Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Αντωνιάδης: «Στο απροχώρητο με Νιόπλια»

Δικαιολογημένη η παραίτηση-ντρίμπλα του Νιόπλια και προβληματική η φυσική κατάσταση των παικτών, βέβαιη όμως η κατασκευή νέου γηπέδου στον Βοτανικό και η κατάκτηση του νταμπλ από τον Παναθηναικό, σύμφωνα με τον Αντώνη Αντωνιάδη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των «πρασίνων» με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Άποψη» μίλησε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο στρατόπεδο του τριφυλλιού, από τις προπονητικές μέχρι τις διοικητικές. Εστίασε στη χαμηλή απόδοση της ομάδας και τα αίτια της σε πρωτάθλημα και Champions League, αισιοδοξώντας ωστόσο ότι τα αποτελεσματα από το στοιχημα για νταμπλ και πρόκριση, αντίστοιχα, θα είναι θετικά.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αντωνιάδη στην εφημερίδα «Άποψη»:

Κύριε Αντωνιάδη, θα ήθελα να σχολιάσετε την αντίδραση του Νίκου Νιόπλια, να παραιτηθεί αμέσως μετά το νικηφόρο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Εργοτέλη. Πώς κρίνετε αυτή την κίνηση;

«Κατ’ αρχάς, πρέπει να καταλάβουμε ότι και οι προπονητές είναι άνθρωποι. Δέχονται μεγάλη πίεση και ιδιαίτερα σε μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός, και μπορεί να ξεσπάσουν. Εγώ δικαιολογώ τον Νίκο Νιόπλια. Πέρασε πολλά τις τελευταίες μέρες. “Κατακεραυνώθηκε”, τόσο από τον κόσμο της ομάδας, όσο και από τον Τύπο, μετά τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα. Σίγουρα, προκαλεί έκπληξη ότι ο Νιόπλιας διάλεξε το παιχνίδι με τον Εργοτέλη, όπου ο Παναθηναϊκός είχε πολύ καλή απόδοση και κέρδισε δίκαια, να παραιτηθεί. Τον δικαιολογώ, αφού φάνηκε ότι είχε φτάσει στο απροχώρητο».

Όμως, δεν έδειξε αδυναμία ως προπονητής να αντεπεξέλθει σε τέτοιες συνθήκες, όπως είναι στην ομάδα του Παναθηναϊκού;

«Επαναλαμβάνω ότι όλοι οι προπονητές δέχονται μεγάλη πίεση και είναι λογικό να έχουν ξεσπάσματα. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο έγινε και με τον Νιόπλια. Ήταν στιγμιαία η αντίδρασή του. Εκτός και αν η αντίδρασή του ήταν μια “ντρίμπλα”, αφού και ο Νιόπλιας, ως παίκτης, ήταν πολύ καλός ντριμπλαδόρος, ώστε να πάρει και πάλι την εντολή από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να συνεχίσει στη θέση του».

Θεωρείτε ότι ο Νικόλας Πατέρας και οι υπόλοιποι της διοίκησης του Παναθηναϊκού έκαναν σωστά που τον διατήρησαν στη θέση του προπονητή;

«Τη δεδομένη στιγμή, θεωρώ ότι έκαναν καλά. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν είναι η παρουσία του Νιόπλια στον πάγκο. Άλλα είναι τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την διοίκηση των "πρασίνων". Πιστεύω ότι όλα αυτά τα ζύγισαν οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό και με αυτόν τον γνώμονα αποφάσισαν την παραμονή του στον πάγκο».

Αναφερθήκατε σε άλλα λάθη που έχουν γίνει. Ποια είναι αυτά τα λάθη που έγιναν;

«Είναι φανερό από την εικόνα που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής ότι του λείπει η φυσική κατάσταση. Ότι δεν έγινε καλή δουλειά το καλοκαίρι σ’ αυτό τον τομέα. Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, ο Παναθηναϊκός άλλαξε γυμναστή λύνοντας τη συνεργασία του με τον γυμναστή, τον Κέζο, και προσλαμβάνοντας τον Έμπεν, τον γυμναστή του Τεν Κάτε, με τον οποίο είχε γίνει πολύ καλή δουλειά. Θυμάστε ότι ο Παναθηναϊκός μέχρι και το φινάλε της περιόδου ήταν σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, παρ’ ότι είχε τραβήξει μεγάλο κουπί. Τώρα, που υπάρχει διακοπή, είναι ευκαιρία ο Έμπεν να δουλέψει πάνω σ’ αυτό τον τομέα για να λυθεί το πρόβλημα.

Πιστεύετε, δηλαδή, ότι η ομάδα δεν «τραβάει» γιατί δεν έχει καλή φυσική κατάσταση;

«Ακριβώς. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι “φρέσκοι” όπως πρέπει και αυτοί που αγωνίστηκαν με τις ομάδες τους στο Μουντιάλ, δείχνουν να μην έχουν ακολουθήσει πρόγραμμα συντήρησης, όπως θα όφειλαν να κάνουν. Γι’ αυτό και δείχνουν αυτό το πρόσωπο μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το πρόβλημα εντοπίστηκε, οι κινήσεις έγιναν και πλέον περιμένουμε τη βελτίωση να φανεί και μέσα στο γήπεδο, στα παιχνίδια».

Να περάσουμε και στα αγωνιστικά. Βλέπουμε τον Νίκο Νιόπλια να παρατάσσει την ομάδα στα παιχνίδια με 3 επιθετικούς, όπως έκανε ακόμα και μέσα στο «Καμπ Νου», κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Πιστεύετε ότι ο Νιόπλιας έχει κάνει λάθη τακτικής;

«Βλέπουμε τον Νίκο Νιόπλια να παρατάσσει την ομάδα με τον Σισέ στην κορυφή της επίθεσης και με τον Λέτο αριστερά και τον Γκοβού, όταν δεν ήταν τραυματίας δεξιά. Το πρόβλημα στο σχήμα που κατεβάζει ο Νιόπλιας, σε κάποια παιχνίδια, είναι ότι οι δύο ακραίοι δεν μαρκάρουν πίσω, με αποτέλεσμα οι μπακ να μένουν ακάλυπτοι. Στο τελευταίο ματς με τον Εργοτέλη, τόσο ο Λέτο, όσο και ο Γκαρσία έμεναν στην επίθεση, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Εργοτέλη να βρίσκουν χώρους στην επίθεση. Άλλο αν οι παίκτες των Κρητικών δεν εκμεταλλεύτηκαν καθόλου τα άκρα και έπαιζαν μόνο από τον άξονα, χωρίς αποτέλεσμα. Σε κάποια παιχνίδια, θα μπορούσε ο Νιόπλιας να παίξει πιο συντηρητικά, αλλά σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να πούμε ότι κάνει λάθη τακτικής».

Για το γεγονός ότι δεν «τραβάνε» τα χαφ, όπως είναι ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης, ο Ζιλμπέρτο, πώς το σχολιάζετε;

«Η μέτρια απόδοση και αυτών των ποδοσφαιριστών οφείλεται στην κακή προετοιμασία που έγινε στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Οι παίκτες δεν έχουν βρει ακόμα τα πατήματά τους και δεν μπορούν να βγάλουν στο γήπεδο το 100% των δυνάμεών τους. Πιστεύω ότι στα επόμενα ματς θα έχει βελτιωθεί και αυτό το κομμάτι της ομάδας».

Από την περυσινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός αναζητά ένα στόπερ, ένα hummer. O Μπουμσόνγκ είναι ο παίκτης που έψαχναν στο «τριφύλλι»;

«Ο Μπουμσόνγκ είναι ένας καλός παίκτης. Είναι σχεδόν ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι, αλλά με την μπάλα κάτω κάνει κάποιες γκέλες. Ο Γάλλος είναι πολύ καλή περίπτωση και μπορεί να προσφέρει στην άμυνα του “τριφυλλιού”. Απλά πρέπει στα παιχνίδια να είναι πιο συγκεντρωμένος και να αποφύγει τις γκέλες».

Στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη, είδαμε να αγωνίζονται τόσο ο Σαριέγκι, όσο και ο Δημούτσος, που το καλοκαίρι δεν ακολούθησαν το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας, αφού είχαν ενημερωθεί ότι δεν υπολογίζονται και πρέπει να βρουν ομάδα. Είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

«Είναι αλήθεια ότι οι δύο παίκτες δεν βρισκόντουσαν στα πλάνα του Νιόπλια αρχικά. Όμως, αφού τελικά έμειναν στην ομάδα και εφόσον ο προπονητής έκρινε ότι μπορούν να βοηθήσουν, τότε καλά έκανε και τους χρησιμοποίησε. Άλλωστε, ο Νιόπλιας πρέπει να χρησιμοποιεί και να εμπιστεύεται όλους τους παίκτες του ρόστερ».

Περνάμε στα διοικητικά. Ποια είναι η γνώμη σας για την επιστροφή του Νικόλα Πατέρα στην προεδρία του Παναθηναϊκού;

«Η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να γίνει. Διότι, αν δεν φεύγαμε το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός σίγουρα δεν θα είχε τόσα προβλήματα. Διότι οι διοικητικές εξελίξεις που υπήρξαν το καλοκαίρι επηρέασαν και την προετοιμασία της ομάδας, αφού οι ποδοσφαιριστές είχαν και εκεί το μυαλό τους. Πλέον, με την επιστροφή των Πατέρα και Βγενόπουλου, με τη σύμφωνη γνώμη και του Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Παναθηναϊκός βαδίζει σε πιο σταθερές λύσεις. Ο Πατέρας έχει τον τρόπο να εμπνεύσει τους παίκτες ώστε να κατακτήσουν το νταμπλ. Ήταν ένα θέμα, το διοικητικό, ένα “αγκάθι”, που ευτυχώς λύθηκε και ο Παναθηναϊκός είναι, πλέον, ισχυρός».

Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις Μαρινάκη για τη διαιτησία και για τη φιλία του με τον Αχιλλέα Μπέο;

«Ο Μαρινάκης έκανε επιθετικές δηλώσεις για τους διαιτητές και έδειξε την απειρία του ως παράγοντας. Αντίθετα, ο Πατέρας κράτησε ιδανική στάση, χωρίς να “ανάψει” τα αίματα. Πιστεύω ότι ήταν ατυχής η δήλωση του Μαρινάκη. Όσο για τη φιλία του Μαρινάκη με τον Μπέο, και πέρυσι λέγανε για τον Πατέρα και τον Μπέο ότι είναι φίλοι. Συμβαίνουν αυτά. Όλα για μια ψήφο γίνονται…».

Για το θέμα του γηπέδου, τις τελευταίες μέρες βγήκε στην επιφάνεια και το ενδεχόμενο ο Παναθηναϊκός να φτιάξει το γήπεδο στο ΟΑΚΑ. Το θεωρείτε πιθανό κάτι τέτοιο;

«Έχουμε κάνει τις κατάλληλες ενέργειες για να γίνει το γήπεδο στο Βοτανικό. Παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τον Βωβό. Πιστεύω ξεκάθαρα ότι θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και τελικά θα γίνει το γήπεδο στο Βοτανικό. Για την περίπτωση του ΟΑΚΑ, το θεωρώ πολύ δύσκολο, αφού υπάρχει ο στίβος και οι κερκίδες είναι πολύ μακριά από το γήπεδο. Το να γίνει ποδοσφαιρικό γήπεδο στο ΟΑΚΑ θεωρώ ότι είναι και δύσκολο και πολυδάπανο και δεν πιστεύω ότι οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό δεν θα κάνουν μια τέτοια κίνηση».

Περνάμε στο Champions League. Ο Παναθηναϊκός έχει ελπίδες να προκριθεί;

«Το παιχνίδι με την Κοπεγχάγη ήταν το αποκορύφωμα της μίνι προετοιμασίας. Σ’ αυτό το παιχνίδι, βγήκε στους παίκτες του Παναθηναϊκού όλη η κούραση από την προετοιμασία που τους κάνει τώρα ο νέος γυμναστής, ο Έμπεν. Δεν θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός έχει χάσει τις ελπίδες του. Και πέρυσι, μετά από τρεις ήττες, κατάφερε και προκρίθηκε. Το ζήτημα είναι να βρει την αγωνιστική του φόρμα και όλα μπορεί να τα κάνει».

Τέλος, στο πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός μπορεί να επαναλάβει το νταμπλ;

«Φυσικά και μπορεί. ‘Εχει πολύ καλό ρόστερ. Σε όλα το μοναδικό πρόβλημα είναι η έλλειψη φυσικής κατάστασης και η έλλειψη προετοιμασίας. Εφόσον λυθεί αυτό το πρόβλημα, ο Παναθηναϊκός δεν θα πιάνεται!».

Επιμέλεια : Κατερίνα Μπιτίτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: