Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ερυθρός Αστέρας-Παρτιζάν 1-2



Επιμέλεια: Δ.Μ.

«Ασπρόμαυρο» βάφτηκε το μεγάλο σερβικό ντέρμπι, αφού η Παρτιζάν νίκησε εκτός έδρας τον Ερυθρό Αστέρα παίζοντας με δέκα παίκτες από το 49ο λεπτό. Οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που είπαν την πρώτη και την τελευταία λέξη, ενώ πέτυχαν και το (αυτο)γκολ της ισοφάρισης. Συγκεκριμένα, μόλις στο 4ο λεπτό ο Ντιαρά, έβαλε μπροστά την Παρτιζάν, κάτι που «παρέλυσε» τους γηπεδούχους για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια ο Αστέρας άρχισε να πιέζει για την ισοφάριση και το κατάφερε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου με τη βοήθεια του Κνέζεβιτς, ο οποίος παραλίγο να είναι ο μοιραίος παίκτης, αφού στο 49ο λεπτό δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα. Όπως ήταν λογικό, οι γηπεδούχοι πίεσαν ακόμα περισσότερο, αλλά δεν έβρισκαν τον τρόπο να διασπάσουν την άμυνα της Παρτιζάν και αντί να γίνει αυτό, δέχτηκαν και δεύτερο γκολ, από τον Κλέο στο 61ο λεπτό, μετά από ωραία αντεπίθεση των φιλοξενουμένων. Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα σημειώθηκαν επεισόδια στις κερκίδες του γηπέδου.

Πλέον ο Ερυθρός Αστέρας είναι ένα βαθμό πάνω από τους αιώνιους αντιπάλους τους, δυο αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρώτου γύρου.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Σταμένκοβιτς, Νίνκοφ, Ιγκνιατίγεβιτς, Βίλοτιτς, Τζόρτζεβιτς, Σάβιο, Ισά (73΄ Μπλάζιτς), Μπογκντάνοβιτς, Λέκιτς, Γέβτιτς, Πέροβιτς (70΄ Κάντου)

ΠΑΡΤΙΖΑΝ: Μπόζοβιτς, Κνέζεβιτς, Λόμιτς, Τζόρτζεβιτς, Κρστάιτς, Φέισα, Πέτροβιτς, Λιάγιτς (90΄ Τόμιτς), Μορέιρα, Κλέο (67΄ Ουάσινγκτον), Ντιαρά (50΄ Γιοβάνοβιτς)

Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, τα δύο σοβαρά, και 40 άλλα συνελήφθησαν κατά την διάρκεια και μετά το ντέρμπι του Βελιγραδίου ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτιζάν.

Ενας 44χρονος άνδρας υπέστη καρδιακή προσβολή και ένα εντεκάχρονο αγόρι που τραυματίστηκε στο κεφάλι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε κλινική του Βελιγραδιού, ενώ τρεις από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες.

«Οκτώ άτομα συνελήφθησαν πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα και 32 μετά την λήξη του. Οι τρεις από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες, ενώ η αστυνομία ερευνά την ταυτότητα άλλων παραβατών που έβαλαν φωτιά σε καθίσματα του γηπέδου», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Βελιγραδίου, Σλόμπονταν Βούκολιτς.

Το ντέρμπι έληξε 2-1 υπέρ της Παρτιζάν αλλά διακόπηκε για αρκετά λεπτά στο δεύτεορ ημίχρονο καθώς πυροσβέστες έσπευσαν στον στίβο του «Μαρακανά» για να σβήσουν τις φλόγες.

Το ντέρμπι του Βελιγραδίου έχει μια μακρά ιστορία βίαιων επεισοδίων. Ο σκληρός φανατισμός ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων έχει προκαλέσει τον θάνατο αρκετών φιλάθλων μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Το 1999 ένας οπαδός του Αστέρα σκοτώθηκε από φωτοβολίδα που έριξαν οι οπαδοί της Παρτιζάν. Τον Σεπτέμβριο ένας οπαδός της Τουλούζ έχασε την ζωή του στο Βελιγράδι δώδεκα μέρες μετά από άγριο ξυλοδαρμό από οπαδούς της Παρτιζάν και δύο μέρες πριν την συνάντηση των δύο ομάδων για το Europa League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: