώσει 56 βαθμούς στην Πρέμιερ Λιγκ. Ολοκληρώθηκε επίσης με αρκετούς παίκτες και τον προπονητή της να είναι περιζήτητοι. Ο Σο με τον Λάμπερντ βρέθηκαν και στην 30άδα του Ρόι Χόντσον για την Εθνική. Πολύ πριν τις κλήσεις, είχαν μπει σε αρκετές μεταγραφικές λίστες.
Ο 32χρονος Λάμπερντ είναι το σύμβολο της επιστροφής σε υψηλό επίπεδο. Τα 114 γκολ σε 228 ματς τον έχουν κάνει ήρωα στο Χάμπσαϊρ. Ειρωνεία της τύχης. Οι εξελίξεις της μεταγραφής του συνέπεσαν με το tweet υπενθύμιση του συλλόγου για την ανανέωση των εισιτηρίων διαρκείας. Οι απαντήσεις που έλαβε το επίσημο προφίλ του συλλόγου από οπαδούς δεν ήταν και οι πιο αισιόδοξες, παρότι κατανοούν τις φιλοδοξίες Ρίκι, που έπαιξε στην ομάδα Νέων των Ρεντς πριν υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη Μπλάκπουλ. Και πώς να είναι;
Η αποχώρηση του Ποκετίνο τελικά έγινε πραγματικότητα. Ο Αργεντινός προπονητής, χωρίς την παρουσία του Κορτέζε,  αποφάσισε να συνεχίσει σε μια ομάδα με υψηλότερες βλέψεις. Την Τότεναμ. Τα ρεπορτάζ λένε ότι θέλει στο Λονδίνο και τον Τζέι Ροντρίγκες.
Πέραν του Λάμπερντ, η Λίβερπουλ πολιορκεί και τον τρομερό φέτος Άνταμ Λαλάνα, ενώ φέρεται να έχει στα υπόψιν και τον Ντάνιελ Λόβρεν, ο οποίος ήταν ο στυλοβάτης της άμυνας. Την ίδια στιγμή, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διανύει αγώνα δρόμου για να αποκτήσει τον Λουκ Σο πριν την έναρξη του Μουντιάλ, το οποίο είναι πιθανόν να εκτοξεύσει τις μετοχές του στα ύψη. Ρίχνοντας μια ματιά στα βασικά στοιχεία του παρακάτω infographic, κατανοεί κανείς το πόσο σημαντικοί ήταν οι εν λόγω ποδοσφαιριστές φέτος για τους Άγιους.
Loading infographic
Απο κοντά και ο Βίκτορ Γουανιγιάμα, τον οποίο ο Ποκετίνο θέλει στους Σπερς, αλλά και ο Ναθάνιελ Κλάιν, που το όνομά του έχει επίσης ακουστεί για αρκετές ομάδες. Είναι πολύ πιθανόν να μην παραχωρηθούν όλοι. Αλλά κατά τα φαινόμενα, οι Άγιοι χάνουν ένα σημαντικό μέρος της δυναμικής τους. Γεγονός που αντανακλάται και στη φυγή του Ποκετινό, αλλά κυρίως σε αυτή του ιδιόρρυθμου μεν, ικανότατου δε Κορτέζε.
Πιθανόν το μπάτζετ να είναι πολύ μεγάλο για τον επόμενο προπονητή. Και πιθανόν να προσληφθεί κάποιος πολύ ικανός, όπως  ο Κούμαν, που προέρχεται από έναν θαυμάσιο δεύτερο γύρο με τη Φέγενορντ. Θα λείπουν όμως τα βασικά συστατικά. Το πρότζεκτ θα πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή. Και αυτή τη φορά, δεν θα υπάρχει ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα για να το σχεδιάσει..
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: