Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Το… αργόσυρτο βήμα της ελληνικής δικαιοσύνης!!

Τέσσερις δικαστικές υποθέσεις με κακουργηματικό χαρακτήρα τρέχουν εδώ και καιρό για το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν κάποιος επιχειρήσει να αξιολογήσει τη σοβαρότητα των υποθέσεων, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε υπάρξει εγρήγορση της δικαιοσύνης.Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα εργαλεία των δικαστών, των ανακριτών και των εισαγγελέων είναι φτωχά. Παράλληλα οι πιέσεις που ασκούνται στους ανθρώπους, οι οποίοι επιτελούν το δικαστικό λειτούργημα, είναι ασφυκτικές. Τα οικονομικά συμφέροντα σε πολλές περιπτώσεις επιχειρούν να προλάβουν καταστάσεις και ξεπερνούν ακόμα και την πολιτική εξουσία.

Η πρώτη μεγάλη υπόθεση αφορά στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων που ξέσπασε το 2011 και παρότι πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια δεν έχει οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες. Οι πάντες βρίσκονται σε αναμονή της εισαγγελικής πρότασης, όμως θα χρειαστεί η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για να οριστικοποιηθούν τα παραπεμπτικά βουλεύματα. Η υπόθεση δεν πρόκειται να εκκαθαριστεί πριν από το 2016.

Το επόμενο σκάνδαλο στο ποδόσφαιρο ήταν η κάρτα υγείας ποδοσφαιριστή. Ήδη κατηγορούνται κακουργηματικά 23 ποδοσφαιρικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και τρεις πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ. Το εντυπωσιακό είναι ότι η υπόθεση χρεώθηκε σε έναν ικανότατο ανακριτή, τον κύριο Γιώργο Ανδρεάδη, ο οποίος όμως έχει και την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και άλλες σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς να διερευνήσει. Η ανακριτική  έρευνα δεν πρόκειται να αρχίσει πριν το Σεπτέμβριο του 2015.

Το σκάνδαλο των πλαστών φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των ανωμοτί καταθέσεων, παρότι υπάρχουν αδικήματα που ξεκινούν από το 2002. Ο εισαγγελέας Χάρης Λακαφώσης έκανε μια εξαιρετική δουλειά, όμως δυστυχώς του αφαιρέθηκε ο τίτλος του αθλητικού εισαγγελέα και απλώς θα ολοκληρώσει την αρχική δικογραφία. Η υπόθεση δεν πρόκειται να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες πριν τα τέλη του 2016.

Τέλος, η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου που περιέχεται στο πόρισμα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα είναι ίσως η μοναδική που έτρεξε με γρήγορους ρυθμούς. Ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα ολοκληρώσει την έρευνά του και η δίκη αναμένεται στις αρχές του 2016.

Αν δεν εκκαθαριστούν όλες αυτές οι υποθέσεις, κανένας αθλητικός νόμος δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: