Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Φιλοσοφία Σάντος...


Αρκετές είναι οι αλλαγές που θα προσπαθήσει να φέρει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε εξήγησε για ποιον λόγο κάλεσε αυτούς τους παίκτες για το φιλικό με τη Σερβία, αποκάλυψε τις προθέσεις του για το σύστημα που θα χρησιμοποιεί, ενώ τόνισε πως δημιουργηθεί μία δεύτερη εθνική ομάδα, αποτελούμενη από παίκτες που δεν αγωνίζονται στην εθνική Ελπίδων και είναι μικρότεροι από 23 ετών.

Ο Σάντος αρχικά με τη βοήθεια του βίντεο ανέλυσε τη φιλοσοφία του για την Εθνική ομάδα και την πρόθεση να χρησιμοποιήσει το 4-4-2 με ρόμβο, αλλά και το 4-3-3. "Οι παίκτες δεν έχουν δουλέψει στο πρώτο σύστημα, όμως θα το δοκιμάσουμε στο ερχόμενο φιλικό με τη Σερβία στις 11 Αυγούστου. Είναι μια δοκιμή και θα δούμε πως θα ανταποκριθούν. ’λλωστε, υπάρχει το 4-4-3 που γνωρίζουν από τα προηγούμενα χρόνια. Οι επιλογές έχουν να κάνουν με το σύστημα και πάντα να έχουμε στα υπ όψιν μας το 4-4-3, στην περίπτωση που κρίνω ότι οι παίκτες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα.

Η δική μου φιλοσοφία είναι πάνω από τα συστήματα. Όταν η ομάδα έχει την μπάλα και κάνουμε οργανωμένη επίθεση, οι γραμμές θα είναι κοντά και θα πρέπει να κάνουμε αντεπίθεση με μεγάλες πάσες. Ωστόσο, αυτό το πράγμα θα γίνεται σε μικρό ποσοστό. Κατά κύριο λόγο, θα πηγαίνουμε σε οργανωμένη επίθεση - περίπου 80%. Πάντα σημαντικό ρόλο παίζουν ο αντίπαλος και η δυναμικότητά του για τον τρόπο που θα παίζει η Εθνική.

Αμυντικά θα παίζουμε ζώνη, με πρέσινγκ, ένα ανοιχτό σύστημα. Επίσης, δεν θα υπάρχει man to man, ακόμα και αν έχουμε αντίπαλο τον Μέσι ή τον Πελέ. Εμείς θα έχουμε συγκεκριμένη φιλοσοφία στην άμυνα. Είναι πιο εύκολο να εφαρμόσεις αυτά που θέλεις, όταν έχεις τους παίκτες κάθε μέρα, επειδή όμως παίρνουμε τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές πιστεύω ότι θα αφομοιώσουν γρήγορα τα όσα θέλω. Αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο αντίπαλο, θα κάνουμε λιγότερο επίθεση σε σχέση με έναν μικρότερο αντίπαλο. Θυμηθείτε ότι η Ίντερ στον τελικό του Champions League δεν έπαιξε φουλ επίθεση, όπως και στα ημιτελικά αμυνόταν περισσότερο και έβγαινε στην κόντρα-επίθεση. Έτσι και εμείς θέλουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές και να πηγαίνουμε πάντα για τη νίκη. Το έργο του κ. Ρεχάγκελ είναι επιτυχημένο και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, όμως τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με τη δική μου φιλοσοφία και αυτό θέλω να περάσω στους παίκτες".


Για το φιλικό με τη Σερβία και για τους παίκτες που κάλεσε για το συγκεκριμένο φιλικό, υποστήριξε, "Εχουμε λίγο χρόνο μέχρι το φιλικό με τη Σερβία. Είναι μια δύσκολη περίοδος, επειδή κάποιοι παίκτες έχουν μείνει πίσω και προσπαθούν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Έτσι, θα είναι πιο δύσκολο το έργο. Ωστόσο, επειδή παίρνουμε τους καλύτερους, πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν γρήγορα σε αυτά που θέλουμε.

Αυτή τη στιγμή πήραμε παίκτες που βρίσκονται σε αγωνιστικό ρυθμό, έχουν παίξει σε φιλικά παιχνίδια με τους συλλόγους τους και βρίσκονται πιο μπροστά από κάποιους άλλους. Όσον αφορά τους παίκτες που δεν κλήθηκαν και έπαιξαν στο Μουντιάλ, η πόρτα είναι για αυτούς ανοιχτή. Εμείς απλά βάζουμε κάποιους νέους παίκτες και όσοι δεν κλήθηκαν, είναι στο χέρι τους να είναι στην αποστολή. Είναι μέλη της ομάδας και από εκείνους εξαρτάται αν θα πετύχουν αυτό τον στόχο".

Βάζουμε νέο αίμα στην ομάδα, με την είσοδο του Γιάννη Παπαδόπουλου, του Γκέντσογλου και του Μαρίνου. Θέλουμε να τους δοκιμάσουμε και να διαπιστώσουμε αν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα φιλοσοφία που θέλω να περάσω με το σύστημα 4-4-2 ή στο γνωστό 4-3-3. Δεν κάνει την ομάδα το σύστημα, αλλά τα πρόσωπα. Τα περισσότερα παιδιά έπαιξαν στα φιλικά, στελεχώνουν τις μικρές εθνικές ομάδες που είχαν πολλές επιτυχίες το προηγούμενο διάστημα. Τους έχουμε δει, ενώ παρακολουθούμε και τα υπόλοιπα παιδιά, όπως τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στη Σάλκε. Όλοι τους έχουν πολύ καλά στοιχεία και έχουν διακριθεί στις μικρές εθνικές ομάδες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: