Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Οι εκπλήξεις ξαναγίνονται κανόνας και όχι εξαίρεση!!

Η τελευταία φορά που η πρώτη και δεύτερη ομάδα της βαθμολογίας στην μεγάλη κατηγορία των αγγλικού πρωταθλήματος αποκλείστηκαν μαζί και πολύ νωρίς στο FA Cup ήταν πριν από 54 χρόνια!

Οι εκπλήξεις ξαναγίνονται κανόνας και όχι εξαίρεση!
Για την ακρίβεια τον Ιανουάριο του 1961 όταν η Τότεναμ και η Μίντλεσμπρο που κατείχαν τις δύο πρώτες θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα εμειναν την ιδια μερα εκτός της συνέχειας στο κύπελλο.

Αυτό που συνέβη ωστόσο σε αυτόν τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας 2015 είναι πρωτόγνωρο! Η πρωτοπόρος Τσέλσι η δεύτερη της βαθμολογίας Μαν.Σιτυ και η τριτη στον πίνακα Σαουθάμπτον έπεσαν θύματα εκπλήξεων σε αυτό τον γύρο επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά πως αν υπαρχει σνα Κύπελλο σε όλο τον πλανήτη που ειναι συνώνυμο με το απρόοπτο αυτο παραμένει το αγγλικό!
Η Τσελσι ηταν αυτη που έπαθε το πιο μεγάλο κάζο αφού προηγήθηκε με 2-0 στο Λονδινο της Μπράντφορντ για να ηττηθεί με μια επική ανατροπή με 4-2. Αυτό το σοκ πρέπει να μπαίνει στα 10 μεγαλύτερα που έχουν συμβεί στην ιστορία του πιο παλιού ποδοσφαιρικού θεσμού στον κόσμο!
 
Αλλα κσι η ήττα της Μαντσεστερ Σιτυ απο τη Μιντλεσμπρο με 2-0 στο Etihad ηταν ενα ακομη δείγμα πως σε αυτο τον θεσμό δεν υπαρχει λογική! Προσθέστε τους αποκλεισμούς της Τοτεναμ απο τη Λεστερ εντός έδρας με 2-1 και της Σαουθαμπτον απο την Κρίσταλ Παλας συν την απίστευτη ισοπαλία της Κέιμπριτζ  που ειναι δωδέκατη στην τεταρτη τη τάξει κατηγορία με την Μαντσεστερ Γιουναιτεντ και έχετε  την εικόνα!
 
Η τελευταια σεζόν με τόσες πολλές εκπλήξεις ηταν το 2007-2008 οταν η Πορτσμουθ κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας την Καρντιφ στον τελικό με 1-0!
 
Ενα ζευγάρι που κανεις δεν φανταζόταν οταν αρχισε η διοργάνωση σε μια χρονια που η εκπληκτική Μπαρνσλει έβγαλε εξω την Τσελσι και την Λιβερπουλ!
 
Τα τελευταια δυο χρονια Τία μεγαλύτερες εκπλήξεις εκανε η Γουιγκαν που πρωτα νίκησε τη Μαντσεστερ Σιτυ με 1-0 στον τελικό του 2013 αν και στο πρωτάθλημα υποβιβάστηκε και την επόμενη σεζόν πήγε μεσα στο Etihad και απέκλεισε και παλι τη Σιτυ! 
 
Οι εκπλήξεις αυτές ήρθαν να προστεθούν στις μαύρες σελίδες στην ιστορία των μεγάλων που έχουν δεχτεί ηχηρά χαστούκια από τους ...μικρούς στο FA Cup! Θύματα έχουν πέσει οι κατα καιρούς πανίσχυροι οπως τη σεζόν 83-84 οταν η Μπόρνμουθ πέτυχε μία εκπληκτική νίκη 2-0 επί της Κυπελλούχου τότε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τεχνικός ήταν ο Χάρι Ρέντναπ ο οποίος είδε και μια ακόμη ομάδα του, τη Γουεστ Χαμ να αποκλείει την Γιουνάιτεντ, το 2001 με 1-0,  μέσα στο Ολντ Τραφορντ. 
Η Αρσεναλ τον Γενάρη του 1992, κληρώθηκε με την Ρέξαμ. Η ουαλική ομάδα βολόδερνε στην τότε τέταρτη κατηγορία και την εβδομάδα που θα γινόταν το ματς ήταν τελευταία. Οι «κανονιέρηδες» ήταν πρωταθλητές του 1991 και υπήρχαν γραφεία στοιχημάτων που δεν δέχονταν πονταρίσματα υπέρ των Λονδρέζων! Το τελικό 2-1 για την Ρέξαμ (που την χώριζαν 91 θέσεις στην βαθμολογία από την Αρσεναλ) καταγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στα 144 χρόνια του θεσμού.
Η Λίβερπουλ των αρχών της δεκαετίας του 80 κατακτούσε πρωταθλήματα  και Κύπελλα πρωταθλητριών ενω κέρδιζε σερί τέσσερα Λιγκ καπ  αλλά το Κύπελλο Αγγλίας πάντα ξέφευγε από τα χέρια της. Δυο σερί σεζόν μάλιστα ήταν η ίδια ομάδα που έκανε την ζημιά! Η Μπράιτον το 1982-83 πήγε στο «Ανφιλντ», αν και τελευταία στο πρωτάθλημα και νίκησε με 2-1 τη Λίβερπουλ που είχε ξεφύγει δέκα πόντους της Αρσεναλ στην κορυφή.
Την επόμενη χρονιά, η ιστορία επαναλήφθηκε όταν η Μπράιτον (ως ομάδα δεύτερης κατηγορίας πλέον) κέρδισε ξανά 2-0 την Λίβερπουλ και την απέκλεισε! Οι «ρεντς» έπεσαν θύματα και άλλες φορές με χαρακτηριστική τη  χρονιά 2004-2005 από την Μπέρνλι με ενα …φανταστικό αυτογκόλ του Τραορέ.
Επισης το 1993-94 η ήττα εντός έδρας από την Μπρίστολ Σίτι σήμανε το τέλος της εποχής Σούνες.
Το 2002 η Λιντς, η οποία ήταν πρώτη στην Πρέμιερσιπ, βρέθηκε έξω από την συνέχεια της διοργάνωσης όταν γνώρισε την ήττα από την Κάρντιφ που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία. Τα «παγόνια» έχουν γνωρίσει και στο παρελθόν ανάλογες στιγμές με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό τους από τον 5ο γύρο του Κυπέλλου τηνσεζόν 70-71 από την Κόλτσεστερ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας. Ο «στρατός των παππούδων» όπως είχε ονομαστεί η Κόλτσεστερ λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας των παικτών της, νίκησε την πανίσχυρη ομάδα του Ντον Ρέβι.
Την σεζόν 2000-01, η Λέστερ ηττήθηκε 2-1 από την Γουίκομ που αγωνιζόταν δυο κατηγορίες παρακάτω. Βέβαια την ιστορία αυτή κάνει πιο συναρπαστική το γεγονός ότι το νικητήριο γκολ της Γουικομ πέτυχε ο Ροι Εσαντό ο οποίος είχε αποκτηθεί  μέσω… αγγελίας στο ιντερνετ!
Η Νιουκαστλ το 1972 είχε πέσει θύμα της ερασιτεχνικής Χέρφορντ, η οποία αφού κατάφερε να μείνει στο 2-2 στο «Σεν Τζέιμς Πάρκ» πήγε το ματς σε επαναληπτικό. Στο κατάμεστο «Εντγκαρ Στριτ» ανέτρεψε το σκορ και στην παράταση πήρε την νίκη με 2-1, ένα αποτέλεσμα που αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία του θεσμού.
Μια άλλη ερασιτεχνική ομάδα τράβηξε πάνω της τα φώτα το 1989. Η Σατον Γιουνάιτεντ κατάφερε να αποκλείσει την Κόβεντρι με 2-1, μόλις ενάμιση χρόνο μετά την κατάκτηση από τους «γαλάζιους ουρανούς» του Κυπέλλου, που είναι και το μοναδικό τρόπαιο της ιστορίας Ενας άλλος σύλλογος που έχει γενικά καλή παράδοση στο Κύπελλο, η Τότεναμ, ένοιωσε την ντροπή του αποκλεισμού από την Πορτ Βέιλ, ομάδα τρίτης κατηγορίας το 1987, αν και μόλις μερικούς μήνες πριν είχε παίξει στον τελικό!
Πριν από εντεκα χρόνια η Εβερτον στραβοπάτησε στο Σριούσμπερι από μία ομάδα που ήταν 86 θέσεις παρακάτω στην βαθμολογία από τα «ζαχαρωτά».
Τεράστια έκπληξη ακόμη ήταν η νίκη της Χάλιφαξ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας με 1-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι το 1980.  Σε ενα θεσμό οπου 44 διαφορετικές ομαδες εχουν γευτεί τη χαρα της κατάκτησης του τροπαίου η αληθεια ειναι πως οι εκπλήξεις ξαναγίνονται κανόνας και όχι εξαίρεση! Και αυτη ειναι η αληθινή μαγεία του FA Cup!


Chelsea 2 - 4 Bradford City  All Goals... από rdp-gc2


Manchester City 0 - 2 Middlesbrough ( All Goals... από footballdailytv


Πηγή:  england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: