Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Inter... uber alles !

Ήταν πολλά τα 45 χρόνια αναμονής... Η Ίντερ επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά από το 1965 κερδίζοντας 2-0 την Μπάγερν, με τον Μιλίτο να σκοράρει και τα δύο γκολ! Από το 1965 είχε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ίντερ και χρειάστηκε να περάσουν 45 χρόνια για να το καταφέρει ξανά! Οι «νερατζούρι» κέρδισαν 2-0 την Μπάγερν, σε ένα ματς όπου ο Μιλίτο απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους φορ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή! Ο Αργεντίνος πέτυχε και τα δύο γκολ, οδηγώντας την Ίντερ για τρίτη φορά στην κορυφή του ευρωπαϊκού θρόνου, την ώρα που ο Ζοσέ Μουρίνιο ακολουθεί τα χνάρια των Ερνστ Χάπελ και Ότμαρ Χίτσφελντ οι οποίοι ήταν οι μοναδικοί ως τώρα που είχαν κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο με δύο διαφορετικές ομάδες. Παράλληλα, η Ίντερ έγινε η πρώτη ομάδα της Ιταλίας που κατακτά το τρεμπλ.

Ενδεκάδες χωρίς εκπλήξεις
Ο Λουίς Φαν Γκάαλ δεν προχώρησε σε κάποια έκπληξη και παρατάσσει την ομάδα του με το καθαρό 4-4-2 βάζοντας τον Άλτιντοπ αντί του τιμωρημένου Ριμπερί όπως αναμενόταν. Κάτω από τα δοκάρια ο Μπουτ, δεξιά ο Λαμ και αριστερά ο Μπαντστούμπερ ενώ κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα είναι οι Ντεμικέλις και Φαν Μπούιτεν. Αμυντικά χαφ είναι οι Φαν Μπόμελ και Σβαϊνστάιγκερ, δεξιά ο Ρόμπεν και αριστερά ο Άλτιντοπ. Μπροστά ο Όλιτς με υποστήριξη από τον Μίλερ.

Στον αντίποδα, ο Μουρίνιο είχε να αντιμετωπίσει την τιμωρία του Μότα και τελικά επέλεξε να βάλει στα χαφ τον Ζανέτι και αριστερό μπακ τον Κίβου. Βασικός τερματοφύλακας είναι ο Σέζαρ, ενώ οι άλλοι τρεις της άμυνας μαζί με τον Κίβου είναι οι Μαϊκόν, Λούσιο και Σάμουελ. Δίπλα στον Ζανέτι, είναι ο συμπατριώτης του, Καμπιάσο, ο Σνάιντερ είναι πιο μπροστά ενώ στις πτέρυγες παίζουν οι Πάντεφ (αριστερά) και Ετό (δεξιά), με τον Μιλίτο να είναι ο βασικός προωθημένος.

Ανούσια βαυαρική κατοχή
Μετά από ένα πρώτο πεντάλεπτο όπου η Ίντερ προσπάθησε ανεπιτυχώς να αιφνιδιάσει, η Μπάγερν πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων ανεβάζοντας κατά πολύ τα ποσοστά κατοχής της μπάλας. Στο 10ο λεπτό, οι Βαυαροί «πάτησαν» με αξιώσεις την περιοχή του Σέζαρ, όταν ο Ρόμπεν με ωραία ατομική προσπάθεια έκανε την παράλληλη σέντρα σχεδόν από την γραμμή του άουτ αλλά ο Όλιτς από κοντά έστειλε άουτ την μπάλα πιεζόμενος και τον Σάμουελ.

Η Ίντερ άρχισε να «μαζεύεται», με τους Ετό και Πάντεφ να παίζουν ως χαφ πλέον και τον Μιλίτο με τον Σνάιντερ να είναι οι μόνοι που αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος. Όποτε ο Ρόμπεν έπαιρνε την μπάλα, τόσο ο Κίβου, όσο και ο Πάντεφ με την βοήθεια του Ζανέτι έτρεχαν να κλείσουν τον χώρο, με αποτέλεσμα ο Ολλανδός να μην έχει τους διαδρόμους που ήθελε. Την ίδια ώρα, ο Όλιτς ήταν πολύ καλά κλεισμένος καθώς ο Μίλερ δεν βοηθούσε καθόλου.

Πέναλτι που δεν δόθηκε
Οι Γερμανοί είχαν, λοιπόν, την κατοχή αλλά ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν πολλούς κινδύνους. Πάντως, η Μπάγερν θα μπορούσε να ήταν αυτή που θα άνοιγε το σκορ αν ο Γουέμπ έδινε το πέναλτι σε χέρι του Μαϊκόν στο 16', με την Ίντερ να παίρνει σφύριγμα σε ένα ακόμα παιχνίδι...

Δύο μακρινές εκτελέσεις φάουλ του Σνάιντερ που βρήκαν σε ετοιμότητα τον Μπουτ ήταν οι μοναδικές επισκέψεις της Ίντερ στην γερμανική περιοχή, την ώρα που οι παίκτες του Φαν Γκάαλ δεν μπορούσαν να διασπάσουν το αμυντικό τείχος των «νερατζούρι». Στη μόνη περίπτωση που βρήκαν την ευκαιρία, στο 23ο λεπτό, ο Ρόμπεν δεν έπιασε καλά το σουτ από το ύψος της περιοχής και έτσι η μπάλα κατέληξε άουτ.

Γκολ με τρεις πάσες!
Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε καθόλου μέχρι το 35', όταν και ένας συνδυασμός των Σέζαρ, Σνάιντερ και Μιλίτο έβαλε μπροστά στο σκορ τους Μιλανέζους! Ο Βραζιλιάνος έκανε το μακρινό βολέ, ο Μιλίτο με το κεφάλι έδωσε στον Σνάιντερ που πάσαρε αμέσως στον Αργεντίνο και αυτός με ψύχραιμο πλασέ από το ύψος του πέναλτι δεν αστόχησε στο τετ α τετ γράφοντας το 1-0!

Η Ίντερ κλείστηκε ακόμα περισσότερο πίσω προκαλώντας... πονοκεφάλους στην Μπάγερν που επιχειρούσε μόνο με μακρινά σουτ να απειλήσει. Και ήταν δεδομένο πως το παιχνίδι αυτό ταίριαζε ακόμα περισσότερο στους «νερατζούρι», οι οποίοι θα προσπαθούσαν να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις. Στο 43', μάλιστα, θα μπορούσαν να είχαν «κλειδώσει» το τρόπαιο όταν ο Μιλίτο και Σνάιντερ συνεργάστηκαν και πάλι, με αντίθετους ρόλους σε σχέση με αυτούς του γκολ. Ο Αργεντίνος «τράβηξε» πάνω του τον Φαν Μπούιτεν και πάσαρε στον Σνάιντερ που έτρεξε προς την περιοχή εκμεταλλευόμενος μία ακόμα αργή επιστροφή του Ντε Μικέλις, όμως ο Μπουτ αυτή τη φορά απέκρουσε το πλασέ και έσωσε την ομάδα του.

Χαμένο τετ α τετ με το... καλησπέρα!
Πριν καν συμπληρωθούν τριάντα δευτερόλεπτα από την έναρξη του δευτέρου μέρος, η Μπάγερν δημιούργησε την καλύτερη ευκαιρία της στο παιχνίδι! Ο Όλιτς βρήκε κενό στην άμυνα της Ίντερ και πάσαρε στον Μίλερ, όμως ο νεαρός φορ εν μπόρεσε να κερδίσει τον Σέζαρ στο τετ α τετ, με τον Βραζιλιάνο να αποκρούσει με τα πόδια. Δύο λεπτά αργότερα, οι Ιταλοί «απάντησαν» όταν ο Πάντεφ βρέθηκε σε θέση βολής αλλά το πλασέ του απέκρουσε με πολύ δυσκολία ο Μπουτ!

Ανέβηκε ο Ρόμπεν, ανέβηκε η Μπάγερν
Η Μπάγερν άρχισε να πιέζει περισσότερο και σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο έφτανε πιο συχνά κοντά στην αντίπαλη περιοχή, όντας παράλληλα και πιο κινητική. Ο Ρόμπεν ανέβασε την απόδοση του, την καλή ευκαιρία ωστόσο σε αυτό το διάστημα την είχε ο Άλτιντοπ όταν στο 54' μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα λίγο άουτ. Ο Φαν Γκάαλ έβγαλε στο 63' τον Τούρκο και «γέμισε» την επίθεση του με τον Κλόζε, κίνηση που λίγο έλειψε να του βγει αμέσως καθώς στην επόμενη φάση το σουτ του Μίλερ κόντραρε στον Καμπιάσο, ενώ λίγο αργότερα ο Ρόμπεν ανάγκασε σε πολύ δύσκολη επέμβαση τον Σέζαρ.

Αντεπίθεση και γκολ!
Ο Μουρίνιο είδε την... άνοδο στην απόδοση του Ρόμπεν και αποφάσισε να βγάλει τον Κίβου που είχε δει την κίτρινη περνώντας σαν αριστερό μπακ τον Ζανέτι και βάζοντας στο κέντρο τον Στάνκοβιτς. Τα πράγματα, όμως, για τους «νερατζούρι» έγιναν πολύ απλά στο 70', όταν το σουτ του Όλιτς κόντραρε στον Σάμουελ και στην πολύ γρήγορη αντεπίθεση ο Μιλίτο πέτυχε το 2-0! Ο Ετό πάσαρε στον Αργεντίνο και αυτός απέφυγε με πολλή άνεση τον Φαν Μπούιτεν και με πανέμορφο πλασέ έστειλε τους οπαδούς της ομάδας του στα ουράνια!

Η συνέχεια του παιχνιδιού είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Η Μπάγερν, όσο και αν πρόκειται για ομάδα που ποτέ δεν τα παρατάει, δεν φαινόταν ικανή να αλλάξει την ιστορία του τελικού. Κάποιες προσπάθειες των Ρόμπεν και Λαμ δεν καρποφόρησαν, οι «νερατζούρι» έπαιζαν πολύ πιο απελευθερωμένα και είχαν την εικόνα των απόλυτων κυρίαρχων.

Η είσοδος του Γκόμεζ και η προώθηση του Φαν Μπούιτεν στην επίθεση άλλαξαν τον τρόπο παιχνιδιού της Μπάγερν που άρχισε τις σέντρες, όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό για τους Γερμανούς. To 2-0 παρέμεινε και η Ίντερ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τρίτη φορά στην ιστορία της.

MAN OF THE MATCH: Είναι ο καλύτερος παίκτης της Ίντερ στην φετινή περίοδο και το απέδειξε στο πιο μεγάλο παιχνίδι της ιστορίας του συλλόγου! Ο Ντιέγκο Μιλίτο βρέθηκε δύο φορές σε θέση βολής και δεν αστόχησε! Πανέξυπνος παίκτης, δεινός εκτελεστής και σίγουρα ο άνθρωπος που έκρινε τον τελικό στο «Μπερναμπέου».

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ: Μεγάλο παιχνίδι από τους Σνάιντερ και Πάντεφ. Ο Ολλανδός έδωσε την ασίστ στο πρώτο γκολ και γενικότερα ήταν ο παίκτης που «φόβιζε» πάρα πολύ τους Βαυαρούς, ενώ ο Σκοπιανός κέρδισε σχεδόν όλες τις μονομαχίες και βοηθούσε αμυντικά σε μεγάλο βαθμό τον Κίβου στο μαρκάρισμα του Ρόμπεν. Γενικότερα, πάντως, οι παίκτες του Μουρίνιο τα πήγαν εξαιρετικά στους ρόλους που είχαν, χωρίς κάποιος να υστερήσει. Ακόμα και ο Ετό που δεν φάνηκε τόσο όσο τον... ξέρουμε, έκανε μεγάλη δουλειά σαν δεξιός μέσος ενώ από αυτόν προήλθε και το δεύτερο γκολ. Από τους Γερμανούς, ο Ρόμπεν τα έδωσε όλα, είχε κάποιες καλές προσπάθειες όμως φαινόταν και ήταν απελπιστικά μόνος.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Το αμυντικό δίδυμο ήταν το αδύναμο σημείο της Μπάγερν. Αυτό ήταν γνωστό αλλά επιβεβαιώθηκε και στον τελικό. Ο Ντεμικέλις χάνει την κεφαλιά από τον Μιλίτο στο πρώτο γκολ και στη συνέχεια δεν επιστρέφει γρήγορα με αποτέλεσμα ο Αργεντίνος να βρεθεί σε θέση βολής και να κάνει το 1-0. Στο δεύτερο γκολ, ο Φαν Μπούιτεν «τρώει» μια απλή ντρίμπλα από τον Μιλίτο και γίνεται το 2-0...

Η ΓΚΑΦΑ: Η Μπάγερν μπαίνει δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και έχει την μεγάλη ευκαιρία στο 46' να ισοφαρίσει. Ο Μίλερ μόνος του απέναντι από τον Σέζαρ στέλνει την μπάλα πάνω στον Βραζιλιάνο και κάπου εκεί ο τελικός τελείωσε...

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Η ιστορία του τελικού θα μπορούσε να είναι διαφορετική αν ο Γουέμπ έδινε το πέναλτι στο χέρι του Μαϊκόν στο 16ο λεπτό. Από κει και πέρα, πάντως, ο Άγγλος είχε σωστά σφυρίγματα ενώ δεν... εκνεύρισε τους 22 ποδοσφαιριστές.

Οι συνθέσεις:
Μπάγερν (Λουίς Φαν Γκάαλ): Μπουτ, Λαμ, Μπαντστούμπερ, Ντεμικέλις, Φαν Μπούιτεν, Φαν Μπόμελ, Σβαϊνστάιγκερ, Άλτιντοπ (63' Κλόζε), Ρόμπεν, Μίλερ, Όλιτς (74' Γκόμεζ)

Ίντερ (Ζοσέ Μουρίνιο): Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο, Σάμουελ, Κίβου (68' Στάνκοβιτς), Ζανέτι, Καμπιάσο, Πάντεφ (79' Μουντάρι), Ετό, Σνάιντερ, Μιλίτο (90' Ματεράτσι)

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)


Απόλυτη και δικαιολογημένη η ευτυχία του ιταλικού Τύπου και η αποθέωση προς την Ιντερ για την κατάκτηση του Champions League και του τρεμπλ, μετά το 2-0 επί της Μπάγερν Μονάχου! Gazzetta dello Sport: «Μεγάλη Ίντερ: Πρωταθλήτρια! Οι νερατζούρι νίκησαν με 2-0 την Μπάγερν με δύο γκολ του Μιλίτο και κατέκτησαν το τρίτο κύπελλο Πρωταθλητριών».

Corriere dello Sport: «Ποτέ τέτοια Ίντερ! Θρίαμβος για τους νερατζούρι που κατέκτησαν το Champions League με το 2-0 επί της Μπάγερν με δύο γκολ του Μιλίτο! Σπουδαίο τρεμπλ»!

Tuttosport: «Ίντερ, άξια! Μετά από 45 χρόνια η Ιντερ είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης! Ολα κρίθηκαν με τα δύο γκολ του Μιλίτο».

virgilio.it: «Μυθική Ιντερ, τρεμπλ με τον Μουρίνιο. Μετά από 45 χρόνια ο Μάσιμο Μοράτι πραγματοποίησε το όνειρο, ακολουθώντας τον πατέρα του, Άντζελο».

football-italia.net: «Το νταμπλ του Μιλίτο έδωσε το τρεμπλ στην Ιντερ! Οι νερατζούρι έγιναν η πρώτη ιταλική ομάδα που έκανε το τρεμπλ, κατακτώντας το Champions League με το 2-0 επί της Μπάγερν Μονάχου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: