Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Φατί: «Ικανός για το καλύτερο ο Άρης»

Ομάδα ικανή για το καλύτερο χαρακτήρισε τον Άρη ο Ρικάρντο Φατί, ελπίζοντας αυτήν την ικανότητα της να προβάλει και στον αγώνα της Πέμπτης (13/12) με τη Ρόζεμποργκ.

Στον τελευταίο αγώνα των ομίλων παίζεται για τους «κίτρινους» το στοίχημα Europa League, η πρόκριση στους «32» του θεσμού, και ο Τυνήσιος πιστεύει στο θετικό αποτέλεσμα απέναντι στους Νορβηγούς αρκεί ο Άρης να αγωνιστεί με συγκέντρωση και αποφυγή παρόμοιων του πρώτου μεταξύ τους αγώνα λαθών, όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84”.

Ο 24χρονος μέσος κλήθηκε ακόμη να σχολιάσει την ασταθή πορεία της ομάδας στο ελληνικό πρωτάθλημα, τονίζοντας ότι παρά τα πολλά μέχρι στιγμής ανεπιθύμητα αποτελέσματα στοίχημα για τον Άρη είναι η διεκδίκηση ακόμη και της τρίτης θέσης, έχοντας όλες τις ικανότητες να το πετύχει.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Φατί:

Ο αγώνας του Άρη με τον Ολυμπιακό Βόλου ήταν μια πρόβα ενόψει της αναμέτρησης με τη Ρόζενμποργκ;

«Δε θα έλεγα ότι ήταν ένα τεστ για μας. Η Σούπερ Λίγκα και το Europa League είναι διαφορετικές διοργανώσεις. Ξέρουμε ότι πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε τη Ρόζενμποργκ γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, αλλά δεν σκεφτόμαστε ακόμα αυτό το ματς. Έχουμε πολλούς αγώνες να δώσουμε ακόμα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί έχουμε μια μακρά σεζόν μπροστά μας. Αν θέλουμε να φτάσουμε στα πλέι οφ στην Ευρώπη και να κάνουμε καλή σεζόν στη Σούπερ Λίγκα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε αγώνα».

Έχετε αναλύσει τα αίτια της ήττας από τη Ρόζενμποργκ στη Νορβηγία;

«Ειλικρινά, πιστεύω ότι είχαμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε, αλλά δεχτήκαμε δύο γκολ, που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Η Ρόζενμποργκ είναι καλή ομάδα, αλλά ήταν τα δικά μας λάθη που μας στοίχισαν το παιχνίδι. Αυτή τη φορά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον πρώτο αγώνα σαν οδηγό και να παίξουμε συγκεντρωμένα επί ενενήντα λεπτά».

Πώς εξηγείς την απώλεια τόσων ευκαιριών στους αγώνες με τη Λέβερκούζεν και τη Ρόζενμποργκ, αλλά και στο πρωτάθλημα;

«Βρεθήκαμε αρκετές φορές σε θέση να σκοράρουμε, αλλά αστοχήσαμε. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Μερικές φορές είμαστε τυχεροί, άλλες δεν έχουμε τόση συγκέντρωση. Όμως, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την απόδοσή μας σ' αυτά τα παιχνίδια. Ειδικά στο Λεβερκούζεν είχαμε παίξει πολύ καλά. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην Ευρώπη, πρέπει να έχουμε "φονικό ένστικτο" στα τελευταία 20 μέτρα του γηπέδου. Η αλήθεια είναι ότι και στη Σούπερ Λίγκα η παραγωγικότητά μας είναι φτωχή. Όμως, κάθε μέρα δουλεύουμε πάνω σ' αυτή μας την αδυναμία. Είναι ευθύνη όλης της ομάδας. Πάντως, το καλό είναι ότι δεν δεχόμαστε πολλά γκολ. Στους επόμενους αγώνες πρέπει να δουλέψουμε όλοι ομαδικά, μέσοι και αμυντικοί επίσης, ώστε να σκοράρουμε περισσότερο».

Γιατί ο Άρης εμφανίζει διαφορετική εικόνα σε Ελλάδα και Ευρώπη; Είναι θέμα νοοτροπίας;

«Η αντιμετώπιση των αγώνων είναι η ίδια, αλλά όταν για παράδειγμα παίζεις με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης, θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι νίκες στο πρωτάθλημα δεν είναι σημαντικές. Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι και οι δύο διοργανώσεις έχουν αξία γιατί μέσω της καλής απόδοσης στη Σούπερ Λίγκα, μπορείς να παίξεις στο Europa League. Γι' αυτό τον λόγο, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε όλα τα ματς, ακόμα και με αντιπάλους τον Πανσερραϊκό και τον Αστέρα Τρίπολης. Στην Ευρώπη, μας έχει απομείνει μόνο ο αγώνας με τη Ρόζενμποργκ και ελπίζω να μπορέσουμε να προκριθούμε. Μετά από αυτόν, όμως, ακολουθούν δύο μήνες χωρίς ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μας, κάτι που θα μας ωφελήσει, καθώς θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στη Σούπερ Λίγκα».

Πώς καταφέρατε να διαχειριστείτε το άσχημο κλίμα μετά την ήττα από τον Ηρακλή;

«Χάσαμε τον αγώνα και ήμασταν απογοητευμένοι, αλλά η ομάδα εξακολούθησε να αγωνίζεται και οι παίκτες μεταξύ μας δείξαμε αλληλεγγύη. Ήταν ένας σημαντικός αγώνας για μας και τον κόσμο, μετά το καλό παιχνίδι που είχαμε κάνει στο Λεβερκούζεν. Η ήττα σε ένα ντέρμπι είναι οδυνηρή και δύσκολη, όμως την ξεπεράσαμε και βελτιωθήκαμε. Παραμείναμε ενωμένοι και παρά την εντός έδρας ισοπαλία με τη Λάρισα, κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι και νικήσαμε στη Μαδρίτη και τον Αστέρα για το πρωτάθλημα. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων στη Σούπερ Λίγκα είναι μικρές. Έχουμε ακόμα πιθανότητες να μπούμε στα πλέι οφ από την τρίτη θέση της κανονικής περιόδου, όπότε το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο».

Νιώσατε ότι χάνετε την εμπιστοσύνη του κόσμου της ομάδας;

«Ίσως... Είναι κάτι που μπορώ να καταλάβω. Είναι φυσικό οι φίλοι του Άρη να περιμένουν το καλύτερο από εμάς και οι ήττες μας να προκάλεσαν απογοήτευση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δίνουμε το 100% των δυνατοτήτων μας όταν βρισκόμαστε στο γήπεδο και προσπαθούμε να κερδίσουμε για να κάνουμε και τον κόσμο χαρούμενο. Πιστεύω, πάντως, ότι η πλειονότητα των φίλων του Άρη βρίσκεται ακόμα κοντά στην ομάδα».

Για ποιο λόγο ο Άρης γνώρισε την ήττα σε όλα τα ντέρμπι του πρωταθλήματος, εκτός αυτού με τον ΠΑΟΚ;

«Στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος χάσαμε, αλλά κάναμε ένα καλό παιχνίδι. Το ίδιο και στην εκτός έδρας ήττα μας από τον Ολυμπιακό. Μόνο από την ΑΕΚ χάσαμε εύκολα με 4-0 και πληρώσαμε τη χαλάρωσή μας μετά το 2-0. Δεν ήταν εύκολα παιχνίδια. Πρέπει όμως να πω ότι κερδίσαμε τον σημαντικότερο αγώνα για μας, αυτόν κόντρα στον ΠΑΟΚ. Πάντως, είναι γεγονός ότι αν θέλουμε να βρεθούμε ψηλά στη βαθμολογία, πρέπει να κερδίζουμε τέτοιους αγώνες απέναντι σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε».

Πώς θα εξελιχθεί η μάχη του τίτλου και τι μπορεί να καταφέρει ο Άρης;

«Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα παλέψουν μόνοι τους. Είναι μεγάλες ομάδες, με πολλά χρήματα ώστε να είναι σε θέση να διεκδικούν τίτλους. Ομάδες όπως εμείς, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ακόμα και ο Ηρακλής, μπορούμε να διεκδικήσουμε την έξοδό μας στην Ευρώπη. Ειλικρινά πιστεύω ότι έχουμε το επίπεδο ώστε να πάρουμε την τρίτη ή την τέταρτη θέση. Θα πρέπει όμως να δουλεύουμε και να αποδεικνύουμε σε κάθε αγώνα ότι είμαστε καλή ομάδα. Διαθέτουμε καλούς παίκτες, αλλά προς το παρόν δεν παίζουμε στο 100%. Μπορούμε να παίξουμε πολύ καλύτερα».

Περίμενες τη νίκη του Άρη στη Μαδρίτη, ειδικά με τον τρόπο που εξελίχθηκε ο αγώνας;

«Δεν περίμενα να κερδίσουμε. Καταφέραμε να προηγηθούμε στο σκορ, αλλά στη συνέχεια βρεθήκαμε πίσω με 2-1. Δεν τα παρατήσαμε ποτέ και όλη η ομάδα έδωσε τα πάντα ώστε να πάρουμε τουλάχιστον την ισοπαλία, καθώς ξέραμε ότι αυτός ο βαθμός θα ήταν πολύτιμος για μας. Αποδείξαμε ότι έχουμε τον χαρακτήρα για να κερδίζουμε τέτοια ματς και ότι είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Τέτοιοι αγώνες δείχνουν τις αρετές του Άρη. Γι'αυτό, πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση και στο πρωτάθλημα και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων κόντρα στην Καβάλα και τον Παναθηναϊκό είναι πολύ δύσκολοι και πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και η φιλοσοφία του Έκτορ Κούπερ; Διακρίνεις κάποιες ομοιότητες μεταξύ αυτού και των Κλαούντιο Ρανιέρι και Λουτσιάνο Σπαλέτι, με τους οποίους είχες συνεργαστεί στη Ρόμα;

«Ο Κούπερ είναι ίδιος με τον Ρανιέρι ως προς τη νοοτροπία. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο γεγονός ότι βρέθηκαν να προπονούν τις ίδιες ομάδες, τη Βαλένθια και την Ίντερ. Έχουν τον ίδιο τρόπο να κερδίζουν τους αγώνες και να εξηγούν το ποδόσφαιρο. Ένα παράδειγμα είναι η συμπαγής διάταξη των γραμμών στο γήπεδο, ώστε οι παίκτες να βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο και να δίνουν τα πάντα για την ομάδα. Στον Άρη, ας πούμε, ένας παίκτης όπως ο Κόκε, δεν σκοράρει πολύ φέτος, αλλά παίζει στο κέντρο του γηπέδου και είναι ο πρώτος που αμύνεται και τρέχει πίσω από τον αντίπαλό του. Αυτό περιλαμβάνεται στο σχέδιο του προπονητή και είναι καλό για όλους. Για να μπορείς να επιτεθείς, πρέπει να μπορείς να αμυνθείς αποτελεσματικά. Αυτός είναι ο τρόπος που ο Κούπερ σκέφτεται για το ποδόσφαιρο, όπως και ο Ρανιέρι. Νιώθω χαρούμενος που έχω δουλέψει με τον Σπαλέτι, τον Ρανιέρι και τώρα με τον Κούπερ. Η παρουσία του στον πάγκο ήταν ένας από τους λόγους που με παρακίνησαν να έρθω στον Άρη. Χαίρομαι που συνεργάζομαι μαζί του κάθε μέρα και που βρίσκομαι σε μια καλή ομάδα και ένα καλό πρωτάθλημα».

Αισθάνεσαι δικαιωμένος από την απόφασή σου να έρθεις στην Ελλάδα;

«Το καλοκαίρι είχα τη δυνατότητα να επιστρέψω στη Γαλλία, αλλά δεν ήθελα. Προτίμησα να ανακαλύψω κάτι άλλο και νομίζω ότι έκανα τη σωστή επιλογή που ήρθα στην Ελλάδα. Είναι σπουδαία αίσθηση να αγωνίζεσαι στο Europa League και στους δύο αγώνες με την Ατλέτικο, αλλά και στο πρωτάθλημα. Μου είχαν πει ότι θα ήταν εύκολο για μένα να αγωνιστώ στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι έτσι γιατί πλέον όλοι θέλουν να κερδίζουν τον Άρη μετά τις επιτυχίες του στην Ευρώπη. Απέκτησε κάτι από τη φήμη του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, από τους οποίους περιμένουν ότι θα κερδίζουν συνέχεια».

Τον Αύγουστο είχες έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΛ. Τι συνέβη και δεν υπέγραψες στην ομάδα;

«Μου είχε τηλεφωνήσει κάποιος από την ομάδα και με ρώτησε αν θα ήθελα να έρθω στη Λάρισα για να δω τις εγκαταστάσεις. Ο λόγος που δέχτηκα ήταν γιατί ήθελα να φύγω από τη Ρόμα και ταυτόχρονα να μην επιστρέψω στη Γαλλία. Οπότε απάντησα: "Γιατί όχι;". Επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις, αλλά όταν επέστρεψα στη Ρώμη αποφάσισα ότι δεν ήθελα να παίξω εκεί. Μετά από μερικές μέρες, μου έγινε πρόταση από τον Άρη. Μετά από αυτή την κρούση, δεν δίστασα στιγμή και δέχτηκα αμέσως».

Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους επέλεξες τον Άρη;

«Γιατί ο Άρης είναι μεγαλύτερη ομάδα από τη Λάρισα, αλλά και για τον Κούπερ. Επιπλέον, μου αρέσουν πολύ ορισμένοι παίκτες του, όπως ο Κόκε, τον οποίο γνώριζα από τη Μαρσέιγ, και ο Ναφτί. Το γεγονός ότι ο Άρης αγωνίζεται φέτος στην Ευρώπη ήταν πολύ σημαντικό για μένα, όπως και οι εντυπώσεις αρκετών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Ελλάδα. Ακόμα και ο Μεριέμ, που έπαιξε μερικούς μήνες στον Άρη, μου είπε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ομάδα, από τις καλύτερες στη χώρα. Μίλησα επίσης με τον Καντέ του Παναθηναϊκού, με τον οποίο ήμασταν συμπαίκτες στη Γαλλία με τη Στρασμπούρ, τον Σαλίμ Αράς της Τρίπολης, ο οποίος με παρότρυνε να παίξω στο ελληνικό πρωτάθλημα αν έχω την ευκαιρία. Όλοι, βέβαια, έκαναν αναφορά στον απίστευτο κόσμο της ομάδας».

Πιστεύεις ότι έχοντας αγωνιστεί σε καλές ομάδες και στο Τσάμπιονς Λιγκ μπορείς να ηγηθείς των υπόλοιπων παικτών του Άρη από πλευράς εμπειρίας;

«Ναι, μπορώ να πω ότι διαθέτω αρκετή εμπειρία, ωστόσο κάθε παίκτης μπορεί να προσφέρει το δικό του μερίδιο σ' αυτόν τον τομέα, όπως ο Ρονάλντο Γκιάρο. Είναι αλήθεια ότι σε δύσκολους και σημαντικούς αγώνες, όπως αυτοί με την Ατλέτικο Μαδρίτης, η εμπειρία βοηθάει πολύ γιατί παίζεις διαφορετικά. Όμως, την ομάδα τη βοηθάς μόνο αν παίζεις καλά και αυτό προσπαθώ να κάνω. Ξέρω ότι μπορώ να παίξω πολύ καλύτερα και να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της: να φτάσει στα πλέι οφ του πρωταθλήματος και να περάσει στον τρίτο γύρο του Europa League».

Επιμέλεια : Κατερίνα Μπιτίτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: