Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Συναρπαστικό ως το τέλος!

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, το Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής είναι συναρπαστικό.

Οι «μάχες» για την άνοδο και την αποφυγή του υποβιβασμού είναι σκληρές με την κατάσταση να παραμένει ρευστή αφού από αγωνιστική σε αγωνιστική καταγράφονται σημαντικές αλλαγές και ανατροπές. Η καινοτομία των πλέι οφ και των πλέι άουτ που εφαρμόζεται από φέτος δίνει επιπλέον ενδιαφέρον στα τεκταινόμενα της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας.

Η αλήθεια είναι ότι στην τρέχουσα σεζόν έχουν ξεχωρίσει οι δύο από τις τρεις ομάδες που θα εξασφαλίσουν την προαγωγή τους και η μία από αυτές που θα πέσουν. Ο λόγος φυσικά για τους Ολυμπιακό Βόλου, Κέρκυρα και Αιγάλεω, αντίστοιχα.

Κάνουν πρωταθλητισμό για να… σωθούν!

Από εκεί και πέρα, όμως, όλα παραμένουν ανοιχτά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από όλες τις υπόλοιπες ομάδες δεν είναι βαθμολογικά αδιάφορη. Το ισχύον σύστημα, άλλωστε, «αναγκάζει» κάθε σύλλογο να κάνει πρωταθλητισμό αφού σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να μπλέξει σε περιπέτειες αναφορικά με τη σωτηρία. Για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη αναφορικά με τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στα πλέι οφ και τα πλέι άουτ.

Ο sportdog εξετάζει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη Β’ Εθνική έξι αγωνιστικές πριν πέσει η αυλαία στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος και παρουσιάζει την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

Πώς θα διαμορφωθούν τα πλέι οφ…

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το σύστημα των πλέι οφ και των πλέι άουτ. Το πώς, δηλαδή, θα διεξαχθούν. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πλέι οφ, στη συγκεκριμένη διαδικασία θα συμμετάσχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν από την τρίτη ως την έκτη θέση της κατάταξης. Στην ειδική κατηγορία που θα διαμορφωθεί, θα ληφθούν υπόψη οι πόντοι που έχουν συγκεντρώσει οι ομάδες στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος.

Στη συνέχεια, η διαφορά των πόντων της καθεμίας, θα διαιρεθεί με το 4 με εκείνους της έκτης, η οποία θα μπει στη διαδικασία με μηδέν βαθμούς. Αν προκύψουν δεκαδικοί αριθμοί, τότε θα γίνει στρογγυλοποίηση. Αν ο δεκαδικός είναι από «,01» μέχρι «,49», η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα κάτω, αν είναι από «,50» ως «,99», τότε γίνεται προς τα κάτω. Οι τέσσερις ομάδες θα παίξουν από δύο ματς μεταξύ τους, από ένα στην έδρα του καθενός, πράγμα που σημαίνει πως θα διεξαχθούν έξι αγωνιστικές. Εκείνη που θα τερματίσει στην πρώτη θέση, θα προβιβαστεί στη Σούπερ Λίγκα.

…και πώς τα πλέι άουτ

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν για τα πλέι άουτ, που θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των ομάδων που θα τερματίσουν στις θέσεις 13 – 16. Φυσικά, η 16η θα μπει στη βαθμολογία των πλέι άουτ δίχως πόντους. Αυτή που θα τερματίσει τελευταία –μετά τη διεξαγωγή των έξι αγωνιστικών- θα υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική.

Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω; Αν το Πρωτάθλημα ολοκληρωνόταν σήμερα, οι βαθμολογίες σε πλέι οφ και πλέι άουτ θα είχαν καταρτιστεί ως εξής.

Πλέι οφ

1. ΟΦΗ 1

2. Εθνικός 1

3. Πανσερραϊκός 0

4. Πιερικός 0

Πλέι άουτ

1. Ιωνικός 1

2. Εθνικός Αστέρας 1

3. Αναγέννηση Καρδίτσας 1

4. Ρόδος 0

Δεν υπάρχουν σχόλια: