Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ολυμπιακός-Ηρακλής 1-1



Ένα γκολ του 17χρονου Βέλιου στο 92' ανάγκασε τον Ολυμπιακό στην δεύτερη γκέλα του στο πρωτάθλημα αφού έμεινε στο 1-1 με τον Ηρακλή στο "Καραϊσκάκη". Οι νταμπλούχοι είχαν προηγηθεί με τον Μαρέσκα στο 40', σκόραραν κανονικότατα στο 80' με τον Μήτρογλου όμως ο επόπτης Γουργιώτης ακύρωσε δίχως λόγο και αιτία το γκολ!

Οι συνθέσεις των ομάδων
Ολυμπιακός (Ζίκο): Nικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Γκαλίτσιος, Ζεβλάκοφ, Μπράβο, Φετφατζίδης, Ντουντού, Α.Παπαδόπουλος, Μήτρογλου, Νικλητσιώτης, Μαρέσκα (68' Λεντέσμα).

Ηρακλής (Σάββας Κωφίδης): Κοβαλέφσκι, Παπαζαχαρίας, Μάρτος, Ντιέ (51' Hλιάδης), Επστάιν, Παπαστεργιανός, Κατσαμπής, Γιαννούλης, Ντίκα, Μιλάνο (59' Κονέ), Γιάντσης.
Με μια ματιά
Η μάχη των πάγκων

Με αρκετές εκπλήξεις και -αναγκαστικές- αλλαγές παρέταξε την ομάδα του ο Ζίκο. Την "ερυθρόλευκη" εστία υπερασπίστηκε ο Νικοπολίδης, κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν ο Μέλμπεργκ μαζί με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, δεξιά ο Ζεβλάκοφ και αριστερά ο Ραούλ Μπράβο.

Στα χαφ ο Ντουντού είχε δίπλα του τον Μαρέσκα, αριστερό χαφ ήταν ο Φετφατζίδης, δεξιά ο Γκαλίτσιος (!), μοναδικό προωθημένος ήταν ο Μήτρογλου και λίγο πιο πίσω ο Νικλητσιώτης.

Ίδιο σύστημα (4-4-1-1) και από τον Σάββα Κωφίδη που χειροκροτήθηκε από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κοβαλέφσκι, σέντερ μπακ οι Παπαζαχαρίας και Κατσαμπής, δεξιά ο Μάρτος, αριστερά ο Γιαννούλης, στα χαφ ήταν ο Ντιέ μαζί με τον Παπαστεργιανό, δεξιά ο Μιλάνο, αριστερά ο Επστάιν, στην κορυφή της επίθεσης ο Γιάντσης και λίγο πιο πίσω ο Ντίκα.

Καλός ρυθμός, πολλές φάσεις...

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και μ' ένα ξέφρενο ρυθμό και από τις δύο ομάδες που δεν φοβήθηκαν να παίξουν ανοιχτά. Γι' αυτό και οι ευκαιρίες δεν άργησαν να έρθουν. Συγκεκριμένα, η πρώτη καλή στιγμή έγινε στο 4ο λεπτό και ήταν για λογαριασμό του Ηρακλή. Ο Γιάντσης έκανε το σουτ από ευνοϊκή θέση όμως ο Νικοπολίδης μπλόκαρε σταθερά.

Η φάση του Γιάντση αφύπνισε κάπως τους παίκτες του Ζίκο που βγήκαν στην επίθεση και έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην εστία του Κοβαλέφσκι. Παρόλα αυτά ούτε η κεφαλιά του Ζεβλάκοφ (6'), ούτε το σουτ του Ντουντού (8') είχε ευτυχή κατάληξη.

Στο 9ο λεπτό πάντως η εξέδρα ξεσηκώθηκε. Όχι, ο Ολυμπιακός δεν πέτυχε γκολ, αλλά έφτασε κοντά από προσπάθεια της... νέας γενιάς. Ο Φετφατζίδης έβγαλε εξαιρετική κάθετη μπαλιά για τον Νικλητσιώτη που βγήκε απέναντι από τον Κοβαλέφσκι όμως δεν κατάφερε να τον νικήσει.

Ο Ολυμπιακός ήταν φανερό πως αντιμετώπιζε πρόβλημα στην δημιουργία φάσεων, όμως γι αυτό ευθυνόταν και ο σοβαρός Ηρακλής του Σάββα Κωφίδη που δεν παρουσιάστηκε φοβισμένος στο "Καραϊσκάκη" και όποτε έβρισκε ευκαιρία ανησυχούσε τον Νικοπολίδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σουτ του Ντίκα στο 12' όπου η μπάλα πέρασε πάνω από τα "ερυθρόλευκα" δοκάρια.

Η κατοχή πάντως ήταν στα χέρια των γηπεδούχων που ναι μεν έφταναν αρκετά συχνά κοντά στην "κυανόλευκη" περιοχή όμως από κει και πέρα είχαν το πρόβλημα. Έτσι και ο Μήτρογλου προσπάθησε με μια ατομική ενέργεια να πλασάρει από πλάγια θέση τον Κοβαλέφσκι στο 17' όμως απέτυχε.

Μετά το πρώτο 20λεπτο ο ρυθμός της αναμέτρησης έπεσε με τον Ολυμπιακό να έχει τον έλεγχο δίχως όμως να γίνεται ιδιαίτερα απειλητικός. Φετφατζίδης (24'), Ντουντού (28') και Μαρέσκα (31') είχαν ευκαιρίες να ανησυχήσουν τον Κοβαλέφσκι όμως τις πέταξαν.

... και γκολ με υπογραφή Μαρέσκα

Ο Μαρέσκα βέβαια διόρθωσε το λάθος του και στο 40' με καταπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κοβαλέφσκι, στέλνοντας τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια με προβάδισμα.

Στην επανάληψη πάντως το σκηνικό άλλαξε άρδην με τους παίκτες του Ζίκο να μπαίνουν νωχελικά και αυτούς του Κωφίδη να ψάχνουν το γκολ της ισοφάρισης. Οι "κυανόλευκοι" βγήκαν στην επίθεση και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα "ερυθρόλευκα" αμυντικά κενά. Πλέον οι Πειριαιώτες ήταν αυτοί που απειλούσαν από αντεπιθέσεις. Σε μια απ' αυτές στο 47' ο Μήτρογλου βγήκε απέναντι από τον Κοβαλέφσκι όμως ο Γιαννούλης δεν τον άφησε να σκοράρει καθώς έδιωξε την μπάλα.

Κι αν ο Ηρακλής ήταν η ομάδα που έψαχνε το γκολ, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που δημιουργούσε τις ευκαιρίες. Στο 58' μάλιστα ο Φετφατζίδης έφτασε μια ανάσα από το πρώτο του επίσημο γκολ με την επαγγελματική ομάδα του Ολυμπιακού, όμως το πλασέ του στην κίνηση απέκρουσε με δεύτερη προσπάθεια ο Κοβαλέφσκι.

Λίγα λεπτά αργότερα (64') οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν ξανά μια ανάσα από το 2-0, αυτή τη φορά από σουτ του Ντουντού, όμως και πάλι ο Κοβαλέφσκι κράτησε την ομάδα του στο παιχνίδι.

Από κει και πέρα ο ρυθμός έπεσε ακόμη περισσότερο με τον Ολυμπιακό πάντως όσο περνούσαν τα λεπτά να ανεβάζει στροφές και να γίνεται ξανά το... αφεντικό της αναμέτρησης.

Ο Μήτρογλου σκόραρε το 1-0 έμεινε!

Στο 8`ο λεπτό οι νταμπλούχοι Ελλάδας κατάφεραν να στείλουν για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα του Κοβαλέφσκι με "δράστη" τον Μήτρογλου όμως ο επόπτης σήκωσε το σημαιάκι και το γκολ κακώς ακυρώθηκε. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού καλυπτόταν και από τον Κοβαλέφσκι αλλά και από έναν αμυντικό του Ηρακλή αλλά το 1-0 έμεινε!

Πέντε λεπτά αργότερα (86') ο Ντουντού λίγο έλειψε να πετύχει ένα εντυπωσιακό γκολ από απευθείας εκτέλεση φάουλ, όμως η μπάλα τράνταξε το δοκάρι του Κοβαλέφσκι και απομακρύνθηκε.

Κυανόλευκο Βέλ(ι)ος και 1-1

Κάπου εκεί οι "κυανόλευκοι" ανέβασαν στροφές και εκμεταλλεύτηκαν την κούραση των Πειραιωτών, βγαίνοντας στην επίθεση. Κι αν οι Γιαννούλης (87') και Ηλιάδης (89') δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, δεν έγινε το ίδιο και με τον Βέλιο. Ο 17χρονος άσος που πέρασε αλλαγή στο 82' στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη, "πάγωσε" το Καραϊσκάκη και χάρισε τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: