Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Οι μεγαλύτερες ομάδες σε 51 χώρες της Ευρώπης

Στο παρακάτω θέμα το πρώτο και μοναδικό κριτήριο για τις μεγαλύτερες ομάδες σε κάθε χώρα, είναι τα πρωταθλήματα. Θα διαβάσετε για την πρώτη ομάδα σε κάθε χώρα, αλλά μαζί θα σας παρουσιάσουμε και τις υπόλοιπες ομάδες που θεωρούνται τα "μεγαθήρια" σε κάθε χώρα.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κριτήριο ευρωπαϊκών τίτλων, αλλά η αναφορά γίνεται και γενικά σε όλους τους τίτλους που έχουν οι πρώτες ομάδες. Τέλος, επειδή από την έρευνα που κάναμε προέκυψαν και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, για κάποια πρωταθλήματα, σας τα παρουσιάζουμε.

Οι πρώτες ομάδες, και όχι μόνο, σε 51 χώρες αναλυτικά:

ΑΛΒΑΝΙΑ: Η πρώτη ομάδα της γειτονικής χώρας είναι η KF Τίρανων με 23 πρωταθλήματα, 11 κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ. Ακολουθούν η Ντιναμό Τιράνων με 17 πρωταθλήματα, 13 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ και η Παρτιζάν Τιράνων με 15 πρωταθλήματα, 16 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ.

ΑΡΜΕΝΙΑ: Η πρώτη ομάδα σε τίτλους είναι η Πιουνίκ Ερεβάν με 10 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και ακολουθεί η Σιράκ Γκιουμρί με 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Πρώτη δύναμη της χώρας είναι η Ραπίντ Βιέννης με 32 πρωταθλήματα, 14 κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ραπίντ έχει στο παλμαρέ της και 1 πρωτάθλημα Γερμανίας το 1941 και 1 κύπελλο Γερμανίας το 1938.

Ακολουθεί η Αούστρια Βιέννης με 23 πρωταθλήματα, 27 κύπελλα(!) και 6 Σούπερ Καπ. Όσον αφορά τις γνωστές Στουρμ Γκρατζ και Σάλτσμπουργκ(RED BULL), το άθροισμα των πρωταθλημάτων τους είναι κάτω από τα 10 (2 και 5 αντίστοιχα)Κανονικά η τρίτη δύναμη της Αυστρίας είναι η Βάκερ Ίνσμπρουγκ με 10 πρωταθλήματα, αλλά βρίσκεται στη β' κατηγορία!

ΑΓΓΛΙΑ: Ο φετινός τίτλος ενδέχεται να δώσει ένα μικρό προβάδισμα σε μια από τις δύο πρώτες ομάδες του Νησιού. Συγκεκριμένα στην κορυφή βρίσκονται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ. Η πρώτη έχει 18 πρωταθλήματα, 11 κύπελλα, 17 Σούπερ Καπ, 4 Λιγκ Καπ, 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Διηπειρωτικό κύπελλο, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και 1 κύπελλο Κυπελλούχων. Η Λίβερπουλ έχει 18 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα, 12 Σούπερ Καπ, 7 Λιγκ Καπ, 5 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 κύπελλα ΟΥΕΦΑ και 3 Σούπερ Καπ.

Η τρίτη ομάδα της Αγγλίας, είναι η Άρσεναλ με 13 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα, 12 Σούπερ Καπ, 3 Λιγκ Καπ, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ και ένα κύπελλο Κυπελλούχων. Φυσικά το πρωτάθλημα της Αγγλίας το έχουν πάρει αρκετές ομάδες, όπως η Μπέρνλι(!), αλλά μόνο 3 έχουν περάσει τα 10 τρόπαια.

ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ: Η Νεφτσί Μπακού είναι η νο 1 ομάδα της χώρας με 4 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα.

ΒΕΛΓΙΟ: Η ιστορική Άντερλεχτ είναι φυσικά η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας με 46 εγχώριους τίτλους και 5 ευρωπαϊκούς! Συγκεκριμένα έχει 29 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και 8 Σούπερ Καπ. Όσον αφορά την Ευρώπη έχει 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 1 ΟΥΕΦΑ και 2 ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ!

Ακολουθούν η Κλαμπ Μπριζ με 13 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα, 13 Σούπερ Καπ και η Σταντάρ Λιέγης με 10 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ.

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Η Ζελέζνιτσαρ Σεράγεβο είναι η πρώτη ομάδα σε τίτλους με 3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ. Επίσης κατέχει και 1 πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Πρώτη δύναμη της χώρας είναι η ΤΣΣΚΑ Σόφιας με 30 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ και ακολουθεί η Λέφσκι Σόφιας με 25 πρωταθλήματα, 24 κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Η Λίνφιλντ αριθμεί τα περισσότερα πρωταθλήματα, στην χώρα της με διαφορά 26 τίτλων από την δεύτερη ομάδα! Συγκεκριμένα έχει 48 πρωταθλήματα, 39 κύπελλα, 7 Σούπερ Καπ και στο σύνολο τους οι τίτλοι είναι 94! Δεύτερη ομάδα είναι η Γκλέντοραν με 22 πρωταθλήματα, 20 κύπελλα, 6 Λιγκ Καπ.

ΓΑΛΛΙΑ: Ένα από τα εντυπωσιακότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όσον αφορά την συγκομιδή των τίτλων των ομάδων, είναι το Γαλλικό στο οποίο θα δώσουμε λίγο χώρο παραπάνω γιατί το αξίζει. Συγκεκριμένα η πρώτη ομάδα σε τίτλους, η οποία είναι και η μόνη που έχει φτάσει τα 10 πρωταθλήματα(!), την τελευταία 10ετία δεν έχει τερματίσει στην πρώτη 3άδα και μάλιστα έχει περάσει και δύο χρονιές από τη β' κατηγορία. Μιλάμε για την Σεντ Ετιέν η οποία έχει 10 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ.

Στη δεύτερη θέση ακολουθούν δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη β' κατηγορία! Πρόκειται για τις Μαρσέιγ και Ναντ που έχουν από 8 πρωταθλήματα η κάθε μια. 10 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ η Μασρέιγ και 3 κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ η Ναντ. Από πίσω τους είναι οι Μονακό, Λιόν που έχουν από 7, έχει 6 η Μπορντό και μόλις 2(!) η μεγάλη ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Στο γερμανικό πρωτάθλημα πραγματικά υπάρχει μόνο μια ομάδα όσον αφορά την συγκομιδή τίτλων. Πρόκειται για την Μπάγερν Μονάχου η οποία είναι η μόνη που έχει περάσει τα 10 πρωταθλήματα(!). Συγκεκριμένα έχει 21 πρωταθλήματα, 14 κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ, 4 Λιγκ Καπ, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 κύπελλο Κυπελλούχων, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ και 2 διηπειρωτικά.

Η δεύτερη ομάδα του γερμανικού ποδοσφαίρου, είναι η... Νυρεμβέργη του Άγγελου Χαριστέα με 9 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και φυσικά ήταν πρωταγωνίστρια όταν η Γερμανία είχε διασπαστεί. Ομάδες όπως η Σάλκε, Στουτγκάρδη, Βέρντερ, αν ενώσουν τους τίτλους τους, τα 21 της Μπάγερν δεν τα φτάνουν!

Πάντως θα ήταν άδικο αν δεν κάναμε αναφορά και σε ομάδες που δεν βρίσκονται στη μεγάλη κατηγορία, αλλά έχουν γράψει ιστορία. Μία από αυτές είναι και η Διναμό Δρέσδης που βρίσκεται στην γ' κατηγορία και έχει 8 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα!(Ανατολική Γερμανία).

Επίσης πολύ σημαντική είναι και η Μάγκντεμπουργκ η οποία είναι στην ερασιτεχνική κατηγορία(!) αλλά έχει ευρωπαϊκό τίτλο! Συγκεκριμένα έχει 3 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και 1 κύπελλο Κυπελλούχων το 1974(όχι πολύ μακριά) νικώντας 2-0 την Μίλαν! Η οποία Μίλαν, ήταν κάτοχος του τροπαίου, όταν την προηγούμενη χρονιά (73') στον τελικό που έγινε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, νίκησε 1-0 την Λιντς.

Φυσικά η διάσπαση της Γερμανίας ήταν ο λόγος που πολλές ομάδες κατακτήσανε τίτλους και αυτή τη στιγμή είναι σε ερασιτεχνικές κατηγορίες ή στη γ' κατηγορία, αλλά έχουν γράψει ιστορία και πρέπει να αναγνωριστεί.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Ο "δυνάστης" της χώρας είναι η Ντιναμό Τυφλίδας η οποία έχει 13 πρωταθλήματα και 9 κύπελλα, 1 κύπελλο Κυπελλούχων(81'). Η αμέσως επόμενη ομάδα έχει μόλις... 2 και είναι η Γεωργία Τυφλίδας(περσινή πρωταθλήτρια).

ΔΑΝΙΑ: Η Μπρόντμπι είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα της χώρας. Συγκεκριμένα έχει 9 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ. Η δεύτερη δύναμη της χώρας, δεν αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία(!) αλλά στη δεύτερη και είναι η Ακαντέμισκ ΒΚ με 9 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 1 Σούπερ Καπ. Τρίτη ομάδα βάση τίτλων, είναι η Κοπεγχάγη με 7 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ.

ΕΛΛΑΔΑ: Στη χώρα μας είναι όλα λίγο πολύ γνωστά και απλά θα γίνει μια αναφορά με αριθμούς. Πρώτη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός με 37 πρωταθλήματα, 24 κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ. Ακολουθεί ο Παναθηναικός με 20 πρωταθλήματα (συν το φετινό), 16 κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ. Τρίτη ομάδα είναι η ΑΕΚ με 11 πρωταθλήματα, 13 κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ.

Από εκεί και πέρα άλλες ομάδες κατέχουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Είναι ο Άρης με 3 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, ο ΠΑΟΚ με 2 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και η ΑΕΛ με 1 πρωτάθλημα, 2 κύπελλα.

ΕΛΒΕΤΙΑ: "Οι "ακρίδες" (Γκρασχόπερ) είναι η πρώτη ομάδα σε τίτλους με διαφορά. Συγκεκριμένα έχει 27 πρωταθλήματα, 18 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ. Δεύτερη ομάδα είναι η Σερβέτ που αγωνίζεται στη β' κατηγορία! Έχει 16 τίτλους, 7 κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ.

Επίσης, τα 10 πρωταθλήματα έχουν ξεπεράσει και οι Γιανγκ Μπόις, Βασιλεία αλλά και Ζυρίχη. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα υπάρχει μια ομάδα που έχει 38 πρωταθλήματα, αλλά στο Λιχτενστάιν και αγωνίζεται στη Β' κατηγορία της Ελβετίας. Αυτή είναι η Βαντούζ.

ΕΣΘΟΝΙΑ: Η Φλορά Ταλίν έχει ένα μίνι προβάδισμα έναντι της Λεβάντια Ταλίν. Συγκεκριμένα η πρώτη ομάδα έχει 6 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ. Η Λεβάντια έχει 5 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Φυσικά ως γνωστών η "βασίλισσα" της χώρας (αλλά και της Ευρώπης) είναι η Ρεάλ Μαδρίτης με 31 πρωταθλήματα, 17 κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ, 9 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 3 Διηπειρωτικά. Επόμενη ομάδα της Ισπανίας, το καμάρι της Καταλονίας και αιώνια αντίπαλος, η Μπαρτσελόνα με 19 πρωταθλήματα, 25 κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 2 Λιγκ Καπ, 3 Τσαμπιονς Λιγκ, 4 κύπελλα Κυπελλούχων, 3 κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ.

Τρίτη δύναμη της χώρας είναι η δεύτερη μεγάλη ομάδα της πρωτεύουσας, η Ατλέτικο Μαδρίτης με 9 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ, 1 κύπελλο Κυπελλούχων. Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, η τρίτη θέση ανήκει στην Ατλέτικο με ένα πρωτάθλημα διαφορά από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Συγκεκριμένα, οι Βάσκοι έχουν 8 πρωταθλήματα, ενώ είναι η δεύτερη ομάδα στο θεσμό του Κυπέλλου, πίσω από την Μπάρτσα, με 23 κύπελλα!

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Πρώτη δύναμη της χώρας είναι η Σάμροκ Ρόβερς με 15 πρωταθλήματα, 24 κύπελλα, 1 Λικ Καπ. Δεύτερη στις κούπες έρχεται η Μποέμιανς με 11 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ. Η τρίτη μεγάλη ομάδα της Ιρλανδίας είναι η Ντούνταλκ με 9 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλη η ιστορία του Ισλανδικού πρωταθλήματος, είναι στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ρέικιαβικ. Συγκεκριμένα οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα και συνολικά αριθμούν 58 πρωταθλήματα!

Πρώτη ομάδα στους τίτλους είναι η KR Ρέικιαβικ με 22 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα. Ακολουθεί η Βάλουρ Ρέικιαβικ με 20 πρωταθλήματα και 8 κύπελλα και τέλος η τρίτη ομάδα είναι η Φραμ Ρέικιβιακ με 16 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα.

ΙΣΡΑΗΛ: Η πρώτη ομάδα της χώρας, όπως και στο μπάσκετ έτσι και στο ποδόσφαιρο είναι η Μπακάμπι Τελ Αβίβ. Συγκεκριμένα έχει 18 πρωταθλήματα, 22 κύπελλα. Δεύτερη δύναμη είναι η Χάποελ Τελ Αβίβ με 13 πρωταθλήματα και 12 κύπελλα. Τρίτη ομάδα είναι η Μακάμπι Χάιφα με 10 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα.

ΙΤΑΛΙΑ: Το παρατσούκλι της δεν είναι τυχαίο... Η Μεγάλη Κυρία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είναι μεγάλη και στους τίτλους καθώς η Γιουβέντους έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα στην γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα έχει 28 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 κύπελλο Κυπελλούχων, 3 κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 2 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 2 διηπειρωτικά.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται χέρι-χέρι η Ίντερ με την Μίλαν. Συγκεκριμένα η Ίντερ έχει 17 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 3 κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 διηπειρωτικά, ενώ η Μίλαν έχει 17 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ, 7 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 κύπελλα Κυπελλούχων, 5 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και 4 διηπειρωτικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως την 6άδα με τις ομάδες που έχουν ξεπεράσει τα 5 πρωταθλήματα, συμπληρώνουν η Τζένοα (9), η Μπολόνια (7) και η Τορίνο (7), που βρίσκεται στην β' κατηγορία.

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Η Ιρτίς Παβλοντάρ είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα, αλλά λόγω ότι το πρωτάθλημα δεν έχει πολλά χρόνια ζωής (η πρώτη κατηγορία δημιουργήθηκε το 1994), δεν είναι και πολλοί οι τίτλοι των ομάδων. Συγκεκριμένα η Ιρτίς έχει 5 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Δύο από τις ιστορικότερες ομάδες των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, πρωταγωνιστούν φυσικά και στην χώρα τους. Πρώτη, είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 11 πρωταθλήματα, 4 πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας, 10 κύπελλα, 8 κύπελλα Γιουγκοσλαβίας, Σούπερ Καπ, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ακολουθεί η Χάιντουκ Σπλιτ με 6 πρωταθλήματα, 9 πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας, 4 κύπελλα, 8 κύπελλα Γιουγκοσλαβίας, 5 Σούπερ Καπ.

ΚΥΠΡΟΣ: Ο ΑΠΟΕΛ είναι η πρώτη ομάδα με 20 πρωταθλήματα, 19 κύπελλα, 11 Σούπερ Καπ. Από πίσω του ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Ομόνοια με 19 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα, 14 Σούπερ Καπ. Τέλος στην τρίτη θέση είναι η Μεγάλη Κυρία του Νησιού, η Ανόρθωση με 13 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα και 8 Σούπερ Καπ.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Η Ντιναμό Μινσκ είναι η πρώτη ομάδα σε τίτλους με 6 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και ακολουθεί η Μπάτε Μπορίσοφ με 5 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο.

ΛΕΤΟΝΙΑ: Η πιο γνωστή και μεγαλύτερη ομάδα της χώρας με διαφορά είναι η Σκόντο Ρίγα με 14 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και γενικά από το 91', δεν υπάρχει άλλη ομάδα...

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Η Κάουνας είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα, καθώς έχει στην κατοχή της 6 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Πρώτη ομάδα της χώρας είναι η Ζένες Ες με 27 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα και ακολουθεί η Ντούντελανγκ με 17 πρωταθλήματα και 10 κύπελλα.

ΜΑΛΤΑ: Τρεις ομάδες ξεχωρίζουν με διαφορά στην χώρα, με πρώτη και καλύτερη την Σλιέμα Γουόντερερς η οποία έχει 26 πρωταθλήματα, 19 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ. Ακολουθεί με διαφορά ενός πρωταθλήματος η Φλοριάνα με 25 πρωταθλήματα, 18 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ. Τελευταία δύναμη της χώρας είναι η πιο γνωστή πλέον, Βαλέτα με 19 πρωταθλήματα, 11 κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Στα 3 χρόνια που υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος, τα πρωταθλήματα έχουν μοιραστεί. Ξεχωρίζουν οι Μπούντουγκνοστ Ποντγκόριτσα και η Ζέτα.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Δύο ομάδες υπάρχουν στην χώρα όσον αφορά τους τίτλους. Πρόκειται για την Ζίμπρου Κισινάου και την Σερίφ Τίρασπολ. Η πρώτη έχει και τα περισσότερα πρωταθλήματα (8) ενώ έχει και 5 κύπελλα. Στη δεύτερη θέση της χώρας την ακολουθεί η Σέριφ (την απέκλεισε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι) με 6 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Δεν χρειάζονται συστάσεις, η Ρόζενμποργκ είναι η πρώτη ομάδα της χώρας με 20 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα. Δεύτερη στη χώρα, είναι η Βίκινγκ με 8 τίτλους και 5 κύπελλα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Πρώτη δύναμη της χώρας, η ομάδα που έγινε φόβητρο της Ευρώπης τη δεκαετία του 70' αλλά και του 90'(αρχές), ο Άγιαξ με 29 πρωταθλήματα, 17 κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 κύπελλο Κυπελλούχων, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 2 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 2 Διηπειρωτικά.

Ακολουθούν η Αιντχόβεν με 21 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1 Διηπειρωτικό και η Φέγενορντ με 14 πρωταθλήματα, 11 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 1 Διηπειρωτικό.

Όπως σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα, έτσι και στο Ολλανδικό, υπάρχουν ομάδες που έχουν κατακτήσει τον τίτλο και βρίσκονται σε χαμηλότερες κατηγορίες. Η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα (4), είναι η Γκόου Αχέντ Ιγκλς, ομάδα που αγωνίστηκε ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Η Φερεντσβάρος είναι η πρώτη ομάδα της χώρας, σε ένα πρωτάθλημα που 3 ομάδες έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα 20 πρωταθλήματα! Η Φερεντσβάρος λοιπόν έχει 27 πρωταθλήματα, 20 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ακολουθεί η ΜΤΚ Βουδαπέστης με 23 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα. Τέλος η Ουίπεστ με 20 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ.

ΟΥΑΛΙΑ: Η πρώτη δύναμη της χώρας είναι η Μπάρι Τάουν με 7 πρωταθλήματα και ακολουθεί η Δε Νιού Σεντς με 4 τίτλους. Η Μπάρι Τάουν δεν είναι στην πρώτη κατηγορία!

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Με διαφορά η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας με ιστορία που κρατάει από την Σοβιετική Ένωση. Φυσικά μιλάμε για την Ντιναμό Κιέβου η οποία έχει στην κατοχή της 13 πρωταθλήματα, 13 πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης, 9 κύπελλα, 9 κύπελλα Σοβιετικής Ένωσης, 3 Σούπερ Καπ, 2 κύπελλα Κυπελλούχων, 2 κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η δεύτερη ομάδα είναι η Σαχτάρ Ντόνετσκ αλλά δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία της Ντιναμό. Συνολικά έχει 4 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 4 κύπελλα Σοβιετικής Ένωσης, 2 Σούπερ Καπ, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η Βίσλα Κρακοβίας είναι στην πρώτη θέση με 14 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ. Με διαφορά ενός πρωταθλήματος, έρχεται η Ρουχ Χόρζοφ με 13 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα. Στην τρίτη θέση η Λέγκια Βαρσοβίας με 8 πρωταθλήματα, 13 κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Οι "αετοί της Λισαβόνας" πετάνε ψηλότερα και στους εγχώριους τίτλους. Συγκεκριμένα η Μπενφίκα, έχει 31 πρωταθλήματα, 27 κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ, 2 Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολουθούν οι "Δράκοι του Οπόρτο" (Πόρτο) με 24 πρωταθλήματα, 17 κύπελλα, 13 Σούπερ Καπ, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1 ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 2 Διηπειρωτικά.

Τέλος τα "Λιοντάρια της Λισαβόνας" (Σπόρτινγκ) έχουν 18 πρωταθλήματα, 19 κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 1 κύπελλο Κυπελλούχων.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας προέρχεται από το Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα οι 3 ομάδες Στεάουα, Ντιναμό και Ραπίντ αποτελούν τα μεγαθήρια της χώρας. Στεάουα: 23 πρωταθλήματα, 21 κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ντιναμό: 18 πρωταθλήματα, 11 κύπελλα. Ραπίντ: 5 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ.

ΡΩΣΙΑ: Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα οι πρώτες ομάδες, έχουν πρωταθλήματα από την Σοβιετική Ένωση μέχρι σήμερα. Πρώτη ομάδα, είναι η Σπάρτακ Μόσχας με 9 πρωταθλήματα, 12 Σοβιετικής Ένωσης, 3 κύπελλα, 9 Σοβιετικής Ένωσης. Από πίσω της είναι η Ντιναμό Μόσχας και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. 11 πρωταθλήματα έχει η Ντιναμό (όλα Σοβιετικής Ένωσης) και 8 η ΤΣΣΚΑ (7 Σοβιετικής Ένωσης)

ΣΚΩΤΙΑ: Ίσως η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στον κόσμο. Σίγουρα όμως έχει τα περισσότερα στην Ευρώπη. Ο λόγος για την Γκλάσκου Ρέιντζερς που στο σύνολο τους οι τίτλοι της τους 109! Ξεκινάμε... 52 πρωταθλήματα, 33 κύπελλα, 23 Λιγκ Καπ, 1 κύπελλο Κυπελλούχων. Δεύτερη ομάδα είναι η Σέλτικ με 42 πρωταθλήματα, 33 κύπελλα, 12 Λιγκ Καπ, 1 Τσάμπιονς Λιγκ.

ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ: Η Τρε Πένε είναι η πρώτη ομάδα της χώρας αλλά με έναν τίτλο διαφορά. Συγκεκριμένα έχει 5 πρωταθλήματα, 1 Σούπερ Καπ. Από πίσω υπάρχουν και άλλες ομάδες με 4 πρωταθλήματα όπως η Τρε Φιόρι.

ΣΕΡΒΙΑ: Τα πρωταθλήματα χωρίζονται σε Σερβίας/Μαυροβούνιου, Σερβίας και Γιουγκοσλαβίας. Συνολικά έχοντας κατακτήσει και στις 3 κατηγορίες ο Ερυθρός Αστέρας είναι πρώτη δύναμη της χώρας, με την Παρτιζάν Βελιγραδίου να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής.

Ερυθρός Αστέρας: 25 πρωταθλήματα (1 Σερβίας και 1 Σερβίας/Μαυροβούνιου), 21 κύπελλα (1 Σερβίας και 1 Σερβίας/Μαυροβούνιου), 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Διηπειρωτικό. Παρτιζάν: 21 πρωταθλήματα (2 Σερβίας και 2 Σερβίας/Μαυροβούνιου), 11 κύπελλα (2 Σερβίας και 9 Γιουγκοσλαβίας).

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Η Μάριμπορ είναι η πρώτη ομάδα σε τίτλους με 6 πρωταθλήματα Σλοβακίας, 1 πρωτάθλημα Σλοβενίας, 5 κύπελλα. Από πίσω της είναι η Ολίμπια Λουπλιάνα και η Γκόριτσα με 4 πρωταθλήματα Σλοβακίας η κάθε μια.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Μόνο μια ομάδα κάνει τη διαφορά στη χώρα και δεν είναι άλλη από την Σλόβαν Μπρατισλάβα. Συγκεκριμένα έχει 16 πρωταθλήματα (7 Τσεχοσλοβακίας), 8 κύπελλα (5 Τσεχοσλοβακίας).

ΣΟΥΗΔΙΑ: Η ιστορική Γκέτεμποργκ είναι η ομάδα που έχει το πάνω χέρι στους τίτλους της χώρας. Συγκεκριμένα έχει 18 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 2 κύπελλα ΟΥΕΦΑ! Από πίσω της είναι η Μάλμε με 14 πρωταθλήματα και 13 κύπελλα. Η τρίτη δύναμη της χώρας είναι η ΑΙΚ Σόλνα με 11 πρωταθλήματα και 8 κύπελλα.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Φενέρ είναι η πρώτη δύναμη στη γειτονική χώρα με 24 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 7 Σούπερ Καπ. Από πίσω της η Γαλατάσαραι με 18 πρωταθλήματα, 14 κύπελλα, 9 Σούπερ Καπ, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1 ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Τρίτη ομάδα της χώρας η Μπεσίκτας με 14 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, 8 Σούπερ Καπ.

ΤΣΕΧΙΑ: Η Σπάρτα Πράγας αποτελεί την νο1 δύναμη της χώρας με 10 πρωταθλήματα, 20 πρωταθλήματα Τσεχοσλοβακίας, 4 κύπελλα, 9 κύπελλα Τσεχοσλοβακίας. Ακολουθεί η Σλάβια Πράγας με 3 πρωταθλήματα, 9 πρωταθλήματα Τσεχοσλοβακίας, 3 κύπελλα, 1 κύπελλο Τσεχοσλοβακίας. Αξίζει να σημειωθεί, πως από πίσω από τις δύο ομάδες της Πράγας, είναι η Πρίμπραμ, αλλά με τίτλους Τσεχοσλοβακίας. Συγκεκριμένα έχει 11 πρωταθλήματα και 9 κύπελλα!

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Η HJK Ελσίνκι είναι η πρώτη δύναμη της χώρας με διαφορά. Έχει στην κατοχή της 21 πρωταθλήματα, 9,κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ. Η δεύτερη ομάδα είναι η Χάκα με 9 πρωταθλήματα και 12 κύπελλα.

ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ: Η HB Τόρσα είναι η πρώτη δύναμη της χώρας με 19 πρωταθλήματα και 14 κύπελλα. Ακολουθεί η KI Κλάσβικ με 16 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα. Η B36 Τόρσα, που η ονομασία της θυμίζει υποβρύχιο και έχει ακουστεί περισσότερο έξω από τα σύνορα της χώρας της, έχει μόλις 8 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα.

ΦΥΡΟΜ/ΣΚΟΠΙΑ: Πρώτη δύναμη και από τις πιο γνωστές ομάδες είναι η Βαρντάρ Σκοπίων με 5 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Φυσικά οι διαφορά με τις υπόλοιπες ομάδες είναι μικρή (στα 2 πρωταθλήματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: