Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Το Μιλάνο στις φλόγες!

Οι τελευταίες ομάδες της φάσης των «16» μπαίνουν στον... χορό την Τετάρτη, με την Ίντερ να φιλοξενεί την Τσέλσι στο πολύ μεγάλο ντέρμπι του Μιλάνου και την ΤΣΣΚΑ να κοντράρεται με την Σεβίλλη.Ίντερ-Τσέλσι
Για πρώτη φορά ο Μουρίνιο θα βρει απέναντι του την πρώην του ομάδα στο πιο σπουδαίο ζευγάρι της φάσης των «16» μαζί με το Μίλαν-Μάντσεστερ. Η Ίντερ δεν βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση, έχοντας χάσει σημαντικό μέρος από την διαφορά από τους διώκτες της στο πρωτάθλημα, την ώρα που η Τσέλσι καταφέρνει να διατηρείται στην κορυφή της Premiership παρά το στενό... μαρκάρισμα της Γιουνάιτεντ. Πέραν του Πορτογάλου τεχνικού, πρόσωπο της βραδιάς είναι και ο Αντσελότι που επιστρέφει στο «Σαν Σίρο» θέλοντας να δώσει χαρά στους φίλους των «ροσονέρι», ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μονομαχία των δύο κορυφαίων Αφρικάνων επιθετικών, του Ετό και του Ντρογκμπά.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Σεβίλλη

Αμφότερες ικανοποιήθηκαν από την κλήρωση καθώς η μεν ΤΣΣΚΑ απέφυγε τα μεγαθήρια και η δε Σεβίλλη δεν έπεσε με κάποια από τις πολύ πιο δυνατές και έμπειρες που ήταν υποψήφιες αντίπαλοι. Οι Ρώσοι προέρχονται από πολύμηνη αγωνιστική απραξία αλλά ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να κάνουν ότι και η Φενέρ πριν δύο χρόνια που είχε αποκλείσει στα πέναλτι την ισπανική ομάδα. Η Σεβίλλη, από την μεριά της, προβληματίζει το τελευταίο δίμηνο, έχει όμως κάποιους παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 19:30, όπως συμβαίνει άλλωστε με τις χώρες της Ρωσίας.


ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR
Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που έπεσε η αυλαία των ομίλων και σίγουρα οι ομάδες δεν είναι ίδιες. Όλες κέρδισαν κάποια πράγματα, έχασαν όμως και κάποια άλλα, ενώ δεν έλειψαν και οι μεταγραφές. Το gazzetta.gr παρουσιάζει το τελευταίο μέρος της ανάλυσης, περνώντας από το μικροσκόπιο τις τέσσερις ομάδες που ρίχνονται στην μάχη την Τετάρτη.

Ίντερ: Θέλει το παραπάνω βήμα, αλλά...

Στην Ιταλία τα καταφέρνει μια χαρά, όμως κακά τα ψέματα, ο Μοράτι θέλει το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, για αυτό και έφερε στο «Σαν Σίρο» τον Μουρίνιο. Προς το παρόν, πάντως, η Ίντερ δεν έχει κάνει κάτι το αξιοσημείωτο και θέλει να κάνει το αποφασιστικό βήμα. Έχει τρεις σερί αποκλεισμούς από την φάση των «16» και ένας τέταρτος θα δυσκολέψει πολύ την θέση του Πορτογάλου. Το κακό για αυτόν είναι πως αντιμετωπίζει την πρώην του ομάδα η οποία δίνει το παρών σχεδόν πάντα στους ημιτελικούς της διοργάνωσης, ενώ ούτε η αγωνιστική κατάσταση των «νερατζούρι» είναι τέτοια που να εμπνέει εμπιστοσύνη.

Διακρίσεις: Δύο φορές έχει κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών η Ίντερ, όμως από τότε έχουν περάσει 45 χρόνια, ενώ έχει πάρει τρεις φορές το UEFA, όλες την δεκαετία του '90.

Τι κέρδισε: Στα συν για τη Ίντερ, η άμεση προσαρμογή του Πάντεφ που έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην επίθεση. Θετική είναι και η έλλειψη μακροχρόνιων τραυματισμών κάτι που δίνει στον Μουρίνιο την δυνατότητα να έχει σχεδόν πλήρες ρόστερ.

Τι έχασε:
Η απώλεια του Ετό για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής δεν κόστισε στην Ίντερ, όμως ο Καμερουνέζος δεν έχει επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα προβληματίζοντας τον Μουρίνιο. Άλλωστε, η επιθετική δυστοκία των πρωταθλητών φάνηκε στα τρία τελευταία παιχνίδια, όταν και σκόραραν μόνο απέναντι στην Πάρμα. Έδειξα γενικά ότι δεν είναι στα καλύτερα της και σίγουρα η κατάσταση της δεν μπορεί να φοβίσει την Τσέλσι.

Μεταγραφικό παζάρι:
Πήρε τον Σκοπιανό Πάντεφ που έδειξε με το καλημέρα ότι μπορεί να βοηθήσει ενώ αποκτήθηκε και ο Μαριγκά ο οποίος όμως δεν θα αγωνιστεί. Αντίθετα, παρελθόν αποτέλεσε ο Βιεϊρά που πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι.

Πορεία στο πρωτάθλημα:
Μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου, η Ίντερ είχε καταφέρει να μετατρέψει το πρωτάθλημα σε τυπική διαδικασία, κερδίζοντας καθαρά το ντέρμπι με την Μίλαν, ενώ είχε προχωρήσει και στο Κύπελλο αποκλείοντας την Γιουβέντους και παίρνοντας προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό κερδίζοντας την Φιορεντίνα με 1-0. Από τότε, όμως, οι «νερατζούρι» κάνουν «κοιλιά», με τρεις σερί ισοπαλίες και έτσι το Scudetto έγινε και πάλι... ντέρμπι.

Παράδοση στους «16»: Από τότε που καθιερώθηκαν τα νοκ άουτ στην φάση των «16», τη σεζόν 2003-04 η Ίντερ έχει πέντε παρουσίες. Έχει προκριθεί εις βάρος των Πόρτο και Άγιαξ, όμως τις τρεις τελευταίες χρονιές έχει αποκλειστεί από την Βαλένθια και από δύο αγγλικές ομάδες, την Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Τσέλσι: Με ιταλική ταυτότητα κόντρα σε... Ιταλούς

Η κλήρωση δεν χαμογέλασε στην Τσέλσι καθώς η Ίντερ αποτελεί πάντα μία δύσκολη αντίπαλο. Οι Λονδρέζοι άλλαξαν φέτος ταυτότητα, με τον Αντσελότι να αναλαμβάνει τα ηνία με στόχο να την επαναφέρει στην κορυφή της Αγγλίας αλλά και να πατήσει για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό Έβερεστ. Ο Ιταλός τεχνικός γνωρίζει όσο κανείς άλλος την Ίντερ, όμως οποιαδήποτε εξέλιξη πλην της πρόκρισης θα είναι...καταστροφική για τους «μπλε».

Διακρίσεις: Χωρίς τίτλο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι η Τσέλσι η οποία έχει φτάσει πιο κοντά από ποτέ στον τελικό του 2008. Έχει δύο Κύπελλα Κυπελλούχων, το 1971 και το 1998 και ένα Σούπερ Καπ πριν 11 χρόνια.

Τι κέρδισε:
Οι πολλές απουσίες λόγω του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής δεν επηρέασαν τελικά την Τσέλσι, η οποία τον Ιανουάριο ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Μεγάλο κέρδος ο Ντάνιελ Στάριτζ, ο οποίος απέδειξε αυτό το διάστημα πως μπορεί να δώσει αρκετές λύσεις στην επίθεση της Τσέσλι.

Τι έχασε:
Δυστυχώς για τον Αντσελότι, οι τραυματισμοί «χτύπησαν» την πόρτα του Στάμφορντ Μπριτζ. Ο Άσλει Κόουλ χάνει την χρονιά, ενώ από την Αγκόλα γύρισε τραυματίας ο Εσιέν ο οποίος δεν υπολογίζεται. Μεγάλο πρόβλημα προέκυψε με την ιστορία του Τέρι, ωστόσο τελικά φαίνεται πως ο αντίκτυπος περιορίστηκε αισθητικά.

Μεταγραφικό παζάρι:
Η αναστολή της τιμωρίας που είχε επιβάλλει στην Τσέλσι η FIFA της επέτρεπε να κάνει μεταγραφές αυτόν τον Ιανουάριο, όμως οι Λονδρέζοι συνεχίζουν τελικά με το ρόστερ που είχαν από την αρχή της σεζόν.

Πορεία στο πρωτάθλημα:
Στα πρώτα παιχνίδια μετά το τέλος των ομίλων, η Τσέλσι παραχώρησε τρεις ισοπαλίες, όμως από τα τέλη Δεκεμβρίου και για ένα μήνα οι «Λονδρέζοι» είχαν μόνο νίκες. Εσχάτως πέταξαν βαθμούς στην έδρα της Χαλ και έχασαν από την Έβερτον, όμως και πάλι μαραμένουν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Παράδοση στους «16»: Συνεχώς δίνει το παρών στα νοκ άουτ η Τσέλσι, η οποία έχει πέντε προκρίσεις και έναν αποκλεισμό στα τελευταία έξι χρόνια. Έχει αποκλειστεί μόνο από την Μπαρτσελόνα το 2006, ενώ μεταξύ άλλων έχει προκριθεί και απέναντι στον Ολυμπιακό. Πέρυσι, πέταξε έξω μια ιταλική ομάδα, την Γιουβέντους.


ΤΣΣΚΑ: Η κλήρωση της έδωσε ελπίδες

Το τρομερό δίδυμο Κράσιτς-Τζαγκόεφ ήταν αυτό που πήρε από το χέρι την ΤΣΣΚΑ και την έφερε στην επόμενη φάση. Η κλήρωση ήταν ευνοϊκή για τους Ρώσους καθώς απέφυγε τα μεγαθήρια και πλέον ελπίζει βάσιμα πως μπορεί να ξεπεράσει την Σεβίλλη. Το αρνητικό είναι, βέβαια, πως δεν έχει επίσημα παιχνίδια στα πόδια της εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο βρήκε τον χρόνο για να ξεπεράσει την κακή κατάληξη του πρωταθλήματος.

Διακρίσεις: Έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο UEFA, το 2005, όταν και νίκησε την Σπόρτινγκ μέσα στην Λισαβόνα με 3-1.

Τι κέρδισε:
Ουσιαστικά το μόνο θετικό είναι πως βρήκε χρόνο να ηρεμήσει μετά την κακή πορεία στο πρωτάθλημα. Ο Λεονίντ Σλούτσκι μπόρεσε αυτό το διάστημα, μέσω προπονήσεων και φιλικών, να γνωρίσει καλύτερα την ομάδα που παρέλαβε στα τέλη Οκτώβρη μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ράμος. Θετικό ότι επέστρεψε από τον τραυματισμό του ο Μαρκ Γκονζάλεζ, ενώ διατήρησε τα δύο της μεγάλα αστέρια, τους Κράσιτς και Τζαγκόεφ.

Τι έχασε:
Όπως κάθε ομάδα της Βόρειας Ευρώπης, έτσι και η ΤΣΣΚΑ έχει το πρόβλημα της αγωνιστικής απραξίας. Δεν έχει δώσει επίσημο ματς από το τελευταίο του ομίλου, απέναντι στην Μπεσίκτας, και σίγουρα αυτό είναι τεράστιο μειονέκτημα.

Μεταγραφικό παζάρι: Απέκτησε τον εξαιρετικό Ιάπωνα, Κεϊσούκε Χόντα, από την ολλανδική Φένλο, ενώ ενισχύθηκε στην άμυνα, με τον Κιρίλ Ναμπάντκιν.

Πορεία στο πρωτάθλημα: Η σεζόν στην Ρωσία έχει τελειώσει από τα τέλη Νοέμβρη, με την ΤΣΣΚΑ να τερματίζει πέμπτη

Παράδοση στους «16»: Πρώτη φορά που θα συμμετάσχει στην νοκ-άουτ φάση των «16» η ΤΣΣΚΑ.


Σεβίλλη: Έμεινε από καύσιμα


Η σεζόν είχε αρχίσει εξαιρετικά για την Σεβίλλη, όμως τους τελευταίους δύο μήνες έμεινε από καύσιμα και έτσι σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ. Στους ομίλους κατάφερε να περάσει άνετα χωρίς όμως να εντυπωσιάσει. Πριν δύο χρόνια, είχε περάσει ξανά στην φάση των «16» όταν και αποκλείστηκε από την Φενέρ και αυτό θέλει να αποφύγει και φέτος. Πάντως, η εικόνα της δεν πείθει και δεν θα είναι έκπληξη αν την... πατήσει από τους Ρώσους.

Διακρίσεις: Δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ωστόσο έχει κατακτήσει δύο σερί Κύπελλα UEFA, ενώ το 2006 κέρδισε και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Τι κέρδισε: Το μοναδικό ουσιαστικό κέρδος ήταν η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, αποκλείοντας μεταξύ άλλων και την Μπαρτσελόνα.

Τι έχασε:
Την δυνατότητα να παραμείνει στο κυνήγι των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, καθώς το δίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος ήταν καταστροφικό. Ειδικά οι απουσίες των Αφρικανών, Ζοκορά και Κανουτέ, κόστισαν πάρα πολύ. Αρκετοί και οι τραυματισμοί της, με τον Λουίς Φαμπιάνο να μένει αρκετό καιρό στα «πιτς».

Μεταγραφικό παζάρι: Αποδυνάμωσε την επίθεση της, δίνοντας τους Σεβαντόν και Κονέ, οι οποίοι δεν υπολογίζονταν από τον Μανόλο Χιμένεθ. Η μοναδική προσθήκη ήταν αυτή του αμυντικού Μάριους Στανκεβίτσιους από την Σαμπντόρια.

Πορεία στο πρωτάθλημα: Μετριότατη η πορεία στη Primera, καθώς μπορεί μέχρι τον Δεκέμβριο να έδειχνε ικανή να ακολουθήσει τους ρυθμούς των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, ωστόσο μια σειρά από γκέλες, ειδικά εντός έδρας, την άφησαν πίσω. Προς το παρόν, είναι μέσα στην τετράδα αλλά η αστάθεια της είναι μεγάλο πρόβλημα.

Παράδοση στους «16»:
Μία φορά έχει βρεθεί στους «16» η Σεβίλλη, το 2008, όταν και αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Φενέρμπαχτσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: