Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Μαλεζάς: «Η πίεση εμπόδιο στις επιτυχίες»


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Στέλιος Μαλεζάς παραχώρησε συνέντευξη σε ελληνική αθλητική εφημερίδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του ΠΑΟΚ στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Δεν απέφυγε πάντως να μιλήσει για τα μέχρι τώρα προβλήματα αλλά και την «επίσκεψη» των οπαδών στη Σουρωτή.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην "ΕΞΕΔΡΑ"

Τελικά σας στοίχισε η μικρή χρονικά προετοιμασία;
«Θεωρώ πως ακόμη δεν έχει φανεί σε μεγάλο βαθμό κάτι τέτοιο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Σε γενικές γραμμές κάνουμε σκληρές προπονήσεις για να διατηρηθούμε σε καλό επίπεδο και νομίζω πως τα έχουμε καταφέρει. Χρειαζόμασταν σίγουρα περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούμε σε άλλους τομείς, αλλά πρέπει να παλέψουμε με τα τωρινά δεδομένα».


-Δηλαδή δεν οφείλεται εκεί το μέτριο πρόσωπο που δείχνει η ομάδα;
«Σίγουρα έως ένα βαθμό επηρεάζει, όμως δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο γεγονός ως δικαιολογία. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

-Η κακή ψυχολογία μπορεί να αποτελεί δικαιολογία;
«Σίγουρα. Νομίζω πως το βασικό μας πρόβλημα αρχικά ήταν το ότι δεν κερδίσαμε αγώνες, στους οποίους ήμασταν καλύτεροι. Αυτό δημιουργεί ένα ψυχολογικό πρόβλημα στην ομάδα. Είναι ένα σημαντικό θέμα και, για να το ξεπεράσουμε, πρέπει να πάρουμε αποτελέσματα. Η αρχή έγινε, πρέπει να συνεχίσουμε έτσι».

-Η έλλειψη καλών αποτελεσμάτων επηρεάζει τις σχέσεις στα αποδυτήρια; Δημιουργεί κακό κλίμα μέσα σε αυτά;
«Επηρεάζει σε επίπεδο στασιμότητας. Από τη στιγμή που δεν έρχονται τα αποτελέσματα, δεν εξελίσσονται και οι σχέσεις μέσα στην ομάδα. Νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστεί και αυτό το θέμα. Ηδη έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά».

-Οι πολλοί τραυματισμοί σάς προβληματίζουν;

«Οι περισσότεροι δεν είναι μυϊκοί και για τον λόγο αυτό δεν πιστεύω πως είναι θέμα προετοιμασίας. Νομίζω πως γι' αυτά τα θέματα είναι καλύτερο να μιλούν οι αρμόδιοι και κυρίως ο γυμναστής. Δεν είμαι ο κατάλληλος να εκτιμήσω τη συγκεκριμένη κατάσταση».

-Ο ΠΑΟΚ έδειξε κάποια σημάδια βελτίωσης, όμως συνεχίζει να παρουσιάζει αγχωμένο ποδόσφαιρο...
«Οι νίκες που δεν ήρθαν μας επηρέασαν και γι' αυτό υπάρχει άγχος στο παιχνίδι μας και κυρίως όχι καθαρό μυαλό στις τελικές μας προσπάθειες. Οσο νικάμε, η ομάδα θα ανοίγει και θα είναι πολύ καλύτερη. Εχουμε πολύ καλύτερο υλικό απ' ό,τι τις προηγούμενες σεζόν, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός που σιγά σιγά θα φανεί και πιστεύω πως θα μας βγει σε καλό. Επιστρέφουν αρκετοί παίκτες από τραυματισμό και νομίζω πως θα φανεί η πληρότητα της ομάδας μας σύντομα. Τα πάντα θα κριθούν στο τέλος, εκ του αποτελέσματος, αλλά οφείλω να αισιοδοξώ με αυτά που ζω καθημερινά».

-Υπάρχει η αίσθηση πως ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να αφήσει το παθητικό ποδόσφαιρο της προηγούμενης σεζόν και να παίξει κάτι ποιο ελκυστικό. Είναι μια επιδίωξή σας αυτή;
«Βεβαίως και είναι. Θεωρώ πως σε όλα τα παιχνίδια, εκτός από αυτό με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, είχαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και την κατοχή της μπάλας. Απλά αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι βρίσκονται γύρω από την ομάδα είναι πως αυτή η μεταφορά αγωνιστικής φιλοσοφίας δεν είναι δυνατόν να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν γίνεται μέσα σε δυο μήνες να έχουμε αλλάξει εντελώς πρόσωπο, έχοντας κάνει προετοιμασία ουσιαστικά δεκαπέντε ημερών. Δεν υπήρξε ο χρόνος για να δουλέψουμε όπως θα θέλαμε, αφού έπρεπε να μπούμε πολύ γρήγορα στις επίσημες υποχρεώσεις και να αντεπεξέλθουμε σε αυτές».

-Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο τακτικό σας παιχνίδι σε σχέση με πέρυσι;

«Δεν θα πω σημαντικές ή χτυπητές διαφορές. Θεωρώ όμως πως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που αλλάζουν την εικόνα μας μέσα στο γήπεδο και αυτές πρέπει να δουλευτούν αρκετά. Η βάση της φιλοσοφίας είναι η ίδια, απλά υπάρχουν σημεία που η ομάδα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα».

-Πιστεύεις πως υπάρχουν περιθώρια η ομάδα να ανακάμψει και να ανέβει ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα;
«Κάναμε όλοι μας ένα σημαντικό λάθος. Υστερα από μια πετυχημένη σεζόν πέρυσι, θεωρήσαμε πως πρέπει να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Αρκετοί, κυρίως οπαδοί, άρχισαν να μιλούν για πρωτάθλημα, κάτι που δεν ήταν σοφό. Εχω καταλάβει καλά μέχρι σήμερα πως οι ομάδες δεν χτίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Ο,τι φτιάχνεται γρήγορα, χαλάει και γρήγορα. Υπάρχει ένα υλικό, πρέπει να αφεθεί να δουλέψει υπό την καθοδήγηση του προπονητή, ο οποίος με τη σειρά του δεν πρέπει να πιέζεται έντονα από το περιβάλλον του συλλόγου προκειμένου να συγκεντρωθεί στη δουλειά που θέλει να κάνει. Η πίεση στέκεται εμπόδιο στις επιτυχίες και δεν αναφέρομαι στην πίεση που ασκείται πάντα στις μεγάλες ομάδες, αλλά σε μια πίεση που πολλές φορές αδικεί την προσπάθεια που γίνεται. Ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές θέλουν να πετύχουν το καλύτερο δυνατόν και νομίζω πως μέσα από τον χρόνο θα φανεί αυτό».

-Οι στόχοι του ΠΑΟΚ άλλαξαν σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν;
«Από τη στιγμή που αποκλειστήκαμε από την Ευρώπη, άλλαξαν. Απομένει το Κύπελλο, όπου έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στο τέλος του μήνα, ενώ στο πρωτάθλημα πρέπει να πλασαριστούμε σωστά στα πλέι οφ και να έχουμε καλύτερη εικόνα από αυτήν που παρουσιάσαμε πέρυσι στη συγκεκριμένη διαδικασία».

-Μόλις πέτυχε το γκολ κατά του Ηρακλή ο Ιβιτς, ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη;
«Είπα 'σωθήκαμε'. Εντάξει, αστειεύομαι, αλλά ένιωσα μεγάλη ανακούφιση, γιατί βαρέθηκα να είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλο και να μην κερδίζουμε. Στο παιχνίδι της Δευτέρας ήμασταν πολύ ανώτεροι και απλά αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη με το γκολ του Βλάνταν».

-Φάνηκε στο ξεκίνημα της προετοιμασίας ότι δεν ήσουν στις επιλογές ενδεκάδας του Φερνάντο Σάντος, ύστερα μάλιστα από μία σεζόν με περισσότερες συμμετοχές από οποιονδήποτε άλλον κεντρικό αμυντικό. Δεν σε ενόχλησε αυτό;
«Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να μην ενοχλείται όταν μένει εκτός βασικών επιλογών. Πόσο μάλλον στην περίπτωσή μου, που πέρσι έκανα μια καλή και γεμάτη σεζόν, κατά την άποψή μου. Δεν πρέπει όμως να επηρεάζεσαι ψυχολογικά από μια τέτοια κατάσταση, γιατί αυτή είναι η ζωή του ποδοσφαιριστή. Είναι μεγάλο λάθος να σε πάρει από κάτω. Στη δική μου περίπτωση βέβαια με βοήθησε πολύ μια συζήτηση με τον προπονητή μας. Ηταν πολύ σωστό για εμένα αυτό που άκουσα και μπορώ πλέον να πω με σιγουριά πως είχε δίκιο. Μιλήσαμε για κάποια πράγματα που έκανα λάθος σε σχέση με πέρυσι, άρα το μοναδικό που μπορώ να πω είναι πως η ευθύνη που δεν έπαιζα βαραίνει εμένα και όχι τον προπονητή».

-Δηλαδή δεν σε ενόχλησε το γεγονός πως επιλέχτηκε ένας ακραίος μπακ για κεντρικός αμυντικός (Σαβίνι) και εσύ παρέμεινες στον πάγκο;
«Εγώ λέω το εξής απλό: από τη στιγμή που ο προπονητής έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Πρώτον, εγώ δεν του έδειξα μέχρι εκείνο το σημείο αυτά που όφειλα ως κεντρικός αμυντικός. Δεύτερον, ο Σαβίνι μπορεί να κάνει αυτό που θέλει ο προπονητής καλύτερα. Εγώ, μετά τη συζήτηση που είχα, κατάλαβα ακριβώς τι γίνεται και απλά δέχτηκα χωρίς αμφισβήτηση την επιλογή του προπονητή μου».

-Η απόδοσή σου, από την ημέρα που χρησιμοποιήθηκες, είναι εξαιρετική. Αλλαξε κάτι στον τρόπο λειτουργίας σου;
«Σίγουρα η συζήτηση που είχα με τον προπονητή με βοήθησε να αλλάξω σε πρώτη φάση τρόπο σκέψης και στη συνέχεια τρόπο παιχνιδιού. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχουν και πρέπει να δουλέψω για να βελτιωθώ. Ομως μετράει πολύ να κατανοείς τι σου ζητούν και πώς μπορείς να το προσφέρεις, με αποτέλεσμα να αισθάνομαι πολύ καλύτερα πλέον».

-Θεωρείς πως οι Ελληνες παίκτες λείπουν από τις ομάδες;
«Γενικά στο ποδόσφαιρο πλέον χρησιμοποιούνται από τις ομάδες ξένοι ποδοσφαιριστές. Αν παρατηρήσουμε τις ελληνικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός έχει έξι στα έξι στο πρωτάθλημα, έχοντας μονίμως καλύτερους παίκτες του τους Ελληνες. Επίσης ο Ολυμπιακός βασίζεται πολύ σε Ελληνες ποδοσφαιριστές. Το ότι είσαι Ελληνας δεν σημαίνει πως είσαι καλύτερος, αλλά απλά πως καταλαβαίνεις όλες τις ιδιομορφίες που υπάρχουν στο πρωτάθλημα. Αφουγκράζεσαι καλύτερα το κλίμα και γνωρίζεις πώς πρέπει να αντιδράσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως οι ξένοι που έχουμε δεν είναι σοβαροί σε αυτό που τους ζητάνε... Ιδιαίτερα οι δικοί μας είναι και πολύ ποιοτικοί παίκτες και μας βοηθούν πάρα πολύ. Αυτό που μπορώ να πω για τους ξένους αφορά τον επαγγελματισμό τους. Είναι 100% επαγγελματίες και κινούνται γύρω από αυτήν τη λογική. Φαντάζομαι τον εαυτό μου να πήγαινε σε ομάδα στο εξωτερικό. Είμαι σίγουρος πως δεν θα μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει και θα προσπαθούσα να είμαι τυπικός και σοβαρός».

-Αγώνες των ομίλων του Europa League βλέπεις;
«Οχι, δεν παρακολουθώ καθόλου. Κανένας μας δεν μπορεί να παρακολουθήσει αγώνες του Europa League. Μας έχει ενοχλήσει ο αποκλεισμός και νομίζω πως δεν το έχουμε ξεπεράσει ακόμη».

-Πρόσφατα έγινε μια «επίσκεψη» οπαδών του ΠΑΟΚ στη Σουρωτή. Πώς το αντιμετωπίσατε το συγκεκριμένο γεγονός;
«Επειδή στην αρχή διακόπηκε η προπόνηση, μας κακοφάνηκε, αλλά στη συνέχεια καταλάβαμε πως οι προθέσεις ήταν καλές και σοβαρές. Αντιληφθήκαμε πως οι οπαδοί έχουν κάθε λόγο να κάνουν κάτι τέτοιο, γιατί νοιάζονται για την ομάδα και το καλό της. Μετά τη συζήτηση, όλοι οι ποδοσφαιριστές το δεχτήκαμε αυτό. Οι οπαδοί ήρθαν απλά εκεί για να μας ρωτήσουν κάποια πράγματα, να μας εξηγήσουν τις θέσεις τους και ό,τι έκαναν ήταν από αγάπη προς εμάς και την ομάδα και όχι από μίσος. Το μήνυμα που μας έστειλαν ήταν ξεκάθαρο. Να παίζουμε με την ψυχή μας, να προσπαθούμε μέχρι το τέλος για τη νίκη και να τιμάμε τον ΠΑΟΚ. Νομίζω πως η 'επίσκεψη' μας έκανε καλό κι αυτό φάνηκε στον αγώνα με τον Ηρακλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: