Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Καβάλα-Skoda Ξάνθη 2-1


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Η ανοδική πορεία της Καβάλας με τον Άαντ Ντε Μος στον πάγκο της συνεχίζεται. Μετά από την μεγαλειώδη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ την περασμένη Κυριακή αλλά και την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου hellas on line απέναντι στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, οι "Αργοναύτες" κατέβαλαν και την αντίσταση της Skoda Ξάνθης καθώς επικράτησαν με 2-1 και πανηγύρισαν την τρίτη συνεχόμενη νίκη τους στη Σούπερ Λίγκα.

Η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη πήρε κεφάλι στο σκορ στο 18' με τον Πόι στην πρώτη φάση του αγώνα, όμως η Καβάλα ήταν αυτή που είχε τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και έφτασε δίκαια στην ανατροπή, με τον Ονουάτσι να ισοφαρίζει λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου μέρους (45') και να κάνει τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων με το τέρμα του στο 68'.

Με το αποτέλεσμα αυτό, οι Μακεδόνες σκαρφάλωσαν στην 6η θέση της βαθμολογίας, ενώ στον αντίποδα η Ξάνθη δεν κατάφερε για ένα ακόμα παιχνίδι μακριά από τα "Πηγάδια" να πάρει θετικό αποτέλεσμα, έχοντας πάρει εκτός έδρας μόνο τους 3 από τους 25 βαθμούς που έχει συνολικά στο ενεργητικό της.

Οι συνθέσεις των ομάδων
Καβάλα (Άαντ Ντε Μος): Ιτανζ (51' Κατεργιαννάκης),Σιόντης, Οικονόμου, Ντουγκλάο, Μουρ, Ντομπρασίνοβιτς (30' Ντικρόκ), Ντιέ, Ονουάτσι, Ρινκόν, Ορούμα (73' Λάκης), Σμολάρεκ

Skoda Ξάνθη (Γιάννης Ματζουράκης): Γκσπούρνινγκ (28' Λυμπερόπουλος), Παπαδημητρίου, Κωστούλας, Τζάγκι (76' Σουάνης), Σταθάκης, Στίνγκα, Φλίσκας, Μπούνγκα, Στρμπα, Ζίεντσουκ (63' Μάριτς), Πόι

Γήπεδο: "Ανθή Καραγιάννη"

Διαιτητής: Α.Αμπάρκιολης (Μακεδονίας)

Βοηθοί διαιτητή: Δ.Σαραϊδάρης (Μακεδονίας), Π.Τρύφων (Δράμας)

Γκολ: Ονουάτσι (45', 68') / Πόι (18')

Κίτρινες κάρτες: Ορούμα (66') / Σταθάκης (14'), Παπαδημητρίου (91')

Κόκκινες κάρτες: -

Με μια ματιά
Η αναμέτρηση στο "Ανθή Καραγιάννη" ξεκίνησε με τους φιλοξενούμενους να προσπαθούν να ελέγξουν το ρυθμό μέσα από δυνατά μαρκαρίσματα και την Καβάλα να αρχίζει να ασκεί πίεση με τη συμπλήρωση του δεκαλέπτου, ωστόσο το ματς "πήρε φωτιά" ουσιαστικά στο 17' όταν η Skoda Ξάνθη άνοιξε το σκορ στην πρώτη αξιόλογη φάση στο ματς.

Ο Φλίσκας με ατομική ενέργεια μπήκε στη μεγάλη περιοχή της Καβάλας, μετά από κόντρα στα πόδια του Ντουγκλάο η μπάλα στρώθηκε στον Πόι, ο οποίος με σουτ πάνω στην κίνηση από θέση αριστερά μέσα στη μεγάλη περιοχή νίκησε τον Ιτάνζ στέλνοντας τη μπάλα στη δεξιά του γωνία.

Το γκολ αυτό ήταν πραγματική "ψυχρουλουσία" για την ομάδα του Ντε Μος, η οποία όμως απέκτησε στη συνέχεια τον έλεγχο και με όπλο την καλή κυκλοφορία της μπάλας (όσο βέβαια αυτό ήταν εφικτό σε έναν κάκιστο αγωνιστικό χώρο) έφερε τη "δράση" στα αντίπαλα καρέ.

Η πρώτη της μεγάλη φάση ήρθε στο 25' από παιδαριώδες λάθος της άμυνας των Θρακιωτών: μετά από γέμισμα στα τυφλά, ο Γκσπούρνινγκ βγήκε στο ύψος της μεγάλης περιοχής αλλά αντί να μπλοκάρει τη μπάλα (κάτι που φαινομενικά ήταν εύκολη υπόθεση) "τράκαρε" με τον Κωστούλα, ο Ρινκόν επωφελήθηκε αρχικά παίρνοντας τη μπάλα όμως το πλασέ του ήταν "άψυχο" και ο γκολκίπερ της Ξάνθης πρόλαβε να γυρίσει και να μπλοκάρει.

Από τη σύγκρουση που είχε με τον συμπαίκτη του, ο Γκσπούρνινγκ εξακολουθούσε να ζαλίζεται στα επόμενα λεπτά με αποτέλεσμα να παραχωρήσει τη θέση του στον Λυμπερόπουλο (28'), ενώ και ο Ντε Μος δεν έμεινε αμέτοχος στον άλλο πάγκο και προχώρησε στη "συνηθισμένη" του αλλαγή πριν το 30', περνώντας αυτή τη φορά τον Ντικρόκ στη θέση του Ντομπρασίνοβιτς.

Η Καβάλα ήταν η ομάδα που πίεζε είτε από τα πλάγια (σχεδόν αποκλειστικά από τα δεξιά) είτε από το κέντρο για να διασπάσει την άμυνα των φιλοξενουμένων και οι παίκτες του Ματζουράκη από την άλλη πλευρά κατάφερναν με την παγίδα του οφσάιντ (πιάστηκαν σε αυτήν 7 φορές στο πρώτο ημίχρονο οι αντίπαλοί τους) να κρατούν το μηδέν στην άμυνα, όμως η εικόνα του αγώνα "έλεγε" πως το γκολ για τους γηπεδούχους ήταν θέμα χρόνου και έτσι έγινε.

Μπορεί στο 43' ο Ορούμα να μην κέρδισε τίποτα όταν ζήτησε πέναλτι για κράτημά του μέσα στην περιοχή από τον Στίνγκα (ξεκίνησε από θέση οφσάιντ σε αυτή τη φάση), όμως στο 45' η ελαφριά υπεροχή της Καβάλας ανταμοίφθηκε.

Ο Ορούμα έβγαλε κάθετη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της Ξάνθης, ο Ονουάτσι έφυγε με άνεση στην πλάτη του Τζάγκι και με ψύχραιμο πλασέ με το δεξί πέρασε τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Λυμπερόπουλου για να στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με σκορ 1-1.

Το γκολ μάλιστα αυτό έγινε δεκτό μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς από οπαδούς και πάγκο των "Αργοναυτών", με τον Ντε Μος να προτρέπει τον σκόρερ Ονουάτσι να πανηγυρίσει κάνοντας στρατιωτικό χαιρετισμό προς τους φίλους της ομάδας, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος στη συνέχεια γνωρίζοντας την αποθέωση.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ένα άσχημο νέο για την Καβάλα, με τον Ιτάνζ να τραυματίζεται στο αριστερό πόδι του (κόλλησε στο έδαφος) καθώς εκτελούσε ελεύθερο, "πληρώνοντας" την άσχημη κατάσταση του χλοοτάπητα, με τον Φάνη Κατεργιαννάκη να παίρνει τη θέση του και να επανεμφανίζεται κάτω από τα γκολπόστ της ομάδας του για πρώτη φορά μετά τη 2η αγωνιστική και το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης (29/8).

Η πρώτη φάση άξια αναφοράς στο δεύτερο μέρος ήρθε στο 57' με τον Ορούμα να μπαίνει στην περιοχή από τα δεξιά και να βγάζει τη συρτή σέντρα αλλά να διώχνει με προβολή ο Κωστούλας, ενώ η πίεση της Καβάλας απέδωσε καρπούς για δεύτερη φορά στο παιχνίδι στο 68' με "δράστη" και πάλι τον Ονουάτσι.

Ο Ντικρόκ έκανε γέμισμα πίσω από το χώρο του κέντρου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η άμυνα της Ξάνθης δεν ήταν οργανωμένη, ο Τζάγκι δεν έκανε καλό κοντρόλ και έδωσε το δικαίωμα στον Ονουάτσι να του κλέψει τη μπάλα, με τον Νιγηριανό μεσοεπιθετικό να νικάει με ωραίο πλασέ τον Λυμπερόπουλο και να κάνει το 2-1.

Πέντε λεπτά αργότερα (73'), η Καβάλα είχε μάλιστα νέα εξαιρετική ευκαιρία να "κλειδώσει" το ματς και να πανηγυρίσει πρόωρα την τρίτη συνεχόμενη νίκη της στο πρωτάθλημα, όμως ο Ντιέ έστειλε τη μπάλα με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ στο πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού του Λυμπερόπουλου.

Η Ξάνθη προσπάθησε στη συνέχεια να αντιδράσει και να μεταφέρει το παιχνίδι στην περιοχή της Καβάλας, χωρίς όμως επιτυχία, με τους γηπεδούχους να χάνουν νέα μεγάλη ευκαιρία για γκολ στο 87': ο Λάκης έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Σμολάρεκ έπιασε την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά, με τον Λυμπερόπουλο να διώχνει με δυσκολία σε κόρνερ.

Αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη φάση στο ματς, με την Καβάλα να κρατάει το πολύτιμο 2-1 υπέρ της και στα τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων και να αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε διαρκή άνοδο με τον Ντε Μος στον πάγκο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: