Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Δώνης: "Ομάδα που αποπνέει υγεία"


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Για την ανανέωση του συμβολαίου του με τον Ατρόμητο, το λόγο που επέλεξε να κάτσει στον πάγκο της ομάδας του Περιστερίου αλλά και τη θητεία του στην ΑΕΚ, μίλησε ο Γιώργος Δώνης.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sentra FM 103,3":

Για την ανανέωση του συμβολαίου του με τον Ατρόμητο: "Γίνεται μεγάλη κουβέντα το τελευταίο διάστημα. Το σημαντικό για εμάς είναι ότι και οι δύο πλευρές είμαστε ευχαριστημένες. Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία, παρότι τα πράγματα ήταν δύσκολα στην αρχή. Αυτό συνέβαινε πιο πολύ από θέμα προγράμματος, γιατί από θέμα απόδοσης η ομάδα είχε σταθερότητα, απλά δεν δικαιωνόταν και δεν έπαιρνε αυτό που άξιζε στον αγωνιστικό χώρο. Είναι καλό και για τις δύο πλευρές να προχωρήσει ο καιρός να περάσουν τα δύο επόμενα παιχνίδια και να δείξει η ομάδα που μπορεί να φτάσει. Δεν είναι ένα θέμα που καίει αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντικό για μένα το γεγονός ότι μετά από μία δύσκολη προηγούμενη χρονιά, ο ιδιοκτήτης της ομάδας και ο τεχνικός διευθυντής μιλούν με τα καλύτερα λόγια για μένα και χαίρω εκτίμησής τους. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να το καταφέρουμε εγώ και οι συνεργάτες μου. Η δουλειά του προπονητή παράγεται από κάποιους άλλους μέσα στον αγωνιστικό χώρο που είναι οι ποδοσφαιριστές".

Για τη δήλωσή του περί "των πιο εργατικών ποδοσφαιριστών που έχει γνωρίσει": "Η αλήθεια είναι ότι η δήλωσή μου είναι περίπου έτσι, γιατί είπα σε ποσοστό που έχω γνωρίσει. Δεν μπορώ να αδικήσω ποδοσφαιριστές σε προηγούμενή μου θητεία. Όταν έχεις 25 επαγγελματίες είναι μεγάλο το ποσοστό. Νομίζω ότι όλα τα πράγματα ξεκινούν από το να πηγαίνεις στη δουλειά σου και να πηγαίνεις με ευχαρίστηση. Είχα πει ότι είναι σημαντικό να ευχαριστιόμαστε το ποδόσφαιρο και τη δουλειά μας και κάποιοι είχαν σχολιάσει ότι το ποδόσφαιρο είναι καθαρά επαγγελματικό. Εγώ διαφωνώ με αυτό. Αυτό θα πρέπει να περνάει στους παίκτες. Θα πρέπει να το εμπνέουν οι συνθήκες, αλλά και ο προπονητής. Από εκεί έχουν ξεκινήσει τα πάντα. Οι ποδοσφαιριστές μου έχουν μεγάλη διάθεση και φιλοδοξίες. Θέλουν να μάθουν και να κερδίσουν πράγματα. Προσπαθούν πάρα πολύ στην προπόνηση για να το κάνουν αυτό".

Για το ελληνικό στοιχείο σε μία ομάδα: "Παίζει ρόλο να έχεις Έλληνες στην ομάδα σου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν Έλληνες, γιατί θέλουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο να υπάρχει μία συνέχεια με το παρελθόν. Αυτό ξεκινάει από τη βάση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι μικρότερες κατηγορίες δεν συνεχίζουν να είναι τα ίδια φυτώρια, όπως στο παρελθόν. Δεν πρέπει να επιλέγουμε ξένους ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν είναι καλύτεροι από τους Έλληνες. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα. Δεν πρέπει να γινόμαστε ρατσιστές, γιατί υπάρχουν πολλοί ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα, τιμούν το συμβόλαιό τους, είναι εργατικοί, επαγγελματίες και αξίζουν τα λεφτά που παίρνουν. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να προχωρούμε σε αυτή την κίνηση, όταν δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι Έλληνες".

Για την θητεία του στην ΑΕΚ: "Ήταν δύσκολη περίοδος. Για μένα ήταν τιμή που δούλεψα στην ΑΕΚ, ακόμη και όταν τα πράγματα μας πηγαίνουν στραβά ή έρχεται μία αποτυχία, το θέμα είναι πως θα το αξιολογήσεις και θα το χρησιμοποιήσεις θετικά για τη συνέχεια. Ήταν μια εμπειρία από την οποία έχω μάθει πολλά πράγματα και με βοήθησαν να ωριμάσω. Έχω δημιουργήσει φιλίες, έχω καλή σχέση με τους ποδοσφαιριστές και νομίζω ότι μερικές φορές τα πράγματα πηγαίνουν στραβά επειδή πρέπει να πάνε. Αυτό που ήταν να κάνω εγώ και περνούσε από το χέρι μου, το έκανα με πολύ μεγάλη διάθεση και όρεξη".

Για τον λόγο που επέλεξε τον Ατρόμητο: "Ήταν ένα διάστημα για μένα που έπρεπε να ηρεμήσω, γιατί ήμουν πολύ απογοητευμένος. Μερικά πράγματα είχαν πάει άσχημα. Έκανε πολύ κακό στο όνομά μου όλο αυτό που δημιουργήθηκε. Παρότι είχα δουλέψει σκληρά τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αμφιβολίες και λίγοι άνθρωποι με στήριξαν εκείνο το διάστημα. Υπήρχε μεγάλη αμφισβήτηση για το αν έπρεπε να με πάρουν ως προπονητή. Υπήρξαν δύο ομάδες που ενδιαφέρθηκαν για εμένα και μου έκαναν πρόταση. Τις αξιολόγησα κι επέλεξα τον Ατρόμητο. Επέλεξα την σταθερότητα που ήθελα για την επόμενη σεζόν. Ο Ατρόμητος είναι ομάδα που αποπνέει υγεία. Υπάρχει σταθερότητα και από τον ιδιοκτήτη τον κύριο Σπανό. Ζω όλη αυτή τη λειτουργία και μου έδωσε την ηρεμία που ήθελα".

Για την φιλοδοξία του με το Ατρόμητο: "Ένα από τα μειονεκτήματά μου είναι ότι ίσως είμαι υπερβολικά αισιόδοξος. Μετά από εμπειρία προπονητική που έχω αποκτήσει, περισσότερο κοιτάω προς τα κάτω παρά προς τα πάνω. Η ομάδα δεν είναι έτοιμη για τα πλέι-οφ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κυνηγήσουμε το κάθε παιχνίδι, γιατί αυτή είναι η λογική και η νοοτροπία μας. Ο Ατρόμητος μπαίνει για να διεκδικήσει κάθε παιχνίδι, ανεξάρτητα με τον αντίπαλό του. Γι' αυτό αξίζουν συγχαρητήρια οι παίκτες μου. Δεν έχουμε το άγχος. Θέλω να απελευθερωθεί η ομάδα και να δώσω περισσότερες ευκαιρίες σε νέα παιδιά, όσο περνούν τα παιχνίδια. Όταν μπαίνεις σε μία λογική απλώς να καταστρέψεις, ο προσανατολισμός πηγαίνει στην αντίπαλη ομάδα. Πρέπει να κοιτάς τη δική σου ομάδα και το δικό σου παιχνίδι".

Για το ποδοσφαιρικό του δόγμα: "Η συγκεκριμένη εμπειρία στο αγγλικό πρωτάθλημα με βοήθησε να δω το ποδόσφαιρο διαφορετικά. Εκεί είχα τα πρώτα δείγματα ότι μου αρέσει το ποδόσφαιρο και ότι θέλω να ασχοληθώ με την προπονητική. Από τα 26 μου το σκεφτόμουν. Μου άρεσε ο τρόπος οργάνωσης και ο τρόπος δουλειάς. Από τα 31 που τελείωσα το ποδόσφαιρο, άρχισα να παίρνω τα απαραίτητα διπλώματα. Το σημαντικό είναι να ανοίγει το μυαλό ενός προπονητή και να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα. Θέλει πολύ διάβασμα και μελέτη. Πρέπει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία. Έχει αλλάξει πολύ το ποδόσφαιρο. Μπορεί ο κόσμος να το βλέπει το ίδιο, αλλά για τους προπονητές είναι μία ολόκληρη επιστήμη. Ο κόσμος πρέπει να καταλαβαίνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει κάθε ποδοσφαιριστής στο γήπεδο για να μην αδικούνται οι παίκτες. Υπάρχουν οι γραμμές μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να γίνει μία σύνδεση, αμυντικά κι επιθετικά. Το πιο εύκολο πράγμα στην προπονητική είναι η αμυντική λειτουργία, γιατί είναι συγκεκριμένα πράγματα στην αμυντική λειτουργία. Το δύσκολο κομμάτι, όπου πρέπει ο κάθε προπονητής να βάλει τις σκέψεις του είναι η επιθετική. Υπάρχουν πράγματα που είναι τυποποιημένα και κάποια άλλα που αφορούν την προσωπικότητα του προπονητή".

Για την ευκολία με την οποία αλλάζουν προπονητή οι ελληνικές ομάδες: "Το πρόβλημα ξεκινάει από αλλού. Για παράδειγμα όταν ο Δώνης πρέπει να πάρει ένα σέντερ-φορ πρέπει να κάνει σκάουτινγκ και μετά πρέπει να πάρει την απόφαση. Αντίστοιχα πρέπει να κάνουν και οι παράγοντες που δεν γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους παράγοντες. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Επειδή το ξέρω, δεν υπάρχει περίπτωση στο εξωτερικό, το τι μου ζήτησαν ατζέντηδες για να με προωθήσουν. Θέλουν να ξέρουν την προσωπικότητά σου, τη συμπεριφορά σου στους παίκτες, το πως ντύνεσαι, τι διπλώματα έχεις, πως μιλάς στα ΜΜΕ. Φάκελος κανονικός, ώστε να αξιολογηθεί σωστά ο προπονητής. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα στην Ελλάδα. Όταν διαπιστώνουμε ότι ο προπονητής δεν μας κάνει, είναι σωστό να τον αλλάζουμε. Όταν διαπιστώνουμε ότι ο προπονητής δουλεύει σωστά, αλλά δεν δικαιώνεται ακόμη από το αποτέλεσμα πρέπει να τον στηρίξουμε".

Για τα πρότυπα ξένων προπονητών: "Ο Μουρίνιο ναι μεν μπορεί να είναι καυστικός, αλλά αυτό που παρουσιάζεται δεν είναι πραγματικότητα. Είναι πολύ αγαπητός και ιδιαίτερα στους παίκτες του. Το πρότυπό μου είναι ο Βενγκέρ, όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού μου αρέσει πολύ η κατοχή και η κυκλοφορία μπάλας, η δημιουργία φάσεων. Δεν μπορώ να πω ότι έχω πρότυπο αυτόν, αν ο χαρακτήρας μου είναι διαφορετικός. Από εκεί και πέρα, εγώ θέλω οι ποδοσφαιριστές μου να νιώθουν άνεση μαζί μου και ό,τι τους προβληματίζει να μου χτυπήσουν την πόρτα. Δεν πρόκειται να κοροϊδέψω κάποιον ποδοσφαιριστή και θα του πω αυτό που πιστεύω κάθε φορά".

Για το θέαμα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας: "Στην Ελλάδα παρουσιάζουμε τα πράγματα λίγο υπερβολικά προς το άσχημο. Αν πάει κάποιος στην Ιταλία να δει Τζένοα-Κατάνια και δει το Ατρόμητος-Εργοτέλης, το τελευταίο θα είναι καλύτερο. Ο καθένας μας παίζει ρόλο στο ποδόσφαιρο. Αν κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, θα γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρο. Το φετινό πρωτάθλημα από άποψης ποιότητας και δυναμικότητας των ομάδων είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών. Εξαιρώ τις μεγάλες ομάδες όπου φέτος δεν είναι η καλύτερη χρονιά τους, με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό. Είναι το απόλυτο φαβορί για να πάρει το πρωτάθλημα. Θα φανεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, όπου έχει να αντιμετωπίσει και τη Ρόμα".

Για τη δεκτικότητα των ποδοσφαιριστών να διδαχθούν: "Νομίζω ότι ξεκινάει από τον προπονητή και τις συνθήκες που έχει κάθε ομάδα. Είναι εύκολο να καταφέρεις αυτό το κομμάτι στους ποδοσφαιριστές. Πάντα θα υπάρχουν οι ιδιότροποι και οι προβληματικοί. Όταν το γενικό κλίμα είναι καλό, ακόμη και αυτά τα παιδιά αναγκάζονται να έρθουν προς τα μέσα και όχι προς τα έξω. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Γενικά είναι δεκτικοί και όταν τους το κερδίσει ο προπονητής, η συμπεριφορά τους είναι πολύ καλή μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

Για την προοπτική να προπονήσει ομάδα του εξωτερικού: "Είναι πολύ δύσκολο για Έλληνα προπονητή. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω τους λόγους. Δεν έχει βγει ποτέ κανένας έξω και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παλιότερα είχα δηλώσει ότι το όνειρό μου δεν είναι να πάω στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά να ξεκινήσω από μία μικρότερη κατηγορία της Αγγλίας. Το έχω προσπαθήσει όλα τα χρόνια που είμαι στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να χτίσω ένα προφίλ που να μετράει προς τα έξω. Παίζει ρόλο το ότι είμαι 40 ετών και στα οκτώ χρόνια προπονητικής, όλα έχουν πάει καλά. Μπορώ να πω ότι έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα είμαι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρω. Θα μπορούσα να το κάνω ακόμη και τώρα ή νωρίτερα. Θέλω όμως να το κάνω διαφορετικά και με το δικό μου επιτελείο".

Για τον προπονητή που έχει εκτιμήσει περισσότερο: "Είναι πολύ δύσκολο να πεις για προπονητές. Μπορείς να καταλάβεις ποιος προπονητής έχει πλάνο και σχέδιο, αν γίνεται καλή δουλειά στην προπόνηση. Ο κ. Βαλβέρδε φαινόταν ότι είχε σχέδιο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και ο κ. Μουνιόθ. Έβλεπα ότι αυτοί οι δύο προπονητές είχαν οργανωμένες και δουλεμένες ομάδες. Στην ανασταλτική λειτουργία, ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλά δουλεμένος. Μπορεί να μην είμαι υπέρ αυτής της φιλοσοφίας, αλλά δεν μπορείς να μην το αναγνωρίσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: