Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Σάντος «Παιχνίδι όπως όλα τα υπόλοιπα»


Ένα παιχνίδι όπως όλα τα άλλα είναι το κυριακάτικο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό, όπως δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Ο Πορτογάλος τεχνικός αναγνώρισε τη δυσκολία της συγκεκριμένης αναμέτρησης, όμως τόνισε ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Όσον αφορά τα όσα ακούγονται ότι ο «Δικέφαλος» πάει για το πρωτάθλημα, ο 56χρονος προπονητής υπογράμμισε ότι «δεν θα αλλάξουμε φιλοσοφία».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Σάντος:
«Είναι ένα παιχνίδι απλό, όλοι ξέρουν τι σκέφτομαι, ποιες είναι οι σκέψεις μου, για μένα δεν υπάρχουν σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά ματς, όλα είναι δύσκολα. Τίποτα παραπάνω από ένα δύσκολο ματς. Και όπως σε όλα, αυτό που θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι η συνταγή που έχει φέρει ως εδώ. Οι παίκτες το γνωρίζουν καλά αυτό. Όλες τις μέρες γράφουμε ποια είναι η δική μας φιλοσοφία. Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό ανεξαρτήτου αντίπαλου ή γηπέδου», ανέφερε αρχικά ο Πορτογάλος και αναφέρθηκε ειδικότερα στον αγώνα με το «τριφύλλι»:
«Σίγουρα αναγνωρίζουμε ότι θα παίξουμε με έναν αντίπαλο δυνατό, με δικούς του στόχους, έδειξε χθες ότι είναι δυνατός, συγχαρητήρια για τη νίκη επί της Ρόμα. Είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο να υπάρχουν τέτοιες επιτυχίες και όλοι πρέπει να χαιρόμαστε με τέτοιες επιτυχίες. Περιμένουμε και η τύχη να είναι με το μέρος μας. Αυτό που πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ είναι αυτό που έκανε μέχρι τώρα, δε βλέπω να έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την αρχή της σεζόν. Το έχουμε πει όλες τις εβδομάδες ότι οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι. Και αυτό πρέπει να κάνουμε σε κάθε παιχνίδι για να πετύχουμε το στόχο, το πρώτο είναι η νίκη, αυτό γράφω στον πίνακα.
Όλοι οι ποδοσφαιριστές μου ξέρουν ότι αυτό είναι το πρώτο πράγμα στο μυαλό μας. Μετά γράφω τι είναι σημαντικό τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τη νίκη. Να είμαστε καλά οργανωμένοι, με καλές τοποθετήσεις στο γήπεδο, να αμυνόμαστε και να επιτιθέμαστε σωστά. Να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι, ζωντανοί με την μπάλα ή χωρίς, το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι με λάθη, όσο λιγότερα κάνουμε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε για νίκη.
Οι ποδοσφαιριστές να έχουν πάθος και αποφασιστικότητα, να προσπαθήσουν να βγαίνουν πρώτοι στις διεκδικήσεις, να είναι πολύ δυνατοί στις μονομαχίες. Να μην μπορεί κανένας να μας κατηγορήσει για έλλειψη δουλειάς και να έχουμε προσωπικότητα για να αναλάβουμε ευθύνες που μας αναλογούν. Να έχουμε μυαλό, δηλαδή εξυπνάδα. Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι να παίξουμε απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο, όπως κι αν λέγεται. Αυτά πρέπει να κάνουμε, αν τα κάνουμε θα είμαστε πιο κοντά στη νίκη».
Ερωτηθείς αν είναι καλό ή κακό που ο Παναθηναϊκός έχασε από την Καβάλα ή που κέρδισε τη Ρόμα, ο 55χρονος τεχνικός απάντησε: «Δεν πρέπει να λέμε τέτοια πράγματα, μόνο στην Ελλάδα γίνονται, επειδή έχασε ο Παναθηναϊκός από την Καβάλα δεν είναι μεγάλη ομάδα ή επειδή κέρδισε τη Ρόμα είναι ξανά μεγάλος. Ξέρουμε καλά την ομάδα του ΠΑΟ, δε χρειάζονται αποτελέσματα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Εμάς μας απασχολεί μία μόνο λέξη, ο ΠΑΟΚ. Δε θέλουμε να παραστρατήσουμε από το δρόμο μας. Έχω ήδη δει 20 αγώνες του Παναθηναϊκού, όπως έκανα για κάθε ομάδα που αντιμετωπίσαμε. Δέκα ώρες δουλεύω την ημέρα για να μπορέσω να βγάλω αυτή τη δουλειά που πρέπει. Η προετοιμασία που κάναμε είναι ίδια με το ματς κυπέλλου στα Γιάννενα ή με άλλα ματς που νικήσαμε. Έχουμε ήδη πει στους ποδοσφαιριστές αυτά που έπρεπε ήδη να πούμε. Αλίμονο αν περίμενα να δω πρώτα το χθεσινό ματς και μετά να τους μιλήσω».
Για το αν οι παίκτες του αισθάνονται κόπωση όσο φτάνουμε κοντά στο τέλος της σεζόν, ο κ. Σάντος υπογράμμισε: «Σίγουρα είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση. Τα γήπεδα δεν προσφέρονται τόσο πολύ, είναι δύσκολος ο αγωνιστικός χώρος, απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τους παίκτες σε μικρό χρονικό διάστημα. Εμείς προσπαθούμε με το επίπεδο της προπόνησης να ανταποκριθούμε και να προσαρμοστούμε σε αυτήν την κατάσταση και αυτό γίνεται κυρίως μειώνοντας το χρόνο της προπόνησης. Μία ώρα στη Σουρωτή αντιστοιχεί σε δύο ώρες προπόνησης σε φυσιολογικό γήπεδο. Θα προσπαθήσουμε να προετοιμάσουμε τους ποδοσφαιριστές για να είναι καλά ως το τέλος του πρωταθλήματος».
Για το ποιους παίκτες του «τριφυλλιού» χρειάζεται να προσέξουν οι ποδοσφαιριστές του: «Μας απασχολεί πως αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός, τη φιλοσοφία που θα αντιμετωπίσουμε. Ξέρουμε τα χαρακτηριστικά των παικτών του, ξέρουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Δε θα παίξουμε μαν του μαν σε όλους τους παίκτες του, σε όλο το γήπεδο».
Για τα προβλήματα του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς και του Πάμπλο Γκαρσία, σχολίασε: «Δεν υπάρχει ζήτημα, αν δεν μπορέσει ο Μουσλίμοβιτς να αγωνιστεί, θα αγωνιστεί κάποιος άλλος. Αν θυμάμαι καλά, το τελευταίο διάστημα αγωνίστηκε σε δυο τρία ματς, αν είναι καλά θα είναι καλό για την ομάδα, αν δεν είναι, δεν πειράζει. Όσον αφορά τον Γκαρσία είναι πολύ λυπημένος από το χαμό της μητέρας του, ωστόσο ο ίδιος το αντιμετώπισε με πολύ καλό τρόπο. Ήρθε τη Δευτέρα, την Τρίτη μπήκε στην προπόνηση, επέδειξε θέληση να επιστρέψει κοντά στην ομάδα. Είδαμε στις προπονήσεις ότι είναι 100% έτοιμος, οπότε η πιθανότητά του να αγωνιστεί είναι πολύ μεγάλη».
Ο κ. Σάντος μίλησε για τις συχνές αποβολές των ποδοσφαιριστών του: «Έχουμε μιλήσει για τις αποβολές, μου είναι δύσκολο να το κατανοήσω, προέρχονται από παιδικά λάθη. Δεν είναι δηλαδή περιπτώσεις που μπορούν να συμβούν, όπως για παράδειγμα βγαίνει ο αντίπαλος στην κόντρα οπότε επιλέγουμε να κόψουμε και παίρνουμε κάρτα. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις περιπτώσεις των Βιεϊρίνια, Βιτόλο, Αραμπατζή, θα μπορούσαν 100% να είχαν αποφευχθεί. Το έχουμε αναλύσει, ωστόσο περνάει από το χέρι κάθε ποδοσφαιριστή, όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες μεταξύ τους. Ο λόγος για τον οποίο ο Αραμπατζής αποβλήθηκε είναι τελείως διαφορετικός για το λόγο που αποβλήθηκε ο Βιεϊρίνια και σίγουρα είναι πολύ πιο σοβαρός ο λόγος του Βιεϊρίνια».
Για όσα έχουν ακουστεί γύρω από τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη: «Ο Σαλπιγγίδης είναι ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, θα κάνει το καλύτερο για την ομάδα του, όπως κι εμείς για τη δική μας. Οι φίλαθλοί μας να κάνουν αυτό που κάνουν πάντα, να βοηθήσουν την ομάδα, ξέρουν ότι είναι σημαντικοί για την ομάδα και θέλουμε και σε αυτό το παιχνίδι να μας στηρίξουν όσο περισσότερο μπορούν, ακόμα κι αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, διότι η βοήθειά τους είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ομάδα». Για το αν ο ΠΑΟΚ πάει να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα: «Ο ΠΑΟΚ πηγαίνει με στόχο σ’ όλα τα παιχνίδια τη νίκη. Αν τώρα κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια, σίγουρα υπάρχουν κάποιες πιθανότητες και φέτος για τον τίτλο. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας δημιουργεί άγχος και νευρικότητα. Ούτε να φέρνει πίεση στην ομάδα. Δεν αλλάζει ο στόχος μας. Δεν θα πω αύριο διαφορετικά πράγματα απ’ όσα είπα στο ξεκίνημα της σεζόν για τους στόχους της ομάδας. Ούτε θα αλλάξουμε φιλοσοφία. Πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: