Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΟΚ: Ο δεκάλογος μιας πετυχημένης πορείας

Κάποια πράγματα φαίνονται. Κάποια άλλα πάλι, δεν γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό. Αδιαμφισβήτητα όμως, ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί την καλύτερη αγωνιστικά χρονιά του (σε επίπεδο πρωταθλήματος) στην σύγχρονη ιστορία του. Έχοντας εγκατασταθεί πλέον στις συνειδήσεις όλων, ως ένας από τους διεκδικητές του πρωταθλήματος και διαθέτοντας (σχεδόν) τις ίδιες πιθανότητες με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό. Ποιος είναι ο... δεκάλογος αυτής της πετυχημένης πορείας; Αυτό επιχειρεί σήμερα το Sport.gr

Φερνάντο Σάντος

Ηττοπαθής με άκρως αμυντικογενή φιλοσοφία, δεν διαθέτει την ικανότητα να δημιουργήσει ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό. Και τι δεν έχει ακούσει ο πορτογάλος προπονητής - κυρίως - στα τρία χρόνια της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα σοβαρό, μεθοδικό και ουσιαστικό προπονητή. Ανήκει στην συνομοταξία των ελαχιστότατων προπονητών του πρωταθλήματος που δεν βασίζονται στην εύνοια της τύχης. Δηλαδή; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης των ειδικών καταστάσεων του ποδοσφαίρου, για να διαπιστώσει ότι ο ΠΑΟΚ φέρει την υπογραφή του. Δεν είναι επίσης απαραίτητο να αντικρίσει τον Σάντος στον πάγκο του Δικεφάλου, για να αντιληφθεί ότι είναι ο προπονητής της ομάδας. Και είναι από τους ελάχιστους που έχει καταφέρει να περάσει στο 100% την φιλοσοφία του.

Βλάνταν Ιβιτς

Για να διατηρούνται οι ισορροπίες εντός της ομάδας, προσφιλή τακτική του Φερνάντο Σάντος είναι να αποφεύγει τις ιδιαίτερες αναφορές σε παίκτες. Είναι αλήθεια όμως ότι ο ΠΑΟΚ οφείλει τουλάχιστον 12-15 βαθμούς στον σέρβο μεσοεπιθετικό. Ουκ ολίγες φορές έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά και τα γκολ που πέτυχε, ισοδυναμούσαν με την εξασφάλιση των βαθμών της νίκης. Με την ικανότητα που διαθέτει στην κάθετη πάσα (σ. σ. θυμηθείτε αυτή που έδωσε στον Εντίνιο στο γκολ που χάρισε τη νίκη στον ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη), φροντίζει να κάνει ακόμη πιο χρήσιμους, όλους όσους κατατάσσονται στην επιθετική γραμμή της ομάδας.

Πάμπλο Γκαρσία- Βίκτορ Βιτόλο

Ο δεύτερος δεν αγωνίστηκε απέναντι στον Παναθηναϊκό. Δίχως αμφιβολία όμως, ένας από τους λόγους που ο ΠΑΟΚ διαθέτει τη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, είναι οι δύο αμυντικοί χαφ του. Ο Πάμπλο Γκαρσία είναι πιο ουσιαστικός και ήρεμος. Τη περσινή χρονιά αναλώθηκε σε ενέργειες που - του έδωσαν μεν δημοτικότητα - κόστισαν τόσο επί του προσωπικού, όσο και στην ομάδα. Κατάλαβε το λάθος του και απέβαλλε τα... κακώς κείμενα. Ο δε Βιτόλο, δίνει στον Γκαρσία την ελευθερία των κινήσεων. Ο ισπανός καλύπτει χιλιάδες χιλιόμετρα σε κάθε παιχνίδι και με την ικανότητά του στο ανασταλτικό επίπεδο, δίνει το δικαίωμα στον Γκαρσία να προωθείται συχνά-πυκνά.

Στέλιος Μαλεζάς-Νίκος Αραμπατζής

Αδιαμφισβήτητα πραγματοποιούν την καλύτερη αγωνιστική χρονιά τους στον ΠΑΟΚ. Ο πρώτος πήρε περισσότερους αγώνες στα πόδια του, λόγω των τραυματισμών των Πάμπλο Κοντρέρας, Μπρούνο Τσιρίλο. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν κι αν εξαιρεθεί ο αγώνας με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο όπου υπέπεσε σε λάθος, θα πρέπει να ψάξει πολύ κανείς για να βρει κάποιο άλλο (οδυνηρό) λάθος. Όσο για τον Αραμπατζή; Το καλοκαίρι προσπαθούσαν να τον πείσουν στον ΠΑΟΚ να δεχθεί την παραχώρησή του υπό τη μορφή δανεισμού, στον Εργοτέλη. Ο ίδιος αρνήθηκε, δούλεψε και εξελίχθηκε στον βασικό δεξιό οπισθοφύλακα του ΠΑΟΚ, καλύπτοντας ουσιαστικά και το κενό του Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, που απουσίασε σημαντικό χρονικό διάστημα λόγω τραυματισμού.

Αντελίνο Βιεϊρίνια

Αποδείχθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ο ΠΑΟΚ επιδίωκε περίπου τέσσερις μήνες να αποκτήσει τα δικαιώματα του πορτογάλου. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους παίκτες της φετινής Σούπερλιγκα. Είναι ο παίκτης που συνδυάζει την φαντεζί ενέργεια, με την ουσία. Αυτός που φροντίζει για την δημιουργία ρωγμών στις αντίπαλες άμυνες, ο μόνιμος πονοκέφαλος των αμυντικών. Γι' αυτό εξάλλου υπέγραψε αναπροσαρμοσμένο συμβόλαιο συνεργασίας πριν από περίπου τρεις μήνες.

Η τύχη του τολμηρού

Μια λαϊκή ρήση αναφέρει ότι "η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς". Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, με εξαίρεση τις πρώτες στροφές του πρωταθλήματος, αλλά και τον άδικο αποκλεισμό του από τους ομίλους του Europa League, η τύχη του άλλαξε από τα μέσα του πρωταθλήματος. "Αν δεν προκαλέσεις την τύχη σου, δεν θα σου έρθει ποτέ", έχει πει αρκετές φορές ο Σάντος. Η αλήθεια είναι εξάλλου πως, όταν μια ομάδα κυνηγάει λυσσασμένα τη νίκη, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, αξίζει και λίγη τύχη.

Απίστευτη στήριξη

Σε μια εποχή που όλος ο πλανήτης ακολουθεί συντηρητική οικονομική πολιτική και που ο μέσος (κοινωνικά και οικονομικά) άνθρωπος μετράει που θα δαπανήσει ακόμη και το τελευταίο ευρώ, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ανέλαβαν ρόλο χορηγού στην ομάδα. Είναι (τουλάχιστον) η τρίτη χρονιά που δέχονται να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Κάθε καλοκαίρι η διοίκηση βάζει ένα όριο στον αριθμό της διάθεσης των εισιτηρίων διαρκείας. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ήξερε ότι, αν άφηνε το πράγμα να κυλήσει, θα είχαν καλυφθεί όλες οι θέσεις γηπέδου της Τούμπας με εισιτήρια διαρκείας. Πρόσφατα δε - κι ενώ έχουν ουσιαστικά ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση τα σκληρά οικονομικά μέτρα - στο ταμείο της ΠΑΕ μπήκε ένα ποσό της τάξεως των 620.000 ευρώ, από την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν είναι πάρα πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα, αν συνυπολογίσει κανείς την δυσκολία της εποχής. Περιττή αναφοράς, τέλος, η εικόνα της Τούμπας σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι.

Οι γνώσεις της διοίκησης

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο ήταν ξεκάθαρος σε συνέντευξη που έδωσε χθες (22/2) στο συνδρομητικό κανάλι. Ο πορτογάλος δεν γνώριζε πολλά πράγματα για τον ΠΑΟΚ. Τον έβαλε στη ζωή του, από τη στιγμή που άρχισε η σχετική συνεργασία. Μίλησε για συντονισμό κινήσεων, για τις γνώσεις που διαθέτουν τα πρόσωπα που κινούν τα νήματα στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ. Ποιοι είναι αυτοί; Θοδωρής Ζαγοράκης, Ζήσης Βρύζας, Σέρτζιο Κονσεϊσάο και Φερνάντο Σάντος. Οι δύο πρώτοι εντάσσονται στην λίστα των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο τρίτος κατατάσσεται στην αντίστοιχη του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, ενώ ο Σάντος είναι από τους πιο πετυχημένους πορτογάλους προπονητές.

Η διαχείριση της κρίσης

Τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα στον ΠΑΟΚ, πριν από (τουλάχιστον) έναν μήνα. Οι οικονομικές υποχρεώσεις της διοίκησης απέναντι στους παίκτες και ο εκνευρισμός των τελευταίων συνέθεσε ένα παζλ αρνητικών καταστάσεων, με αποκορύφωμα την βαριά ήττα και τον αποκλεισμό από το Κύπελλο Ελλάδος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι στον Δικέφαλο διαχειρίστηκαν πολύ σωστά αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Δεν έχουν εξοφληθεί οι παίκτες, έχουν να λαμβάνουν χρήματα, άπαντες κατάλαβαν όμως, ποιο είναι το ατομικό και το ομαδικό συμφέρον.

Χαμηλοί τόνοι

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξεις τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες της μάζας. Είναι απαραίτητο όμως να το πράξεις εντός της ομάδας. Αυτό έκανε ο Φερνάντο Σάντος, με την σύμφωνη γνώμη των παικτών. Αν ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν, δεν θα βρει κάποια μεγάλη κουβέντα. "Θα πρέπει να είμαστε ηλίθιοι για να πούμε ότι πάμε για το πρωτάθλημα", είπε πριν από περίπου 1½ ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Στην πραγματικότητα, άλλο το τι πιστεύει βαθιά μέσα του κι άλλο το τι εξωτερικεύει. Γενικότερα, η τακτική των χαμηλών τόνων, αν μη τι άλλο αποδεικνύεται αποδοτική. Διατηρεί προσγειωμένα εξάλλου και τα μυαλά των φιλάθλων της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: