Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Αντρέα Ματσόν : "Είμαι ακόμα πληγωμένος"

Ορισμένοι περίμεναν να παραιτηθεί, αλλά, ο Αντρέα Ματσόν, δεν κάνει πίσω. Ο Ιταλός τεχνικός του Αρη έχει συμβόλαιο για ένα ακόμη χρόνο και μόνον την παραίτηση δεν σκέφτεται... Σε συνέντευξη Τύπου ο Ματσόν μίλησε αρχικά για τα συναισθήματα του μετά τον χαμένο πέμπτο μικρό τελικό, κόντρα στο Μαρούσι.

"Είμαι ακόμη πληγωμένος και αυτό θα ισχύει για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Στον αθλητισμό υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να χάνεις ένα παιχνίδι και να είσαι χαμένος. Σκεφτόμουν τον τελικό του ΝΒΑ και άλλα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Στην Αμερική δεν κοιτούν πόσους τίτλους έχεις κατακτήσει, αλλά πόσους τελικούς έχεις παίξει. Στους τελικούς φαίνεται η δουλειά που κάνει μια ομάδα. Ακόμη και αν εκεί είναι πολύ δυσάρεστο το αποτέλεσμα, δεν μπορώ να δεχτώ ότι τρία λεπτά μπορούν να καθορίσουν μια ολόκληρη χρονιά. Δεν καταστρέφεται η δουλειά που έχει γίνει. Όλοι οι παίκτες προσπάθησαν σκληρά. Τώρα όμως είναι η στιγμή σαν προπονητής και σαν άνθρωπος να νιώσεις τη θλίψη, να κλάψεις. Όταν υπάρχει η δύσκολη στιγμή δεν μπορείς να γυρίσεις την πλάτη".

Ο Ιταλός προπονητής επισήμανε ότι τώρα είναι η ώρα που ο Αρης πρέπει να φανεί δυνατός. "Μια ομάδα, ένας οργανισμός είναι μια οικογένεια. Σε κάθε οικογένεια δεν μπορείς να το βάλεις στα πόδια όταν υπάρχουν προβλήματα. Τότε φαίνονται οι αληθινές οικογένειες. Από την πρώτη στιγμή που ήμουν εδώ και πριν τον κ.Τζεβελέκη, με την Γένεσις, σκεφτήκαμε ένα καλό πλάνο με νεαρούς παίκτες. Είχαμε τέσσερις παίκτες στο All Star Game, είχαμε την εφηβική ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα, ενώ και τώρα έχουμε διεθνείς νεαρούς παίκτες. Είναι ώρα να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση".

Σχετικά με την ερχόμενη χρονιά, είπε: "Δεν νιώθω φόβο και είμαι συγκεντρωμένος σε αυτόν τον στόχο. Είναι νωρίς να μιλάμε για σχεδιασμό και στόχους της ερχόμενης χρονιάς, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια μεγάλη ομάδα σαν τον Αρη θα κινδυνέψει. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα ενδιαφερθούν για να συνεχίσουν την δουλειά. Δεν είναι μόνο το όνομα και οι οπαδοί, υπάρχουν πολλά πράγματα που κρατούν αυτή την ομάδα. Η Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη πόλη, όπου υπάρχουν πολλοί που αγαπούν τον Αρη. Δεν είναι η δουλειά μου να μιλάω για αυτά, αλλά είναι πολύ σημαντικό οι οπαδοί να είναι κοντά στην ομάδα".

Για τη χρονιά που μόλις τελείωσε: "Κάναμε καλή δουλειά και φέτος πρέπει να συνεχιστεί. Δεν θέλω να μιλήσω για την ερχόμενη χρονιά, αλλά θεωρώ ότι δουλέψαμε αρκετά με τους νεαρούς. Το όνειρο μου είναι να δω κάποιον παίκτη μου στην Εθνική ομάδα, σε κάποια διοργάνωση. Χρειαζόμαστε την βοήθεια σας. Όλοι κατευθυνόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση".

Σε ερώτηση για τις δικές του ευθύνες ως κόουτς τόνισε: "Αν η δουλειά ενός προπονητή και των παικτών κρίνεται σε τρία λεπτά, τότε σίγουρα δεν έχετε καλή άποψη. Αν έμπαινε το λέι απ θα ήμασταν ήρωες. Αυτοί που ξέρουν, μπορούν να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν την δουλειά που γίνεται στις δύσκολες στιγμές. Όλοι μπορεί να είναι καλοί στις εύκολες στιγμές, αλλά πρέπει να κάνουν το ίδιο και στις δυσάρεστες".

Για το τι μένει από τη φετινή περίοδο: "Είμαι χαρούμενος που με τόσους καινούργιους παίκτες καταφέραμε να βγούμε τρίτοι. Πολύ καλό το ότι αποκλείσαμε τον Πανιώνιο και μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε με τον Παναθηναϊκό".

Ερωτήθηκε και για την επόμενη χρονιά, έστω κι αν οι δρόμοι τους χωρίσουν με τον Αρη: "Πιστεύω ότι η ομάδα θα συνεχίσει να κάνει την σωστή δουλειά που πρέπει, άσχετα αν φύγω εγώ. Ο κ. Τζεβελέκης θα συνεχίσει να είναι κοντά στην ομάδα και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί η καλή δουλειά".

Ο Αρης έχασε δύο συνεχόμενες χρονιές το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα από το Μαρούσι. Ο ιταλός τεχνικός όμως μίλησε και για τα όσα πέτυχε αυτά τα τελευταία χρόνια: "Το είπα και μετά το τέλος του πέμπτου αγώνα. Συγγνώμη στους οπαδούς. Κάποιος περίπου 2009 χρόνια πριν, με μούσια σαν τα δικά μου, είπε: "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω". Αισθάνομαι πιο άσχημα από οποιονδήποτε άλλον. Θα ήθελα να πω όμως ότι είμαι αυτός που έβγαλε την ομάδα Ευρωλίγκα και ο προπονητής που οδήγησε τον Αρη τρεις φορές στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο".

Για τον Κίκι Κλάρκ: "Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν κάποια πράγματα στο παιχνίδι του Κίκι Κλάρκ, που χρειάζονται βελτίωση. Το βέβαιο είναι ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης και την επόμενη χρονιά θα γίνει πολύ καλύτερος. Μερικές φορές δεν πρέπει να κοιτάζουμε επιφανειακά την ομάδα, αλλά να κοιτάμε πιο βαθιά στα στατιστική. Ο Κίκι είναι από τους καλύτερους παίκτες. Είχε τα λιγότερα λάθη στα πλέι οφ. Είναι αλήθεια ότι έχασε δύο σημαντικά σουτ στον αγώνα. Αλλά ο συγκεκριμένος αθλητής όταν βγήκε από το γήπεδο, σε εμένα και στον Γιάννη Δαμιανίδη παραδέχτηκε πως το λάθος ήταν δικό του και ζήτησε συγνώμη για την απογοήτευση που τους προξένησε. Αυτό δείχνει και την προσωπικότητα του. Είναι πραγματικός άνδρας. Θα προσπαθήσουμε τη νέα χρονιά να φανεί ακόμα καλύτερος".

Για το πως μπορούν να αισθάνονται οι φίλαθλοι του Αρη: "Έχουμε πάει δύο φορές στην Ευρωλίγκα, έχουμε αγωνιστεί σε αρκετούς τελικούς, παίξαμε και σε τελικό Ούλεμπ Κάπ. Το πόσο καλή είναι η ομάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μερικά λεπτά. Ξέρω ότι οι φίλαθλοι του Αρη γνωρίζουν καλά το άθλημα και αγαπούν την ομάδα τους. Είναι πολύ περήφανοι για την ομάδα τους. Δεν μπορεί να άλλαξε η άποψη τους στα τρία τελευταία λεπτά με το Μαρούσι. Δεν θα ξέραμε τι θα γινόταν αν ευστοχούσε ο ΤσαλδΑρης ή ο Κίκι Κλάρκ. Η δουλειά που κάναμε όλη τη χρονιά φάνηκε. Φτάσαμε στους τελικούς για να διεκδικήσουμε την έξοδο μας στην Ευρωλίγκα. Αλλά σας λέω αν είχαμε κάνει στην αρχή της χρονιάς την κουβέντα, ότι κάποιοι παίκτες δεν έχουν εμπειρίες από πλέι οφ, θα σας έλεγα ότι είμαι πολύ χαρούμενος για το τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε πρόγραμμα για τα επόμενα δύο χρόνια. Η δουλειά που κάνουμε δεν γίνεται σε έναν ή δύο μήνες. Ο Παπανικολάου προπονούνταν και αγωνιζόταν με την πρώτη ομάδα. Το ίδιο συνέβη και με τον Χρυσικόπουλο, τον Μούρτο, τον Σκορδίλη. Το να αγωνιστούν οι νεαροί παίκτες ήρθε μετά από σκέψη και δεν ήταν προϊόν τρέλας. Ξέραμε τι κάναμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση"

Για το μπάτζετ: "Ποτέ δεν θέλω να μιλάω για το μπάτζετ. Όλη ξέρουμε σε ποια κατεύθυνση κινείται το άθλημα. Η Θεσσαλονίκη αγαπάει αυτή την ομάδα και αγαπούν εξίσου το πρόγραμμα που θέλουμε να αναπτύξουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε, γιατί ο Αρης δεν θα πεθάνει ποτέ. Ο Αρης είναι μια ομάδα που θα υπάρχει πάντα".

Για τον αν ο Αρης είναι ομάδα Ευρωλίγκα: "Δεν ξέρω τι σημαίνει ομάδα Ευρωλίγκα. Όχι μόνο σε μας, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πραγματικές ομάδες ευρωλίγκα είναι αυτές που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους. Στο Φάιναλ Φορ αγωνίστηκαν οι τέσσερις πλουσιότερες ομάδες. ’λλα αν σταθούμε εμείς στην προσπάθεια που κάναμε, τότε είμαστε μια πραγματικά υψηλού επιπέδου ομάδα. Πρέπει να δούμε τι θέλουμε να αναπτύξουμε. Θέλουμε να ζούμε στην πραγματικότητα. Πρέπει οι παίκτες να εξελιχθούν και να έχουμε στόχο την είσοδο του χρόνου στο Φάιναλ Φορ του πρωταθλήματος. Στόχος είναι την επόμενη χρονιά να αγωνιστούμε στην Ευρωλίγκα".

Για το κλίμα των αποδυτηρίων και το περιστατικό με τον Ράιτ: "Δεν υπάρχει κάτι που ήθελα να συζητήσω επ΄ αυτού. Δεν θέλω να πω κάτι για το παιδί". Σε ότι αφορά πιθανές δικές του ευθύνες στο τελευταίο παιχνίδι με το Μαρούσι είπε: "Σίγουρα έκανα και εγώ μεγάλα λάθη. Το λάθος το δικό μου ήταν ότι στους ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό πίεσα την ομάδα ώστε να κερδίσουμε. Γιατί στο μυαλό μου ήταν να κερδίσουμε μία μεγάλη ομάδα, ανεξάρτητα από την οικονομική διαφορά. Όμως στην πραγματικότητα έπρεπε να κερδίσουμε το Μαρούσι. Αν έρθει μία παρόμοια κατάσταση, θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά αν καταβάλλουμε ανάλογη προσπάθεια απέναντι στον Παναθηναϊκό για παράδειγμα. Απλά για μένα προσωπικά είναι πολύ δύσκολο να παίξω απέναντι σε έναν αντίπαλο χωρίς να με ενδιαφέρει η νίκη. Το σίγουρο είναι ότι στα τρία τελευταία λεπτά του αγώνα με το Μαρούσι δεν είχαμε και τύχη. Ο Καϊμακόγλου έβαλε με την λήξη του χρόνου ένα απίστευτο τρίποντο. Αν δεν είχε μπει αυτό, τότε ο Αρης θα είχε κερδίσει. Ο Κίκι Κλαρκ είχε δύο ελεύθερα σουτ και δεν τα κατάφερε, ενώ είναι ο καλύτερος σουτέρ μας". Επιστρέφοντας στο θέμα του μπάτζετ, ο προπονητής του Αρη είπε: "Πρώτα απ΄ όλα κανένας όλοι επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση. Για παράδειγμα ο κ. Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε να πουλήσει τον Κακά για να επιβιώσει η Μίλαν. ’σχετα από το τι θα ισχύσει για το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς, εμείς θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να φθάσουμε ξανά στο Φάιναλ Φορ του πρωταθλήματος διεκδικώντας την είσοδο στην Ευρωλίγκα".

Σε ότι αφορά την παραμονή κάποιων παικτών τόνισε: "Σήμερα θα έχω ένα ραντεβού με τον κ. Δαμιανίδη για να συζητήσουμε. Για το προπονητικό επιτελείο θα έχω να πω περισσότερα την Τετάρτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: