Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Σωτήρας Τσίλντρες, στον τελικό ο Ολυμπιακός


Με αυτό το καλάθι ο Τσίλντρες έστειλε το ματς στην παράταση... Ο Τζος Τσίλντρες έδωσε... πνοή στον Ολυμπιακό και τους 5.500 φιλάθλους του που κατέκλυσαν το Παρίσι και το "Μπερσί". Ο Αμερικάνος έστειλε το ματς στην παράταση ισοφαρίζοντας δύο δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου (67-67) και στον πρόσθετο χρόνο οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καλύτεροι και προκρίθηκαν στον τελικό της Ευρωλίγκας (83-80).

Ο Ολυμπιακός δέχθηκε σερί 5-0 στα τελευταία 40" της κανονικής περιόδου και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 67-65. Ο Τζος Τσίλντρες όμως ήταν εκεί για να στείλει το ματς στην παράταση, όπου εν τέλει ο Ολυμπιακός τα κατάφερε...

Η Παρτιζάν ξεκίνησε πολύ καλά την ώρα που οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν στο παρκέ εμφανώς αγχωμένοι. Η ομάδα του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς προηγήθηκε στο 5' με 10-2, κάτι που ανάγκασε τον Παναγιώτη Γιαννάκη να καλέσει σε τάιμ άουτ. Το πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν στην επίθεση, μιας και έμεινε για ένα ολόκληρο πεντάλεπτο μόλις με ένα καλάθι. Παρ' όλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου οι Πειραώτες βρήκαν λύσεις και έκλεισαν την πρώτη περίοδο υπολειπόμενοι στο σκορ δύο πόντους (17-15). Ο Μίλος Τεόντοσιτς το πήρε προσωπικά κι έτσι ο Ολυμπιακός μείωσε.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ανέλαβε δράση στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν πολύ καλός και βοήθησε την ομάδα να βρει ρυθμό. Αρχικά ισοφάρισε σε 22-22 στο 15' και προσπέρασε για πρώτη φορά στο παιχνίδι στο 16' με 25-25. Εκτοτε ο Ολυμπιακός πήρε και μία μικρή διαφορά πέντε πόντων μέχρι το ημίχρονο (33-28). Για την Παρτιζάν στο πρώτο μέρος ο Μπο ΜακΚάλεμπ πέτυχε οκτώ πόντους και ο Αλεξ Μάριτς έξι. Από οκτώ είχαν για τον Ολυμπιακό οι Παπαλουκάς και Τεόντοσιτς.

Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός ήταν καλός, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει διαφορά. Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν ιδιαίτερα άστοχοι στις βολές, ενώ δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τους Ντούσαν Κέτσμαν και Αλεξ Μάριτς. Η Παρτιζάν κρατούσε τη διαφορά κάτω από τους έξι πόντους και με επί μέρους σκορ 5-1 στο τελευταίο λεπτό κατάφερε να ισοφαρίσει σε 52-52 έπειτα από 13 ολόκληρα λεπτά.

Με την έναρξη της τελευταίας περιόδου η Παρτιζάν προηγήθηκε με 55-52 χάρη σε γκολ φάουλ του Αλεξ Μάριτς. Οι Σέρβοι ήταν κυρίαρχοι στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου και επέβαλαν το δικό τους παιχνίδι. Η Παρτιζάν προηγήθηκε με 60-54 στο 34' με τους "ερυθρόλευκους" να κάνουν συνεχόμενα λάθη στην επίθεσή τους και να έχουν πολύ κακές επιστροφές στην άμυνα. Συνέπεια αυτού ήταν να δέχονται εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό ή πόντους από βολές από φάουλ που έγιναν στον αιφνιδιασμό. Ο Ολυμπιακός με ένα σερί 5-0 μείωσε στον ένα (60-59) πέντε λεπτά πριν από το φινάλε.

Δραματικό ήταν το τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα. Ο Ολυμπιακός με υπερπροσπάθεια στην άμυνα και καλάθια του Τσίλντρες προηγήθηκε με 63-62 περίπου δύο λεπτά πριν από το φινάλε του αγώνα. Δύο ακόμα εξαιρετικές άμυνες και δύο βολές του Τεόντοσιτς έφεραν τη διαφορά στους τρεις (65-62) για τον Ολυμπιακό. Ο Κέτσμαν με τριποντο ισοφάρισε 34" πριν το τέλος. Ο Λόρενς πήρε το ριμπάουντ μετά το χαμένο σουτ του Τεόντοσιτς και ο Μπο ΜακΚάλεμπ στον αιφνιδιασμό έφερε την Παρτιζάν μπροστά στο σκορ (67-65) μόλις επτά δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε. Ο Τζος Τσίλντρες σαν από μηχανής θεός πήρε το ριμπάουντ (σαν άλεϊ ουτ) από το χαμένο τρίποντο του Μίλος Τεόντοσιτς και ισοφάρισε δύο δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Ο ΜακΚάλεμπ έχασε το τελευταίο τρίποντο και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Στην παράταση οι Ράσιτς και Κέτσμαν έκαναν το πέμπτο τους φάουλ και αποχώρησαν ένα τρίλεπτο πριν από το τέλος του πρόσθετου χρόνου. Ο Ολυμπιακός ήταν εύστοχος στις βολές και δεν γινόταν να χάσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: