Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Ελληνικό γκολ στον ρατσισμό!

faremondiali.jpgΟι οπαδοί του Παναθηναϊκού, του Πανιώνιου, του Ηρακλή και του Αστέρα Εξαρχιών ...σκόραραν και φέτος στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ οπαδών που έγινε στο Κασαλέτσιο της Ιταλίας. Περίπου 50 άτομα έδωσαν το παρών στο συγκεκριμένο ραντεβού των οπαδών από όλο τον κόσμο όπου συμμετέχουν αδιάκοπα από το 2005.



mondiali23.jpg«ΠΑΟ θρησκεία και στην Ιταλία», «Ηρθε η πλατεία μες στην Ιταλία», «Ήρα γερά πάμε όπως παλιά», και άλλα πολλά ελληνικά συνθήματα ακούστηκαν στη φετινή αντιρατσιστική γιορτή πραγματοποιήθηκε από τις 8 μέχρι τις 12 Ιουλίου στην τοποθεσία Κασαλέτσιο όπου βρίσκεται κοντά στην Μπολόνια.

Οι έλληνες οπαδοί απέδειξαν το αντιρατσιστικό τους πρόσωπο με πράξεις και όχι λόγια συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη γιορτή για πέμπτο συνεχή χρόνο. Ο θεσμός του αντιρατσιστικού φεστιβάλ έχει ξεκινήσει από το 2005 και ελληνική αντιπροσωπεία σε όλες τις ...διοργανώσεις. Η μεγαλύτερη παρουσία των οπαδών του Παναθηναϊκού ήταν το 2006 όταν περίπου 80 άτομα μετέτρεψαν σε Λεωφόρο τον χώρο και ήταν με διαφορά το πιο ζωηρό γκρουπ όλου του κάμπινγκ. Επιπλέον στο παρελθόν έχουν δώσει το παρών και οπαδοί της ΑΕΚ και του Αστέρα Εξαρχειών.

mondiali24.jpgΗ «πράσινη» παρουσία

Το 2006 οι οπαδοί του Παναθηναϊκού τιμήθηκαν με το ultra cup καθώς τα συνθήματα τους γέμισαν τον χώρο και συμπαρασύρανε μαζί τους, τους ξένους οπαδούς όλων των ομάδων φωνάζοντας όλοι μαζί «Panathinaikos». Μπορεί η φετινή παρουσία των «πράσινων» φιλάθλων να μην ήταν αντίστοιχη του 2006 σε συμμετοχές ωστόσο οι 25 «εκλεκτοί» που βρέθηκαν εκπροσώπησαν επάξια την θύρα 13 και την ιστορία της.

Η «κυανόλευκη» παρουσία

Δυναμική ήταν και η παρουσία των φίλων του Ηρακλή καθώς πάνω από δέκα φίλοι του «γηραιού» βρέθηκαν στην Ιταλία και κράτησαν ψηλά την σημαία της ομάδας τους. Μάλιστα συμμετείχαν και στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε κατεβάζοντας την δική τους ομάδα. Οι οπαδοί της ομάδας της Θεσσαλονίκης έχουν «παράδοση» στο συγκεκριμένο φεστιβάλ και αποτελούν αναγνωρίσιμες μορφές από τους οπαδούς των άλλων ομάδων.

mondiali25.jpgΗ «κυανέρυθρη» παρουσία

Την «πλατεία» στην Ιταλία μετέφεραν και μια αντιπροσωπεία επτά φίλων του Πανιώνιου οι οποίοι δημιούργησαν την δική τους ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Ήρθαν σε επαφή με οπαδούς φιαφόρων ομάδων αντάλλαξαν μπλούζες, τους έμαθαν και έμαθαν συνθήματα και ρυθμούς και γύρισαν πίσω με πολλές εμπειρίες και όμορφες εικόνες.

Σε ότι αφορά το εξωτερικό υπήρχαν αντιπροσωπείες από οπαδούς της Μαρσέιγ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Ντότρμουντ, της Σαμπτόρια, της Ντιναμό Δρέσδης, της Όφενμπαχ, της Αβελίνο, της Μπέργκαμο, της Μπολόνια, της Γένοβαμ της Μόντενα, της Κόμο , της Βερόνα, της Ρόμα, της Καντίθ, της Βασιλείας, της Σεν Γκάλεν, της Σέφιλντ Γιουν., της της Σεντ Πάουλι, της Κοπεγχάγης της Γκρενόμπλ κ.α..

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο φεστιβάλ έδωσαν το παρών και μερίδα οπαδών της Λάτσιο με την προσωνυμία Lazzionet οι οποίοι επιθυμούν να εκλείψει αυτό το φαινόμενο από την εξέδρα των «λατσιάλι».

Σε ότι αφορά τις δραστηριότητες των Ελλήνων οπαδών αυτές τις πέντε ημέρες ήταν ποικίλες και περιελάμβαναν από συζητήσεις και διαλέξεις με οπαδούς άλλων ομάδων στο θέμα του ρατσισμού μέχρι... ποδοσφαιρικούς αγώνες με ομάδες που είχαν δημιουργήσει οι οπαδοί όλων των ομάδων σε ένα ...ιδιότυπο μουντιάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: