Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Τιάγκο Σίλβα: Η πτώση!!

Ο Γκρέγκορ Βασκονσέλος γράφει για ένα ακόμα αποτυχημένο τουρνουά της Σελεσάο, το οποίο αντανακλάται στον πρώην αρχηγό...
Η καριέρα του Τιάγκο Σίλβα θα έπρεπε να καθορίζεται από τα πολλά τρόπαια που έχει κατακτήσει, αφού ανάρρωσε από μια σοβαρή περίπτωση φυματίωση για να γίνει, τουλάχιστον για ένα διάστημα, ένα από τα καλύτερα σέντερ μπακ του κόσμου. Ωστόσο, η εικόνα που έρχεται για να καθορίσει την τελευταία  του χρονιά είναι το κλάμα του στον ώμο του Λουίζ Φελίπε Σκολάρι.
ADVERTISEMENT
Ήταν μια πρωτοφανής εικόνα ευαισθησίας από έναν άντρα που για πολλούς είναι ο ιδανικός ηγέτης. Αλλά από τη στιγμή που τα δάκρυα ξεκίνησαν πριν τον εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ με την Κροατία, δεν σταμάτησαν ποτέ.

Το εξημερωμένο θηρίο
Το θηρίο, όπως ήταν το παρατσούκλι του όταν έπαιζε στη Φλουμινένσε, ήταν πληγωμένο. Γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του με τα χέρια του κοιτάζοντας το χορτάρι του Μινεϊράο, όταν οι λιγότερο έμπειροι συμπαίκτες του έπαιρναν θέση για την διαδικασία των πέναλτι στους 16 απέναντι στη Χιλή. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ζήτησε να χτυπήσει το τελευταίο πέναλτι. Μετά και από τον Ζούλιο Σέζαρ. Μετά από αυτό και τα δάκρυα, ο αρχηγός ξεκίνησε να παρακμάζει.
Το γκολ με την Κολομβία στα προημιτελικά θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της επιστροφής. Ωστόσο, μια χαζή δεύτερη κίτρινη κάρτα, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να χάσει τον ημιτελικό. Μετά ήρθε η Γερμανία στο Μπέλο Οριζόντε και παρότι ο Σίλβα δεν ήταν καν στον αγωνιστικό χώρο, ένιωσε στους ώμους του μέρος του βάρους.

Όταν ο Ντούνγκα, γνωστός για τη σκληράδα του από τότε που αγωνιζόταν, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, το πρώτο που έκανε ήταν να δώσει το περιβραχιόνιο στον Νεϊμάρ. Όχι μόνο αυτό. Ο Τιάγκο Σίλβα βρήκε τον εαυτό του να κάθεται στον πάγκο των αναπληρωματικών, αφού ο Νταβίντ Λουίζ και ο Μιράντα έγιναν βασικοί.
«Αισθάνομαι σαν να μου πήραν κάτι που μου ανήκει και είμαι λυπημένος», είπε ο αμυντικός της Παρί. «Ο Νέιμαρ δεν ήρθε σε εμένα. κανείς δεν μου μίλησε. Αυτό με αναστατώνει». Ο Ντούνγκα δήλωσε: «Σέβομαι την ιστορία του καθενός, αλλά επίσης περιμένω από τους παίκτες να σέβονται την ιεραρχία. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αυτοί που αποφασίζουμε πως θα παίξει η Σελεσάο και με ποιους».
Τα ρεπορτάζ έλεγαν ότι οι δηλώσεις του Σίλβα εξαγρίωσαν τον Ντούνγκα, ο οποίος δεν ήθελε να βγει προς τα έξω ένα εσωτερικό ζήτημα. Δημιούργησε ζητήματα στα αποδυτήρια. Οι εμφανίσεις απέναντι στην Γαλλία και την Χιλή ίσως βοήθησαν. Μετά το λάθος του Νταβίντ Λουίζ στο πρώτο ματς με το Περού, ο Σίλβα επέστρεψε στην 11άδα. Απέναντι στην Βενεζουέλα, σημείωσε ένα ζωτικής σημασίας βολέ και έδειξε τον τιμωρημένο Νεϊμάρ στις κερκίδες, σαν να του λέει: "περασμένα-ξεχασμένα".



«Το παρελθόν δεν πεθαίνει ποτέ. Δεν είναι καν παρελθόν»
Αλλά σε μια στιγμή, όλα επέστρεψαν απέναντι στην Παραγουάη. Η σέντρα του Ντερλίς Γκονσάλες είχε φτάσει το κεφάλι του Ρόκε Σάντα Κρους, αλλά ο Σίλβα είχε πηδήξει με χέρι σηκωμένο, σαν σε μπλοκ στο βόλεϊ. Πέναλτι-καρμπόν σαν αυτό που είχε κάνει στο ματς της Παρί με την Τσέλσι.



Ο έμπειρος σέντερ μπακ, όπως και έναν χρόνο πριν, δεν ήταν στη λίστα των πέντε που θα χτυπούσαν πέναλτι. Δεν αισθάνεται καλά από την άσπρη βούλα από τότε που αστόχησε απέναντι στην Παραγουάη στο προηγούμενο Copa America.  «Ο Τιάγκο Σίλβα, ξανά, νικήθηκε από τα ίδια του τα νεύρα σε μια αποφασιστική στιγμή για την Σελεσάο», είπε ο σχολιαστής του SporTv.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μάρκο Πόλο Ντελ Νέρο, όταν ρωτήθηκε αν η Βραζιλία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, απάντησε: «Όλες οι ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο. Μόνο η Αργεντινή έχει ένα μικρό προβάδισμα λόγω του Μέσι. Μείναμε έξω λόγω των λαθών των αθλητών μας». Είναι άδικο να απομονώσουμε την κριτική στον Σίλβα, όταν όλη η Βραζιλία ήταν κακή, από την άμυνα μέχρι την επίθεση. Αλλά με εξαίρεση την κατάκτηση του Συνομοσπονδιών το 2013, ο αμυντικός της Παρί έχει συνδέσει την θητεία του στην εθνική με ντροπιαστικούς αποκλεισμούς σε μεγάλα τουρνουά.
Αυτό είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στην χώρα, ανεξάρτητα με την ποιότητά του. Πολύ συχνά αποδεικνύεται ανεπαρκής στις σημαντικές στιγμές και ίσως η καριέρα του στη Σελεσάο να φτάνει στο τέλος της...




Περιμένοντας την ευκαιρία...
Φαίνεται ότι ούτε ο Σίλβα ούτε ο Λουίζ έχουν την εμπιστοσύνη του Ντούνγκα μετά το Copa America. Ο τελευταίος, έχοντας απολαύσει αρκετή καλή πίστη από τους Βραζιλιάνους λόγω των... selfie του, των χαμογέλων του στις νίκες και τον δακρύων του στις ήττες, φαίνεται ότι τελικά δεν θα στηριχθεί από τον Ντούνγκα μετά την εμφάνιση με το Περού. Αλλά τα κακά νέα για κάποιον είναι συνήθως καλά για κάποιον άλλο. Και αυτός που πιθανόν να ευνοηθεί από την συγκυρία είναι ο συμπαίκτης τους στην Παρί, Μαρκίνιος, την πόρτα για τον οποίο έχει χτυπήσει επανειλημμένα η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λέγεται ότι ετοιμάζει νέα πρόταση, μετά την άρνηση που δέχθηκε τον Φεβρουάριο.

Στοιχειωμένος
Ο Σίλβα είχε την ευκαιρία να ηγηθεί της Βραζιλίας σε ένα εντός έδρας Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων στο Γουέμπλεϊ. Απέτυχε και στα δύο. Το αστέρι του στην πατρίδα του έχει πέσει, αλλά στο Park des Princes της γαλλικής πρωτεύουσας θεωρείται ακόμα ένας υψηλού επιπέδου αρχηγός ο οποίος δεν δείχνει ότι θα πείσει. Ο 30χρονος παραμένει ριζωμένος στο παρελθόν από τα φαντάσματα που ακόμα τον στοιχειώνουν και φαίνεται ότι η Βραζιλία ίσως πρέπει να τον αφήσει για να προχωρήσει....

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: