Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0



Επιμέλεια: Δ.Μ.

Η ΑΕΚ ανάγκασε τους φιλάθλους να την σφυρίξουν για ένα ακόμα παιχνίδι με την εμφάνισή της στο πρώτο μέρος αλλά μία εκπληκτικη ενέργεια του Σκόκο άλλαξε τη ροή του αγώνα και έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Η Ένωση ήταν καλύτερη στο δεύτερο μέρος και εκτός από το γκολ είχε τουλάχιστον δύο κλασικές ευκαιρίες για να... καθαρίσει από νωρίς τη νίκη. Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε με διάθεση να παίξει μόνο άμυνα και δεν ρίσκαρε στο πολύ κακό πρώτο μέρος των γηπεδούχων με αποτέλεσμα να φύγει με την ήττα από την Αθήνα.
Οι συνθέσεις των ομάδων


ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Καράμπελας, Μαϊστόροβιτς, Γκέντσογλου (68` Αλβες), Αραούχο, Καφές, Μάκος, Μαντούκα, Χέρσι (78` Λεονάρντο), Σκόκο, Μπλάνκο (90΄ Γκερέιρο)

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Αραμπατζής, Γκαρσία (80` Παπάζογλου), Βιτόλο, Τσιρίλο, Μουσλίμοβιτς, Κοντρέρας, Λίνο, Φωτάκης (61` Κουτσιανικούλης), Βιεϊρίνια, Ιβιτς.

Διαιτητής: Σταθόπουλος (Αχαϊας)
Κίτρινες : Μάκος, Βιτόλο, Ιβιτς, Αραμπατζής, Χέρσι, Κοντρέρας
Με μια ματιά
Δικέφαλοι… ακέφαλοι

Το ντέρμπι των Δικεφάλων ξεκίνησε χωρίς εκπλήξεις από τους δύο προπονητές με το κέντρο να γεμίζει από ποδοσφαιριστές στην προσπάθεια των δύο για τον έλεγχο του νευραλγικού αυτού χώρου.

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης αυτό που ξεχώρισε ήταν το πάθος και οι δυνατές μονομαχίες συμπεριλαμβανομένου της διάθεσης των δύο ομάδων να αιφνιδιάσουν με ένα γρήγορο γκολ. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δε συνέβη στο πρώτο δεκάλεπτο, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συγκεντρώθηκαν στην τακτική που είχαν προγραμματισμένη.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν πολύ καλά διαβασμένοι και είχαν κλείσει όλους τους διαδρόμους για την εστία του Χαλκιά και σημάδευαν τους Μουσλίμοβιτς, Βιεϊρίνια στην επίθεση με μεγάλες μπαλιές. Στην αντίπερα όχθη η ΑΕΚ πήρε το γήπεδο που της δόθηκε αλλά δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί.

Οι κιτρινόμαυροι έδειχναν ανήμποροι να κυκλοφορήσουν την μπάλα εκνευρίζοντας παράλληλα την εξέδρα. Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος από την πλευρά τους δεν ρίσκαραν, δεν επιτέθηκαν με αποτέλεσμα ο αγώνας να συνεχίζεται χωρίς φάσεις αλλά με πολλά λάθη στην μεσαία γραμμή.

Α’ ημίχρονο: Σα να μην έγινε ποτέ

Ο Μπάγεβιτς είχε πολλά παράπονα από τους ποδοσφαιριστές του και στο 30ο λεπτό σήκωσε για ζέσταμα τους Λεονάρντο, Παυλή και Ταχτσίδη. Αλλαγή μέχρι το ημίχρονο δεν έγινε και η εικόνα του αγώνα δεν άλλαζε.

Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε λάθη στην άμυνά του και από τη στιγμή που δεν είχε διάθεση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρολό στο παιχνίδι, αρκέστηκε να περιμένει την Ένωση και να πάει με το 0-0 στα αποδυτήρια.

Παρ όλα αυτά οι φιλοξενούμενοι είχαν τον πάντα επικίνδυνο Μουσλίμοβιτς στην κορυφή της επίθεσης και ο Βόσνιος άργησε μεν αλλά έκανε αισθητή την παρουσία του στην μοναδική αξιόλογη φάση του πρώτου μέρους.

Στο 45ο λεπτό ο Μουσλίμοβιτς έσπασε το τεχνητό οφσάιντ (μετά από κάθετη πάσα του Αραμπατζή από τα δεξιά) αλλά δεν καταφέρνει να νικήσει τον Σάχα στο τετ α τετ (απέκρουσε ο Αργεντινός), ενώ στην εξέλιξη της φάσης και μετά από γύρισμα στην περιοχή, ο Βόσνιος κάνει πλασέ υπό πίεση, με τον Σάχα να αποκρούει σταθερά και να κρατάει το "μηδέν".

Η κακή εμφάνιση της ΑΕΚ στο πρώτο μέρος και τα πολλά λάθη έφεραν και τα πρώτα σφυρίγματα από την εξέδρα με τους κιτρινόμαυρους να αποχωρούν ακούγοντας υβριστικά συνθήματα.

Ταγκό από Σκόκο, γκολ από Μαντούκα

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να φωνάζει δίπλα του τον Λεονάρντο. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός είχε στο μυαλό του τον Βραζιλιάνο από το 30ο λεπτό και με την έναρξη της επανάληψης τον κάλεσε στον πάγκο.

Την ώρα όμως που ο Μπάγεβιτς σκεφτόταν τον Λεονάρντο ως τη λύση στην άσχημη εικόνα της ΑΕΚ ο Νάτσο Σκόκο άφησε όλο τον κόσμο στο ΟΑΚΑ με ανοιχτό το στόμα δίνοντας αυτός τη λύση στο πρόβλημα της ομάδας του.

Ο Αργεντινός με ένα προσωπικό σόλο στο 48ο λεπτό πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Βιτόλο και του Πάμπλο Γκαρσία και εν συνεχεία τροφοδότησε τον αμαρκάριστο Μαντούκα ο οποίος με πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής άνοιξε το σκορ.

Θύμισε λίγο από ΑΕΚ

Το γκολ ανέβαλε για λίγα λεπτά την αλλαγή του Λεονάρντο και η ΑΕΚ άρχισε να παίρνει μπρος. Το άγχος των κιτρινόμαυρων έδειξε να εξαφανίζεται και με καθαρό μυαλό πλέον τα λάθη στην επίθεση δεν ήταν τόσα πολλά. Οι γηπεδούχοι ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα μετά το 1-0 και συνέχισαν να επιτίθενται κυρίως από τα πλάγια σε μία προσπάθεια να «σπάσει» η πολύ καλά οργανωμένη άμυνα του ΠΑΟΚ.

Η τακτική είχε αποτέλεσμα και αν ο Χαλκιάς δεν έκανε την απόκρουση του αγώνα στο 65’ η Ένωση θα μπορούσε να είναι μπροστά στο σκορ με 2-0. Σε εκείνο το λεπτό ο Μαντούκα έκανε τη σέντρα αλλά στην κεφαλιά του Χέρσι ο Έλληνας πορτιέρο απάντησε με μία εκπληκτική επέμβαση.

Την ίδια στιγμή οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να τα έχουν χαμένα και οι κιτρινόμαυροι συνέχισαν να απειλούν. Οι σωστές πάσες και η λογική της Ένωσης να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις για ένα δεύτερο γκολ άρχισε να αποδίδει και να ευχαριστεί παράλληλα την εξέδρα που έβλεπε την ομάδα να μην κάνει τα λάθη του πρώτου ημιχρόνου.

Στο 75ο λεπτό ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του γηπέδου θα μπορούσε μετά την ασίστ να χρισθεί και σκόρερ αλλά η τύχη του γύρισε την πλάτη. Ο Μπλάνκο έστρωσε με το κεφάλι στον Σκόκο αλλά το μακρινό σουτ του Αργεντινού σταμάτησε στο δοκάρι με την κακοδαιμονία της ΑΕΚ να συνεχίζεται.

Στα τελευταία λεπτά η ΑΕΚ προσπάθησε να κρατήσει το υπέρ της σκορ, ειδικά από τη στιγμή που στις δύο ευκαιρίες που δημιούργησε για να... τελειώσει το παιχνίδι δεν κατάφερε να κάνει το 2-0. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του δεν κατάφερε να δείξει ικανός για την ισοφάιση και ουσιαστικά πλήρωσε την διάθεσή του να παίξει πολύ αμυντικά στο πρώτο ημίχρονο, εκεί όπου η ΑΕΚ ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Οι όποιες προσπάθειες των φιλοξενούμενων να ισοφαρίσουν δεν "καρποφόρησαν" και έτσι η ΑΕΚ πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς, που ενόψει των διοικητικών εξελίξεων, θα βοηθήσουν σημαντικά τους ποδοσφαιριστές να βελτιώσουν την ψυχολογία τους, στην προσπάθεια να μειώσουν την διαφορά που χωρίζει την ΑΕΚ από την πρώτη τριάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: