Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

«Δεν ήξεραν ποιον πήραν»

Συνέντευξη μέσω της οποίας γνωστοποίησε πως έχει τη συνείδηση του ήσυχη και καθαρή παρέθεσε ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, Μάριο Μπερέτα. Τι είπε και για τους οπαδούς της ομάδας αλλά και τους Θεσσαλονικείς.

Οταν είχατε ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον Ζήση Βρύζα, πριν καταλήξετε σε συμφωνία με τον ΠΑΟΚ, ποιοι σας είχε πει ότι θα είναι οι στόχοι της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν;

«Ο βασικός στόχος ήταν να δουλέψουμε σκληρά για να πάμε καλά στην Ευρώπη. Ξέραμε ότι τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα δύσκολα και απαιτητικά. Ωστόσο αυτό που θέλαμε ήταν στη χειρότερη περίπτωση να συνεχίσουμε στο Europa League. Για το πρωτάθλημα δεν κάναμε ιδιαίτερες αναλύσεις. Ο ΠΑΟΚ είχε τερματίσει δεύτερος την προηγούμενη χρονιά και πιστεύω ότι το σημαντικότερο θα ήταν να επαναλάμβανε την ίδια πορεία και να ήταν στις πρώτες θέσεις. Το βάρος όμως έπεφτε στην Ευρώπη».

Γνωρίζατε ότι ο προκάτοχός σας, Φερνάντο Σάντος, είχε κάνει πολύ καλή δουλειά. Σας είχαν ζητήσει να συνεχίσετε πάνω στη βάση που είχε δημιουργήσει ή να αλλάξετε τη φιλοσοφία του
ΠΑΟΚ;

«Η αλήθεια είναι πως δεν μου ζήτησαν να αλλάξω τίποτα, ούτε να συνεχίσω τη δουλειά του Σάντος ούτε να την αλλάξω. Πιστεύω ότι εγώ με την πορεία που έχω στην Ιταλία και την εργασία μου σε αρκετές ομάδες έχω αποκτήσει τη δική μου εμπειρία. Ξεκαθαρίζω λοιπόν ότι το μόνο που μου ζήτησαν ήταν να αναλάβω τον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ωστόσο ότι όταν παίρνεις την απόφαση να συνεργαστείς με έναν ξένο προπονητή, γνωρίζεις καλά και πώς δουλεύει αλλά και τι μπορεί να μεταδώσει στην ομάδα».

Μπορείτε να μας εξηγήσετε λοιπόν ποια ήταν η φιλοσοφία και ποια η ποδοσφαιρική νοοτροπία που θέλατε να περάσετε στην ομάδα;


«Προσπάθησα να δουλέψουν πολύ οι παίκτες με την μπάλα αλλά και στη φυσική κατάσταση. Είναι δύο παράγοντες που για εμένα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πιστεύω ότι έγινε καλή δουλειά. Γνώριζα ότι ο ΠΑΟΚ όταν αγωνιζόταν στην Τούμπα έπαιρνε θετικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα ήταν στα εκτός έδρας ματς. Κι αυτό ήταν που με ενδιέφερε να αλλάξω. Να γίνει μια ομάδα πιο επιθετική, να αλλάξει φιλοσοφία. Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος προσαρμογής».

Δεν ήταν όμως αρκετά περίεργο το γεγονός ότι δύο μέρες πριν από τη λύση της συνεργασίας ο Θοδωρής Ζαγοράκης είχε δηλώσει ότι στηρίζει τον προπονητή;

«Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως τα φιλικά είναι χρήσιμα για έναν προπονητή προκειμένου να μάθει τους παίκτες, να δει τα λάθη, να εντοπίσει τις αδυναμίες και όλα αυτά να αποφευχθούν στα επίσημα ματς. Αν δεν ξέρω τους ποδοσφαιριστές μου, πώς θα επιλέξω την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα;».

Ο Βρύζας αποδέχτηκε ως δικός του λάθος την επιλογή Μπερέτα. Εσείς τι λέτε γι' αυτό;

«Λέω ότι πιθανότατα δεν ξέρουν καλά το ιταλικό ποδόσφαιρο, δεν γνωρίζουν πώς δουλεύουν στην Ιταλία, όπου η τακτική και η φυσική κατάσταση είναι σημαντικοί παράγοντες. Με όλο τον σεβασμό, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ισως δεν ήθελαν αλλαγές, ίσως ήθελαν κάποιον που να συνεχίσει αυτό που γινόταν πριν. Ωστόσο, κανένας προπονητής δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο. Από τη στιγμή λοιπόν που επέλεξαν εμένα, αυτό σημαίνει ότι γνώριζαν και πώς δουλεύω και πώς αντιλαμβάνομαι το ποδόσφαιρο και πώς λειτουργώ».

Είχατε την ελευθερία κινήσεων ή από τη διοίκηση προσπαθούσαν να σας καθοδηγήσουν ή να επηρεάσουν τις επιλογές σας;

«Οχι, ήμουν ελεύθερος, αυτό που λέτε άλλωστε είναι κάτι που δεν μου έχει συμβεί μέχρι τώρα. Αν ήμουν σε κάποια ομάδα όπου ένας διοικητικός παράγοντας προσπαθούσε να μου πει τι να κάνω και πώς να το κάνω, τότε δεν θα υπήρχε συνεργασία. Αν με επιλέγεις για προπονητή της ομάδας σου, πρέπει να με αφήσεις να κάνω και αυτό που ξέρω».

Στην αρχή πώς ήταν η συμπεριφορά των παικτών;


«Δεν μπορώ να πω ότι είχα παράπονο. Ισως γκρίνιαζαν λίγο περισσότερο επειδή δούλευαν πολύ. Αλλά να σας πω την αλήθεια σε όσες ομάδες έχω δουλέψει κανένας ποδοσφαιριστής δεν πέθανε από την πολλή δουλειά. Μιάμιση ώρα σκληρή δουλειά είναι απαιτητική και ζορίστηκαν. Θέλω όμως να γίνονται όλα όπως πρέπει και να μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Για ό,τι συνέβη με τον Πάμπλο Γκαρσία ακούστηκαν πολλά. Θα μας πείτε τι συνέβη τελικά στο φιλικό με τη Νυρεμβέργη;


«Του είχα πει ότι θα έπαιζε στο δεύτερο ημίχρονο. Εκείνος δεν το δέχτηκε και αντέδρασε όπως αντέδρασε. Δεν ξέρω αν στη συνέχεια μίλησε στη διοίκηση και πραγματικά δεν με ενδιαφέρει. Εγώ γνωρίζω ότι ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πρέπει να αποδέχεται τις αποφάσεις και τις επιλογές του προπονητή του. Εχω μια αρχή και την εφαρμόζω σε όλες τις ομάδες που έχω δουλέψει: είτε πρόκειται για τον πρώτο παίκτη είτε για τον τελευταίο, για εμένα είναι όλοι ίδιοι, δεν κάνω διακρίσεις και δεν τους ξεχωρίζω. Αν κάποιος είναι καλά, θα παίξει. Αν όχι, δεν θα παίξει. Επιπλέον, ο σωστός προπονητής δεν πρέπει να φωνάζει και να χάνει τον έλεγχο, αλλά να μπορεί να κουμαντάρει μια κατάσταση όταν είναι δύσκολη».

Εχετε μετανιώσει που αναλάβατε τον
ΠΑΟΚ ;

«Οχι, δεν μετάνιωσα και δεν άλλαξα γνώμη. Ηρθα με πολύ ενθουσιασμό και μπορώ να πω ότι ήταν μια εμπειρία. Ενδεχομένως θα έπρεπε να έχω ενημερωθεί καλύτερα για κάποια πράγματα».

Παρακολουθώντας το πρώτο ματς με τον Αγιαξ είδατε έν
αν ΠΑΟΚ προϊόν της δικής σας δουλειάς;

«Ναι, γιατί ο νέος προπονητής πρόλαβε να κάνει μόνο λίγες προπονήσεις. Θεωρώ λοιπόν ότι το αποτέλεσμα στο Αμστερνταμ ήταν προϊόν όσων προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε εμείς και να περάσουμε στη φιλοσοφία των ποδοσφαιριστών».

Ποια είναι η εντύπωση που είχατε για το ρόστερ του ΠΑΟΚ; Ηταν επαρκές για να αγωνιστεί και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και για να είναι ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα;

«Για εμένα ο ΠΑΟΚ διέθετε ένα ρόστερ πολύ καλό και ποδοσφαιριστές ποιοτικούς και ικανότατους. Κάποιες προσθήκες θα έπρεπε να γίνουν, δηλαδή χρειαζόταν ένας αριστερός χαφ. Θέλαμε και μια εναλλακτική λύση στην επίθεση, γιατί αν τραυματιζόταν ο Βιεϊρίνια ή ο Σαλπιγγίδης θα υπήρχε πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: